חמין צמחוני לשבת גשומה וגם: הכירו את ספר החמין של אסנת לסטר

Posted on
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים (3 הצבעות, ממוצע: 3.33 מתוך 5)
Loading...

לפני שנה וחצי צלצל הטלפון שלי – על הקו הייתה אסנת. היא סיפרה שהיא קיבלה את הטלפון שלי מחבר וביקשה להפגש.

לרוב, בעיקר בגלל ענייני זמן ועבודה, אני מסרבת בעדינות ומסבירה שלא כרגע, ואולי שבוע הבא, ונראה.

אבל משהו בהתלהבות שלה הצליח לשבות אותי והחלטנו להפגש.

אני לא אלאה אתכם בפגישה המעולה שהייתה לנו, שבסופה החלטתי שלא משנה כמה זמן זה יקח, כמה פגישות נצטרך וכמה קלוריות אאלץ לזלול בזמן הצילומים – אני מצטרפת אליה לחלום שהיא רקמה במשך שנים ומוצאת את הזמן לערוך את ספר החמין שהיא כל כך רצתה שיהיה בכל בית.

צילום: אסף אמברם

למי שלא מכיר, אסנת לסטר משדרת כבר 20 שנה ברדיו קול רגע ומעבר להיותה פצצת אנרגיה היסטרית, היא אחת הנשים הכי מלאות בידע וברצון לדעת ולגעת.

במשך השנים שבהם היא משדרת ברדיו היא אספה סיפורים, רגשות, מילים ומתכונים מהמאזינים הנאמנים והחליטה להפוך את כל אלה לספר אחד שמאגד בתוכו את המסע של המנה אולי הכי יהודית ומסורתית שהגיעה מכל קצוות העולם – החמין.

במשך חודשים ארוכים האישה המדהימה הזאת הכינה סירים עצומים של תבשילים מכל העדות. בנתה לכל אחד מהמתכונים את הסט המתאים לו, את האווירה שספגה מהסיפורים שסיפרו הבשלנים על החמין שלהם. ביחד עם אסף אמברם (צלם העל חלל) נבנה לאט לאט ספר שכל כולו ריחות והיסטוריה.

ואני? אני הייתי שם כדי לתת כתף, לערוך את המילים והמתכונים, ובעיקר הייתי שם כדי לצפות בה מגשימה את כל מה שרצתה שהספר הזה יהיה.

למרות שבאתי לעזור וללמד יצאתי עם הרבה יותר ידע ועל הדרך זכיתי להכיר אישה שהיא הרבה מעבר לבשלנית.

זכיתי לשמוע סיפורים על עברה בנתניה, על חברויות ואהבות, על אוספים מטורפים וראיית עולם מיוחדת ובעיקר זכיתי להיות איתה שם כשהספר יצא לחנויות וקיבל חיים חדשים בהמון מטבחים בארץ.

אז רגע לפני שהסופ"ש מגיע, תרשו לי להמליץ לכם על הספר המופלא הזה שהיה לי את העונג לערוך וללוות – "תבשילי חמין של שבת" – ולשלוח אתכם לרכוש עותק ולצלול אל תוך הסיפורים והניחוחות של המעודה – חמין הסורי, הפקיילע מהמטבח הטוניסאי והצ'ולנט הפולני שהמתכון שלו נולד בסוקולקה בפולין ועבר מדור לדור על ידי דורה טיקוצ'ינסקי.

והנה גם 2 מתכונים מתוך הספר, שניהם צמחוניים וקרובים מאוד לליבי ולא תאמינו כמה טעים הם יוצאים וכמה קל להכין אותם.

אסנת אהובה – מחכה בקוצר רוח לרקום איתך ביחד עוד חלומות ותודה על כל הטיפים החשובים, הדאגה האינסופית והסיור הכל כך טעים בשוק של נתניה <3

ניחוחות מהמטבח המרוקאי. צילום: אסף אמברם

חמין צמחוני

החמין של רויטל סמה ממיטב | רויטל אמנם לא צמחונית, אבל אמה צמחונית, ורויטל גדלה על המתכון הצמחוני הזה. "אימא אהבה להכין את המתכון הזה גם בחורף וגם בקיץ", מספרת רויטל. המשפחה עלתה לישראל ממרוקו בעלייה הגדולה של שנות החמישים. הם הגיעו ישר למגדל העמק, תחילה למעברה ואחר כך עברו לביתם הקבוע. המשפחה של האימא מנתה 12 נפשות: סבא, סבתא ועשרה אחים. לרויטל זיכרון מתוק של השבתות אצל סבתא, שהכינה חמין וכל האחים ומשפחותיהם היו מגיעים מכל רחבי מגדל העמק לארוחה, ובעצם המפגש המשפחתי השבועי התקיים סביב סיר החמין.

מצרכים:
2 כוסות שעועית לבנה (מושרת במים למשך כל הלילה)
1 בצל לבן, קלוף
5-4 שיני שום שלמות (אם אוהבים, אפילו ראש שום שלם)
תפוחי אדמה בינוניים, קלופים (כמות לפי מספר הסועדים)
1 בטטה, קלופה
3 כפות שמן צמחי
1 כפית כורכום
1 ו-1/2 כפות אבקת מרק בצל
1/2 כפית מלח
1 קוביית תיבול שום ופטרוזיליה, מפוררת
ביצים, כמספר הסועדים

לשקית (רצוי שקית בד):
2 בצלים לבנים, קלופים
1/3 כוס שמן צמחי
1 כוס בורגול בינוני, שטוף
1/2 כוס מים
1 כף אבקת מרק בצל
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית מלח

אופן הכנה:
– בבוקר מחממים את השעועית במי ההשריה, וברגע שהמים רותחים, מורידים את הסיר מהאש ומסננים את השעועית מהמים. את המים זורקים ואת השעועית מכניסים לסיר.
– חותכים את הבטטה לקוביות גדולות, ואת הבצל קוצצים לקוביות קטנות.
– מוסיפים לשעועית את הבצל הקצוץ, שיני השום, תפוחי האדמה, הבטטה, השמן והתבלינים.
– מוסיפים מים עד כדי כיסוי 1 ס"מ מעל פני המצרכים.

הכנת המילוי לשקית:
– קוצצים את הבצל לקוביות קטנות.
– מחממים את השמן ומטגנים את הבצל תוך ערבוב עד שהוא משחים יפה.
– מוסיפים את הבורגול והתבלינים ומערבבים.
– מכניסים את התערובת לשקית, סוגרים את השקית ומכניסים אותה למרכז החמין.
– מחממים את סיר החמין עד שהנוזלים בסיר רותחים ומעבירים לפלטת השבת עד למחרת.

אין לכם מושג כמה זה טעים. צילום: אסף אמברם

צ'ונט צמחוני עם קיגלה

החמין של עמית דונסקוי | המתכון של אימא של עמית, חוה דונסקוי, שלמדה את סודות החמין מסבתא.

לא תמיד יכלה המשפחה להרשות לעצמה חמין עם בשר, וכך נולד החמין הצמחוני, שנקרא בפי כולם – צ'ונט. ככל שנקפו השנים וכל המשפחה התאהבה בצ'ולנט/צ'ונט הזה, הם הפכו אותו לחמין הקבוע.

האהבה לבישול עברה אל עמית מאימא, ובכל פעם כשמגיע גשם, הן מכינות יחד את הצ'ולנט הזה.

מצרכים לחמין:
1/3 כוס שמן זית
2 בצלים גדולים, קלופים
1 כוס שעועית חומה, מושרת במים למשך הלילה
1 כוס שעועית לבנה, מושרת במים למשך הלילה
10 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים
2 בטטות, קלופות
7 ביצים קשות, עם הקליפה
3 כפות פפריקה מתוקה
1 כף מלח
1 כף פלפל שחור גרוס
1 כף דבש

לשקית:
1 כוס גריסי פנינה, מושרים במים למשך הלילה
2 עלי דפנה
1 שן שום

לקיגלה:
3 פרוסות חלה
1 בצל, קלוף
1 תפוח אדמה, קלוף
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/4 כוס שמן
2 ביצים
3/4 כוס קמח תופח

אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל לקוביות קטנות.
– בסיר החמין מחממים את השמן ומטגנים בשמן החם את הבצלים הקצוצים עד להזהבה.
– מוסיפים לסיר את הפפריקה ואת שאר התבלינים ומערבבים.
– מוסיפים את שני סוגי השעועית, תפוחי האדמה והבטטות ומסדרים בשכבות שכבות.
– ממלאים את השקית בגריסי פנינה, עלי דפנה ושום ומניחים במרכז הסיר.
– מוסיפים לסיר את הביצים הקשות עם הקליפה.
– סוגרים את הסיר במכסה ומביאים לרתיחה.
– מכינים את הקיגלה: קוצצים דק את הבצל ומגרדים את תפוחי האדמה על החלק הקטן בפומפייה.
– משרים את החלה במשך 10 דקות בקערה עם מים. מוציאים מהמים וסוחטים היטב.
– מוסיפים לחלה הסחוטה את שאר המצרכים לקיגלה ויוצרים מהעיסה קציצות.
– מניחים את הקציצות על תבנית אפייה, מצופה בנייר אפייה משומן, ואופים במשך 25 דקות בתנור בחום בינוני של 180 מעלות.
– כשהקציצות מוכנות, מניחים אותן על גבי החמין מלמעלה ומעבירים את החמין לפלטה לבישול של לילה.

5 תגובות

  1. הדר says:

    היי, מה זה שקית בד? איפה ניתן להשיג? תודה

  2. מיכל says:

    היי.
    שאלה:
    חומרי השקית מיועדים לאכילה, אז למה בשקית?

  3. גבי says:

    היי
    מה הכוונה קוביית שום ופטרוזיליה?
    זה מגיע קפוא?
    תודה

  4. יסמין says:

    היי , נראה מעולה !
    איפה אני מוצאת שקיות בד כאלה ? ומה יכול להחליף פלטת שבת – תנור נניח בחום נמוך יחסית ?

  5. נעמה says:

    יואו איזה מהמם!!! מריחה עד לפה את החמין והצולנט הזה!
    ריח של שבת

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend