אתמול בלילה צפיתי כהרגלי בסרטוני אוכל ביו-טיוב. הצלחתי אמנם לצפות רק בסרטון אחד, עייפות של סוף שבוע, אבל איזה אחד זה היה! Nele Liivlaid, שהיא אחת הבלוגריות האהובות עלי, הכינה לחם כוסמת שנראה כל כך מעולה שמיד קמתי מהמיטה, שמתי כוסמת בקערה עם מים ונרדמתי.
בחמש בבוקר כבר קמתי, רצתי למטבח כדי לטחון את הכוסמת והכנתי גרסה דומה לזו של Nele.
מה אומר ומה אגיד, מדובר בגאונות.
הלחם יצא טעים, משביע מאוד, פציח מבחוץ ועם בועות קטנות והמון תוספות בפנים.
לא רק שמדובר בלחם ללא גלוטן, שגם כשר לפסח (לאוכלי קטניות), הוא גם קל מאוד להכנה ולא דורש לישה ואין בו ביצים או מוצרי חלב אז הוא גם טבעוני.
ובכלל, שמועות מספרות שלכוסמת יש מיליון בונוסים תזונתיים ושהיא אפילו משפרת את מצב הרוח. הידד.
ומילה לגבי השמרים, במקור לא צריך אותם אבל כן צריך התפחה של הבלילה במשך 6 שעות לפני ההכנסה לתנור. בגלל שחסרת סבלנות אנוכי, החלטתי לתת לבלילה פוש בדמות השמרים כך שכבר אחרי שעה יכולתי להכניס את הלחם לתנור. אתם כמובן יכולים לבחור בכל דרך שתרצו – או להמתין 6 שעות ולא להוסיף את השמרים או להוסיף שמרים ולהמתין רק שעה.
ואל תוותרו על התוספות! הן אלה שהופכות את הלחם לסופר טעים.
ויש גם סרטון עם כל שלבי ההכנה. צפו צפו:
ואני מקדימה תשובות לשאלות 😊
– הבלנדר המושלם שהשתמשתי איתו בסרטון הוא של OIG והוא באמת מפלצת עבודה (זה המספר הישיר של היבואן אם אתם חושקים גם בחבר כזה על השיש 054-6680043 – קוראים לו עופר).
– הקערה הצהובה היפהפיה בסרטון נקנתה אצל סבתאל'ה, הלו היא רונה חודורוב (כן, יש קשר לשוער האגדי), והיא עלתה לי רק 50 שקלים! יו. הכי שווה. הנה עמוד הפייסבוק שלה.
זהו, רצה להכין לכם פוסט מיוחד עם 10 סלטים לחג ועד אז – מאחלת לכם חג שמח ונתראה מחר עם מתכון לקינוח מושלם לארוחת ליל סדר!
נ.ב
שימו לב – מתחילים בהכנת הלחם יום קודם כי הכוסמת צריכה לספוג את הנוזלים. זה לוקח עשירית השנייה לעשות את זה.
לחם כוסמת ירוקה
מצרכים ל-2 כיכרות לחם בתבניות אינגליש קייק:
500 גרם כוסמת ירוקה, לא קלויה (יש בסופרים ויש בחנויות תבלינים)
320 מ"ל (1 ו-1/3 כוסות) מים
1 כפית שטוחה שמרים יבשים – אפשר גם בלי, הסבר בהערות למטה
2 כפות סילאן או מייפל
1 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית עלי טימין/רוזמרין מיובשים – לא חובה, תחליפים למטה בהערות
3/4 כוס תוספות שאוהבים – גרעיני חמנייה/גרעיני דלעת/שומשום/אגוזים/חמוציות/עגבניות מיובשות
אופן הכנה:
– שמים את הכוסמת בקערה גדולה ומכסים בהרבה מים. לפחות 5 ס"מ מים מעל הכוסמת. מניחים לה לספוג את הנוזלים ולהתרכך למשך הלילה או למשך 6-8 שעות.
– מסננים את הכוסמת מהמים ומעבירים לבלנדר. מוסיפים ו-1/3 כוסות מים חדשים (לא את אלה ששפכתם הרגע) וטוחנים במשך 2 דקות עד שנוצרת בלילה שדומה לטחינה דלילה.
– מוסיפים את שאר המצרכים ומערבבים היטב.
– מעבירים לתבניות אינגליש קייק משומנות היטב, עדיף עם נייר אפייה בפנים, ומכסים עם מגבת או ניילון נצמד. מתפיחים במשך שעה בטמפרטורת החדר.
– לפני האפייה מפזרים מעל קצת מהתוספת שבחרתם. למשל: גרעיני חמנייה או שומשום או גרעיני דלעת.
– אופים בתנור שחומם מראש ל-175 מעלות במשך שעה עד שעה ורבעע ואז מוציאים, משחררים מהתבנית ואופים עוד 10 דקות ללא התבנית על מנת שהחלק התחתון, שנוטה טיפה להתרטב בתנור, יתייבש.
– מחכים עד שהלחם קר לגמרי, ולא דקה קודם, ורק אז חותכים אחרת יצא לכם מרקם בצקי בפנים.
הערות ושדרוגים
– במקום שמרים אפשר להניח את הבלילה בתבניות ולהמתין 6-8 שעות במקום שעה של התפחה. משם ממשיכים לאפות כרגיל.
– במקום טימין/רוזמרין אפשר לשים 1/2 כפית אבקת שום או אורגנו מיובש (לגרסה מלוחה).
– ממליצה לכם בחום לעשות מיקס של תוספות ולא לשים רק חמוציות נגיד אלא להוסיף גם גרעינים כלשהם. שומשום אגב עובד גם מדהים וגם גרעיני חמנייה ודלעת.
– הלחם צריך לצאת ממש זהוב, אם הוא עדיין קצת חיוור תאפו אותו עוד קצת, אחרת הפנים יצא בצקי. זה עדיין אכיל אגב, אבל פחות כייפי.
– כשאתם מעבירים את הלחם לתנור שימו לב לא לנער את התבנית מדי כדי שבועות האויר ישארו בפנים.
– מאוד טעים לקלות את פרוסות הלחם בתנור/טוסטר.
טוב זה נראה מוש ♥
תודה אהובה שאת <3
ראשית התחיל שויזואלית איך שנכנסים לאתר אופף אותך קסם של פסח, אז האתר שלך אקטואלי מותאם ועדכני
הצבעים והעיצוב משדרים קלאסיות קלילות ופשטות
ואז כשמגיעים למתכונים השפה חברית ונוחה להבנה
מאוד אהבתי
תודה
אני לקוית שמיעה אז נהדר שיש כתוביות! ואת מתוקה על ההערות שלך. בהחלט הולכת לנסות מחר(שמעתי דברים טובים על הכוסמת, וזה בא לי בזמן כי אני צריכה לחפש מתכון לבצק לפסח)
הכי שימחת אותי <3
Bravo, esta frase brillante tiene que justamente a propГіsito
Rexuiz Shooter
היי, נראה נהדר! האם זה שורד הקפאה?
לחם כוסמת צריך לעשות
בטח זה מאוד טעים
היי שאלה מציקה, כי לצערי עוד אין לי משקל ואני קונה בחנות תבלינים יותר מחצי קילו… אפשר לדעת כמה כוסות זה בערך 500 גרם?
תודה!
זה נראה מעולה, אפשר להכין מראש ולהקפיא?
איפה להתפיח בלי שמרים ? בחוץ או במקרר?
לא ברור למה ללכלך קערה.אני שמה את התוספות בבלנדר,שנים שלושה פולסים,וזהו..אגב או מייפל,או אגבה.או דבש..הכל עובד נפלא…לפעמים אני מפזרת מלח גס למעלה,עובד נהדר…המתכון מאד מוצלח..
תודה על המתכון מאיר עיניים תרתי משמע.
אני מעוניינת לאפות לחמניות . כמה זמן אפיה את ממליצה והאם דרך ההכנה היא אותה הדרך?
בתודה מראש
שרי
האם יש בעייה לטחון את זה בפוד פרוססור ?
אין בעיה
הי רחלי !
זה בדיוק מה שחיפשתי! מצות לא מיטיבות עם המעיים שלי במיוחד ( גם לא לחמניות מוכנות של פסח…) וחיפשתי משהו שיכפר על המחסור בלחם
והרי גאלת אותי מייסורי! אני הולכת עכשיו להשרות את הכוסמת כדי שמחר בבוקר כבר אוכל להתפיח. שאלתי היא : אם אני מתפיחה ללא שמרים,
האם אפשר להוסיף אבקת אפיה או לא כדאי? ובכל אופן להתפיח במקרר או בחוץ ? אשמח לתשובתך !
תודה רבה על שאת משתפת אותנו במידע ובמתכונים המופלאים!
פסח כשר ושמח לך ולבני משפחתך 🙂
קודם כל, באהבה רבה <3
אין צורך באבקת אפייה, פשוט שימי בחוץ על השיש, מכוסה במגבת או ניילון למשך 5-6 שעות.
חג שמח!
האם חייב להכין את המתכון עם כוסמת ירוקה? או שגם עם כוסמת רגילה זה יעבוד?
צריך כוסמת לא קלויה אז ירוקה 🙂
יצא מושלם! טרפנו. מקווה שעדיין יהיה טעם אחרי ההקפאה
ממש שמחה לשמוע. יצא מעולה, גם אני מקפיאה 🙂
הקפאתי. הכי טוב לחמם בטוסטר כי במיקרוגל פחות טעים לדעתי. איך את מקפיאה? ארזתי כל שתי פרוסות בזיפ לוק והתייבש לי האמצע של הפרוסה משום מה. תודה! חג שמח
היי הכנתי וקצת הסתבכתי, (מבחינת הטעם יצא ממש טעים) השארתי את הבלילה להשריה כל הלילה במקרר ולא היה אפקט תפיחה בכלל. הלחם ייצא ממש
דחוס ונמוך, והאם ניתן לוותר על הסילאן?
כמי שאוכלת לחם כוסמת כבר שנתיים, הנה כמה טיפים למכינים:
1. עדיף להכין שתי כיכרות בבת אחת, הלחם שורד הקפאה מעולה. את הכוסמת אפשר להשרות בכלי פיירקס גדול ומרווח.
2. מומלץ להשרות את הכוסמת ל-24 שעות
3. את הטחינה של הכוסמת (אחרי סינון) עם המים (באותו יחס שכתוב במתכון) אפשר לעשות בכלי פיירקס עם *בלנדר מוט*. זה חוסך כלים, ורוב הבלנדרים-מוט עומדים במשימה בכבוד.
4. את הבלילה המוכנה מומלץ להשאיר בכלי פיירקס (או אפילו שני כלים אם הבכמות גדולה) ***בתנור סגור וכבוי למשך 24 שעות***, מכוסה במגבת מטבח. זה מבטיח תסיסה איכותית לאללה.
5. אחרי שהבלילה נחה 24 שעות, מערבבים עם כף עץ, מעבירים לתבניות ואופים כשעה. התנוא חייב להיות ים מאוד כשמכניסים את הבלילה לאפיה (250 מעלות), ואחרי עשר דקות להוריד ל-200 מעלות. זמן אפיה כולל: 50-60 דקות (תלוי בתנור).
6. אחרי האפיה לצנן לחלוטין, לפרוס כל כיכר לחצי ולשלוח להקפאה.
7. את פרוסות הלחם מומלץ לחמם בטוסטר לפני שאוכלים (בין אם הלחם יצא מהקפאה ובין אם הוא בטמפרטואת החדר). החימום הופך את הלחם לקריספי וטעים.
8. אין צורך באבקת אפיה בכלל.
טיפים נהדרים! תודה רבה <3
הכנתי את הלחם בדיוק לפי ההוראות והוא יצא מאוד דחוס. יותר כמו גוש גבינה קשה. אומנם טעים, אבל אני תוהה מה לא עשיתי טוב.
שאלה- אחרי שמשרים את הכוסמת ומוציאים את המים, צריך לשטוף אותה? היא נשארת דביקה. לא שטפתי כי עקבתי בדיוק אחר ההוראות והיה כתוב רק לסנן.
אין צורך לשטוף אחרי.
זה יוצא דחוס אם התפיחה הייתה מעטה מדי. התפחת עם שמרים או בלי? כמה זמן?
ובכל מקרה הוא לא אמור לצאת אוורירי כמו לחם רגיל אבל לא דחוס כמו גוש גבינה 🙂
המרקם מושלם! אני רק חושדת שהשתמשתי בכפית מידה אחת של חצי כפית ולכן יצא קצת תפל – אבל עם ממרח כלשהו זה ממש בסדר . השתמשתי בבלנדר מהסוג ה״חייתי״ ואחרי פחות מדקה העיסה כבר הייתה חלקה ואפילו התחילה להתחמם, כך שעצרתי אחרי דקה. את התוספות ערבבתי ישר לבלנדר עם פולס אחד – קודם סילאן ומלח, אח״כ שמרים (כדי שלא יגעו במלח), ובסוף גרעינים כדי שלא יטחנו אלא רק יתערבבו. בפעם הבאה אנסה להתסיס ללא שמרים כפי שמציעה כאן עין לציון. תודה רחלי על עוד מתכון קל, בריא וטעים (:
איזה יופי, ותודה על הטיפים על הדרך <3