כדורי בשר וגרגירי חומוס ברוטב אדום של צביה חג’ג’ ז”ל

Posted on


לפני 10 שנים הגעתי לחינה של מורן ולירז. את מורן הכרתי הרבה קודם כשעבדתי בידיעות אחרונות וגילינו שאנחנו גרות אחת ליד לשנייה. לירז, שהיא אחותה התאומה של מורן, חגגה אף היא את חתונתה הקרבה (הן התחתנו בהפרש של חודשיים) ושתיהן, למרבה ההפתעה, התחתנו עם בחור בשם רפי. לא אותו אחד כמובן.

באותה חינה הכרתי את צביה ז”ל, אמא של רפי, בעלה של לירז. אני לא זוכרת הרבה מאותו ערב אבל דבר אחד אני לא מצליחה לשכוח – את האוכל המופלא שהיא הכינה ואת החיוך הגדול שלה.

כמה ימים אחר כך, ביקשתי את הטלפון של צביה והתקשרתי כדי לבקש את המתכון לאורז המושלם שהיא הכינה לחינה ואפילו העלתי את המתכון שלו ל-Nana10.

שנה אחר כך היא נפטרה.

סיר של אהבה

מאז עברו לא מעט שנים ולפני חודש יצא לי שוב לדבר עליה עם רפי אחרי שגיליתי שהילדים סרקו את מחברת המתכונים שלה.

הצצה קצרה בסריקות הבהירה לי שיש כאן אוצר מלא בזכרונות והיה לי ברור שהגיע הזמן להפוך את המילים שצביה כתבה על הנייר לטעמים מוחשיים.

ביקשתי מרפי רשות להשתמש במתכונים וכבר אחרי שבוע עמדתי במטבח לצד סיר שהפיץ ניחוחות מטורפים של בית.

כך נולדו כדורי הבשר האלה.

ותודה גדולה גם למרים מימון שנידבה לצביה את המתכון

כתבתי לכם לא פעם על החיבור האמוציונלי בין אוכל ובין אנשים, על הריח שמזכיר רגעים קטנים של אושר, על אוכל שלוקח אותנו שנים אחורה. ולמרות שאני חיה את החיבור הזה כל יום מחדש עדיין מפתיע ומרגש אותי לראות כמה החיבור הזה חזק.

לא פעם יוצא לי לחשוב על היום שאחרי, מה נשאיר כאן מאחור, איך יזכרו. לא ממקום עצוב אלא בעיקר ממקום רגשי שרוצה להותיר כאן משהו.

זכרון הוא דבר מתעתע, חוויות לעיתים נדחקות פנימה, מתקשות לצאת ולהפוך למוחשיות. הטעמים והריחות כאן כדי להחזיר את אותן חוויות לראש וללב, הם כאן כדי להזכיר וכדי לגרום לנו לא לשכוח.

אז רפי, תודה גדולה שהסכמת לפתוח בפני את המחברת של אמא ולהכניס אלי הביתה קצת ממי שהיא הייתה. ואני ממש מקווה שהמתכון הזה, וגם שאר המתכונים במחברת, יככבו גם אצלך בבית ויהפכו לחוויה טעימה ושמחה עבור הראל ואיתן.

ותודה גדולה גם למרים מימון, אחות של אבא של רפי, שנידבה את המתכון לצביה. ציפור קטנה לחשה לי שאת בשלנית מדהימה ואני מקווה שיצא לנו לבשל ביחד מתישהו <3

רפי ולירז במסיבת החינה ביחד עם ההורים – צביה ז”ל וישראל

וכמה קטנות
– 2 שינויים קטנים שעשיתי לעומת המתכון המקורי: הוספת בצל קצוץ לרוטב והחלפת הכמון בבהרט. גם כי לא היה לי בבית אבל גם כי בהרט כולל בתוכו גם ככה את הכמון ויש בו עוד תבלינים חמים ומתקתקים שמאוד מחמיאים לתבשיל הזה.
– במתכון המקורי כתוב לבשל גרגירי חומוס אבל אני וזמנים ארוכים לא הולכים ביחד אז השתמשתי בחומוס מוכן. אם יש לכם זמן אתם כמובן מוזמנים לבשל גרגירי חומוס.

צפו: כל השלבים בדרך לכדורי בשר מושלמים שהכי טעים להגיש לצד חלה של שבת

קציצות בשר וגרגירי חומוס ברוטב אדום

מצרכים לרוטב:
2 כפות שמן – כל שמן שיש בבית יעבוד
1 בצל לבן, קלוף
2 ענפי סלרי, שטופים היטב היטב
1 גמבה אדומה
2 עגבניות
3/4 כפית כורכום
1 כפית שטוחה פפריקה מתוקה
3/4 כפית בהרט (או 1/2 כפית כמון)
1 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית פפריקה חריפה או צ’ילי גרוס – אופציונלי
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים, ללא נוזלים

לכדורי בשר:
1 בצל לבן, קלוף
1/2 צרור עלי כוסברה
1/2 צרור עלי פטרוזיליה
500 גרם בשר בקר טחון (טרי)
1/2 כפית סודה לשתייה (ולא יותר)
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/3 כפית מלח
מעט פלפל שחור

אופן הכנה:
– חותכים את הבצל לקוביות, את הסלרי לטבעות דקות ואת הגמבה חותכים לרצועות דקות (נפטרים מהגרעינים). מגרדים את העגבניות על החלק העבה בפומפייה.
– בסיר רחב ונמוך מחממים שמן ומטגנים את הבצל במשך 3 דקות. מוסיפים את הסלרי וממשיכים לטגן עד הזהבה.
– מוסיפים רצועות גמבה ומטגנים, תוך כדי ערבוב, במשך 2-3 דקות.
– מוסיפים עגבניות מרוסקות ומטגנים במשך 5 דקות.
– מתבלים בכורכום, פפריקה, בהרט ומלח ומוסיפים מים רותחים עד לגובה של 4 ס”מ (כמעט עד גובה הקציצות שיכנסו אוטוטו לסיר).
– מבשלים את הרוטב במשך 15 דקות ובינתיים מכינים את תערובת הקציצות.
– מגרדים את הבצל על החלק העבה בפומפייה וקוצצים דק את עשבי התיבול. מניחים בקערה.
– מוסיפים בשר טחון, סודה לשתייה ותבלינים ולשים עם היד עד שהתערובת אחידה ומשנה מעט את צבעה. בערך 3-4 דקות.
– מכדררים לכדורים אחידים בגודלם ומניחים על קרש החיתוך/משטח העבודה. זה חשוב כדי שכל הכדורים יכנסו ביחד לרוטב ולא יקרה מצב שהראשון נכנס בזמן כלשהו והאחרון 15 דקות אחר כך כי אתם עדיין מכדררים.
– מוסיפים גרגירי חומוס לרוטב.
– מניחים את כדורי הבשר ברוטב ומכסים. מבשלים על אש נמוכה-בינונית במשך 30 דקות.
– מסירים את המכסה ומבשלים עוד 15-20 דקות (זה השלב שהרוטב מצטמצם כי הנוזלים מתאדים בגלל העדר המכסה).
– מגישים עם חלה טרייה או פירה/אורז לבן.

החומוס הופך את המנה למשביעה והאמת שלא צריך שום תוספת ליד

הערות ושדרוגים
– קחו בחשבון שאחרי שהתבשיל מתקרר הוא מצטמצם עוד אז כבו את האש כשהרוטב עדיין יחסית דליל (אבל טעים!).
– במתכון המקורי לא היה פפריקה חריפה אבל החלטתי להוסיף כי הרגיש לי שיש צורך. 1/2 כפית ממש לא תהפוך את זה לחריף אלא תוסיף טעם עדין של פיקנטיות.
– באותו רוטב אפשר לבשל גם קציצות דגים, פרוסות דגים, קוביות טופו, חלקי עוף וכדומה.
– אני ממש לא אוהבת גמבה אבל כאן היא (והסלרי) בגדר חובה. אני לא מרשה לכם לוותר עליהם כי הם נותנים את רוב הטעם. וחוץ מזה, אחרי בישול היא והסלרי כל כך רכים שזה רק מוסיף מרקם כייפי לתבשיל.
– בבקשה אל תשימו יותר מ-1/2 כפית סודה לשתייה אחרת הכדורים יצאו צמיגיים ויתפרקו. הסודה כאן כדי לרכך (מה שעושה בדרך כלל הלחם הרטוב או פירורי הלחם שמוסיפים לקציצות עוף).
– את עלי הסלרי אפשר לקצוץ ולהוסיף לתבשיל בזמן הוספת גרגירי החומוס או להוסיף לתערובת של הקציצות ביחד עם שאר עשבי התיבול.

57 תגובות

  1. Natalie says:

    בחיי זה מושלם.

    1. רחלי קרוט says:

      כפרוש <3

  2. עירית says:

    איזה בשר עדיף?, לא מופיע סוג הבשר

    1. רחלי קרוט says:

      אני השתמשתי בצלעות אבל לרוב המוכרים באטליז ידעו להגיד לך איזה בשר כדאי לפי ההיצע שיש להם ומה טרי (רק תסבירי שזה לקציצות מבושלות). ובכל מקרה בשר טרי ולא קפוא.

      1. נעה says:

        מה הסיכוי שעוף או הודו יתאימו? אני מנסה לא לבשל בשר אדום….

        1. רחלי קרוט says:

          עוף יתאים לגמרי

  3. פיית העוגיות says:

    נראה מעולה, איזו פרויקט מרגששששש <3 והסירטון אששש

    1. רחלי קרוט says:

      תודה אהובה שאת!

  4. סיגל ברמר says:

    ריגשת אותי !! צביה חג’ג’ ז”ל היא אמא של חברת ילדות שלי רחל חג’ג’ אחות של רפי אשה מדהימה !! העולם קטנטן והתבשיל נפלא ❤

  5. לירן says:

    מתה על הסרטונים החדשים שלך!!
    הסיר נראה מגרה פלוס פלוס! ינוסה בקרוב לאחר קניית פחית חומוס?

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף! מחכה לשמוע איך יצא <3

  6. רותם says:

    מה ניתן לשים במקום סודה לשתיה? וכמה? חדשה בענייני קציצות 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      2-3 כפות פירורי לחם או כמות זהה של סודה (מים מוזגים)

  7. רביד says:

    רציתי לשאול אם הולך עם עוףאבל כבר ענית, אז רק אגיד הסרטונים שלך קורעים מצחוק, בבקשה תמשיכי:) והמתכונים שלך נהדרים! ממש כיף לבשל

    1. רחלי קרוט says:

      תודה רבה רבה!

  8. ליאורה says:

    הייי רחלי,
    נראה ממש טעים והתמונה משהו משהו.
    יש לך רעיון במה אפשר להחליף את הגרגירי חומוס? (משהו שהוא לא קטניה). תודה

    1. רחלי קרוט says:

      קוביות תפוחי אדמה, קוביות בטטה, קישואים או פרחי כרובית 🙂

  9. סתיו says:

    היי רחלי! ממש מחכה כבר להכין כצ המתכון 🙂
    ניתן להשתמש בגרגירי חומוס קפוא? אם כן, מה התהליך? לבשל אותם מעט?
    תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר 🙂 תפשירי אותם קצת לפני בטמפרטורת החדר ותוסיפי כרגיל באותו שלב.
      בהצלחה וספרי איך יצא <3

      1. סתיו says:

        יצא אליפות! רק לא כל כל הקפדתי על הזמנים של האידוי אז התאדה לי כל הרוטב חחח 🙂
        אבל יצא טעים מאוד, גם הבת שלי בת שנתיים מאוד אהבה!
        אני מאוד אוהבת להכין את המתכונים שלך!
        תודה רבה 🙂

        1. רחלי קרוט says:

          ממש שמחה שאהבת, והכי כיף שגם היא אהבה <3 זאת האינדיקציה הכי טובה ומרגשת עבורי שגם הילדים אוהבים.

  10. ורד says:

    נראה מעולה. ומצחיק. עשית לי חשק להכין ביום שישי.

  11. מרגלית says:

    רחלי הכנתי !ויצא מעולה כולם במשפחה אהבו ❤️ תודה רבה על המתכונים הטעימים

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה לשמוע! תודה שחזרת לשתף

  12. שחר says:

    יצא מדהים!! עצרתי את עצמי מלחסל את הסיר כדי שישאר משהו לשבת…
    תודה!! מי שעוד לא הכין- רוצו למטבח!

    1. רחלי קרוט says:

      התגובה שעשתה לי את השבוע <3

  13. מיכל says:

    היי רחלי, ואם אני רוצה לוותר על העגבניות (שנאה קשה) אבל חיה בשלום עם רסק, האם אני יכולה להמיר 2 עגבניות בקופסת רסק אחת או שעדיף כבר ללכת על מתכון אחר?
    תודה 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      אין בעיה להמיר, רק תבדקי שלא חסר קצת מלח בהמשך כי הרסק מתקתק יותר מהעגבניות הרגילות.

  14. טל says:

    היי, כמה קציצות בערך יוצאות מחצי קילו בשר?
    נראה מעולה!

    1. רחלי קרוט says:

      בין 20-30. תלוי באיזה גודל את מכינה אותן <3

      1. טל says:

        תודה
        אכין בשישי!

        1. טל says:

          רק חוזרת לעדכן שהכנתי אתמול ויצא מהמם, כמובן שתייגתי אותך בסטורי 🙂
          שינויים שעשיתי למי שמעוניינת:
          הכפלתי כמויות כי עשיתי קילו בשר, כדורים גדולים, יצא לי 42 קציצות.
          במקום עגבניות שלא היה לי כוח לגרד השתמשתי בבקבוק עגבניות מרוסקות ומסוננות של Mutti האהוב עלי.
          עשיתי רק עם פטרוזיליה (החלפתי את הכוסברה בעוד פטרוזיליה).
          יצא מטריף.

          1. רחלי קרוט says:

            אלופת העולם!

  15. שמרית says:

    שאלה, לגרסא צמחונית אפשר להחליף בשר בטופו? או שיש עוד מצרכים שצריך להנדס במתכון? תודה ?

  16. שרה says:

    היי!
    אני ממש רוצה להגיד שהכנתי כבר כמה מתכונים מהבלוג שלך ובינתיים כל מתכון מנצח!
    ממש כיף שהמתכונים פשוטים ולא מייגעים וגם מוצלחים =)
    תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף לשמוע! ממש שימחת אותי.

  17. ורד says:

    נראה מעולה ☺שאלה לגבי תערובת הקציצות – צריך לסחוט את הבצל המגורר?

    1. רחלי קרוט says:

      לא, אין צורך. זה דווקא מוסיף עסיסיות ורכות לתערובת.

  18. קרן says:

    קודם כל, ואוו! עשיתי אתמול את הקציצות ברוטב צ׳ילי, דבש ולימון וזו הופכת להיות מנת הבית שלי!
    רק שאלה לגבי החומוס. כנראה שאשתמש בקפוא. אני צריכה לבשל אותו קודם או שזה מספיק להכניס ככה לחצי שעה עם הבשר ? כמובן שלא יכנס קפוא אלא אחרי שעמד בחוץ קצת והפשיר.

    1. רחלי קרוט says:

      לא, אין צורך לבשל 🙂

  19. מיכל says:

    היי רחלי,

    מכיוון שהלא אספיק כבר להכין חומוס היום לכבוד התבשיל, מה ילך יותר טוב לדעתך? חומוס משימורים או קפוא?

    תודה!

  20. מיכל says:

    הקציצות התפרקו בשנייה שנכנסו לסיר. אוף…

  21. אירית says:

    הכנתי עכשיו, עשיתי חצי עוף וחצי בקר… לא היה לי בהרט אז שמתי קינמון.
    יצאו קציצות אליפות עולם! המתכונים שלך תמיד מוצלחים

  22. ליטל says:

    רחלי, חייבת לכתוב לך שבדיוק הכנתי אותן והן יצאו פשוט מעולות! לצערי שכחתי את החומוס בחוץ.):
    אגב, אני לא אוהבת בדרך כלל גמבה בושלת/קלוייה וכו׳, אלא רק בצורתה הטרייה, וכאן היא משתלבת ממש נהדר, נותנת מתקתקות מעולה.
    אז תודה על מתכון מצויין!

  23. שרה says:

    היי רחלי. נראה מעולה!!!
    מה הבעיה עם בשר טחון קפוא? אין לי טרי. יש לך מתכון שיתאים לבשר קפוא?

    1. רחלי קרוט says:

      יעבוד גם עם קפוא אם כי פחות טוב. בכללי בשר קפוא מוציא הרבה נוזלים, אבל כמובן שזה בסדר גמור גם קפוא. גם אני מקפיאה לעיתים כי אין לי זמן לרדת לקנות כל פעם.

  24. אורלי says:

    הרוטב אש אבל הקציצות יצאו צמיגיות משו..
    יש לך מושג למה?
    נזהרתי לא לבחוש את הבשר יותר מדי כי רציתי שישאר אוורירי, והכפלתי כמות סודה לשתיה כי עבדתי עם קילו בשר

    מתכון מעולה!!

  25. רחל says:

    נראה לך שאפשר לטחון את הרוטב? (הילדים אוהבים רוטב חלק) לפני הוספת החומוס?

  26. ענבל says:

    מתכון פשוט מעולה!! מכינים אותו פעם שלישית בכל הרצף שבת-חג-שבת הזה, מתחסל במהירות וכולם רוצים שוב!
    תודה =)

  27. אמונה says:

    יצא טעים מאוד, נוסה גם עם דג מושט- הוספתי קצת כוסברה לרוטב כי הנחתי שיחסר קצת טעם כי זה לא קציצות. יצא מעולה וגרף מחמאות, תודה רבה🙏🏻

  28. אלינור says:

    הי, אפשר להקפיא את התבשיל לאחר ההכנה?

  29. ליאת says:

    מבינה שלא מומלץ עם בשר טחון קפוא? למה בעצם? לא כ”כ מנוסה עם קציצות ..

    1. רחלי קרוט says:

      לרוב זה בגלל שהוא מגיר הרבה נוזלים. אבל בקציצות זה פחות קריטי כמו בבולונז למשל שם צריך לצרוב את הבשר אז את יכולה קפוא רק להפשיר כמובן.

  30. שיר says:

    תודה על המתכון! הכנתי עם בשר טחון לשישי בערב ויצא מעולה. רק הרוטב יצא לי די נוזלי, כנראה שמתי יותר מדי מים.

    אני נורא רוצה להכין שוב, אבל אשמח לדעת מה כמות המים צריך להוסיף לרוטב בכוסות/מ״ל…

  31. עינב says:

    חומוס מבושל הכוונה לחומוס משינויים?

  32. אנגל says:

    הכנתי … יצא סיר יפהאבל הקציצות יצאו קצת קשות !. מנסה להבין למה..

  33. ציפי says:

    אפשר להקפיא?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend