פירה בטטה טעים בטירוף

Posted on

יש 3 מאכלים/חומרי גלם שאני יכולה לחיות עליהם. לאכול אותם מבוקר עד ערב בלי שימאס לי – לחם טרי, שוקולד ותפוחי אדמה.

על ההתמכרות שלי ללחם ולשוקולד אני מבטיחה לספר בהמשך, אבל הפעם אני רוצה להתמקד באחת האהבות הגדולות שלי – תפוחי אדמה.

אם תשאלו חברים קרובים שלי, רובם יגידו לכם שאני יכולה לחיות על צ’יפס, ואני באמת יכולה. אין לי שום יכולת לסרב לצ’יפס כשהוא מגיע לשולחן רותח מהשמן, גם אם אכלתי ארוחה שכללה 10 מנות, אני עדיין אצליח למצוא מקום. כן, גם צ’יפס קפואים, גם דקים או עבים, מתובלים או מסולסלים. כל סוג הוא תענוג עילאי.

ואני גם מאוהבת בתפוחי אדמה מבושלים, ככה לבד, עם קצת מלח וכף קטנה של שמנת חמוצה ליד.

אבל השריטה הכי גדולה שלי היא דווקא פירה. שריטה שהשאלתי מאבא שלי – המלך הבלתי מעורער של המנה הזאת. הוא היחיד שמכין פירה בבית, היחיד שיודע בדיוק כמה חמאה לשים, כמה מלח, מתי צריך להוציא את תפוחי האדמה מהמים כדי שלא יספגו נוזלים ומתי להתחיל ולהפסיק למעוך. תורה שלמה.

לעומת הדקדקנות של אבא שלי, אני דווקא לא בררנית בנוגע לפירה שלי. אני אוהבת אותו עם חמאה או שמנת, עם מלח או פלפל שחור, מתפוחי אדמה אדומים או לבנים ואני אפילו (אם אתם לא חובבי ג’אנק זה הזמן לעצום עיניים ולסגור אוזניים) אני אפילו… אוהבת את הפירה מהאבקה.

רגע, אל תברחו. אני יודעת שזאת שריטה רצינית, אבל נשבעת שעשיתי לא פעם ניסוי כל כמה מהחברים היותר גרגרנים שלי וכולם נפלו בפח וחשבו שזה פירה אמיתי. ברגע שמוסיפים לו קצת חמאה ומלח, שבבי תפוחי האדמה האלה מקבלים מרקם ממש מוצלח.

זהו, ברחתם? הרסתי את כל המוניטין שלי? אני יודעת שאתם נחמדים ובמקום לשפוט אותי ספרו לי בתגובות על השריטות שלכם כדי שארגיש נוח עם שלי ?

בקיצור, סיפרתי לכם את זה בגלל 2 דברים:
1. בחורה מקסימה בשם מיטל ביקשה ממני בהודעה פרטית באינסטגרם מתכון לפירה בטטות. היא כמובן לא ידעה על האהבה העצומה שלי לפירה ובמקרה היא גם נפלה על שעה שהייתי סופר רעבה. מה שגרם לי לרוץ למטבח ולהכין את המנה הזו, שאני מכינה בגרסה טיפה שונה כבר המון שנים.
2. והזכרתי את השריטה כדי להגיד לכם שאם במקרה יש לכם פירה מאבקה בבית, הוא יעבוד כאן נהדר במקום תפוחי האדמה (צריך שקית אחת). ואז מה שנשאר זה לבשל בסיר קטן את הבטטות והכרובית (זה לוקח 10-15 דקות), להוסיף לפירה ולמעוך ביחד עם החמאה והתבלינים.

ודבר אחרון – הפעם בחרתי לשנות מעט את המתכון הקבוע ולהוסיף כרובית. קודם כל כי היא מוסיפה נפח ואז יש הרבה יותר פירה, ושנית, כי היא חסכונית בקלוריות, בריאה ומעדנת את החמאתיות של הפירה. זאת גם דרך נהדרת להכניס ירקות לאוכל (בעיקר עם ילדים בררניים) ובגלל הצבע הלבן שלה אף אחד גם לא יבחין שהיא שם.

פירה בטטות
הכרובית מעדנת את הטעמים

פירה בטטה עם תפוחי אדמה וכרובית

מצרכים לפירה:
4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים
2 בטטות בינוניות, קלופות
1/2 כרובית קטנה
1 כפית שטוחה מלח
1/3 כפית פלפל שחור טחון
30 גרם חמאה או מחמאה או מזולה

לבצל מטוגן:
2 בצלים לבנים, קלופים
3 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח
1/2 כפית סוכר חום דמררה

אופן הכנת הפירה:
– חותכים את הבטטות ותפוחי האדמה לקוביות בגודל זהה. ככל שהן תהיינה קטנות יותר הם תתבשלנה מהר יותר.
– מפרחים את הכרובית לפרחים באותו גודל של קוביות תפוחי האדמה.
– ממלאים סיר בינוני עם הרבה מים ומרתיחים. מוסיפים את תפוחי האדמה והכרובית ומבשלים 10 דקות. מוסיפים את הבטטות ומבשלים עד שהכל רך.
– מסננים ומעבירים לקערה גדולה.
– מתבלים במלח ופלפל ומניחים מעל, בעוד התפוחי האדמה, הבטטות והכרוביות חמים מאוד, את החמאה. סוגרים עם מכסה או צלחת גדולה ל-5 דקות.
– פותחים ומועכים עם מועך פירה עד למרקם שאוהבים (אני אוהבת את הפירה יחסית חלק).

אופן הכנת בצל מטוגן:
– חותכים את הבצל לחצי ולאחר מכן לפרוסות דקות.
– מחממים שמן במחבת ורק כשהוא חם מוסיפים את הבצל. מטגנים, תוך כדי ערבוב, במשך 5-7 דקות.
– מוסיפים מלח וסוכר חום וממשיכים לטגן, תוך ערבוב מתמיד, עד שהבצל משחים לגמרי. מגישים יחד עם הפירה.

פירה בטטה
אפשר להגיש את הבצל ליד או למעל הפירה

הערות ושדרוגים
– אפשר כמובן לשנות את יחס הבטטה-תפוחי אדמה ולהכין מחצי בטטות וחצי תפוחי אדמה או יותר בטטות מתפוחי אדמה. אני פחות אוהבת את הגרסה שיש בה יותר מדי בטטות כי אז זה מתוק לי מדי, אבל כמובן שמדובר בטעם אישי אז שווה פשוט לנסות ולראות מה אתם יותר מעדיפים.
– הטעם של הפירה מתחיל ונגמר בתפוחי האדמה והבטטה. לפעמים תפוחי האדמה קמחיים וחסרי טעם ולפעמים הבטטות נורא מתוקות. בגלל הבדלי הטעמים הגדולים, החלטתי להוסיף לכאן חמאה שהתפקיד שלה, פרט להוספת שומן שמרכך את המרקם, זה גם לאזן את הטעם. לכן, בבקשה אל תוותרו עליה אלא אם השתמשתם בתפוחי אדמה ראטה ובטטות טריות ואיכותיות ואז לא בהכרח צריך חמאה כי תפוחי האדמה חמאתיים וטעימים בטירוף גם ככה.
– רוצים להגניב עוד ירקות לפירה? מוסיפים 1-2 גזרים קלופים וחתוכים לפרוסות עבות בשלב בישול תפוחי האדמה.

31 תגובות

  1. איל says:

    כמובן שהכוונה לחצי כפית מלח בבצל המטוגן?!

    1. רחלי קרוט says:

      הממ כן, מיד מתקנת 🙂

      1. רות דוברס says:

        מדוע זה נקרא “פירה” ולא מחית ???

  2. טלי says:

    אני לא מאמינה שדווקא את אוהבת את האבקה הזו… ייקח לי זמן להתגבר על ההפתעה הזו. ועל הזכרונות שעוררת בי.
    מתה על פירה ומתה על פירה בטטה. חייבת לנסות את הכרובית בהזדמנות הקרובה.

    1. רחלי קרוט says:

      :))) אני הכי מלאה בניגודים

  3. רחלי says:

    היי רחלי, נשמע טעים בטירוף. אני צריכה להכין כמות ל 10 מבוגרים. לכמה אנשים המתכון אמור להספיק?
    תודה
    רחלי

  4. מעיין says:

    יצא מעולה!!!
    לאחרונה המתכונים שלך מכניסים לי הרבה גיוון למטבח.
    תודה

    1. רחלי קרוט says:

      ממש ממש שמחה לשמוע! תודה שחזרת לשתף

  5. אסנת says:

    הכנתי פעם ראשונה, יצא טעיםםםםםם (אני זקוקה לסמיילי מזיל ריר..)
    לא הצלחתי להגיע למרקם אחיד לגמרי, נראה לי ששמתי קצת יותר מדי גזע, אז זה סיבי מדי.. אבל לא פגם בטעם.
    הולך מצוין ליד הקציצות עוף המדהימות שלך!

  6. אלכס says:

    נשמע מצויין! אני לא כל כך אוהבת תחליפי חמאה אז אני בדרך כלל מוסיפה חלמון לפירה שניה אחרי שאני מועכת אותו.

    1. רחלי קרוט says:

      נהדר, מתה על תוספת של חלמון בפירה, הבעיה שיש כאלה שבעייתיים עם ביצים חיות 🙂

  7. עדי says:

    היי יש אופציה להחליף את החמאה בשמן קוקוס או קרם קוקוס?

    1. רחלי קרוט says:

      פשוט תוותרי עליה, יצא מוצלח גם בלעדיה

      1. שרון says:

        תודה רבה על המתכון! בבצל המטוגן ניתן להחליף לסילאן במקום סוכר חום? ואם כן אז מה הכמות?

  8. ורדית says:

    יש אפשרות לוותר על הכרובית??

    1. רחלי קרוט says:

      כן, אין בעיה

  9. לירז says:

    היי
    מכורה כמוך אם לא יותר גם לאבקה גם מנות חמות הכל הולך 🙂 + בצקים + שוקולד וזה מושלם
    לגבי הבצל. .. עד כמה הוא קריטי לטעם?

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף שאני לא לבד 🙂 ולגבי הבצל, אפשר לוותר.

  10. בתחן says:

    המתכון נשמע טעים מאוד, לא ניסיתי אבל נשמע שווה….
    אשמח לעדכונים נוספים של מתכונים מענינים

    1. שחר says:

      אם אני רוצה להכין מראש שיהיה לשבוע, כמה זמן בערך אפשר לשמור במקרר?

  11. עדי says:

    היי רחלי, המתכון נשמע מעולה.
    צריכה להכין לערב החג, לכמה אנשים המתכון מספיק? האם ניתן להכין מראש, לשמור במקרר, לחמם שוב ולהגיש בערב החג?

    1. רחלי קרוט says:

      המממ מאוד תלוי כמה הם שמים בצלחת. בטח בסביבות 6 מנות. ניתן להכין מראש ולחמם במיקרו

  12. בוחרים ומכינים – הצעות למתכונים לראש השנה – קרוטית – Krutit says:

    […] פירה בטטה טעים בטירוף קראתי לו ככה כי הוא באמת טעים בטירוף וכי התוספת הזאת מתאימה לכל מנה שתשדכו לה. […]

  13. אורית רז says:

    היי רחלי,
    אוהבת מאוד את המתכונים שלך…
    אפשר לשים שמן זית/קנולה/חמניות במקום חמאה?
    תודה אורית

  14. ליטל says:

    היי, את הכרובית לא צריך לחלט לפני במים רותחים? לפני שתיכנס עם הבטטה והתפוח אדמה?
    תודה:)

  15. אור ארבל says:

    תודה לך רחלי על מתכונים מצויינים שתמיד קוצרים מחמאות, הכנתי ללא כרובית, 2 בטטות ותפוח אדמה אחד ותיבול בדיוק כמו במתכון שלך, יצא ממש מעולה 🙂 אהבתי את הטריק של לתבל את הבצל המטוגן

  16. אוהבת אוכל says:

    ואוווווו ! הכנתי לכבוד ראש השנה ולמרות שאנחנו פחות בקטע הבטטה – טרפו ! טרפו ! טרפו! תודה רבה לך ועל המתכונים הכ”כ קלים וטעימים ! [וכמובן , שהבצל הוסיף וואוווו —– אין, איו על השילובים שלך …]

  17. שושי says:

    אפשר להוסיף ברוקולי במקום כרובית?

  18. אבי כהן says:

    שלום לך
    עקב ספיחה נוזלים של הבטטות הכמות גדולה מתוך ניסיון אני ממליץ לחתוך את הבטטות לחצי לאורך למרוח בשמן זית להכניס לתנור ב 200 מעלות למשך כ 40 דק לערך עד להשחמה של הבטטות ולאחר לכן להוסיף לפירה משדרג את הפירה

  19. מ says:

    אני רוצה לעשות חצי צלחת פירה תפוא וחצי צלחת פירה בטטה (בלי כרובית).
    איך אני יכולה לגרום לכך שהפירה בטטה יהיה סמיך?

    תודה רבה על המתכונים המוצלחים

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend