הפתיתים האדומים של מינה

Posted on

מינה הייתה הגננת המיתולוגית שלי, זאת שהייתה שם בשנים הראשונות.

יום אחד, בגיל 15, פגשתי אותה ברחוב. הגן שלה, שהיה עדיין פעיל, נמצא מטר מהבית של סבתא שלי והיה לי ברור שמתישהו נפגש.

באופן מפתיע היא זיהתה אותי, מסתבר שיצא לנו להפגש גם קודם רק שלא ממש זכרתי את זה. היא נורא התרגשה, ביקשה שאספר לה מה אני עושה וחיבקה אותי בדיוק כמו אז. חיבוק חופן, כזה שגם בגיל 15 מרגישים קטנים ומוגנים בתוכו.

לא הרבה זמן אחרי המפגש הזה היא נפטרה. אחרי בעלה, אחרי הבת שלה. השאירה אחריה מאות ילדים שלאט לאט נזכרים במרק ירקות עם האטריות הרכות, בקציצות הקטנות, בפתיתים האדומים.

אני בטוחה שיש המון הורים שמכינים היום לילדים שלהם בדיוק את אותו האוכל שהם גדלו עליו בגן הקטן בבת-ים. מכינים ונזכרים בה.

אז מינה יקרה, לא השארת לי את המתכון ההוא לפתיתים שכל כך אהבתי, אז הכנתי אותם מהזכרון והם הדבר הכי קרוב לריח ההוא, שקיבל את פני כל בוקר.

פתיתים אדומים
הריחות שיתפשטו בבית יזכירו לכם ימים תמימים יותר

פתיתים אדומים 

מצרכים:
3 כפות שמן זית
2 בצלים לבנים
1 גבעול סלרי עם או בלי העלים (כן!)
1 שקית פתיתים מכל סוג או צורה שאוהבים
3-4 עגבניות אדומות ובשלות
1/2 פלפל חריף (לא חובה)
1 ו-1/2 כוסות (קופסת שימורים אחת או חצי בקבוק) עגבניות מרוסקות דק – מחברה טובה
3 ו-1/2 כוסות מים רותחים
כף שטוחה מלח
כף אבקת מרק בצל (לא חובה)

אופן הכנה:
– קוצצים בצל, פלפל חריף, סלרי ועגבניות לקוביות. את הסלרי חשוב לקצוץ קטן.
– בסיר רחב מאוד מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל והסלרי על אש בינונית במשך 7-10 דקות, תוך כדי ערבוב, עד שהם מתרככים.
– מוסיפים פלפל חריף ועגבניות וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, במשך 5 דקות נוספות.
– מוסיפים עגבניות מרוסקות, מלח ואבקת מרק בצל ומטגנים עוד 2-3 דקות. לא לשכוח לערבב כדי שלא ידבק לתחתית הסיר. טועמים ומוודאים שיצא לכם רוטב עגבניות טעים ממש, ועדיף שיהיה קצת יותר מתובל ממה שאתם אוהבים כי המים והפתיתים מעדנים את הטעמים.
– מוסיפים את הפתיתים ומערבבים היטב.
– מוסיפים מים רותחים, מערבבים היטב ומורידים את האש לנמוכה ביותר. סוגרים את הסיר עם מכסה ומבשלים במשך 10-12 דקות או עד שהפתיתים רכים. חשוב לפתוח את הסיר מדי כמה דקות ולערבב אחרת הפתיתים ידבקו לתחתית והרוטב יצוף למעלה.
– כשהפתיתים מוכנים, סוגרים את האש ומשאירים את הסיר סגור ל-5 דקות נוספות לפני שזוללים.

פתיתים אדומים
לא צריך כלום ליד. רק פטל של ילדים וכפית קטנה

הערות חשובות:
– שימו לב שאין כאן רסק עגבניות, יש כאן עגבניות מרוסקות, שלא תתבלבלו. זה קריטי, כי הטעם צריך לצאת עדין ולא חזק ודומיננטי.
– כן, גבעול סלרי. הוא התווסף במקום אבקת מרק עוף שמינה וודאי הוסיפה לפתיתים. בכלל, ריח של מרק עוף הוא אחד הריחות שאני הכי זוכרת מהילדות, דווקא לא לרעה, אבל איפה שאפשר אני משתדלת לקמץ בו בעיקר כשיש ירקות שיכולים להחליף אותו כמו הסלרי. אבקת מרק בצל לעומת זאת, מוסיפה עומק טעמים שקצת יותר קשה להשיג ואני מחבבת אותה כל עוד משתמשים בה במתינות.
– לפתיתים יש נטייה להדבק לתחתית הסיר, בטח בתוך הרוטב הזה, לכן תקפידו לערבב כל כמה דקות עם כף עץ (כדי לא לשרוט את הסיר).
– רוצים לשדרג? מוסיפים 2 גזרים מגורדים דק (בשלב הוספת העגבניות) ואפילו קישואים מגורדים. מבטיחה לכם שהילדים לא יבחינו שהם שם.

  • לשתף זה כיף

25 תגובות

  1. סיגל says:

    נראה לי ששכחת לציין איזה כמות של פתיתים מתאימה לכמות הרוטב שרשמת?

    1. רחלי קרוט says:

      צודקת, אכן שכחתי. המתכון מתאים לשקית פתיתים אחת.
      תודה על ההערה.

  2. בתשבע כץ says:

    חוזרת על השאלה. כמות הפתיתים???

    1. רחלי קרוט says:

      צודקת, תוקן 🙂
      שקית אחת

      1. יעל says:

        כמה גרם? יש גדלים שונים של שקיות….

  3. מורן says:

    הכנתי ויצא ממש טעים!!! תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף שאהבת <3

  4. נופר says:

    יצא מעולה תודה לך!

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה שאהבת!

  5. אלה says:

    היי כמה לשים? אני פשוט גרוע בלהבין שרושמים כמויות ככה.
    כמה כוסות?

    1. רחלי קרוט says:

      3 וחצי כוסות, כמו שכתוב במצרכים 🙂

  6. אלה says:

    מים*

  7. רחלי says:

    היי אם אין אבקת מרק בצל זה ממש משנה את ההבדל בטעם??

  8. ריבה says:

    הי, יעבוד לדעתך גם עם פסטה?

    1. רחלי קרוט says:

      לגמרי. בדיוק השבוע הכנתי ככה פסטה

  9. דניאל says:

    היי, אשמח אם תוכלי לרשום כמויות קטנות יותר…
    בכל זאת כרגע יש רק ילד אחד 🙂

  10. יסמין says:

    הי, אשמח אם תוכלי לעזור לי לגבי כמויות. אני גרה בחו״ל ומוכרים פה שקית פתיתים 250 גרם אני יודעת שבארץ יש גם 500 גרם. לאיזו חבילת פתיתים המתכון מותאם? תודה

    1. הילה says:

      היא גרה בארץ, סביר להניח שהמתכון מותאם ל500. אני גם הסתכלתי כרגע החבילה וזה 500 גר’. זה גם מסתדר מבחינת החישוב של יחס מים לכמות פתיתים. אז פשוט תקני 2 חבילות או שתשימי חצי מכמות המים הרשומה – כלומר כוס ו4\3 מים.

  11. ליאל says:

    תודה ינוסה בקרוב !
    שאלה כללית: במקום מקל הסלרי שהוא במקום אבקת מרק העוף, מתאים לדעתך מלח סלרי אם את מכירה? כמה ממנו?

  12. רועי says:

    פתיתים (מכונים גם “אורז בן-גוריון”) הם גרגרים העשויים מרכיבים הדומים לפסטה אך בניגוד לפסטה, עוברים תהליך של אפייה. הפתיתים הומצאו בישראל בתקופת הצנע, ונחשבים לאחת התרומות הקולינריות המקוריות היחידות של ישראל לעולם

    מגניב

  13. דנה says:

    הכנתי ויצא מעולה! הוספתי זיתים ירוקים לשידרוג.

  14. רוני says:

    וואו, איזה טעים!!! הוספתי עוד חריף ומלא שום כי אני אוהבת ויצא מושלם מושלם מושלם
    תודה!

  15. שלומית says:

    מתכון מעולה! הסיר נטרף

  16. גלית says:

    חייבת לשאול, האם הכוונה לגן מינה-מיקה בבת ים?

    1. רונית says:

      כן . בדיוק זה

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend