בייגל אמריקאי שכבש את הרשת

Posted on
בייגל אמריקאי. צילום: טל סיון צפורין. סטיילינג: אינה גוטמן

בין פרעצל לבייגל ירושלמי, בין פולין וניו יורק, בין רכות ונגיסות – הכירו את הבייגל האמריקאי שהתחיל את דרכו במזרח אירופה וכבש את מאפיות התפוח הגדול. יש לו מעטה צ’ואי בזכות בישול מקדים במים מתוקים-מלוחים שיוצרים מעטפת נגיסה שמאוד מזוהה איתו, וגם עם הפרעצל שם מתווסף גם סודה לשתייה כדי לייצר שכבה עבה יותר של נגיסות.

לעומת גרסאות רבות של בייגלס ברחבי העולם, לבייגל הזה 3 סימיני היכר ויזואליים – החור במרכזו קטן משמעותית מבייגלס אחרים, הוא שמנמן ותפוח בחלקו העליון ובארה”ב מאפיות רבות נוהגות לפזר מעליו תערובת שנקראת everything but the bagel שכוללת פרג, שומשום לבן, שומשום שחור, שום גבישי, שבבי בצל מיובש ומלח גס. תערובת שאפשר בקלות לשחזר בבית עם ערבוב בין התבלינים.

את הבייגל הזה, שזללתי אינספור ממנו כשהגעתי לבקר את דוד שלי בארה”ב, נוהגים לקנות בשקיות נייר חומות בשעות הבוקר המוקדמות ואז חוצים אותו באמצע, מורחים גבינת שמנת בנדיבות, מניחים פרוסות סלמון מעושן וקצת מלפפון ובצל סגול ותוך שניות מתקבל הכריך הכי טעים בעולם. אבל הכי. ויעידו על כך הנוכחים ביום שצילמנו את הבייגל שזללו אותו בעודי מנסה לשמור כמה בודדים עבור הצילום.

אם יכולים כמובן למרוח בתוכו גם גבינה לבנה, טחינה עם אבוקדו ומטבוחה אבל מיד אחרי השילוב עם הסלמון מגיע השידוך המושלם שלו עם חמאה ומלח גס. אין הרבה ביסים שמשתווים לאושר הזה.

בייגל אמריקאי. צילום: טל סיון צפורין. סטיילינג: אינה גוטמן
הכי טעים לפתוח את הבייגל, למרוח שמנת ולהניח סלמון, פרוסות בצל סגול וירקות טריים. צילום: טל סיון צפורין. סטיילינג: אינה גוטמן

אל תפספסו: מתכון לבייגל ירושלמי ממולא

בייגל אמריקאי קלאסי

מצרכים (10 בייגלס):
4 ו-1/3 כוסות קמח לבן
1 כף שמרים יבשים
2 כפות סוכר
1 ו-1/2 כוסות מים חמימים
3 כפות שמן זית
1כפית מלח

לנוזל בישול:
3 ליטר מים
2 כפות סוכר חום או דבש או סילאן
1/2 כפית מלח

לעיטור (לבחירה):
שומשום לבן ושחור
פרג שלם
שבבי בצל מיובש
שום גבישי
מלח גס

אופן הכנה:
– בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל מצרכי הבצק לפי הסדר ברשימה. לשים על מהירות איטית במשך 15 דקות.
– מכסים ומאפשרים לבצק לנוח במשך 15 דקות.
– מחלקים את הבצק ל-10 חתיכות שוות במשקלן ומכדררים כל בצק לכדור עגול.
– מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ומשמנים אותה בשכבה דקיקה של שמן בעזרת תרסיס שמן.
– יוצרים חור עם האצבע במרכז כל כדור ובעזרת הידיים מגדילים את החור בפנים ליצירת בייגל. עשו זאת בעדינות כדי לא לקרוע את הבצק. מניחים את הבייגלס על תבנית התנור עם נייר האפייה המשומן.
– מכסים עם ניילון (זהירות שלא ידבק לבייגלס) ומניחים להם לתפוח במשך 20 דקות.
– מחממים תנור ל-200 מעלות.
– בינתיים מחממים את המים, הסוכר והמלח בתוך סיר סוטאז רחב עד שהסוכר נמס.
– כשהבייגלס סיימו לתפוח מעבירים אותם בעדינות מאוד למים הרותחים ומבשלים אותם במשך חצי דקה מכל צד. החור באמצע קצת יקטן וזה בסדר גמור, אל תנסו להגדיל אותו.
– מוציאים, מסננים מנוזלים ומעבירים לתבנית תנור כשהצד היפה של הבייגלס כלפי מעלה.
– מפזרים תוספות שאוהבים ואופים במשך 15-20 דקות עד להזהבה יפה.

בייגל אמריקאי. צילום: טל סיון צפורין. סטיילינג: אינה גוטמן
אין טעים כזה, אין. צילום: טל סיון צפורין. סטיילינג: אינה גוטמן

שדרוגים וגיוונים
– במקום ליצור כדורי בצק מכינים מהבצק נחשים שדומים לפלוטים וממשיכים בשלבי ההכנה בדיוק כמו במתכון כולל הבישול במים. לאחר הבישול מגלגלים את רצועות הבצק בקערה עם המון שומשום ואופים. תקבלו מעין בייגל ירושלמי אבל עם מרקם הרבה יותר מיוחד.
– אופציה נוספת היא להוסיף לבצק, בדקה האחרונה של הלישה, זיתים מגולענים שלמים או חצויים ואפשר גם עגבניות מיובשות קצוצות.
– איך מכינים כריך סלמון? חוצים את הבייגל ל-2 ומורחים גבינת שמנת בנדיבות. מניחים עלה חסה, פרוסת סלמון מעושן, פרוסות דקות של מלפפונים, רצועות בצל סגול דקות וממש מעט שמיר.
– ניתן להבריש את הבייגלס, כשהם יוצאים מהתנור, בשמן זית עם מעט אבקת שום ופטרוזיליה/עירית קצוצה דק דק.
– שומרים את הבייגל בשקית סגורה מחוץ למקרר במשך יומיים או במקפיא במשך חודשיים.

8 תגובות

  1. איתן says:

    האם יש צורך למשוח בביצה לפני ההכנסה לתנור?

  2. אסנת says:

    הי,
    איפה הסודה לשתיה במתכון?

  3. סער says:

    הבייגלה מוצאו במזרח אירופה. שמן זית לא שייך לכאן. למה לא להיות נאמן למקור ולנסות חדשנות שלא שייכת יהיו סיבותיה אשר יהיו.

  4. מרב says:

    שלום
    האם ניתן להמיר לקמח כוסמין?

  5. מורן says:

    כשעושים חור באמצע פותחים אותו עד הסוף או רק כמו גומה עמוקה? (כי כתבת לא לקרוע את הבצק אז זה לא ברור).
    וגם- איך נזהרים שהניילון לא ידבק לבצק?

  6. שרה says:

    מה המידה של הכוס בבקשה?

  7. לורן says:

    הי רחלי , מצטרפת לשאלה לגבי סודה לשתיה, לא רשום במתכון…

  8. חגית says:

    מתכון מושלם ! עם קמח לבן בייגל יוצא יפה תפוח ואוורירי.. השתמשתי בקמח לחם. עם קמח מלא יוצא טעים אבל לא תפוח באותה מידה. כוסמין דל בגלוטן אז לא נראה לי מתאים. בכל אופן תודה גדולה על מתכונים מושלמים!!! ומדויקים. את שבלולי הקינמון שלך אני עושה קבוע עם קמח חיטה מלא ויוצא מושלם עננים. תודה רבה 🙂

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend