חמין עם ג’חנון

Posted on
חמין עם ג'חנון

האמת היא, שלא התכוונתי לפרסם את המתכון הזה בבלוג. העלתי אותו שבוע שעבר לסטורי שלי כחלק מההכנות לשישי ורציתי להראות לכם ולכן כמה קל להכין. מדהים אותי כל פעם מחדש לגלות כמה גדול הפער בין קלות ההכנה לתוצאה המופלאה שמתקבלת בבוקר. כשכל הבית מלא בריח של חמין רך רך.

מדובר בעצם בצ’ולנט שמבלה לילה בתנור, כזה שגם אחרי שעות ארוכות בתנור נשאר עדיין עסיסי ועם רוטב. ומעליו מככבים ג’חנונים שחומים וטעימים ששומרים על טעמם הייחודי.

אז איך מכינים? הכי פשוט. בסיר גדול צורבים בצל ובשר. מוסיפים את הקטניות, תפוחי האדמה, הביצים והג’חנונים וזהו. מפה זה הולך לתנור שיפזר את הקסם שלו.

צפו בסרטון הכנה:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Raheli Krut | Krutit (@raheli)

והנה גם 5 טיפים חשובים
– חשוב להכניס את החמין לתנור באיזור 19:00 בערב כדי שיהיה מוכן לצהרי שבת. אם שומרים שבת כמובן שמניחים על הפלטה לפני כניסת השבת.
– אפשר להשרות את הקטניות (שעועית וגריסי פנינה) לילה קודם ואפשר גם להשרות שעה או שעתיים. תסמכו עלי, הכל יתרכך נהדר אחרי 14 שעות בתנור. אל תוותרו על הכנת החמין אם שכחתם להשרות לילה קודם זה יצליח גם בלי ההשרייה הארוכה.
– אני השתמשתי בשעועית לבנה אבל אפשר גם אדומה או בובעס ואפשר לשלב.
– במקום, או בנוסף, לשעועית אפשר להשתמש בגרגירי חומוס יבשים.
– מים. כנראה השאלה שהכי נשאלת בהקשר של חמין. הטיפ שלי הוא לכסות את כל המצרכים בסיר עם נוזלים כך שהם ממש יכסו את תכולת הסיר. אם צריך, אפשר בבוקר להוסיף עוד 1-2 כוסות מים רותחים אבל בגדול כנראה שלא תצטרכו. כך או כך, עדיף שהחמין יצא קצת יותר רך ועם רוטב מאשר יבש וללא נוזלים.

חמין עם ג'חנון
אל תוותרו על הג’חנון

צ’ולנט – חמין עם ג’חנון

מצרכים (סיר בנפח 8 ליטר):
4 כפות שמן
2-3 בצלים לבנים גדולים, קלופים
1 קילו בשר שריר או צלעות או אסאדו או שילוב, חתוכים לקוביות גדולות
1 חבילה (500 גרם) שעועית לבנה או בובעס
1/2 חבילה (250 גרם) גריסי פנינה
8-10 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים
8-12 ביצים
2 כפות גדושות פפריקה מתוקה
2 כפות מלח גס
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
6 כפות דבש או סילאן
3/4 כפית אבקת שום או כמה שיני שום קלופות שתרצו
1 חבילה ג’חנון קפוא

אופן הכנה:
– מניחים את השעועית בקערה גדולה ואת גריסי הפנינה בקערה נוספת וממלאים בהרבה מים. משרים במשך שעה-שעתיים או במשך כמה שעות שיש לכם. לילה, 6 שעות, כמה זמן שתוכלו. אל דאגה, גם שעה זה בסדר אם שכחתם להשרות יום קודם.
– קוצצים את הבצל לקוביות. אין צורך ממש לקצוץ דק הבצל גם ככה מתרכך ממש וכמעט נמס מרוב רכות.
– בסיר גדול, אפשר עגול או מלבני כמו רוסטר, מחממים שמן זית ומטגנים את הבצלים והבשר ביחד במשך 10 דקות בערך או עד שהבצל רך והבשר משנה את צבעו.
– מסננים את השעועית והגריסים מהמים ומוסיפים לסיר. מיישרים מעט.
– מניחים מעל תפוחי אדמה ואת הביצים. אני נוהגת לשטוף אותן קודם אבל לא לבשל. אם אתם חוששים אפשר גם לבשל אותן קודם כמה דקות.
– בקערה גדולה שמים 4 כוסות מים רותחים ומוסיפים פפריקה, מלח, פלפל שחור, דבש או סילאן ושום ומערבבים. אני ממליצה לכם לטעום לוודא שטעים. זה צריך להיות מלוח ומתקתק.
– שופכים את הנוזלים על החמין ומוסיפים עוד מים רותחים עד לכיסוי כל המרכיבים. ממש חשוב שכל המרכיבים יכוסו בנוזל.
– מניחים מעל את הג’חנונים הקפואים. אם הם מגיעים עם ניילון אפשר להכניס עם הניילון. אם הם מגיעים בלי אפשר גם בלי.
– מומלץ בשלב הזה להזיז טיפה את המרכיבים בסיר כדי שכל הנוזלים יחלחלו פנימה כמו שצריך. אני פשוט מכניסה את המקל של כף עץ או כפית ארוכה פנימה ובעדינות מזיזה את המרכיבים קצת ימינה ושמאלה. אבל ממש בעדינות כן? אתם לא אמורים לשנות את מיקום השכבות שיצרתם.
– סוגרים היטב את הסיר, אפשר עם נייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום ואפשר עם מכסה בתנאי שהוא מתאים לתנור כמובן.
– מחממים תנור ל-110 מעלות, מצב עליון ותחתון, ומכניסים את הסיר למרכז התנור או מניחים על הפלטה. אופים במשך 14 שעות ואפשר גם 18. ככל שתאפו יותר החמין יצא יותר כהה ועמוק בטעמים שלו.
– מומלץ לפתוח את הסיר בבוקר ולוודא שיש עדיין נוזלים. הם כמובן לא צריכים להגיע לחלק העליון אבל כן חשוב שיראו אותם בין המרכיבים. אני מזיזה קצת ובודקת שיש נוזלים בפנים. אם אין, שופכים פנימה כוס מים רותחים.
–  החמין מוכן כשהשעועית והבשר רכים רכים.

חמין עם ג'חנון
כמה שהג’חנון יוצא מדהים זה לא יאמן

24 תגובות

  1. רחל says:

    היי. אחלה רעיון..
    האם לגחנון יש טעם גם של ג’חנון או בעיקר טעם של חמין? כי אז סתם חבל על הקלוריות…

    1. רחלי קרוט says:

      הג’חנון שומר על טעמו אבל החלק התחתון רך יותר וקצת מקבל את הטעמים.

  2. סיון says:

    נראה מעולה! אם אני רוצה להכין צמחוני, צריך לשנות משהו חוץ מלא להוסיף בשר?

    1. רחלי קרוט says:

      לא. אפשר פשוט להוריד את הבשר.
      אם את רוצה אפשר להוסיף גם ראשי שום שלמים, בטטות או גרגירי חומוס כדי להעשיר את החמין אבל גם בלי זה יצא נהדר.

  3. דפנה says:

    נכנס לתנור ברגע זה. מחכים למחר בציפייה גדולה!

  4. שושי says:

    את לא נותנת בישול על הגז? בדרך כלל אני מבשלת, כשעה וחצי, שעתיים על הגז ואחכ לתנור.
    הגריסים הם פנינה או רגילים?
    דרך אגב, ביצים אסור באיסור לשטוף מחשש לסלמונלה.

    1. יעל says:

      אין לשטוף ביצים שמיועדות לחביתה, למשל, אבל אם את מכניסה את הביצים עם הקליפה לתוך החמין, כן צריך לשטוף. אם יש סלמונלה על הקליפה את לא רוצה אותה בחמין שלך…

    2. רחלי קרוט says:

      אין צורך בבישול מקדים.
      ואסור לשטוף ביצים אם לא מבשלים אותן מיד ושמים למשל במקרר.
      אם את שוטפת ומיד מכניסה לבישול כל כך ארוך זה משהו אחר.

      1. ‫לילך says:

        חדש לי תודה

  5. תמר says:

    שימו לב לשומרי השבת, אסור בשבת בבוקר לשים מים:)
    אבל תודה רחלי נראה מושלם!!

    1. רחלי קרוט says:

      צודקת לגמרי ♥ תודה על ההערה.

    2. says:

      ובנוסף אסור לפתוח את הסיר לבדוק מה מצב החמין, עד שאוכלים כי זה משפיע על הבישול…

  6. חן says:

    וואו אלופהההההה נראה טעים אש!!
    שבוע הבא ננסה את שלך בטוח ❤
    אני מבשלת שעתיים לפני שבת ואח”כ ישר לפלטה עד הבוקר. מושלם.

  7. פנינה says:

    נראה אששששש
    הולכת להכין את זה לשישי בערב.
    ככה בדיוק כמו שהכנת רחלי.
    עם ההמלצה של הראשי שום, הייתי רוצה שיהיה כבר ערב שישי….

  8. עדי says:

    אפשר להוסיף שוקי עוף?

  9. גל says:

    היי רחלי! תודה על המתכון! נראה מעולה!!!
    חיטה במקום גריסי פנינה – הולך?

  10. גלי says:

    היי רחלי, האם הגחנונים הקפואים כבר אפויים?

  11. דינה says:

    הי רחלי,

    אפשר לוותר על הג’חנון?
    במידה ומוותרים על הבשר, מה כדאי להוסיף בכדי להעשיר את הטעם והשומניות?
    תודה

  12. מאור says:

    שלום, האם ניתן להחליף את גריסי הפנינה בחיטה?

  13. עינת says:

    רחלי יקרה
    עשיתי טעות והפשרתי את הג’חנון , האם זה בעייתי להשתמש בו בכל זאת?
    עוד שאלה, האם אפשר לעטוף את הג’חנון בנייר כסף לפני ההכנסה לסיר?

  14. נעה says:

    האם אפשר להשאיר על הפלטה מכניסת שבת עד לצהרי שבת?

  15. אליהו says:

    בשבת אסור להוסיף מים – איסור בישול. ואסור להדליק אש – איסור כרת וסקילה בר מינן.
    הגיע הזמן ללמוד הלכות שבת ולהנות מאוכל טעים בלי לעבור על איסורי תורה.

  16. פנינה says:

    הזחנון לא קיבל צבע כי שמתי בשקי ת קוקי מה ניתן לעשו ת בבוקר

  17. גיא דיכנה says:

    נראה מתכון נהדר, שאלות בבקשה:
    – האם את הביצים ניתן להניח למעלה על גבי נייר אפייה? אני חושש שהן ישברו ויהיו קליפות בחמין
    – האם את הג’חנונים להניח מלמעלה על גבי נייר אפייה? בלי ניילון אבל עם נייר אפייה שתהיה חציצה בינם ובין כל החמין…
    – מה לגבי קישקע? אני מאוד אוהב, מתי ניתן להוסיף ובאיזו צורה?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend