לחמניות כוסמין רכות גם ביום שאחרי

Posted on

בשנתיים האחרונות, כמעט כל מתכון שאני מעלה שיש בו קמח, אנשים שואלים אם אפשר להמיר לכוסמין. שזה מדהים, כי עד לפני כמה שנים מעטים הכירו אותו. בטח ביחס לאלה שמכירים ועושים בו שימוש היום.

והאמת היא, שכבר חודשים ארוכים אני רוצה לפרסם כאן מתכון ללחם או לחמניות כוסמין אבל איכשהו תמיד המאפים יצאו דחוסים מדי, כאלה שמתייבשים כבר ביום שאחרי.

עד שהגיעו הלחמניות האלה, שהמתכון שלהם מתבסס על המתכון הקלאסי שלי לחלה.

שימו לב להשאיר רווחים בין לחמנייה ללחמנייה

מדובר בלחמניות (אפשר לקלוע מהן גם חלה) אקסטרה רכות, כאלה שנשמרות נהדר גם ביום שאחרי. כאלה שאפשר מהן כריך או לטבול בתוך רוטב.

הן ממש ממש פשוטות להכנה – לישה, התפחה ואפייה, ואפשר גם להקפיא אותן אחרי האפייה ולחמם כשרוצים לחמנייה טרייה.

אפשר לצפות אותן בשומשום או לשחק קצת עם התוספות מעל

והנה גם כמה הערות חשובות:
– ניתן להשתמש כאן בקמח כוסמין לבן או מלא (ואפשר גם שילוב). אם משתמשים במלא צריך להוסיף עוד רבע כוס מים ולהקפיד על זמן תפיחה מספק – עד הכפלת נפח.
– לא, אין כאן טעות, הכמות של הקמח היא 910 גרם (6 ו-1/2 כוסות). הסיבה היא, שאני רוצה שלמיקסר שלכם יהיה קצת יותר קל בלישה והבצק לא יעלה מעל הוו. ככה תוכלו להכין מצד אחד כמות גדולה של בצק ומצד שלי לאפשר למיקסר לעשות את עבודתו. ובכל מקרה, בבצקי שמרים, בטח כאלה עם כוסמין, תקפידו על לישה במהירות איטית. אלא אם יש לכם מיקסר ממש מקצועי כמו בקונדיטוריות ואז אפשר גם יותר מזה.

תראו כמה יפות

לחמניות כוסמין במרקם של כריות פוך

מצרכים (ל-16 לחמניות):
910 גרם (6 ו-1/2 כוסות) קמח כוסמין לבן או מלא*
2 כפות שטוחות (20 גרם) שמרים יבשים או 50 גרם שמרים טריים
4 כפות סילאן או מייפל
2 ו-1/2 כוסות (600 מ”ל) מים
6 כפות שמן זית
1 כפית מלח

להברשה ועיטור:
1 חלמון (הצהוב) – גרסה טבעונית בהערות
1 כף סילאן או מייפל
1/2 כפית מלח
גרעינים שאוהבים

אופן הכנה:
– בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל המצרכים, לפי הסדר ברשימה, פרט למלח.
– לשים על מהירות איטית (מספר 1) במשך 3 דקות וכשהבצק מתאחד מוסיפים את המלח. לשים עוד 7 דקות על מהירות איטית. לא לקצר את הזמן הזה ושימו לב שהבצק צריך לצאת מעט דביק ורך.
– מוציאים את הבצק למשטח עבודה ולשים אותו עם הידיים במשך 2 דקות. בינתיים משמנים את הקערה של הבצק עם ספריי שמן או מעט שמן זית.
– מחזירים את הבצק לקערה, משמנים אותו מעט למעלה ומכסים עם מגבת או ניילון.
– מתפיחים בחוץ עד להכפלת הנפח (30 דקות בקיץ או 60 דקות בחורף). אפשר להתפיח גם לילה במקרר.
– מחלקים את הבצק ל-16 חתיכות במשקל 100 גרם (מומלץ להיעזר במשקל כדי שהלחמניות תצאנה זהות בגודלן ולא ייווצר מצב שאחת שחומה בעוד השנייה טרם נאפתה מספיק).
– יוצרים מכל חתיכת בצק כדור עגול, על ידי משיכת כל הקצוות כלפי מעלה ואז גלגול של הבצק על השיש ליצירת עיגול שחלקו העליון חלק.
– מניחים את כל הלחמניות העגולות על תבנית תנור עם נייר אפייה (נכנסות 16 בתנור סטנדרטי) ומקפידים שיהיה רווח בינהן כי הן תופחות. מכסים במגבת או ניילון.
– מתפיחים במשך 30 דקות (בימים סופר חמים גם 20 דקות מספיקות) או עד שהלחמניות תופחות אבל לא בטירוף. שימו לב שהפעם לא צריך שהן תכפלנה את הגודל לגמרי אלא רק 2/3 כזה.
– בינתיים מחממים תנור ל-190 מעלות.
– טורפים בקערה קטנה חלמון, סילאן ומלח ומברישים את הלחמניות. לגרסה טבעונית ממירים את החלמון ב-3 כפות שמן זית ושמים 2 כפות סילאן/מייפל במקום אחת.
– מפזרים מעל את התוספות שאוהבים ואופים במשך 20-25 דקות או עד שהלחמניות זהובות.
– מצננים היטב לפני שזוללים.

אתם קולטים על הרכות?

הערות ושדרוגים
– הלחמניות נשמרות מעולה במקפיא (לאחר האפייה), רק חשוב לסגור אותן בקופסה או שקית.
– לגרסה טבעונית ממירים את החלמון ב-3 כפות שמן זית ושמים 2 כפות סילאן/מייפל במקום כף אחת.
– רוצים להוסיף ללחמניות תוספות? ניתן להוסיף אורגנו, עגבניות מיובשות קצוצות, זיתים, אגוזים קצוצים או כל תוספת שרוצים רק חשוב להוסיף את התוספת בדקה האחרונה של הלישה (או במיקסר או בזמן הלישה הידנית).
– ניתן להמיר את הקמח בקמח שיפון.
– אם הבצק דביק מאוד אפשר להוסיף, בזמן הרידוד על השיש, עוד רבע כוס קמח ולא יותר.

עם צ’ימיצ’ורי אסיאתי

69 תגובות

  1. ירדן says:

    נראה מושלם!!
    אם רוצים לאכול אותם יום אחרי.. איך הכי נכון לשמור אותם?

    1. רחלי קרוט says:

      תודה רבה רבה!
      שומרים בשקית מחוץ למקרר. בדיוק זללתי אחת והיא רכה בדיוק כמו אתמול 🙂

      1. עדי says:

        עשיתי מקמח כוסמין מלא ויצא לי בצק מעולה ונוח לעבודה, הבעיה היא שאחרי שחילקתי לכדורים והתפחתי שוב הכדורים כאילו נמרחו וזה נראה יותר כמו פיתות מאשר לחמניות עגולות…
        מה אפשר לעשות?

        1. שרה אריאל says:

          גם לי זה תפח יותר מדי ומהר מדי. כמות השמרים כפולה מבצק חלות שלי על ק”ג קמח לבן. הבצק יצא דביק מדי וממש נאבקתי להעביר אותו לכדורים.
          בפעם הבאה אוסיף פחות מים ואולי אשתמש בכף וחצי שמרים.

    2. סיגל says:

      אם רוצים לנסות תוספות שונות על חלק מהלחמניות, האם אפשר ומתי כדאי להוסיף? הכוונה לחלק עם תוספת וחלק בלי…..

      1. רחלי קרוט says:

        אחרי המריחה של הביצה אפשר לפזר איזה תוספות שתרצי.
        אם רוצים תוספות בפנים מחלקים את הבצק ל-3 (למשל) – אחרי הלישה, ועכשיו מוסיפים תוספות ולשים קצת.
        התוספות נכנסות בזמן הלישה על השיש.

  2. ספיר says:

    איך היית ממליצה לעבוד במידה ואין לי מיקסר? אפשרי?

    1. רחלי קרוט says:

      בהחלט. ללוש עם הידיים, בהתחלה בתוך הקערה עד שהבצק מתאחד, ואז להעביר לשיש וללוש במשך 15 דקות או עד שהבצק רך וגמיש. חשוב שיהיה חלק וללא גושים.

      1. ספיר says:

        תודה רבה! (:

  3. בן says:

    נראה מעולה ממש.
    מהו המטבח הירוק שמרחת על הלחמניות בתמונה האחרונה?
    נראה מלא בטעמים.

    1. בן says:

      מטבל/ממרח

    2. רחלי קרוט says:

      סוג של צ’ימיצ’ורי אסיאתי. אני אעלה את המתכון שלו לבלוג היום בערב ♥

  4. גבריאלה says:

    נראה מושלם. אין לי מיקסר, אפשר ללוש הכל ביד?

    1. רחלי קרוט says:

      בהחלט. רק ללוש רבע שעה עד שהבצק רך וגמיש. אם הוא דביק תוסיפי רבע כוס קמח

  5. אור says:

    היי, נראה מעולה!
    במידה ועושים שילוב של קמח כוסמין לבן וקמח כוסמין מלא, יש צורך להוסיף עוד רבע כוס מים/פחות?
    תודה:)

    1. רחלי קרוט says:

      לא, אין צורך

  6. אילונה אנגרט says:

    שלום רחלי. תודה רבה על המתכון! אם אני רוצה להמיר את השמרים למחמצת, כמה היית ממליצה להוסיף?

    1. ענבל says:

      מצטרפת לשאלה 🙂

    2. רחלי קרוט says:

      שאלה טובה. אני פחות חזקה במחמצות אז לא יודעת להגיד לך.

      את הלחמניות האלה כבר הכנתי כמה פעמים גם עם 3 כפות מחמצת וכף שמרים יבשים ויוצא חלום. אבל רק מחמצת אני לא יודעת.

      1. אילונה אנגרט says:

        תודה. ננסה:)

  7. רונית says:

    מתכנון אששש
    הבצק יצא דביק קלות והמיקסר שלי (קיטשןאייד) לא הצליח ללוש אותו 🙁 גם לישה ביד היתה לא קלה אז שמנתי איתו מעט כדי שאצליח ללוש (יחד עם קלף). פחדתי להוסיף קמח.
    האם זה בסדר? איזה מיקסר יש לך?

    1. רחלי קרוט says:

      כי נורא נורא חם היום 🙁 הלחות גורמת לבצק להשתולל. זה מעולה לשמן ובימים כאלה אפשר בשמחה גם לקמח כדי שיהיה נוח.
      הכי חשוב, אחרי שאת יוצרת כדורים ושמה בתבנית לתת להם (רק בימים כאלה חמים) 20 דקות ולתנור. לא לחכות לתיפהח ממש גדולה אחרת הבצק ישתגע ויגדל מדי.

    2. נועם says:

      הלחמניות יצאו טעימות ממש!!!
      אבל, שטוחות כמו פיתה 😮
      מה עשיתי לא בסדר? זמן לישה? התפחה?
      ממש נצמדתי למתכון למרות שהבצק יצא לי ממש דביק וקצת קשה לעבודה.. אולי היה חסר קמח?

      1. אלה says:

        גם לי קרה אותו הדבר..

      2. רחלי קרוט says:

        בגלל שמאוד חם עכשיו השמרים משתוללים ואז הבצק רך מדי. פשוט להתיפח פחות זמן בפעם הבאה ♥ ושמחה לשמוע שיצאו טעימות

  8. שרון צפירה says:

    היי,
    כמה כוסות קמח בכוס חד פעמי חם?
    אין לי משקל.
    תודה

    1. משקל זה חובה says:

      במקום להרוס את הסביבה תקני משקל

  9. יעל says:

    הייי וואו נראה מעולה.. ממש עננים של לחמניות…
    לגבי שימוש בקמח שיפון האם היחסים של שאר המרכיבים נשארים אותו דבר?
    תודה רבה❤

    1. רחלי קרוט says:

      כן, יחסים זהים

  10. נטלי says:

    היי רחלי

    אם אני בכל זאת רוצה להכין מקילו קמח איך אני משנה את כמויות המתכון ?( גם למלא וגם לא למלא)

    1. תמר says:

      מצטרפת לשאלה

    2. רחלי קרוט says:

      בקיץ את יכולה עכשיו להשאיר את כל הכמויות זהות וקילו קמח. בחורף קילו קמח ועוד רבע כוס מים

  11. דיתה says:

    וואוו וואוו וואוו וואוו
    איזה בצק סופני, פתח מהר ומעולה, לחמניות בומבות ורכות רכות.
    ואפילו אופציה טבעונית.
    תודה רבה על מתכון מושלם, אני מצאתי את הלוחמניות שלי😊
    מחר רוצה להכין עם שיפון, מה היחס של המים? צריך להפחית?

    1. חיה says:

      נראה מעולה.
      מזכיר בית אמא, כולל ניחוחות מאפה שמרים טרי.
      בכלל אוהבת את השם והמתכונים שלך

      1. רחלי קרוט says:

        תודה רבה רבה

  12. נוי כהן says:

    היי רחלי! אשמח לעזרה
    יצאו לי פיתות במקום לחמניות 🙁
    השתמשתי בקמח כוסמין בהיר 80% של נפלאות
    וכל השאר פעלתי לפי המתכון..
    חשוב לציין שהיה קשה להן לתפוח לגובה עוד לפני האפייה..
    תודה רבה!

  13. לירן says:

    היי, למה יש כוכבית לצד הכוסמין מלא?
    כמו כן, האם את יודעת לכמה לחמניות עלי לחלק את הכמות הזו על מנת שכל לחמניה תצא שוות ערך קלורית לבערך 2 פרוסות לחם מלא?
    תודה רבה

  14. חלי says:

    במידה ואני רוצה להחליף את השמרים במחמצת?
    כמה מחמצת לשים?

    1. רחלי קרוט says:

      אין לי מושג 🙂 אני כמעט ולא עובדת עם מחמצות

  15. רותם says:

    היי
    אין צורך בקערת מים מתחת בסמן האפיה ?

    1. רחלי קרוט says:

      לא. גם ככה הן תופחות יותר מדי 🙂

  16. רותם says:

    אם רוצים להוריד לגמרי שמרים, אבקת אפיה במקום יעבוד? משהו אחר? תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      לצערי רק שמרים. אף חומר התפחה לא מייצר גלוטן כזה והתפחה כזאת.

  17. נועה says:

    את השתמשת בכוסמין בהיר או מלא?
    נראה נהדר

    1. רחלי קרוט says:

      בהיר. בגלל זה הן יצאו לבנות

  18. מיכל says:

    הכנתי היום עם כוסמין לבן ובערך 140 גרם כוסמין מלא (סהכ 910 כמו שרשמת) הבצק יצא די דביק. לחמניה של 100 גרם יצא עצומה. זה ממש תפח מלא ולא נשאר עגול כמו אצלך, אלא שטוח. ומזל שלא שמתי 16 בתבנית. 9 מלאו את כל התבנית… מתחילה להתייאש מקמח כוסמין. יש לך מושג למה יצא ככה?

    1. יובל says:

      גם לי יצא ככה! אני מכינה לחמניות מקמח כוסמין לבן לא מעט, פעם ראשונה שזה קורה לי. בדרך כלל הן יוצאות טובות, מעניין מה עשיתי לא בסדר 🤔

    2. אופירה says:

      גם לי זה קרה. הבצק דביק אבל הצלחתי לעבד אותו, אבל הלחמניות יצאו גדולות. גם 9 בתבנית.אולי התפחתי מלכתחילה יותר מידי?

      1. רחלי קרוט says:

        כן כן יש עכשיו התפחות יתר בגלל החום והלחות. פשוט להתפיח פחות זמן ולא לחכות להתפחה מלאה

    3. רחלי קרוט says:

      כי חם בטירוף ויש לחות ואז השמרים משתוללים. 2 אופציות בקיץ: להתפיח פחות או להפחית קצת בשמרים. יש נטייה לאנשים גם לשים קצת יותר שמרים כי המחשבה היא שיצא יותר אוורירי וזה פשוט משטח את הבצק והופך אותו לפיתה.אז פחות התפחה או טיפל’ה להוריד שמרים.

  19. רחל says:

    מה ישים סכרתי במקום הסילן ,מייפל האם חובה לשים ?

    1. רחלי קרוט says:

      לא חובה לשים אפשר לוותר לסכרתיים

  20. קליה says:

    למה 900 ולא קילו? האם המתכון מצאים גם חקמח לבן? איזה קמח יתאים למי שיש לו בעיה עם גלוטן והאם הקמחים האלה יתאימו כאן?

    1. רחלי קרוט says:

      אין לי מושג לגבי קמחים ללא גלוטן כי אני לא משתמשת בהם ולא ניסיתי. כי 900 קל יותר למיקסר. ומתאים לקמח לבן אבל אז עדיף טיפל’ה יותר קמח

  21. דניאל says:

    אפשר להשתמש בקמח לבן רגיל?

    1. רחלי קרוט says:

      כן. אין בעיה. במקרה הזה אפשר לשים אפילו קילו קמח

  22. המבורגר פלאפל עדשים (טבעוני) – חלום! – קרוטית – Krutit says:

    […] Previous Post לחמניות כוסמין רכות גם ביום שאחרי […]

  23. דנה says:

    הלחמניות מעולות אבל חסר הצ’ימיצ’ורי.. אם רק היה מתכון (:

    1. רחלי קרוט says:

      חחח הוא עלה 🙂

  24. דליה says:

    אז המתכון באמת סוף. עשיתי לא מזמן ויצא נפלא – כמו עננים!
    אומנם מאוד דביק בהתחלה (כנראה בגלל מזג האוויר וכמות המים) אבל לא להתפתות להוסיף הרבה קמח.
    רק סבלנות ויוצא נפלא. תודה

    1. רחלי קרוט says:

      מהממת. בול מה שכתבת ♥

  25. צ'ימיצ'ורי אסיאתי – קרוטית – Krutit says:

    […] לחמניות כוסמין רכות גם ביום שאחרי […]

  26. Carolin Sanchuk says:

    היי רחלי, איך אפשר להמיר את המתכון לשימוש ב 500 גרם קמח? (לבעלות מיקסר לא חזר במיוחד) 😎
    ממש אשמח לנסות את המתכון

    1. רחלי קרוט says:

      פשוט להוריד בחצי את כל המצרכים ואת הקמח ל-500 גרם. יצא מצוין

  27. לא מומחית, סתם בעלת נסיון says:

    הלחמניות נהדרות, תודה רבה!
    לכל מי שיוצאת פיתה – זה קורה לרוב כשמורחים את הביצה אחרי התפיחה על התבנית. הכובד של המריחה מפנצ’ר ומוציא את האוויר.. אני מציעה למרוח ביצה לפני התפיחה , כשמסדרים את הצורות.
    בהצלחה!

  28. פמי מוזר says:

    האם אפשר להימנע מתוספת סילאן או מייפל לסוכרתיים?

  29. עומר says:

    הכנתי מקמח כוסמין מלא והן יצאו לי שטוחות יחסית (למרות שהבצק הרגיש מעולה) מה אפשר לעשות בפעם הבאה כדי שיצאו יותר עגולות?

  30. רחלה לוי says:

    הכנתי את הלחמניות מקמח כוסמין 70% מלא , יצאו נהדר. יחד עם זאת מעט נפתחו/נקרעו, אשמח לדעת למה

  31. ויקי says:

    היי רחלי!
    האם אפשר להכין את הבצק במגימיקס 4200? אם כן, באיזה סדר להכניס את החומרים ולכמה זמן?
    אני לא חזקה בלישה בידיים… אף פעם לא יוצא לי טוב וגם חדשה עם המגימיקס… 😅
    תודה!! 🌸

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend