החלות הכי יפות וטעימות שתכינו

Posted on
אהבתי (21 votes, average: 2.57 out of 5)
Loading...

קליעת חלה היא אחת הדרכים הכי מדהימות להרגע, להתחבר ולנטרל מחשבות של היום יום. יש משהו כמעט תרפויטי בדקות האלה שמתרכזים ברצועות הבצק המתמסרות שהופכות תוך דקות לחלה יפהפיה.

אבל חוץ מהטעם והמרקם המופלאים של החלה היא גם בסיס נהדר להמון שינויים ומשחקים. כאלה שלוקחים אותה יום אחד למחוזות החגיגיות וביום אחר לקריצה של שובבות. כך או כך, המתכון הבסיסי נשאר זהה ולמדתי אותו לפני הרבה שנים בהפרשת חלה אצל רבנית שלצערי שכחתי את שמה.

הצבעים הגיעו מהטבע, אני רק שידכתי בינהם

מה שהכי חשוב בחלה, כי מתכונים יש לרוב, זה להקפיד על כללי הזהב, אלה שאם תעקבו אחריהם כמו שצריך תצא לכם חלה תפוחה, זהובה, רכה וממכרת עם בצק שממש נוח לעבוד איתו.

וכמובן – כי אני יודעת שאתם פה בשביל החלה הצבעונית וגם זאת עם המילוי, בהמשך הוספתי לכם רעיונות לשדרוגים מבחינת תוספות לבצק וגם אופציות למילוי ולהברשה.

קדימה, מתחילים!

אני מאוהבתתתת. אגב, זאת חלה מ-6 רצועות ושמתי את הרצועות מולי לפי הסדר הזה – רצועה לבנה, ירוקה וורודה ואז שוב לבנה, ירוקה וורודה

10 טיפים להכנת חלה מושלמת

  1. חשוב ללוש את הבצק לפחות 10 דקות אחרת הוא לא יפתח מספיק גלוטן ויהיה דחוס. ואגב בצק, ככל שהוא יהיה רך יותר ולא יבש כבר בהתחלה ככה תצא לכם חלה רכה יותר בסוף. כמות הנוזלים כאן מאוד חשובה ואל תתפתו להוסיף קמח אם הבצק מעט דביק או רך, גם ככה בשלב הרידוד תוסיפו עוד קצת קמח.
  2. כדי לקלוע חלה שווה בגודלה (מ-3 רצועות), קולעים את החלה מהמרכז כלפי חוץ ואז הופכים אותה לצד השני וקולעים את החצי השני.
  3. חשוב לקלוע את החלה בצורה מעט רופפת כדי שישארו רווחים קטנים שיאפשרו לבצק לתפוח.
  4. כדי ליצור חלה אחידה בגודלה ובמרקמה מחלקים את הבצק לחתיכות שוות במשקלן. אם תצא לכם בסוף רצועה אחת קטנה ואחת יותר שמנמנה תגלו שחלק מהחלה דחוס ויבש יותר וחלק אוורירי. כן, זה אומר שצריך משקל. הנה, כאן תוכלו לקנות אחד מעולה במחיר ממש זול.
  5. חשוב, אבל ממש חשוב, להצמד ל-3 כללי ההכנה האלה לאחר חלוקת הבצק:
    – גלגול כדורי הבצק לעיגולים חלקים, כשכל קצוות הבצק כלפי מטה כך שיווצר לכם כדור עם חלק עליון חלק. לאחר מכן יש לאפשר לבצק לנוח לפחות 5-10 דקות – השלב הזה מוודא שהרצועה שלכם תהיה חלקה ובלי קמטוטים וגם מאפשר לכם לרדד את הבצק לעיגול במקום לצורה בלתי מזוהה שלא תתגלגל כמו שצריך בהמשך.
    – רידוד כדורי הבצק לפיתה וגלגול לרולדה. גם לאחר שלב זה יש לאפשר לבצק לנוח אחרת הוא יהיה קשה ולא יסכים להמתח לרצועה ויקרע לכם – הגלגול מוסיף לבצק קיפולים ומכניס כיסי אוויר בין גלגולי הבצק כך שהחלה תצא פלייקית ואוורירית יותר.
    – רידוד הבצק לרצועה ארוכה (יש לשמן ממש מעט את משטח העבודה). בשלב הזה חשוב מאוד להרגיש אם הבצק נענה למתיחה שלכם או לא. אם לא, ואתם רואים שמתחיל להווצר קרע קטן, מפסיקים ומאפשרים לבצק לנוח כמה דקות ואז מנסים שוב – המתנה בין רידוד לרידוד, עד שהבצק נענה למתיחה יגרום לו להשאר חלק ולא קרוע.
יש לי תחושה קלה שהיא הולכת לגנוב את ההצגה בשולחן. וכן, זה טעים כמו שזה נראה
  1. למרות מה שמקובל אולי לחשוב, התפיחה החשובה באפיית חלות היא דווקא השנייה. אם תתפיחו את הבצק בשלב הראשוני כמו שצריך אבל רגע לפני האפייה בקושי תאפשרו לחלה לתפוח, תצא לכם חלה דחוסה ולא אוורירית. ולכן, סבלנות היא שם המשחק. ובאותו עניין, תפיחה של לילה במקרר (תפיחה ראשונה) תעשה רק טוב לבצק ותגרום לו להיות נוח לעבודה ביום שלמחרת. רק שימו לב שזה מאריך את זמן התפיחה השנייה כי הבצק קר.
  2. כדי לקבל צבע זהוב ומבריק של החלה מומלץ מאוד להבריש אותה פעמיים בביצה ולא פעם אחת. הדרך הכי טובה היא להדליק את התנור ואז להבריש את החלה בביצה, אחרי 10 דקות בערך, כשהתנור כבר חם והחלה מוכנה להכנס לאפייה, מברישים אותה שוב בביצה.
  3. ובאותו עניין, אפשר להוסיף לביצה הטרופה כפית סילאן כדי לקבל מעטה מבריק וזהוב יותר. זה גם יוסיף מתיקות עדינה שמאוד מחמיאה לחלה.
  4. פיזור תוספות – זה בעיקר עניין של טעם אישי, אבל אני הכי אוהבת לפזר את התוספות מעל (פרג שלם, שומשום, גרעיני חמניה) רק על איזורי הגבעות של הקליעה ולא לפזר מעל בצורה חופשית. דרך הפיזור הזאת מדגישה מאוד את הקליעה עצמה ואת הגבעות שנוצרו.
  5. בבקשה אל תתפתו לפתוח את החלה לפני שהיא מתקררת. ברגע שתפתחו את החלה כל האדים יצאו והיא תצא פחות רכה וגם בצקית בפנים. מצד שני, אם אתם יודעים שתחסלו אותה תוך כמה דקות, מי אני שאעצור אתכם מלחסל חלה חמה ישר מהתנור שגם ככה לא תשאר בחוץ ותתייבש?
כבר אמרתי שאני מאוהבת?

לגזור ולשמור: מתכון לחלה מופלאה

מצרכים (ל-2 חלות של 6 רצועות או 3 חלות של 3 רצועות):
1 קילו קמח לבן (עדיף קמח חלה), מנופה
2 כפות שמרים יבשים או 6 כפות שמרים טריים
5 כפות סוכר לבן (ואל תשימו פחות מזה)
2 ו-3/4 כוסות (660 מ”ל) מים קרים
1/2 כוס (100 מ”ל) שמן צמחי
1 כף גדושה מלח
1 ביצה L  – להברשת החלות (לגרסה טבעונית ממירים בסילאן מהול בקצת מים ומלח)
תוספות שאוהבים לפיזור מעל – שומשום, פרג, קצח, גרעיני חמניה

אופן הכנה:
– בקערה מיקסר עם וו לישה שמים את כל המצרכים, פרט לשמן ולמלח, ומערבלים על מהירות איטית במשך 2 דקות.
– מוסיפים בזרם איטי את השמן, בזמן הלישה, ולאחר מכן מוסיפים את המלח. לשים במשך 8 דקות נוספות. סה”כ 10 דקות. זה בסדר אם הבצק קצת דביק ורך.
– מכסים את הקערה עם מגבת או ניילון ומתפיחים עד הכפלת הנפח. אפשר שעה בחוץ או לילה במקרר (מומלץ מאוד).
– מחלקים את הבצק לתיכות במשקל 150 גרם ומקפלים את כל הקצוות פנימה כך שנוצר חלק עליון חלק. מגלגלים לכדורים ומניחים בצד מכוסה ל-5 דקות.
– מועכים כל עיגול בצק למעין אליפסה ומגלגלים לצורת רולדה הדוקה. מניחים בצד, מכסים וממתינים 5 דקות.
– מרדדים כל גליל לרצועה של בערך 50 ס”מ ומקפידים לא לקרוע את הבצק. אם הוא מתנגד מאפשרים לו לנוח קצת.
– קולעים את החלות ל-3 או ל-6 (הנה סרטון ישן שלי שבו הסברתי איך קולעים חלה מ-6 רצועות) אפשר גם לקלוע לצמה רגילה של 3 ואז לסובב סביב עצמה כדי שתתקבל חלה עגולה.
– מתפיחים, מכוסה, במשך 40 דקות ומברישים בביצה טרופה.
– מחממים תנור ל-200 מעלות.
– מברישים שוב את החלות בביצה ומפזרים תוספות במידה ורוצים.
– אופים במשך 17-22 דקות או עד שהחלות זהובות. מומלץ לסובב את התבנית פעם אחת במהלך האפייה כדי לקבל הזהבה אחידה.
– מניחים לחלות להצטנן ומגישים.

אותו מתכון לחלה רק שהפעם מילאתי כל רצועה בקוביות בטטות רכות, פלפלים קלויים (שקניתי בצנצנת) וצנוברים שהוספתי לבצק עצמו דקה לפני תום הלישה. אה כן, ויש גם רוזמרין ומלח גס למעלה. וגם צנוברים שקצת נשרפו 🙂

ועכשיו – השוס: חלות צבעוניות

– כדי לקבל חלות בצבעים מיוחדים אפשר להשתמש באחת השיטות הבאות:
1. במקום כמות המים במתכון שמים מיץ ירק. למשל: מיץ גזר טרי, מיץ סלק טרי וכו. בדיוק באותה כמות כמו המים.
2. בגלל שלא לכולם יש מכשיר לסחיטת ירקות קשים הנה עוד אופציה – מבשלים 2-3 ירקות קשים שאוהבים, למשל סלק או גזר, במים בכמות כפולה מהירקות עד ריכוך מוחלט. טוחנים למחית חלקה לגמרי ומוסיפים אותה במקום הנוזלים (באותה כמות). ומה לגבי ירקות רכים שלא זקוקים לבישול? כאן למשל, ברצועות הירוקות, שמתי מדליוני תרד שהפשרתי וסחטתי לגמרי מנוזלים וגם שידרגתי עם 2 כפות פסטו. במקרה הזה (של התרד) לא מחליפים את כל כמות המים אלא מורידים רק 1/2 כוס מים.
3 בעצם, כדי להכין את החלה הצבעונית חילקתי את מצרכי הבצק ל-3 והכנתי כל כמות בנפרד ובמקום המים שמתי מחית ירק. בחלק אחד 2 סלקים מבושלים וטחונים עם המים (תשקלו כמה יצא לכם ושהכמות תהיה זהה לכמות המים במתכון) ובחלק השני 1 כוס מדליוני תרד סחוטים ביחד עם 2 כפות פסטו.
4. עוד אופציה היא הוספה של תבלינים עם פיגמנט צבע לבצק. למשל: כורכום, פפריקה מתוקה או מעושנת, פלפל שחור וכו. כמה? כף כורכום/פפריקה לבצק בגודל שכאן במתכון.

אתם רואים כמה שהיא רכה ומדהימה? כשממלאים אותה היא הופכת לסוג של מאפה מופלא שאפילו לא צריך למרוח עליה כלום

עוד רעיונות לשדרוג:

– ואיך מכינים חלות ממולאות? הכי קל. מרדדים כל רצועה שיצרתם למלבן ארוך, מניחים באמצע את המילוי שרוצים וסוגרים למעין רולדה. כמו גליל ארוך. את הרולדות האלה קולעים לחלה. במה אפשר למלא? הנה כמה רעיונות: קוביות בטטה מבושלות או צרובות במחבת, גבינת פטה, זיתים, פלפלים קלויים, בצלים מקורמלים, כרישה מטוגנת, קוביות ארטישוק בשמן ועוד ועוד.
– רוצים להכין חלת דבש? בסיום האפייה, בעודה חמה, מברישים את החלה בדבש או בסילאן/מייפל.
– ובונוס למי שהגיע עד לפה: כדי להכין את החלה הממולאת כמו בתמונה הוספתי לבצק, דקה לפני סוף הלישה, 1/2 כוס צנוברים קלויים ומעל פיזרתי עלי רוזמרין ומלח גס. בפנים יש קוביות בטטה רכות ופלפלים קלויים. יצא אדיר!

קלעתי את החלה ל-3 רצועות כמו חלה רגילה וסובבתי אותה סביב עצמה. בסיום האפייה הברשתי בדבש והיא מוכנה! יפהפיה וחגיגית

עדכון 28.09.2019: המון אנשים ביקשו מתכון מסודר לחלה הצבעונית אחרי החלוקה אז מצרפת כאן את המתכון אחרי החלוקה ל-3 צבעים לפי רצועות של תרד וסלק כמו בתמונה. כל מה שצריך זה ללוש כל קבוצה של מצרכים פה עד שנוצר בצק ואז יצאו לכם 9 רצועות. 3 ורודות, 3 ירוקות ו-3 רגילות. מהן אתם יכולים להכין 2 חלות של 6 רצועות (מכל בצק פה מכינים 4 רצועות) או 3 חלות של 3 רצועות (מכל בצק מכינים 3 רצועות). שלבי ההכנה כתובים לכם למעלה במתכון.

מצרכים לחלת תרד ופסטו (3-4 רצועות):
350 גרם (2 ו-1/2 כוסות) קמח לבן (עדיף קמח חלה), מנופה
1 כפית שמרים יבשים
2 כפות סוכר לבן (ואל תשימו פחות מזה)
3/4 כוס (180 מ”ל) מים קרים
1/3 כוס שמן צמחי
1/2 כפית מלח
1 כף ממרח פסטו – לא חובה
1 כוס מדליוני תרד (מגיע קפוא בשקית), מופשרים וסחוטים לגמרי מנוזלים

מצרכים לחלת סלק (3-4 רצועות):
350 גרם (2 ו-1/2 כוסות) קמח לבן (עדיף קמח חלה), מנופה
1 כפית שמרים יבשים
2 כפות סוכר לבן (ואל תשימו פחות מזה)
1/3 כוס שמן צמחי
1/2 כפית מלח
2 סלקים טריים מבושלים עד ריכוך מלא, טחונים עם כוס מים עד למרקם חלק. מזה אתם צריכים כוס אחת או כוס אחת של מיץ סלק סחוט טרי

מצרכים לחלה קלאסית (3-4 רצועות):
350 גרם (2 ו-1/2 כוסות) קמח לבן (עדיף קמח חלה), מנופה
1 כפית שמרים יבשים
2 כפות סוכר לבן (ואל תשימו פחות מזה)
1 כוס (240 מ”ל) מים קרים
1/3 כוס שמן צמחי
1/2 כפית מלח

33 תגובות

  1. אודליה אהרונוב says:

    היי..נראה מהממם..ועכשיו לשאלה.
    כתבת שצחלקחן את מצרכי הבצק ל3.
    איך מחלקים את הביצה?

    1. מרטין says:

      שאלה מצויינת☺ אמתין לתשובה

      1. מרטין says:

        בעצם צודקת
        הביצה אינה מרכיב בבצק ורק להברשה

  2. יעל says:

    Wow!! חייבת לנסות!!

  3. שירז says:

    הי. שאלה לגבי המשקל שהמלצת עליו. יש שם שתי אופציות, 5קג ו10קג. מה עדיף?

  4. מיטל says:

    הי רחלי,
    תוכלי בבקשה לפרט במדוייק מה הכמויות של כל אחד מהמצרכים לאחר חלוקה ל-3?
    קצת קשה להבין איך לחלק כמויות כמו 2 כפות או 2 ו- 3/4 כוסות ל 3

  5. אננ says:

    היי אודליה,
    הביצה אינה חלק מהבצק, אלא רק לצורך הברשה מעל, לכן אין צרוך לחלק את הביצה.

    1. שירה says:

      אבל את כל השאר כן 🙂 אז איך מחלקים?

    2. מור says:

      איך מחלקים לשלוש את כל המצרכים?

  6. מגי says:

    היי, יש אפשרות להכין גם מקמח מלא?
    ואם כן, יש משהו שצריך לשנות במתכון?

    1. רןנית says:

      אפשר להשתמש במיץ רימונים במקום מיץ סלק?

  7. יגאל says:

    נהדר

  8. מירה says:

    בדיוק שבוע שעבר חשבתי על חלה במילוי תפוחים לראש השנה…. מה שאומרים great minds think alike חחחח
    והחלות שלך נראות נפלא!

  9. שלומית says:

    היי אשמח לדעת אם אפשר להישתמש בקמח כוסמין לבן במקום
    החיטה

  10. רותם says:

    היי רחלי, לגבי הקליעה, רשמת: “קולעים את החלה מהמרכז כלפי חוץ ואז הופכים אותה לצד השני וקולעים את החצי השני”. מכירה אולי סרטון שמדגים איך לעשות את זה הכי טוב? ניסיתי לחפש ולא מצאתי.

    1. ארני says:

      לפחות החלות שמוצגות כאן לא קלועות בשיטה הזאת. ( סתם הערה).

  11. מיכל says:

    הכנתי החלות המדהימות שלך, לקראת ראש השנה הקרב.

    יצאו יפהפיות… מחכים לטעות, ולראות שהצבעים בפנים אכן כמו שמצופה. (הירוק משום מה באפיה משנה צבעו מבחוץ)

    (וכיון שהכנתי רק מ-1 ק”ג, ויצאו ארבע חלות מקסימות, אכין מחר עוד כמות כזו.)

    תודה רבה ושנה טובה, מיכל

    1. ירדן says:

      הכוונה במדליוני תרד שאת שמה 1 וחצי כוסות מדלוני תרד סחוטים, 2 כפות פסטו וגם חצי כוס מים?

      1. עדי says:

        מה זה מדליוני תרד ?

  12. ליאור says:

    אפשר ללוש בידיים בלבד? בהיעדר מיקסר או וו לישה….

  13. סיון says:

    מקווה שתעני…
    האם ניתן להכין מהבצק הזה גם עוגות שמרים?

  14. יערה says:

    היי רחלי ,
    אפשר להשתמש במיץ סלק קנוי ?
    ואם אני רוצה לעשות את החלק הירוק רק עם פסטו ? כמה כפות לשים ? וזה בטח לא משנה את כמות המים נכון ?..

  15. מוריה קולומבוס says:

    נראה מדהים! חושבת שהוספת סרטון לקליעת החלה תעזור לכולנו 🙂

  16. מור says:

    חלוקה לשלוש מהקמח זה 333.33.. מאוד לא ברור איך מחלקים לשלוש את כל המצרכים. אשמח להסבר.

  17. מור says:

    אפשר להחליף לשמן זית או שמן חמניות?

  18. תהל says:

    היי בנות! הכנתי ממש עכשיו את הבצק. מצפה בכיליון עיניים כבר לתוצאה..
    חילקתי את הקילו ל3 ואת שאר המצרכים שקלתי את הכמות שהיא רשמה (לדוגמא 5 כפות סוכר), לאחר מכן חילקתי את משקל הסוכר שיצא לי ל3 וכן הלאה גם עם שאר המצרכים.
    מים שמתי 220 מל על כל “טעם” מה שנקרא,
    וכמות השמן במתכון היתה לי יותר מדי, אז שמתי לפי העין פשוט כשהבצק נראה מוכן לא הוספתי עוד..
    הכנתי גזר וסלק, הבצק של הגזר יצא לי עכור כזה ולא כתום והסלק יצא מושלם, מהמם!!!
    אעדכן בתמונות בהמשך!!
    ההתרגשות בשיאה!

    1. תהל says:

      מציינת שאני בטוחה שאפשר להכין עם כוסמין גם או מלא.. ואני אישית לא משתמשת בשום שמן למעט שמן זית. אז היו לי כמה שינויים מהראש למתכון, הכל הולך עם בצק בנות תתפרעו!! שנה טובה!!

  19. טלי says:

    ?היי, למה מים קרים ולא פושרים ? האם תתבצע תפיחה עם מים קרים

    1. רחלי קרוט says:

      כי תפיחה איטית יותר (זאת הסיבה שמתפיחים לילה במקרר) טובה יותר. היא מייצרת בצק גמיש, חזק וטעים יותר.

  20. אתי אסקפה says:

    יצאה חלה מושלמתתתתתתתת
    כולם התעלפו מהטעם, עשיתי חלה אחת ענקית
    תודה רבה

    1. רחלי קרוט says:

      ממש ממש שמחה לשמוע! חג שמח ושנה טובה

  21. אור says:

    היי, הכנתע בראש השנה ויצא מופלא, מתכוונת להכין שוב הערב כדי שיהיה מוכן למחר. אם מתפיחה את הבצק כל הלילה במקרר, כמה זמן דרוש להתפחה שניה?

  22. רותם says:

    במידה ואין בנמצא מדליוני תרד אפשר רק עם פסטו? אם כן מה הכמות?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend