מקוש לושקו – אטריות מתוקות עם פרג, אגוזים וצימוקים

Posted on

מה היה קורה אם מישהו היה מציע לכם אטריות לקינוח? אני משערת שרובכם הייתם מסרבים בנימוס. אלא אם גדלתם בבית הונגרי.

למי מכם שמכיר, וגם למי שלא, למנה הזאת קוראים מקוש/דיוש לושקו (בתרגום חופשי: אטריות פרג/אגוזים) ומדובר בעצם באטריות רחבות עטופות בחמאה מתוקה ומנוקדות בפרג, צימוקים ואגוזים קלויים – השילוש הקדוש של הקינוחים ההונגריים.

כשהייתי קטנה, סבתא הכינה את האטריות האלה כשחזרתי מהגן, זאת הייתה הדרך שלה לפנק ולחבק. אני לא ממש זוכרת אם המנה הוגשה כאוכל של ממש או כקינוח (עדכון: בדקתי עם סבתא ומסתבר שהיא הכינה את זה כמנה עיקרית לכל דבר שאכלנו מיד אחרי המרק), מה שאני כן זוכרת זה את  התחושות שהגיעו עם כל ביס. את החום. את ההרגשה הנעימה בבטן. את השעות האלה שרק אני והיא היינו במטבח, לפני שסבא חזר מהעבודה וההורים הגיעו לאסוף אותי הביתה.

אוכל שמפיץ ריחות של זכרון תמיד יהיה טעים יותר. תמיד יביא איתו חיוך.

תצרו זכרונות לאנשים שאתם אוהבים. יבוא יום והם יחבקו אתכם על זה.

>> אל תפספסו גם את המתכון של סבתא ללנגוש – סופגניות מלוחות עם שמנת חמוצה וגבינה צהובה

אטריות מתוקות עם פרג, אגוזים וצימוקים

מצרכים:
1 חבילה אטריות ביצים רחבות
50 גרם חמאה
1/2 כוס אגוזי מלך, קצוצים דק
1/2 כוס סוכר (אולי תצטרכו קצת יותר – הסבר בשלבי ההכנה)
3/4 כוס פרג, לא טחון
1/2 כוס צימוקים בהירים קטנים
קליפת מגורדת דק מתפוז או לימון
1/3 כפית קינמון

אופן הכנה:
– מרתיחים סיר עם מים ומבשלים את האטריות עד שהן רכות. מסננים.
– בינתיים, עד שהאטריות מוכנות, מכינים את התוספות: בסיר רחב (מספיק גדול כדי להכיל את כל האטריות) ממיסים חמאה.
– מוסיפים אגוזי מלך קצוצים ומטגנים בחמאה, תוך כדי ערבוב, במשך 2-3 דקות.
– מוסיפים סוכר (ממליצה בחום לשים חצי כוס סוכר ואחרי הוספת האטריות לטעום, אם זה לא מספיק מתוק לכם, אפשר להוסיף עוד סוכר גם אחרי שהאטריות התווספו. עדיף תמיד לשים פחות ולהוסיף אחר כך מאשר לגלות שיצא לכם מתוק מדי).
– מוסיפים קינמון, גרידת לימון/תפוז, פרג וצימוקים וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב עד שהסוכר נמס לגמרי והחמאה נספגת בפרג ובצימוקים. זה בסדר אם נוצרת לכם תערובת יבשה מעט, היא תפתח ותתרכך כשהאטריות יתווספו.
– מוסיפים את האטריות ומערבבים היטב, תוך כדי בישול על אש נמוכה, עד שהאטריות עטופות בפרג ובאגוזים.
– מגישים בטמפרטורת החדר. ואפשר גם קר.

אטריות מתוקות עם פרג
שמעתם פעם על מנה עיקרית מתוקה?

הערות ושדרוגים
– ניתן להוסיף, בשלב הוספת הקינמון, 1/2 כפית תמצית וניל איכותית.
– במקור שמים יותר מחצי כוס סוכר אבל ההמלצה שלי היא להתחיל ב-1/2 ומקסימום להוסיף עוד אחרי הערבוב עם האטריות. בלי ועם קשר, הרבה אנשים נוהגים להגיש את האטריות האלה עם תוספת של סוכר מעל אז הנה עוד אופציה להוסיף מתיקות אחר כך.
– לא חובה לשים גרידת לימון אבל החמיצות של הלימון מאזנת מאוד את השומניות של החמאה.
– אפשר להגיש עם שמנת חמוצה מעל.

14 תגובות

  1. שלומית says:

    זכרונות מתוקים מבית סבתא 🙂 אצלנו היתה גרסת אגוזים סוכר וקינמון. תודה על השיתןף!

  2. יהלה says:

    בעלי מגיע מבית רומני-הונגרי, הזכיר כמה פעמים שסבתא שלו היתה מכינה לו לושקו. הפתעתי אותו עם המתכון שלך הערב, הצלחה מסחררת 🙂 תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      איך שימחת אותי. זה באמת אחד המאכלים הכי נוסטלגיים עבורי, הכנתי לאמא שלי לא מזמן וזה לגמרי החזיר אותי ואותה אחורה לימים שסבתא הכינה. אז הכי כיף שעוד מישהו יכול להזדהות עם התחושות והטעמים האלה.

  3. מיכל says:

    טעים כל כך! כל הבית נהנה כולל האמא ההונגריה…

  4. ענבל שראל says:

    הכי אוכל מנחם שיש. נשמע מושלם בקרוב אצלי??????

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף. ספרי איך יצא 🙂

  5. דודו says:

    היי! שאלה – הכנתי!
    יכול להיות שכמות הפרג צריכה להיות קטנה יותר מ-3/4 כוס? הכנתי בדיוק עם הכמות הזו וזה לא נראה כמו בתמונה שלך ביחס בין האטריות לפרג
    ואפשר להמיר את האטריות ביצים לרגילות?

    תודה על הבלוג המעולה ??????

    1. רחלי קרוט says:

      הממ באיזה כוס השתמשת? 🙂 אני משתמשת בכוס מדידה אוניברסלית. אם השתמשת בכוס כמו של קפה אז מאוד יכול להיות שיצא יותר מדי. אני אדגיש את זה גם במתכון.
      לגבי האטריות, אפשר, אבל אלה הרחבות הכי טובות כי יש לכן שטח שהפרג יכול להתעטף בו.

      ובשמחה!

  6. ישראל says:

    גם אצלנו מנה זו הייתה עיקרית. זוכר אותה היטב כמו את שאר הווריאציות של המנות המבוססות על איטריות רחבות – בתקופה בה קניית בשר הייתה מעבר לאמצעים…
    אצלנו לא היו צימוקים וגם לא אגוזים. הייתה מנה אחרת רק עם אגוזים טחונים או בוטנית טחונים.
    גם האטריות היו רגילות (מי שמע אז על אחרות?).
    זכרונות….

    1. רחלי קרוט says:

      הכי זכרונות. תודה שבאת לבקר 🙂

  7. חנוך says:

    אכן זיכרון ילדות. אנסה לעשות את זה עם חלב קוקוס. חמאה יצאה מהמטבח שלי.

  8. עינת says:

    סבתי היתה מוסיפה בסוף שמנת חמוצה. בלי פרג

  9. מוריה says:

    אפשר לשים את זה על הפלטה לשבת? או שזה יתייבש

  10. איה says:

    משוטטת פה באתר ונהנית עד הגג…
    סוף סוף במה למטבח כל כך משובח ולא מוכר- ההונגרי

    יש מצב שלאטריות הללו קוראים גם שלישקלך?
    נוג’מומו שלי הייתה מכינה לפעמים גם מפסטה רגילה, כשלא היה אחרת

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend