פפריקש עוף או: פפריקש צ’ירקה עם גלושקה

Posted on

זה נשמע אמנם פשוט – עוף ברוטב עגבניות עם בצקניות קטנות. אבל האמת היא, שמדובר באמנות מדויקת שבסופה תקבלו רוטב שמצד אחד טעמיו עדינים ומצד שני יש בו את כל מה שצריך כדי ליצור ביס מלא בעושר. כזה שמקבל את טעמיו ממיציו של העוף, מעגבניות טריות שמתבשלות לאיטן, מבצל שמתרכך עד כדי חמאתיות ומפפריקה שצובעת הכל בצבעים של שמחה.

סבתא שלי ז”ל נהגה להגיש את העוף עם גלושקה, שהן בצקניות קטנות שיש שקוראים להן נוקדלי ומשום מה במשפחה שלי התקבע השם גלושקה. מדובר על נטיפי בצק מבושלים, קצת כמו ניוקי קטנטנים, שסופגים את הרוטב בצורה מופלאה. למי שרוצה, אפשר לוותר על הבצקניות ולהוסיף לרוטב, בזמן בישול העוף, קוביות תפוחי אדמה. רק שימו לב להוסיף עוד מים כדי שיבשלו היטב את תפוחי האדמה.

פפריקש עוף. צילום: טל סיון צפורין
מעט מצרכים הופכים למיליון טעמים. צילום: טל סיון צפורין

המתכון שלפניכם הוא הכי הבית שלי. הוא הכי סבתא ואמא שלי. וככה, הוא קיבל אליו שינויים והידוקים שהן עשו עם השנים וכמו בכל מאכל עדתי כזה או אחר הוא אינו מתיימר להיות נאמן במאה אחוז למקור. וכי מהו המקור בכלל.

מה שכן, מדובר בסיר שיביא איתו המון אושר לבית שלכם, כאלה שבעוד 10 שנים כולם יזכרו בארוחה שבישלתם ויחייכו.

פפריקש עוף. צילום: טל סיון צפורין
אין טעים כזה. אין. צילום: טל סיון צפורין

פפריקש עוף או: פפריקש צ’ירקה עם גלושקה

מצרכים לגלושקה (בצקניות):
1 ו-1/2 כוסות קמח לבן
3 ביצים L
1/3 כוס מים (אולי קצת יותר – הסבר בשלבי הכנה)
3/4 כפית מלח

מצרכים לפפריקש:
6 חלקי עוף (שוקיים/כרעיים)
4 כפות שמן
2 עגבניות בשלות
1 בצל גדול או 2 בינוניים, קלופים
1 כף גדושה פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1 כף גדושה רסק עגבניות
1 כפית אבקת בצל – לא חובה
1 כוס ציר מרק עוף או מים (או מים עם 1 כפית אבקת מרק)
1/2 כפית מלח

אופן הכנה:
– חורצים איקס בתחתית העגבניות ומבשלים אותן בסיר עם מים רותחים במשך 5-7 דקות. מוציאים, קולפים את הקליפה וחותכים לקוביות קטנות.
– חותכים את הבצל לקוביות בגודל 1 ס”מ.
– בסיר רחב מחממים שמן ומטגנים את הבצל על אש נמוכה עד שהוא שקוף ורך. הוא לא צריך להזהיב אלא להתרכך.
– מוסיפים את העגבניות החתוכות ומבשלים ביחד במשך 10 דקות עד שהעגבניות מגירות את מיציהן ומתרככות.
– מוסיפים רסק עגבניות, פפריקה ואת מרק העוף (או מים עם אבקת מרק) ומבשלים ביחד במשך 15 דקות.
– מוסיפים את חלקי העוף ומבשלים ביחד, עם סיר מכוסה, במשך 30 דקות על אש נמוכה-בינונית. מקפידים מדי פעם להפוך את העוף כדי שיתבשל בתוך הרוטב מכל הכיוונים. שימו לב שהרוטב צריך להגיע עד חצי מגובה העוף אז אם הרוטב מצטמצם אפשר להוסיף עוד 1/2 כוס מים רותחים.
– פותחים את מכסה הסיר ומבשלים במשך 15 דקות נוספות עד שהרוטב מסמיך מעט. חשוב להפוך אותו מדי פעם.
– גלושקה/בצקניות: בקערה בינונית שמים את כל המצרכים וטורפים היטב עם מזלג עד שאין גושי קמח. המרקם צריך להיות כמו של סליים (תודו שהבאתי פה הקבלה מוזרה). אם חסר מעט נוזלים אפשר להוסיף 1-2 כפות מים.
– ממלאים סיר בינוני עם הרבה מים וממליחים. מביאים לרתיחה.
– בעזרת מכשיר להכנת בצקניות (הוא נמכר בשווקים ב-10 שקלים) או מעל פומפייה פתוחה עם חורים גדולים או עם כפית קטנה, מזלפים בצק לתוך סיר עם מים רותחים ומומלחים. אם משתמשים בכפית פשוט מרטיבים את הכפית במים הרותחים ומתחילים להניח בתוך המים 1/3 כפית מהבצק בכל פעם. אם משתמשים במכשיר הייעודי, מניחים כמה כפות גדושות מהבצק מעל המכשיר ומזיזים את החלק העליון ימינה ושמאלה, הוא זה שחותך את הבצק לנטיפים קטנים שעוברים דרך החורים.
– מבשלים במשך 5-7 דקות ומסננים את המים.
– מוסיפים את הבצקניות לתבשיל העוף, מערבבים כדי שהרוטב יעטוף אותן ומגישים חם.

פפריקש עוף. צילום: טל סיון צפורין
הבצקניות סופגות את הרוטב המושלם. צילום: טל סיון צפורין

הערות ושדרוגים
– במקום לבשל עגבניות, לקלוף ולחתוך, אפשר להשתמש בעגבניות מרוסקות דק של חברה איכותית או לגרד עגבניות טריות על פומפייה.
– לא חובה לשים רסק עגבניות אבל הוא מוסיף עוד קצת צבע ומתיקות עדינה שמאזנת במידה והעגבניות הטריות היו טיפה חמצמצות.

11 תגובות

  1. שרה בן עמי says:

    אלופה🏅🏅🏅

  2. ליאת says:

    שלום.
    מכינה קבוע מתכוניםנשלך. ונהנית מאוד! תודה!!
    אפשר תמונה של המכשיר שאיתו מכינים בצקניות?

  3. מיטל says:

    אפשר לדעתך להכין את הבצקניות עם קמח מלא רגיל/ כוסמין, או שזו כפירה במסורת?!

  4. שי says:

    האם אפשר להכניס חלקי עוף ללא עור או שזה ייצא צמיגי?

  5. טל says:

    היי, אפשר לעשות עם חזה עוף במקום עם פולקה/כרעיים?

  6. מלכה says:

    איפה הפפריקש???

  7. מעיין says:

    יצא פשוט מדהים! לגמרי נכנס לספר המתכונים המשפחתי❤️

  8. רייזי says:

    מעדן! מזכיר את סבא וסבתא שלי מהונגריה. תודה!

  9. חוי says:

    יא איזה נוסטלגיה
    האוכל של סבתא שלי!!!
    היא נפטרה לפני שנתיים ותמיד כשרצתה לפנק הכינה נוקדלי!
    הצפת זכרונות(טובים!!!)

  10. אוסי says:

    הי ,
    בדיוק מתבשל אצלי מריח נפלא
    המלח במתכון לבצקניות הוא לבצק או למים המומלחים?
    תודה

  11. שרה says:

    זה מה שהגרמנים מדרום גרמניה – איזור היער השחור, קוראים לו שפצלה.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend