כתר בייגלך – הבייגל שכבש את הרשת

Posted on

מאז ומתמיד בייגל חם היה אחד הדברים שאני לא יכולה לעמוד בפניהם. המעטה הקשה מסביב, ביחס לפנים הרך, הם ניגוד שהופך ביס לחוויה. בשנים בהם הלכתי למשחקי כדורגל – זוכרים? פעם היינו מבלים שבתות במגרש – נהגתי לרכוש בייגל חם במאפייה הקטנה ליד בלומפילד וחצי משחק התעסקתי בכמה זעתר עם שומשום אצליח להדביק לקצה הבייגל. מזל שהפועל גם ככה לרוב הפסיד אז לא פספסתי כלום על המגרש.

מאז השבתות ההם, כמעט ולא יצא לי לאכול בייגל עם שומשום, עד שהגיע רות אוליבר שאתם בטח זוכרים מהמתכון לעוגת שמרים שוקולד בלאגן. בשנייה אחת, כשהיא הניחה את כתר הבייגל הזה על השולחן בסלון, נזכרתי כמה היה כיף לבלות עם חברים בחוץ כמה משמח לדבר על כדורגל ולא על מגיפה. וכמה, כמה מדהים זה לחלוק. לתלוש בייגל ולתת לאחד ואז את השני לאחר.

מגישים לשולחן ומקווים שהבייגל לא יעלם בדרך לשם 🙂 צילום: טל סיון צפורין

מאפה הכתר הזה נולד אחרי שראיתי גרסה מתוקה שלו אצל אוליבר באינסטגרם וביקשתי ממנה שתכין את גרסת הבייגל שלו. בדיוק כמו אז, כשהייתי בבידוד והיא הגיעה עם סל עצום של אוכל כדי לשמח אותי, גם הפעם היא התייצבה בידיים מלאות ועם חיוך גדול על הפנים.

כתר שכל כולו נדיבות לב. שימו לב שיש פה כתר אחד של בייגל מחובר(ימין למטה) וכתר אחד של שרשרת בייגלך (למעלה)

כתר בייגלה

מצרכים ל-12 עד 16 בייגלה (2 שרשראות בייגלה):
750 גרם (5 ו-1/3 כוסות) קמח רגיל/לחם
1 כפית מלח
3 כפות סוכר
15 גרם (2 כפיות גדושות) שמרים יבשים
1/4 כוס שמן – מכל סוג שאוהבים
240 מ”ל (1 כוס) מים
240 מ”ל (1 כוס) מים או חלב מכל סוג שאוהבים

לטבילה:
2 כפות סילאן / מולסה
1 כוס מים
1 כוס שומשום או כל עיטור אחר לבחירתכם

אופן הכנה:
– שמים את מרכיבי הבצק במיקסר עם וו לישה ולשים במשך כ-8 דקות עד לקבלת בצק אחיד, נעים ורך. מכסים היטב ומתפיחים להכפלת הנפח.
– מחלקים את הבצק ל-24 עד 32 יחידות שוות בגודלן ובכל מקרה מקפידים שיצא מספר זוגי כי כל 2 חתיכות בצק הן בייגל אחד.
– מרדדים כל חתיכת בצק לרצועה באורך 20-25 ס”מ, כמו שיוצרים רצועה לחלה.
– כורכים 2 רצועות אחת עם השנייה ליצירת בורג ומחברים את הקצוות ביחד ללולאה שבעצם מייצרת צורה של בייגלה מלופף. חוזרים על הפעולה עם שאר הבצק כך שכל 2 רצועות יוצרות בייגלה.
– מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ובאמצע מניחים כלי עגול, שיכול להכנס לתנור, בקוטר 10-15 ס”מ. אפשר תבנית עגולה, רינג, צלחת, ואפילו סיר קטן שיכול להכנס לתנור.
– בינתיים מערבבים בקערה בינונית מים וסילאן ובקערה נוספת שמים כוס שומשום.
– טובלים כל בייגל במים עם הסילאן למשך כמה שניות ומעבירים לקערה עם השומשום כך שהבייגל יצופה מ-2 הצדדים.
– מניחים את הבייגל מסביב לכלי העגול על התבנית של התנור, עם רווח של 3 ס”מ בין אחד לשני. מכסים ומתפיחים עד כמעט הכפלת הנפח (בערך 30 דקות).
– עוד אופציה לעיצוב הבייגלה היא ליצור שרשרת של בייגלה כמו שיוצרים שרשרת של סוכה. פשוט מכינים בייגלה אחד סגור ואת קצוות הבייגלה השני לא סוגרים ללולאה אלא משחילים לחור של הבייגל הראשון ואז סוגרים את הקצוות ללולאה. וכך ממשיכים עם עוד בייגל עד שהשרשת באורך הרצוי לכם. במידה ומכינים שרשרת שכזו, מורחים את הבייגלה עם מברשת במים וסילאן ומפזרים מעל המון שומשום, מתפיחים להכפלת הנפח.
– מחממים תנור ל-190 מעלות.
– אופים במשך 20 דקות או עד שהביגלה מזהיבים יפה ומוכנים.

אפשר לעטר מסביב גם בפרג שלם או שומשום שחור. צילום: טל סיון צפורין

רוצים להכין זעתר מתובל בבית? ככה תעשו את זה

מצרכים:
2-3 צרורות אזוב מצוי (זעתר) שאפשר לגדל בגינה
2 כפות שמן זית
1/2 כוס שומשום לבן או מלא
1/2 כפית מלח
2 כפות סומאק

אופן הכנה:
– מניחים את ענפי הזעתר/אזוב מצוי על סדין או בד גדול בטמפרטורת החדר (בצל). אחרי 2-3 ימים עלי הזעתר יתייבשו ויפלו מהענפים. את העלים שלא נפלו מורידים מהענף בעזרת הידיים ומפוררים בעדינות לקערה קטנה. אם העלים לא מתפוררים בשנייה סימן שהם לא יבשים לגמרי עדיין.
– קולים את השומשום על מחבת חמה, ללא שמן, עד שיש ריח נהדר בבית. מצננים לגמרי לפני שמוסיפים לזעתר בקערה.
– מוסיפים את שאר המצרכים ומערבבים היטב. שימו לב שכמות השומשום תלויה בכם, אם כמות עלי האזוב שלכם לא הייתה מאוד גדולה אפשר כמובן להפחית בכמות של השומשום ובכל מקר תשחקו קצת עם הכמויות לפי הטעם שאתם מעדיפים.
– שומרים בצנצנת סגורה לגמרי.

3 תגובות

  1. מור says:

    היי!
    אפשר להשתמש בקמח כוסמין לבן/מלא במקום? אם כן יש שינויים בכמויות/הכנה?

    תודה רבה

  2. אביבה says:

    היי,
    שתי כוסות נוזלים להכנת הבצק?

  3. סער says:

    אבל זה לא המתכון של ״הבייגלאך שכבש את הרשת״ הטעייה?!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend