קציצות כרישה – ללא בשר

Posted on

אז ככה, במקור, כדי להכין קציצות כרישה, רוב האנשים מבשלים את הכרשה במים ואחר כך טוחנים אותה במטחנה (המקפידים יטחנו אפילו פעמיים) כדי להפטר מהסיבים של הכרשה ולהפוך אותה לרכה במיוחד. אחת הסיבות לכך, פרט לעניין הסיבים, זה כדי להוסיף מרקם רך לעוף/בקר, כמו שמוסיפים לחם רטוב לתערובת קציצות.

בגלל שהפעם וויתרתי על הבשר, ובגלל שתפוחי האדמה גם ככה מוסיפים מרקם מאוד רך, החלטתי לצרוב את הכרשות והבצל במחבת, להעניק להן טעמים מקורמלים יותר, פריכים יותר וגם בואו נודה על האמת, מדובר בשיטה מהירה יותר שלא מלכלכת את מטחנת הבשר שאני פשוט שונאת לשטוף.

רק שני דברים חשובים לפני שאני שולחת אתכם להכין את הקציצות הנהדרות האלה.
– אני אמנם טיגנתי, כי מה לעשות, הצבע שיוצא מהטיגון זה צבע של גן עדן, אבל אפשר לגמרי לאפות. בגלל שתערובת הקציצות רכה, קחו בחשבון שהן סופגות בשמחה לא מעט שמן. קצת כמו חצילים. ובדיוק כמו אצל החציל, גם כאן זה אומר שזה סופר טעים, אבל אני לא לוקחת אחריות על הקלוריות.
– גרסה טבעונית: אני מודה שלא ניסיתי, אבל אני כמעט בטוחה שאפשר להשמיט את הביצה. גם ככה יש כאן תפוח אדמה וקמח מצה שמדביקים הכל. במקרה הזה הייתי מוסיפה עוד 1/2 תפוח אדמה מעוך.
– סודה לשתייה: ניסיתי לבדוק קצת באינטרנט אם אפשר להשתמש בה בפסח, לא לגמרי הצלחתי למצוא תשובה חד משמעית. בכל מקרה, אם יש ספק, אפשר להשמיט את הסודה.

קציצות כרישה
אפשר להכין כמה שעות קודם ולחמם בטוסטר/תנור לפני ההגשה

קציצות כרישה בלי בשר

מצרכים:
1 תפוח אדמה גדול (או 2 בינוניים), קלוף
כפית שמן זית
3 כרשות, כולל החלק הלבן (נפטרים מ-2-3 השכבות החיצוניות)
1 בצל לבן, קלוף
1 ענף סלרי, ללא העלים (שטוף היטב)
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור טחון או גרוס
1 ביצה
3 כפות קמח מצה (בפסח) או פירורי לחם (בשאר השנה)
1/2 כפית סודה לשתייה (לא יותר מזה)
שמן לטיגון או ספריי שמן לאפייה

אופן הכנה:
– בסיר קטן מרתיחים מים ומבשלים את תפוחי האדמה עד ריכוך. מעבירים לקערה ומועכים לפירה.
– חותכים את הכרשות לטבעות דקות, את הבצל לקוביות או רצועות דקות ואת הסלרי לקוביות קטנות (אבל קטנות, כן?).
– במחבת, עם כפית שמן אחת בלבד (בעיקר אם אתם מטגנים את הקציצות אחר כך, אם אתם בוחרים לאפות, אפשר גם כף) מניחים את הבצל, הכרשות והסלרי. מערבבים וסוגרים עם מכסה, מדי כמה דקות פותחים ומערבבים. למה לא לטגן בלי המכסה? כי המכסה מאיץ את הבישול ומבשל את הכל באדים שנכלאים בפנים ובגלל שאין שמן יקרו כאן 2 דברים: הבצלים יתרככו ועל הדרך גם יקבלו צריבה קלה בתחתית. אם תנסו לטגן עם כל כך מעט שמן תגלו שהכל מזהיב ומתחיל להשרף והכרשה/סלרי עדיין קשים באמצע. בקיצור, מטגנים, עם מכסה סגור, עד שהכל מתרכך וזהוב ורוב הנוזלים נעלמו. מעבירים לקערה עם תפוחי האדמה.
– מוסיפים את שאר המצרכים ומערבבים. מניחים לתערובת לעמוד כמה דקות כדי שהקמח יספוג את הנוזלים והתערובת טיפה תתייצב.
– מחממים מחבת עם שמן צמחי, יוצרים קציצות עם ידיים רטובות ומטגנים אותן מ-2 הצדדים עד הזהבה. למי שרוצה לאפות, מחממים תנור ל-190 מעלות, מניחים את הקציצות על תבנית עם נייר אפייה משומן בספריי שמן ומתיזים גם מעל ספריי שמן. אופים עד שהקציצות זהובות ויציבות למטה (עדיף להפוך אותן פעם אחת במהלך האפייה).

  • לשתף זה כיף

45 תגובות

  1. סיגלית says:

    בטוח שיככבו על שולחן החג שלי. נראות מדהימות ובטוח שעוד יותר טעימות
    אגב המפה יפה ממש…

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף ששמת לב למפה, הבאתי אותה במיוחד מחנות סופר אהובה מלונדון 🙂
      ותודה!

      1. אהובה says:

        אפשר לדעת באיזו חנות והיכן
        בלונדון? תודה.

  2. תלמה בלאס says:

    אנחנו לא משתמשים בקמחים בפסח,אבל אני לוקחת את האופציה לאחרי בשתי ידי.כרישה תמיד מאכל נפלא.תודה וחג שמח לך.

    1. רחלי קרוט says:

      בשמחה רבה. וחג שמח!

  3. ענת says:

    אבקת סודה לשתיה, ממש כמו אבקת אפיה, כשרה לפסח. (אפשר לקנות כזאת שכתוב עליה)

    1. רחלי קרוט says:

      מעולה, תודה על ההבהרה 🙂

  4. ליבנת says:

    אפשר להשתמש בבטטה?

    1. רחלי קרוט says:

      כן, יופי של רעיון.
      ספרי איך יצא 🙂

  5. מירי says:

    שמים רק את האבקה בלי להתסיס במים?(סודה לשתיה)

    1. רחלי קרוט says:

      כן, היא מתחילה לעבוד ברגע שהיא נכנסת לתערובת. אבל לא חובה להוסיף אם לא רוצים. זה פשוט מאוורר אותה קצת.

  6. לירן says:

    נראה מעולה!!
    אפשר לשים אבקת אפיה במקום סודה לשתייה?

    1. רחלי קרוט says:

      כן

  7. סיון says:

    מתכון מעולה! הכנתי fמות משולשת והקציצות פשוט נחטפו! הילדים זללו 🙂
    אין ספק מתכון מנצח! גזור ושמור! 🙂
    חג שמח!

    1. רחלי קרוט says:

      ממש משמח לשמוע. תודה שחזרת לשתף <3
      חג שמח!

  8. ליטל says:

    רחלי, הקציצות יצאו פשוט מעולות ונחטפו. תודה על המתכון. 3>

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף! תודה מקסימה

  9. עירית says:

    היי
    גיליתי לא מזמן את המתכוניםמשלך ומתחילה להכין אחד אחד 🙂 הכל מאוד טעים ומעניין..

    בדיוק מעינה את הקציצות האלו.. האם ניתן להקפיא אותן?

    תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      אוי, מתנצלת על האיחור בתשובה. כן, אפשר להקפיא.
      מקווה שיצא מוצלח 🙂

  10. שירה says:

    היי
    האתר שלך מיוחד במינו! עם תמהיל מדויק בין יופי מוקפד למתכונים שוים לכל נפש 🙂
    שאלה מעצבנת: במה אפשר אם בכלל להחליף את הסלרי- לא מתחברת לטעם שלו כשהוא מבושל או אפוי.
    תודה!
    שירה

    1. רחלי קרוט says:

      וואו, ממש תודה. הכי שימחת אותי.
      אפשר להשמיט אותו, אבל בתור אחת שגם לא חובבת סלרי, אני ממליצה לנסות הוא די נחבא אל הכלים במתכון הזה ובעיקר מוסיף טעם של מרק עוף 🙂 אבל באמת שאפשר להשמיט ועדיין יצא מצוין.

  11. שלומית says:

    יש בזב תפוח אדמה. ההקפאה לא תזיק?!
    אשמח להקפיא לחג

  12. שירלי says:

    היי רחלי,
    ראשית אציין שמתכונייך אהובים עליי במיוחד.
    כמה קציצות יוצאות מהכמות הזו?

    1. רחלי קרוט says:

      שמחה ממש לשמוע! בסביבות 15-20

      חג שמח!

  13. מיה says:

    רחלי, כל מתכון שלך פיצוץ! את עושה חשק גדול לבשל,
    בני משפחתי נהנים מדי יום מהמתכון שלך לרוטב הצ’ילי!

  14. שירלי says:

    היי רחלי. תודה על המתכון ועל המתכונים המעולים שלך. אני מארחת טבעונית וחשבתי לעשות עבורה את הקציצות. יש משהו שיכול להחליף את הביצה ? תודה רבה ושנה נהדרת שתהיה לך.

  15. נועה says:

    היי רחלי, מאוד אוהבת את המתכונים שלך :), יש לך רעיון מה אפשר לשים במקום פירורי לחם לגירסה נטולת גלוטן?

  16. הדס says:

    הכנתי.. עקבתי באדיקות אחר המצרכים. ביצה אחת (ענקית גודל L פלוס) ממש לא הספיקה…
    הרוב התפרק… הלהבה לא היתה גבוהה מדי. 🙁

    1. רחלי קרוט says:

      אוי מוזר, אולי היו נוזלים שהגיעו מהכרשה או תפוח האדמה?

  17. הדס says:

    תערובת הכרישה היתה יבשה לגמרי. והפירה נמעך ללא כל תוספת.
    בכל מקרה – מזל. היתה עוד כרישה במקרר. הורדתי את כמות התפו”א לחצי (אחד קטן) והכפלתי לשתי ביצים ויצא מצויין

  18. נוי says:

    מה הכמות שיוצאת מהמתכון?

  19. נוי says:

    מה הכמות הקציצות שיוצאת מהמתכון?

  20. ירדן says:

    יש גרסא ללא גלוטן? תודה!

  21. אלמוג says:

    הכנתי כל מיני מתכונים עד כה שהיו טעימים, אבל זה היה מעולה ! תודה 🙂

    1. אלמוג says:

      מתכונים של קציצות כרישה אם לא היה מובן 😉

  22. אבי says:

    תודה רבה מקרב לב על מתכון מנצח! הכנתי בתנור בדיוק לפי המתכון. קיבלתי מחמאות גם מהאמא הפולניה שלי (87).

    1. רחלי קרוט says:

      הכי שימחת! וחיבוק גדול לאמא <3

  23. מיתר says:

    כמה קציצות אמורות לצאת בערך?

  24. יהודית כהן says:

    האם ניתן להקפיא?
    תודה

  25. סיון says:

    היי רחלי
    יודעת להעריך כמה גרם כרישה יש במתכון?
    פשוט קניתי בשוק בדיוק כרישה והיא גדולה, לא כמו בסופר…

  26. דוריו says:

    נראה מעולה! חושבת שאיזו גבינה קשה בסגנון פרמזן יכולה להוסיף כאן?

  27. אורית says:

    רחלי חג שמח, הערב, ליל הסדר הכי מוזר שלנו אי פעם במספר חסר פחות חייל ופחות כל האהובים שלנו שהיו איתנו בזום, אכלנו מהלביבות שלך שהיו מאוד מנחמות. בזכות הסלרי וטיגון/אידוי הכרישה והבצל (עד היום בישלתי קודם את הכרישה) הן היו כל כך טעימות!!! אגב, לא היה לי סודה לשתיה אז שמתי מעט אבקת אפיה. מחכה לנסות בפעם הבאה בלי ביצה, אולי קמח חומוס במקום?
    אפיתי אותן בתנור והן יצאו פשוט מושלמות. אגב, אני נתקלתי היום בפעם הראשונה בבלוג שלך. תודה!!

  28. מיכל says:

    היי! יש לי כרישות בגדלים שונים ומשונים. תוכלי לומר מה בערך משקל הכרישה שאמור להיכנס לבלילה?
    תודה וחג שמח!

  29. דנה וקנין says:

    משתמשים בכל הכרישה? החלק הירוק והלבן? זו פעם ראשונה שאני מכינה משהו עם כרישה 🙂

  30. הילה says:

    היי
    יש מצב לוותר על הביצה? או להחליף…
    תודה

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend