הסוד לאבקת מרק ביתית – המתכון שאתם חייבים להכין

Posted on

יש מתכונים שאני ממש מתרגשת לשתף איתכם. כזה הוא המתכון הזה שאני עובדת עליו כבר כמה שנים.

זה לא שישבתי במעבדה ורקחתי תערובות במשך שנים כן? אבל כל כמה חודשים יוצא לי להזכר ברעיון הזה ולנסות שוב. ושוב. ושוב. וכל פעם מחדש להרגיש שזה עוד לא שם.

אבקת מרק. כמה דעות, זכרונות, טעמים וויכוחים סבים סביב המוצר הזה, שפעם לא היה מאכל כמעט שלא נכנסה אליו אבקת הטעמים הסודית הזאת. בתוך פתיתים, בתבשילים, במרקים ובקציצות.

בשנים האחרונות יצא למוצר הזה שם לא מאוד מוצלח, ואני מודה שאני לא שותפה להתנגדות לגביו. כבר שנים שיש אבקות מרק ללא מונוסודיום וממרכיבים טבעיים וכבר שנים שהוא לא המוצר שפעם היה כאן. וחוץ מזה, כי בואו נודה על האמת, אנחנו צורכים דברים פי מיליון יותר בעיתיים. אז למה בכל זאת השם הרע שיצא לו? בעיקר בגלל שפים ואנשי קולינריה שדרשו, ודי בצדק מבחינתם, להגיע לטעמים עמוקים בעזרת טיגון של שורשים והוספת עשבי תיבול טריים במקום להשתמש באבקה.

אז תרשו לי משפט לגבי זה, בתור מי שהכינה כבר אינספור מרקים בבית על בסיס ציר שלקח שעות לבשל או בעזרת אבקת מרק – לא תמיד יש זמן ולפעמים, כל מה שהנפש והבטן רוצים זה את אותו טעם של המרק שאמא הכינה לנו בגיל 8. ואת הטעם של הפתיתים ההם. ונכון שמרתה סטיוארט מקפיאה ציר בתוך תבנית של קוביות קרח, אבל בחיים האמיתיים לא לכולם יש זמן לזה.

זה אגב לא סותר במאומה את העובדה שמרק צריך לעשות כמו שצריך. עם ירקות שורש ועשבי תיבול טריים שמוסיפים תועפות טעם, אבל בואו נגיד ככה, אם דוד שלי, שהוא בן 88 ומכין כבר מעל 70 שנה את מרק הירקות הטעים ביותר שיש, משתמש באבקת מרק, כנראה שכולנו כאן צריכים רגע להרגע 😊

עשבי תיבול, תבלינים וטחינה קצרה וזה מוכן

ובחזרה למתכון.

לפני כמה שנים החלטתי לנסות ולהכין אבקת מרק בבית, ידעתי מעט מאוד מה מתחבא בתוכה, בעיקר מרשימת הרכיבים מאחורי הקופסה, אבל החלטתי בכל זאת לשחק קצת ולחשוב איזה טעמים היא מביאה איתה ומה אני צריכה בשביל שהיא תהיה מוצלחת.

בשלב כלשהו הבנתי שיש דרך מדהימה להכין. פשוט – מייבשים עשבי תיבול טריים, פרוסות דקות של גזר, ענפי סלרי, שורש כורכום ועוד שלל ירקות ותבלינים ואז טוחנים הכל לאבקה. הכל נחמד ויפה אבל לכמה מכם יש מכשיר יבוש בבית? אני לוקחת סיכון ומהמרת שלמעט מאוד. ולא, תנור לא עושה עבודה מספיק טובה (ניסיתי) וגם היי, לחכות כל כך הרבה שעות רק בשביל מגש אחד של סלרי מיובש זה משהו שלא רלוונטי למישהי כמוני שיש לה קוצים בישבן.

בקיצור התחלתי לשחק עם תבלינים שיש כמעט בכל חנות תבלינים ואיכשהו זה היה ליד.

לקח לי יותר מדי זמן כדי להבין שהתבלין היחיד שחסר לי, והוא זה שעושה את כל ההבדל, זה סלרי. היה לי ברור אמנם שהוא זה שנותן את הטון במרק, אבל לא הצלחתי בשום דרך להביא את הטעם שלו לאבקה. גם לא בעזרת מלח סרי שהוא מוצר שאני אוהבת בטירוף.

ואז קפצתי לחנות תבלינים כדי לרכוש אגוזים ופתאום קלטתי בצד זרעי סלרי. תגידו, כמה אני צריכה להתבייש מאחד ועד לא ידעתי שזה קיים? לא, אין פדיחות כאלה.

בקיצור, ברגע שהתבלין האחרון הזה התווסף למצרכים אבקת הקסמים הייתה שלמה ומוכנה. ואני יודעת את זה, כי כששמתי 1/2 כפית מהאבקה בכוס, ביחד עם מים רותחים, יצא מרק. בצבע זהוב ועם נקודות קטנות של עשבי תיבול וטעם של סלרי ושל בצל. וההתרגשות.

1/2 כפית בכוס וקצת מים רותחים ותראו איזה צבע משגע!

רק כמה דברים חשובים:
– האבקה כאן דומיננטית יותר מזאת שאתם קונים לכן צריך לשים פחות ממה שאתם רגילים.
– שום אבקה לא מחליפה בישול כמו שצריך עם ירקות ועשבי תיבול. אבקת המרק כאן כדי להעצים ולתת בוסט ובמרק שלכם אתם צריכים עדיין, כמו תמיד, להוסיף סלרי טרי ושמיר, גזר ופטרוזיליה. הם בסוף אלה שצריכים לככב.
– מצד שני, בתבשילים מהירים כמו פתיתים או אורז או קציצות האבקה פה תעשה פלאים ממש. כפית אחת וכל התבשיל יקבל טעם וצבע מדהימים.
– תקראו בבקשה את ההערות למטה. יש שם תחליפים ושדרוגים חשובים.
– וכמובן, כמו תמיד, אני הכי אוהבת שאתם משחקים עם המתכון ומשנים אותו לפי ההעדפה שלכם. רק בבקשה, אל תוותרו על סלרי ושמיר, הם ממש הכרחיים פה.

אם כבר הכנתי מרק בכוס, שלא נוסיף שקדי מרק? ברור שנוסיף

אבקת מרק ביתית

מצרכים:
3 כפות אבקת בצל או שבבי בצל מיובש
1/2 כפית טימין מיובש או עלי טימין טרי
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 ו-1/2 כפיות אבקת כורכום
1 כף פטרוזיליה מיובשת
2-3 כפות עלי שמיר מיובשים או טריים
3 כפות קורנפלור
1 ו-1/2 כפות מלח
3/4 כפית אבקת שום
3 כפיות זרעי סלרי
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית תבלין עוף – לא חובה

אופן הכנה:
– אם משתמשים בבצל מיובש טוחנים אותו במעבד מזון (ואפשר גם בבלנדרים/שייקרים כמו אלה של הנינג’ה) עד שהוא הופך לפתיתים קטנטנים.
– מוסיפים את שאר התבלינים, פרט לקורנפלור, וטוחנים למרקם של אבקה. זה בסדר אם יש חתיכות קטנטנות אבל חשוב לטחון כמה שאפשר.
– מעבירים לצנצנת, מוסיפים את הקורנפלור ומערבבים היטב. שומרים בצנצנת סגורה במקרר או בארון.

הכמות כאן מספיקה לצנצנת בגודל הזה, שזה בערך 3/4 כוס. קחו בחשבון שהאבקה פה הרבה יותר חזקה אז היא תספיק לכם ליותר זמן

הערות ושדרוגים
– אפשר להגדיל או להקטין את כמות הכורכום לפי ההעדפה האישית שלכם. הכורכום גם בריא מאוד אבל גם מוסיף צבע משגע לכל תבשיל או מרק. רק חשוב לא לעבור את הכמות של 2 כפות אחרת זה מוסיף טעם דומיננטי מדי.
– במקום קורנפלור אפשר לשים קמח טפיוקה או כל קמח שהוא עמילני. המטרה של הקורנפלור פה היא גם לספוג לחות, גם להסמיך קצת וגם לחבר בין התבלינים.
– כמות המלח פה היא באמת טעם אישי. אני אוהבת להוסיף קצת אבקת מרק לכוס, להוסיף מים רותחים ולשתות כמו מרק ולכן אני שמה מלח באבקה מראש. אם אתם מכינים סיר מרק גדול, שכמובן תמליחו ותוסיפו לו ירקות ושאר תוספות, אפשר להוריד מכמות המלח פה ולהוסיף אחר כך בתבשיל או במרק. והכי טוב? לשים חצי כפית אבקה בכוס ולהוסיף מים רותחים ואז לטעום, אם צריך מוסיפים עוד ובפעם הבאה יודעים בדיוק כמה אתם אוהבים.
– ואם אין זרעי סלרי? אני ממש ממש ממליצה לנסות ולהשיג, מסתבר שיש כמעט בכל חנות תבלינים. אם לא מצאתם, אפשר לשים בתנור, על תבנית עם נייר אפייה, צרור גדול של עלי סלרי (עלים בלבד) ולאפות במשך 10 דקות בערך על 170 מעלות עד שהם טיפל’ה מתייבשים. חשוב שהם לא ישרפו אלא רק יתייבשו ויקבלו צבע זהוב (זמן האפייה תלוי בגודל העלים ובטריותם אז תבדקו מדי פעם את התנור). כשהעלים יבשים מפוררים אותם לתוך מעבד המזון ביחד עם שאר התבלינים.
– לטעם של אבקת מרק עוף מוסיפים 1/2 כפית תבלין עוף. בחנויות יש תבלין עוף לפרגיות, תבלין עוף רגיל וכו. לא קריטי איזה תקנו.

29 תגובות

  1. נגה says:

    הרעיון הוא פשוט גאוני, אין כמו להכין את הכל בבית ופחות להכניס לגוף מוצרים תעשייתיים, איך את מייבשת את השמיר?

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה שאהבת.
      אני קונה שמיר מיובש או שמה טרי. פה למשל שמתי טרי וקצצתי דק דק. יש בו קצת לחות אמנם אבל הקורנפלור סופג את זה.

  2. גל says:

    מושלם, ממש.

    1. רחלי קרוט says:

      אין עליך. הכי שימחת.

      1. איילת says:

        נראה נהדר! מאוד רוצה לנסות. שאלה: אם מוסיפים את האבקה למרק, האם היא לא מסמיכה אותו בגלל הקורנפלור? כי אני רוצה מרק זך ולא סמיך.

  3. מיטל says:

    וואו וואו איזו אלופה! מתה להכין כבר ולתת לכל המשפחה שלי לנסות..
    רק שאלה, מה זה אבקת בצל??

    1. רחלי קרוט says:

      ככה זה נמכר בחנויות תבלינים. ואפשר גם לרכוש שבבי בצל מיובש ולטחון.

      1. ענת says:

        אפשר לוותר על אבקת בצל? לא אוהבת בצל ולא את הריח שלו.

  4. ציפי says:

    תבלין עוף, האם הכוונה לתבלין גריל עוף?

    1. רחלי קרוט says:

      כן, למשל. כל תבלין שרקחו בחנות תבלינים שמיועד לעוף.

  5. נאוה says:

    נפלא
    אבל שאלה
    אם מנועים מכל פחמימה, לא קורנפלור, לא טפיוקה ולא כל קמח עמילני.
    רק קמח שקדים או קמח קוקויס
    האם אפשר להמיר את הקורנפלור בהם? או לא להכין בכלל, או לא להשתמש בשום קמח??
    תודה

    1. עמליה עמר says:

      מצטרפת לשאלה בבקשה

    2. רחלי קרוט says:

      מבחינת שמירה על התבלינים קמח קוקוס יעשה את העבודה, הבעיה שיש לו טעם “קוקוסי”. אני ממליצה לנסות ולראות אם הטעם לא דומיננטי מדי.

  6. מיכל says:

    במידה ומשתמשים בעשבים טריים, אין צורך לייבש?
    זרעי כןסברה מרוסקים נותנים טעם נהדר לעוף בתבלינים בתנור. יש גם עוגות גבינה שמוסיפים.

    1. רחלי קרוט says:

      תבלינים רכים ומיימיים כמו פטרוזיליה ועלי סלרי צריך לייבש בתנור. תבלינים קשים יותר כמו טימין אפשר לשים ככה (כנ”ל שמיר).
      זרעי כוסברה מדהימים רק שבמרק הם יורגשו ולא יהיו נעימים בפה. אפשר לטחון אותם ממש לאבקה וזה זה מצוין.

  7. אפרת says:

    נשמע מעולה. תודה רבה על המתכון. רק לא לגמרי הבנתי את התוספות מבחוץ כמו תבלין עוף הרי הוא מלא בחומרים משמרים ובמונוסודיום, לא?

    1. רחלי קרוט says:

      תבלין עוף של חנויות תבלינים? זה בסך הכל מיקס של כמה תבלינים יחד. כמו שעושים בהרט מכמה תבלינים וכמו שמכינים ראס אל חנות משילוב של כמה תבלינים. ובכל מקרה הוא ממש לא חובה כאן

  8. אופירה says:

    תבורכי!!! מליון תודה 🤩

    1. רחלי קרוט says:

      באהבה רבה. שמחה שאהבת <3

  9. ליאת גוטליב says:

    איפה קונים את זרעי הסלארי והשמיר המיובש?

    1. רחלי קרוט says:

      כמעט בכל חנות תבלינים וגם כתבתי במה אפשר להמיר אם לא מוצאים

  10. ריקי says:

    אפשר לוותר על הקורנפלור?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר להמיר בקמח טפיוקה

  11. ענת says:

    גם אותי מעניין לדעת מה לעשות אם נמנעים מכל בוג של קמח – קורנפלור, טפיוקה, חומוס וחבריהם מה לעשות?

    1. רחלי קרוט says:

      מסיבות של גלוטן?

  12. אופיר says:

    ואו 😍 מתה לנסות!!!!
    אפשר להחליף את הקורנפלור במשהו אחר או להוריד אותו בכלל? מה תפקידו?

    1. רחלי קרוט says:

      כתבתי בפוסט מה תפקידו. עדיף מאוד מאוד להשאיר אותו או להמיר בקמח טפיוקה.

  13. אופירה אביב says:

    הכנתי את אבקת המרק. קל להכנה. יצא פשוט מעולה !!!
    הכנתי אורז עם גזר והוספתי את אבקת המרק – מצויין 🙂

  14. נטע says:

    חיממת לי את הלב הדיאטני 😉

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend