ורניקי | קרפלך במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן

Posted on
קרפלך במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן

האמת היא, שאני רוצה לספר לכם על סבא בוריס שלי, שהכין לנו, הנכדים, קרפלך עם מלא בצל מטוגן. אבל העלתי את התמונה באינסטגרם, וקיבלתי כל כך הרבה הודעות שביקשו שאפרסם את המתכון כבר עכשיו, למרות שצילמתי אותו למדור של שבוע הבא בידיעות, שהתיישבתי מהר לכתוב. סליחה שירי – הלך המדור 🙂

אז לא אלאה אתכם בהמון מילים רק משהו אחד קטן וחשוב – אתם יכולים לקרוא לאושר הזה ורניקס, קרפלך, פירוגי או כל שם אחר שגדלתם עליו. כך או כך מדובר בכיסונים מופלאים עד כדי גאונות. באמת. לא פחות.

ואף מילה על הבצק הכה מושלם ונוח לעבודה.

ועוד דבר קטן – כן, השתמשתי פה בפירה מאבקה. אתם יכולים כמובן להשתמש בפירה מתפוחי אדמה אבל נשבעת שפירה אינסטנט עושה פה עבודה מעולה. בחיי. נסו אותי. אגב, הסיבה היא כי פירה אינסטנט יוצא חלק וקרמי יותר ובעיני מתאים יותר למילוי פה ומאוד דומה לקרפלך בסופרים עליו גדלתי בבית. וחוץ מזה, זה מהיר בהרבה. כמובן שלא חובה, אפשר להשתמש בפירה מתפוחי אדמה, רק חשוב ממש למעוך אותו עד פירה חלק חלק ולא להשאיר אותו גושי.

קרפלך במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן
אין לתאר כמה טעים

ורניקס | קרפלך במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן

מצרכים:
530 גרם (3 ו-3/4 כוסות) קמח לבן
240 מ”ל (1 כוס) מים רותחים
1 כפית שטוחה מלח
1 ביצה L
1/4 כוס שמן

למילוי:
1 שקית (130 גרם) אבקת פירה או פירה מ-4 תפוחי אדמה
3-4 כפות שמנת מתוקה – לא חובה אבל מומלץ
3 כפות שמן
1 בצל לבן, קלוף
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור גרוס

לטיגון:
5-6 כפות שמן
4 בצלי לבנים, קלופים
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
מעט מלח

אופן הכנה:
– בקערת מקיסר עם וו לישה שמים קמח, מים רותחים ומלח ולשים במשך 3 דקות.
– מוסיפים ביצה ושמן ולשים במשך 10 דקות עד שהבצק רך וגמיש. הבצק צריך להיות טיפל’ה דביק אבל לא כזה שנדבק לדפנות הקערה. אם הוא ממש דביק אפשר להוסי, 1/4 כוס קמח. מאוד תלוי בטמפרטורה בחוץ.
– עוטפים את הבצק בניילון ומעבירים למקרר לחצי שעה.
– בינתיים קוצצים בצל אחד לקוביות קטנות ומטגנים עד הזהבה יפה. ממליחים ומפלפלים.
– מכינים את הפירה: שמים את הפירה אינסטנט בקערה ומוזגים מים רותחים על פי הכמות על גבי האריזה. כמות המים משתנה מחברה לחברה אבל בגדול אני שמה מים שמגיעים לס”מ מעל אבקת הפירה.
– מוסיפים שמנת מתוקה ומערבבים היטב. אם הפירה יצא רך מדי אפשר להוסיף עוד אבקת פירה ואם יצא יציב מדי אפשר להוסיף מים או שמנת מתוקה.
– וכן, אפשר כמובן להשתמש בפירה מתפוחי אדמה.
– מוסיפים לפירה את הבצל המטוגן וטועמים לוודא שיש מספיק מלח ופלפל. מניחים בצד.
– פורסים את הבצלים (3-4 בצלים) לרצועות ומטגנים בסיר רחב ונמוך או מחבת רחבה עם שמן בנדיבות. חשוב שהבצל יזהיב ממש ממש טוב. ואל תמהרו איתו, גם ככה בשלב הזה צריך להכין את הכיסונים אז סבלנות זה לוקח 15 דקות לפחות.
– מוציאים את הבצק מהמקרר, מרדדים לעובי הכי דק שאתם יכולים (אני אוהבת לרדד כל פעם 1/3 בצק) וקורצים עיגולים בגודל סף של כוס בערך.
– מניחים בכל עיגול בצק כפית נדיבה של מילוי וסוגרים לצורת חצי ירח. מהדקים היטב היטב.
– מחממים מלא מים בסיר ומבשלים את הקרפלך 3 דקות מהרגע שהם צפים. זאת אומרת – מחכים שהם יצופו למעלה ואז 3 דקות נוספות של בישול.
– מעבירים למחבת עם הבצל המטוגן ומטגנים ביחד 2-3 דקות. זהו, עכשיו רוצו להתענג!

קרפלך במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן
נכון שאתם סומכים עלי? אז רוצו להכין. ותייגו אותי איך יצא.

הערות ושדרוגים
– אפשר להשתמש בבצק הזה למלא בגבינות מתוקות, בבשר טחון, בעוף, בבשר מפורק או בכל מילוי שאתם אוהבים.
– במקום פירה מאבקה אפשר להשתמש בתפוחי אדמה רכים שמועכים לפירה חלק. כמה תפוחי אדמה? בערך 3-4 גדולים.
– אפשר לבשל את הקרפלך במים ואז להגיש בתוך מרק. לא חייבים לטגן עם בצל.
– ניתן לטגן את הקרפלך במחבת עם קצת שמן, אחרי הבישול, בלי הבצל. יצא מושלם.

64 תגובות

  1. איבי says:

    נראה מעולה.האם ניתן להקפיא?

    1. דן says:

      כן. לפני בישול.

      1. אנה says:

        שלום, ראיתי שכתוב שאפשר להקפיא.
        רק אוצה לוודא, אם מכינים מתפוחי אדמה , גם אפשר להקפיא? הבנתי שתפוח אדמה לא מקפיאים….

        רוצה להכין לחג, אבל מראש

        תודה

    2. רנה says:

      איזה נשים נודניקיות איזה שאלות מעצבנות תקראו את מה שכתוב במתכון ותבינו

  2. חלי גרובשטיין says:

    האם ניתן להכין פירה אמיתי עם בצל ולא מאבקה?

    1. יונית says:

      כן. זה כתוב בהערות בסוף המתכון

    2. מריאנה says:

      היא ציינה מספר פעמים שכן

      1. רחלי says:

        אם רוצים למלא בבשר, אפשר המלצה? בשר מבושל או נא?

      2. אורלי says:

        כמה ורניקי יוצאים בערך מהכמות הזו?

    3. קרן says:

      באמת למה אבקה??

      1. רחלי says:

        מאד נוח. הטעם לא נפגע. עדיף לא של קנור שחסר טעם.

    4. דן says:

      בטח. אפשר גם למלא בדברים אחרים כמו פטריות או גבינה או מה שרק תרצה. אפשר גם להכין מילוי מתוק (דובדבן נגיד) ולהגיש כמו כינוח עם כף של שמנת חמוצה

  3. נטלי says:

    נראה מושלם! כמה ורניקי יוצאים מהמתכון בערך?

  4. כנרת סביליה says:

    לא יכולתי להתאפק איך שראיתי את זה נכנסתי למטבח יצא מושללםם!!
    שמח לי בלב😍

    1. ליאת says:

      וכמה ורניקס יוצאים מהכמות שבמתכון?

  5. הדס says:

    האם יש גרסא של הבצק ללא גלוטן?

  6. סער says:

    בכל הכבוד, זה כן משנה איך קוראים למאכל, ורניקס או קרפלאך אחרת למה לא גם רביולי?! ולמה לא להגיד שגפילטעפיש/חריימה ונקרא איך שרוצים?! קרפלאך זה לעולם עם בשר, וורניקס זה עם ת”א, גבינה. כך אצל יהודי מזרח אירופה או אשכנז, שמאכלים אלה מקורם משם, גם אם נעשו לא רק אצל היהודים. הגם שמדובר בבלוג של אוכל, אין סתירה בין הצורך בלפחות שאיפה לדיוק קולינרי לדיוק היסטורי.בכל הכבוד.

    1. עדן says:

      האם אפשר גם לטבען את המתכון? במה אפשר להחליף את הביצה?

      1. רחלי קרוט says:

        אפשר להוריד את הביצה ולשים עוד קצת מים.

    2. רחלי קרוט says:

      במחיר של להיות צודק אתה מעליב אחרים. זאת לא דרכי ולכן אענה לך במלוא הכבוד והרצינות.
      סבא וסבתא שלי ז”ל קראו גם לכיסונים ממולאים בתפוחי אדמה קרפלך. כמו גם אלפי תגובות שקיבלתי באינסטגרם מנכדים שככה קראו לזה בבית שלהם.
      יתכן מאוד שמדובר בטעות אבל בסוף זאת המשפחה שלי, זה האוכל שגדלתי עליו ושמות של מנות זה מדהים ואני מכבדת את זה מאוד אבל קצת כבוד לבן אדם חשוב יותר.
      שיהיה לך שבוע מקסים.

      1. עתר says:

        את מדהימה. גם אצלי בבית זה קרפלך .
        שתהיה לך שנה נפלאה

    3. קוקי says:

      פלצן

    4. עינת says:

      לפני העליה הרוסית לא שמעתי את השם הזה מעולם. אצל סבתא שלי וגם אצל הוריה קרפלאך היה עם בשר או עם תפוחי אדמה.

      1. רחלי קרוט says:

        איזה כיף ללמוד דברים חדשים. אין כמו אוכל של פעם ♥

  7. רחלה says:

    מה אפשר במקום שמנת מתוקה אם רוצים למלא בבשר טחון?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר לוותר עליה.

      1. שמרית says:

        לא יכולתי להתאפק .. הכנתי ויצא וואווווו .
        אפילו בת השנתיים שלי אכלה .

      2. אורלי says:

        הי רחלי, תוכלי להגיד בערך כמה ורניקס יותאים מהכמות במתכון? זה מאטד חשוב לי.
        תודה

        1. רחלי קרוט says:

          באיזור 40

  8. מזל פינטו says:

    מה אפשר לשים במקום שמנת מתוקה? שיהיה פרווה

    1. רחלי קרוט says:

      פשוט לוותר עליה או לשים חלב צמחי

  9. אלה פרדין says:

    שמן רגיל

  10. טלי says:

    אם רוצים לאכול אחר כך (בערב חג) כדאי להקפיא או לבשל ואחר כך לחמם?
    תודה רבה על המתכון

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר להקפיא אחרי המילוי והקיפול ואז לבשל ביום ההגשה. אפשר גם לבשל יום לפני ההגשה ורק לחמם במחבת לפני ההגשה.

      1. אפרת says:

        רחלי רק לוודא שוב שהקפאה אחרי שממולא אפשרית, כי אותי תמיד לימדו שתפו”א לא שורדים טוב הקפאה… תודה!

        1. רחלי קרוט says:

          כשהם במצב של פירה בתוך בצק זה ממש בסדר גמור

        2. רחלי קרוט says:

          תחשבי על בורקס תפוחי אדמה קפואים 🙂

          1. רנה says:

            רחלי את מקסימה לא רק יפה גם חכמה כל הכבוד

    2. ליאור says:

      היי רחלי, האם ניתן להמיר את הקמח במתכון לקמח כוסמין מלא? תודה!

      1. רחלי קרוט says:

        מבחינת הבצק ניתן, מבחינת הטעם? יצא קצת כבד.

  11. צפירה says:

    נקרא מושלם. איזו כמות יוצאת מהמנה הזו? תודה.

  12. דורותי says:

    יש לי קבוע במקפיא דפי גיוזה מוכנים, האם יעבוד לי איתם?
    תודה על מתכונים שימושיים ומעולים!

  13. זהבה בראון says:

    תודה על המתכון אנסה אותו מיד אחרי שיורידו לי את הגבס . בבית קראו לזה דרייה (ההונגרית)

  14. אהובה says:

    ניראה ניפלא!!
    וטעים!!
    וכן, נעלבתי בשמך מהביקורת….
    האם ואיך אפשר ללא גלוטן?
    אנא תשובתך.
    תודה.

  15. רוני says:

    מתכון מדויק ומעולה! סוקר שלם של בילוי במטבח עם הילדים שבחופשה, והתוצאה- כל כך טעימה. תודה תודה תודה

  16. מרים says:

    במקום פירה אינסטנט אני מבשלת תפוחי אדמה וטוחנת את זה במעבד מזון עם בצל מטוגן, ככה זה יוצא קרמי כמו אינסטנט ותודה לך על המתכון אני אשמור את זה לערב יום כיפור שאז נוהגים אצלנו לאכול קרפלאך עם בשר

  17. מרים says:

    אשמח מאוד לקבל מתכון למילוי של בשר בקרפלאך לכבוד החג, תודה

  18. עירית says:

    תודה על תזכורת לימי אמא
    האם אפשר לרדד במכונת פסטה או שהבצק עדיין מדי

  19. אור says:

    רחלוש זה מתכון מושלם וגם אני משתמשת בו כבר שנים! קיבלתי מאמא שקיבלה מסבתא! קרפלך שמפ’לך שמנדלאך!! תעשי טובה, זה טעים ברמות מנחמות גם אם יקראו לזה שמוצקלאך!!😆
    תודה שחלקת את המתכון!
    אוהבת❤❤❤

  20. קרפלוני says:

    נראה טעים! כמה יחידות ויצאות מהמתכון?

  21. מיכל says:

    כמה יחידות יוצאות בערך מהכמות שבמתכון?

  22. ענבל says:

    נראה מעולה! רק לא ברור לכמה זה מספיק, אשמח לתשובה רואה שיש עוד מתעניינים בסוגייה.

    1. אוסנת says:

      לנו יצא כ-80 יחידות סה”כ. ראיתי שמישהי כתבה למעלה שיצא לה 40 בערך.

  23. נועה says:

    אפשר לעשות את הבצק עם קמח פסטה?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר

  24. אנה says:

    שלום, ראיתי שכתוב שאפשר להקפיא.
    רק אוצה לוודא, אם מכינים מתפוחי אדמה , גם אפשר להקפיא? הבנתי שתפוח אדמה לא מקפיאים….

    רוצה להכין לחג, אבל מראש

    תודה

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר לגמרי להקפיא. גם לאחר הבישול וגם אחרי המילוי ולפני הבישול.

  25. אוסנת says:

    הכנו כעת כל המשפחה לערב החג. בינתיים אוכלים עם העיניים ומתאפקים עד הערב. 2 מהילדים לא יכלו להתאפק ובאו להכין איתי. הבצק פשוט מושלם מושלם מושלם. נוח, לא נדבק ועושה בדיוק מה שמצופה ממנו.
    יצאו לנו כ-85 יחידות סה”כ. הכנו חצי במלית בקר (בקר טחון מוקפץ קצת במחבת עם מלח פלפל והוספתי כוסברה קצוצה ובצל מטוגן) וחצי במלית פירה כמו במקור.

  26. שלומית says:

    מתכון מושלם!
    פעם ראשונה שיצא בדיוק אבל בדיוק כמו של סבתא שלי האהובה ז״ל🙏🏻🤍
    שאלה קטנה – אם נשאר לי בצק (עשיתי כמות כפולה), ושמרתי במקרר, אפשר להכין ממנו את הוורניקס גם יומיים אחרי?
    תודה על כל המתכונים המופלאים ושנה טובה🍎

  27. רנה says:

    רחלי את מקסימה לא רק יפה גם חכמה כל הכבוד

  28. שוש says:

    אם אני מכינה את זה היום ומיד מקפיאה אחרי הטיגון עם הבצל זה ייצא לי טוב?
    או שעדיף כבר לא להכין…

  29. אפרת says:

    ראשית כל תודה על מתכונים כה נהדרים!
    מקסימה רחלי, רציתי לדעת האם ידוע לך אם אפשר לחמם את זה על פלטה אחרי שטיגנתי ושמוכנים (כלומר רק כדי לחמם בחג…) או זה יצא רטוב כזה מהאדים…
    תודה מראש

  30. דיקלה says:

    היי אלופה!
    ממש רוצה להכין לסוכות (כבר לפני ראש השנה מתכננת להכין אותם).

    רציתי לדעת אם אפשר להכין את הבצק ולהשתמש רק ב 1/3 ואת שאר הבצק להקפיא ולכמה זמן נשמר בהקפאה..?

    והאם רצוי לרדד במכונת פסטה שייצא דק….?
    תודה יקירתי, ממש בא לי שייצא מושלם, זה בהחלט מאכל שזכור לי מילדותי ❤️

    1. רחלי קרוט says:

      באהבה רבה.
      ניתן להקפיא ואפשר לרדד במכונת פסטה אבל בתור מישהי שלא אוהבת לעשות כלים אני מעדיפה לשטוף רק מערוך 🙂 יוצא אותו דבר.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend