חזה עוף בחרדל ודבש עם קווטץ’ תפוחי אדמה

Posted on

יש 4 דברים שמאוד חשובים לי באוכל.
– זמן
– כמה שפחות כלים
– חומרי גלם
– טעם

למרות שאני מתעסקת עם אוכל כמעט כל שעות היממה, אני תמיד מעדיפה אוכל שלא מתבחבשים איתו שעות, שלא לדבר על ימים. זה לא שאין לי זמן לזה, יש לי, פשוט אין לי יכולת ריכוז גבוהה ולכן רוב המתכונים שלי מתחילים ונגמרים תוך מקסימום שעה.

לגבי הכלים, אני לא באמת צריכה להסביר את הבעיה שלי נכון? בבקשה תגידו שגם אתם מזדהים עם חוסר הרצון לשטוף כלים. בטח כשקר.

גם על חומרי גלם לא נראה לי שאני צריכה להרחיב, אבל רק מילה בנושא. חומרי גלם איכותיים הם לא בהכרח מילה נרדפת למשהו יקר יותר. לרוב תצטרכו פחות מהם כדי לקבל טעם מופלא ודומיננטי ולכן הם לא תמיד יעלו לכם יותר. זה נכון לגבי רטבים כמו סויה וזה נכון לגבי ירקות ופירות וזה נכון גם לגבי החרדל שהשתמשתי בו כאן, שעולה רק 11 ש”ח והוא באמת נהדר.

קחו לדוגמה את הסיפור שלי עם שוק הנמל בתל אביב, שהוא אחד המקומות האהובים עלי בארץ. נכון, לפעמים העגבניות שם עולות יותר (אגב, לא תמיד) ולפעמים אני משלמת שם לא מעט על תפוחי אדמה, אבל, וזה אבל גדול, העגבניות לא נרקבות לי אחרי יומיים כמו עגבניות מהסופר ולכן אף פעם לא יצא לי לזרוק אותן, תפוחי האדמה לא מקבלים זרבוביות ירוקות כי הם יצאו לפני דקה מהאדמה, והמלפפונים מחזיקים מלא זמן כי רק אתמול קטפו אותם. אז אולי הם עלו 5 שקלים יותר אבל מעולם לא קרה שזרקתי כי הם נרקבו. וזה מבלי להזכיר את הטעם המופלא.

ואם בטעם עסקנין, אז הנה הגענו לפרמטר ה-4 שחשוב באוכל, והוא גם כנראה הכי חשוב בכל הרשימה הזאת. כי עזבו רגע זמן וכלים, עגבניות ושווקים, אם האוכל לא מרגש ולא גורם לאנשים לחייך, אז שום דבר לא שווה את זה. אוכל לא נועד רק להשביע את הבטן, הוא נועד גם להשביע את הנפש, ולייצר חוויה שהיא הרבה מעבר לזה. האוכל לא צריך להיות מצולחת כמו במסעדת מישלן, וגם לא צריך לזלף עליו שמן כמהין, פשוט צריך לתת לו כבוד, ליצור אסתטיקה (אוכלים עם העיניים וזה), לגרום למי שאוכל אותו להיות שמח. בסוף, בשביל זה אנחנו כאן.

חזה עוף בחרדל ודבש
גרגירי החרדל לא מוסיפים רק טעם אלא גם מרקם מתפצפץ בפה

ונחזור רגע למנה שלשמה התכנסו, מנה היא תוצאה של כל מה שכתבתי למעלה.

מכינים אותה ב-10 דקות, בזמן שתפוחי האדמה מתבשלים במיקרו (כן, במיקרו), מערבבים מרינדה מהירה לעוף, חותכים את השום ויאללה לתנור. הוא יעשה את מירב העבודה. תוך חצי שעה יתפשט לכם בבית ריח מטורף של קרמל מתוק שנוצר מהדבש בשילוב עם הריח העז של החרדל, הרוזמרין והשום.

והכי כיף? יש בתבנית הזאת את כל מה שצריך בשביל הארוחה. תפוחי אדמה סופר זהובים וקריספיים מבחוץ, עוף רך עם רוטב משגע וירק שמכינים ב-2 דקות. ואל תבהלו משלבי ההכנה שנראים על פניו ארוכים, זה בגלל שהסברתי באריכות על כל דבר כדי שתבינו את העקרון ולא רק את השלבים עצמם.

חזה עוף בחרדל ודבש
החומץ מרכך את הבשר וגם מאזן את המתיקות והעוקצנות של הדבש והחרדל

בארוחה חגיגית, אפשר להגיש למרכז השולחן את חזות העוף, פרוסים, בצלחת אחת גדולה, ומסביבה לסדר תפוחי אדמה זהובים וראשי שום. את השעועית אני ממליצה לכם לשים בקערה נפרדת (אפשר כמובן להגיש גם עם סלט, תירס, גזר מבושל או כל ירק אחר שאוהבים).

ואגב, למרות שהכנתי את המתכון הזה במיוחד לפסח, הוא נהדר גם לראש השנה ולארוחת צהריים. רק אל תגלו ששעה לפני הארוחה עוד לא התחלתם להכין את האוכל ועכשיו יש על השולחן עיקרית מושלמת שקוצרת מחמאות.

חזה עוף בחרדל ודבש
התבנית הזאת תספיק ל-2 אנשים רעבים או 4 אנשים 3/4 רעבים 🙂

חזה עוף בחרדל ודבש עם קווטץ’ תפוחי אדמה

מצרכים (ל-2 עד 4 אנשים. אם רוצים יותר פשוט מכפילים כמויות):
4-6 תפוחי אדמה קטנים או בינוניים, עם הקליפה
2 חזה עוף שלמים (או פרפר אחד מחובר שחותכים לחצי באמצע)
כפית חרדל דיג’ון חלק
2 כפיות חרדל דיג’ון גרגרים Reine De Dijon
2 כפות דבש או סילאן או מייפל
2 כפות שמן זית
1 כף חומץ בלסמי ג’קובזי
מלח ופלפל שחור
2 ענפי רוזמרין
2 ראשי שום

להגשה + רוטב (הרוטב הזה מעולה גם בלי קשר לעוף):
1/2 שקית שעועית ירוקה עדינה, קפואה
כף חרדל דיז’ון חלק
2 כפות מייפל או דבש או סילאן
1/2 כפית מלח
2 כפות שמן זית

אופן הכנה:
– שוטפים היטב את תפוחי האדמה ומחממים במיקרו, עם מכסה שמתאים למיקרו, במשך 5-7 דקות או עד שתפוחי האדמה רכים. אפשר גם לבשל אבל זה לוקח יותר זמן ואני, כמו שאתם יודעים, מעדיפה לקצר איפה שאפשר.
– בינתיים מנקים היטב את חזות העוף משומן ושוטפים. מייבשים מהמים כדי שהרוטב ידבק יותר טוב.
– בקערה גדולה, שתוכל להכיל גם את העוף בהמשך, מניחים חרדל חלק, חרדל גרגירים, מייפל, כף שמן זית, חומץ בלסמי, מלח (בערך 1/2 כפית) ופלפל שחור. מערבבים היטב עד שהרוטב מסמיך והחרדל החלק מתערבב כמו שצריך ולא משאיר נקודות צהובות.
– מוסיפים לקערה את העוף ומעסים אותו היטב. מניחים בצד לכמה דקות (ואפשר גם לתת לעוף לתפוס טעמים במקרר, כשהוא סגור היטב עם ניילון נצמד כדי שלא יקבל קרום יבש למעלה, עד לילה).
– כשתפוחי האדמה רכים, דופקים עליהם עם תחתית של סיר עד שהם נמעכים.
– חותכים את ראשי השום לחצי.
– מניחים בתבנית את העוף (אם נשאר מהמרינדה משאירים בינתיים בתוך הקערה – לא לזרוק!) ומסדרים ליד את תפוחי האדמה והשום. חשוב שתפוחי האדמה יגעו בתחתית התבנית ולא יהיו מעל העוף (הסבר בהערות למטה).
– מזלפים שמן זית על ראשי השום ואת יתרת המרינדה מזלפים מעל תפוחי האדמה והעוף. מפזרים עלי רוזמרין.
– צולים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 20-30 דקות. חשוב להוציא את העוף ברגע שהוא מוכן, גם אם הוא עדיין בהיר ולא זהוב למעלה! קחו בחשבון שיהיה עליו רוטב שיתן צבע. אחרת הוא יתייבש לכם. אם בשלב הזה תפוחי האדמה טרם הזהיבו, פשוט מוציאים את העוף והשום לצלחת גדולה וממשיכים לצלות את תפוחי האדמה עד שהם זהובים, גם ככה העוף צריך לנוח לפני הפריסה.
– להגשה: מבשלים את השעועית במים רותחים מומלחים, לא יותר מ-5 דקות, מסננים ומערבבים בקערה עם ממש מעט שמן זית ומלח. אפשר גם להקפיץ במחבת/ווק אבל בנינו, חבל על הזמן. זה מצוין גם ככה ומאזן את כל המנה.
– מערבבים את מצרכי הרוטב: חרדל, מייפל, מלח ושמן זית. חותכים את העוף לפרוסות ומזלפים את הרוטב לפני ההגשה.

חזה עוף בחרדל ודבש
לא תאמינו כמה זה טעים
חזה עוף בחרדל ודבש
לא יכולתי להתאפק אז הנה עוד תמונה

הערות ושדרוגים
– את הרוטב של העוף (לא המרינדה, הרוטב) אפשר לזלף לפני ההגשה על העוף החתוך ואפשר גם להגיש בצד שכל אחד יוסיף כמה שהוא רוצה. ומומלץ להכפיל כמויות, הוא נעלם בשנייה.
– אפשר לשים בתבנית גם גזרים חתוכים, קישואים (הבייבי יעבדו כאן מושלם), רבעי בצל, כרוב ניצנים או כל ירק אחר שאוהבים.
– למה מבשלים ומועכים את תפוחי האדמה? הבישול של תפוחי האדמה מאפשר למעוך אותם (תיכף הסבר למה זה חשוב) וגם מבשל את תפוחי האדמה כך שהם לא יצטרכו המון זמן בתנור בטח כשהעוף מוכן כל כך מהר. ולמה המעיכה הזאת חשובה? כי אז לתפוח אדמה יש יותר שטח חיצוני שנוגע בתבנית והופך להיות זהוב וגם הרבה יותר נוח לאכול אותם ככה.
– במקום רוזמרין אפשר להשתמש בטימין.
– ממש חשוב לטעום את המרינדה ואת הרוטב אחרי הערבוב, המתיקות והעוקצנות מאוד משתנים לפי החברות וגם מאוד תלוי אם שמתם דבש או מייפל או סילאן. הטעם צריך להיות מתוק-עוקצני דומיננטי, זה לא רוטב עדין, זה לגמרי רוטב שמרים את המנה.
– איך יודעים שהעוף מוכן? אפשר טיפה ללחוץ עליו ולראות שהוא יציב, אבל הכי בטוח? פשוט מכניסים סכין חדה ומציצים פנימה, אם הכל הפך ללבן הוא מוכן. אל תתפתו להשאיר אותו יותר זמן כדי לקבל צבע, הוא יתייבש לכם וחבל. בהגשה גם ככה מזלפים עליו רוטב אז אל דאגה לגבי הצבע.

33 תגובות

  1. ראומה says:

    תודה על המתכון ועל ההסברים, זאת תהיה אחת המנות אצלנו בשולחן בליל הסדר!

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף. מחכה לשמוע איך יצא 🙂

  2. נועה says:

    יצא טעים מאוד! (חובבת אפיה שלא ממש יודעת לבשל :-)).
    תודה על מתכון מדויק, מפורט ומוצלח.

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה לשמוע. תודה שחזרת לשתף <3

  3. קשת says:

    הכנתי היום לצהרים, יצא מושלם!! אפילו בני השנתיים שלי ליקרו את האצבעות. ישר נכנס לספר המתכונים הקבועים (:

    1. רחלי קרוט says:

      ממש משמח לשמוע! <3 תודה שחזרת לשתף

  4. גל מ says:

    היי
    צריך לכסות את התבנית בנייר אלומיניום?
    תודה
    גל

  5. שרון says:

    היי רחלי,
    המתכון נראה מעולה,
    רציתי לשאול אם יעבוד עם חתיכות קטנות יותר של חזה עוף? פשוט כשאני מנקה את החזה עוף אף פעם לא נשארות לי חתיכות גדולות במיוחד.. אם כן מה הכמות בערך (משקל)?
    ושאלה נוספת על איזה מצב התנור צריך להיות? חום עליון ותחתון רגיל?
    המון המון תודה!!

    1. רחלי קרוט says:

      יעבוד, אם כי זמן האפייה מתקצר משמעותית, במקרה הזה ממליצה לך להכניס קודם את תפוחי האדמה, עד שהם כמעט מוכנים, וכמה דקות לפני הסוף להוסיף את העוף.
      זה בבקשה לא חזה עוף שחתכו לשניצלים, הוא באמת דק מדי.

      כן, חום עליון ותחתון.

      בהצלחה וספרי איך יצא 🙂

      1. אתי says:

        צריך לעטוף עם נייר כסף?, מכינה עכשיו.

  6. סימונה says:

    יצא מעולה!
    כל כך פשוט להכנה וכל כך טעים!
    המון המון תודה על המתכונים הנפלאים!
    חג שמח ושוב תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      בשמחה רבה. כיף לשמוע שיצא מוצלח <3

      חג שמח!

  7. גלית says:

    נפלא…פשוט נפלא!

    1. רחלי קרוט says:

      שמחה ממש שאהבת <3

  8. יולי says:

    הי רחלי,
    האם אפשר לותר/להחליף את החרדל החלק?
    יש לי חרדל גרגרים, אבל לא חלק….
    תודה

    1. רחלי קרוט says:

      כן בטח, אין בעיה. פשוט תמירי בעוד חרדל גרירים

      1. יולי says:

        רחלי מקסימה, תודה על התשובה הסופר מהירה!
        אחזור לספר איך יצא.

  9. מור says:

    צריך לכסות בנייר אלומיניום?

    1. רחלי קרוט says:

      לא קריטי, כל עוד את מוציאה את העוף ברגע שהוא מוכן ולא משאירה אותה שם עד שתפוחי האדמה מוכנים כי אחרת זה יתייבש

  10. דנה says:

    אפשר להכין את העוף גם במחבת פסים?

  11. אפרת says:

    אפשר להחליף את החרדל גרגירים בדיזון חלק ?

    יש לך רעיונות למתכוני חזה עוף שאפשר לחמם בעבודה ?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר.
      ובטח, אעלה בקרוב עוד כמה מגניבים ומאוד קלים להכנה

      1. אפרת says:

        תודה רבה ! חג שמח

  12. אפרת says:

    תודה רבה ! חג שמח

  13. רחל says:

    היי 🙂
    יש חברה מסויימת של חרדל שאת ממליצה עליו גם בחלק?
    תודה!

  14. נוגה says:

    היי רחלי. נראה נהדר. שמעתי שהודו אמור להיות בריא יותר.. האם נראה לך מתאים להשתמש בו במתכון הזה?
    תודה!

  15. לילך says:

    רחלי, אם אין לא רוזמרין ולא טימין?.. יש לי טימין אבל טחון, לא בטוחה איך יצא

  16. מריאנה says:

    היי רחלי, האם יעבוד עם כרובית במקום שועית ירוקה? תודה

  17. נעמה says:

    הי רחלי, יתאים לארוחת חג שתצריך חימום על הפלטה?

  18. חגית says:

    היי רגע לפני שבת רצה להכין זה נראה מדהים
    רק האם יש צורך לכסות בנייר כסף כשזה נכנס לתנור?

  19. רייזי says:

    מפתיע וטעיםםםם

  20. קרן says:

    תודה רבה על המתכון!
    יצא טעים :)) וגם קל להכנה כמו שהבטחת.
    אנחנו פחות אוהבים חומץ ולכן שמתי חצי מהכמות.
    פספסתי את זה שהחזה עוף שקניתי היה פרוס, כלומר שניצלים. אז הכנתי בנפרד את החזה עוף הפרוס ואת תפוחי האדמה והשום.
    בתבנית של תפוחי האדמה הוספתי מים בתחתית כדי לפצות על הנוזלים שהיו אמורים לצאת מהעוף. לא יודעת אם זה היה הכרחי או לא, אבל יצא טוב.

    1. רחלי קרוט says:

      איזה מלכה ♥ נשמע שעשית שינויים מוצלחים מאוד.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend