לחמניות לפסח של דליה גיסין ז”ל

Posted on

בוקר ליל סדר הוא זמן מרגש וטהור. שעות בהן כולם רצים לרכוש חולצה לבנה חדשה ולעשות קניות אחרונות לפני שהרחוב הופך שקט ורק השירים הבוקעים מן הבתים מפרים את השלווה שבחוץ.

השנה, המולת הבוקר שלפני הארוחה תתחלף בדממה. בנבירה פנימה ובהמון מחשבות שרצות. ואיך בכלל חוגגים את חירותנו בזמן שכולנו שבויים בבתים.

אז כן, מדובר בתסכול לא קטן, אבל אל לנו לשכוח כמה ברי מזל אנחנו. כמה קושי עברו כאן דורות של אנשים שיצאו ממצרים, נלחמו על הארץ הזאת, עברו מלחמות ומחלות, נדודים ארוכים ואנחנו אלה שקוצרים כאן את זיעתם. אנחנו, וילדנו, וילדי ילדנו.

נכון שלא כך דמיינתי את החג. אמא שלי חוגגת יום הולדת בערב ליל הסדר (מזל טוב אמא אהובה שלי!) ורצינו לחגוג לה עם המשפחה המורחבת, ובמקום זאת היא תחגוג אותו עם אבא שלי לבד. זה לא פשוט לאף אחד, אבל זה יעבור. ואנחנו חזקים יותר ממה שנדמה.

ותרשו לי לבקש מכם משהו אחד קטן. בערב החג, כשאתם קוראים באגדה ומגיעים לשירים הכל כך מרגשים, הרימו את קולכם כדי שהרחוב השקט יתעטף כולו ברוח איתנה. בכח של כולנו יחד.

הכי טעימות בעולם במיוחד ומתאימות ביחד עם סלטים מלוחים או ממרחים מתוקים

לחמניות לפסח של דליה גיסין ז”ל

כשהגיע אלי גזיר נייר עם המתכון הזה, כתוב בכתב יד מסודר ויפהפה, ששייך לדליה גיסין ז”ל – אמא של חבר קרוב ואהוב במיוחד, היה לי ברור שאני חייבת להכין אותו. זאת לא פעם ראשונה שאני מכינה מתכונים של מי שהצליחה, גם לאחר לכתה, לרגש ולשמח בזכות הכשרון שלה.

בעבר כבר פרסמתי את המתכון שלה לפשטידת קישואים שהפך לאחד הפופולריים בבלוג והיה לי ברור שגם הפעם הוא ינחל הצלחה, ואכן כך היה.

מדובר בלחמניות רכות שקשה להפסיק לאכול והן נהדרות לצד הסלטים בשולחן אבל גם ככה לבד, כי באמת שאי אפשר להפסיק איתן.

מצרכים (12-15 לחמניות):
1 כוס מים
1/2 כוס שמן
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור – לא חובה
1/2 כפית סוכר
1 כוס קמח מצה
1/2 כפית אבקת אפייה
3 ביצים L או 4 M

אופן הכנה:
– בסיר בינוני שמים מים, שמן, מלח וסוכר ומביאים לרתיחה עד שהסוכר נמס.
– מכבים את האש ומיד מוסיפים קמח מצה ואבקת אפייה. מערבבים נמרצות עם כף עץ במשך 2 דקות עד שהבצק נפרד מדפנות הסיר. ממתינים 15 דקות.
– מוסיפים ביצים, בכל פעם אחת, ומערבבים היטב עד שהביצה נטמעת לגמרי.
– ועכשיו 2 אופציות: יוצרים כדורים בגודל כדור פינג פונג עם ידיים רטובות (חשוב להרטיב את הידיים כי הבצק דביק) או מזלפים עם שקית זילוף צורה של פחזניה עגולה או מאורכת.
– אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 35-40 דקות או עד שהחלק העליון מזהיב. מצננים לפני שפותחים וממלאים בסלטים טעימים.

והכי טעים? עם כבד קצוץ או סלט תפוחי אדמה

הערות ושדרוגים
– חשוב לחכות שהלחמניות תצטננה לפני שפותחים אותן.
– שימו לב שהחלק העליון צריך להזהיב מעט לפני שאתם מוציאים את הלחמניות מהתנור.
– כן, הן מעט מתכווצות אחרי הצינון, ככה זה צריך להיות.
– שומרים בשקית מחוץ למקרר.

13 תגובות

  1. עברית says:

    כשאתם קוראים באגדה

    לא

    הגדה

    (על אף שהכל שם אגדה)

  2. ליאת says:

    כמה לחמניות יוצאות מהכמות הזאת?

    1. נעמי says:

      18 בערך

  3. אולגה says:

    שלום,
    האם לאפות בטורבו ? האם אסור לפתוח תנור בזמן האפייה?
    תודה וחג שמח

    1. הדר says:

      הי,
      נתקענו בלי ביצים:/
      יש סיכוי להשתמש בתחליף כלשהו? עדשים טחונות? טחינה? הצילו… 🙂

  4. אפרת says:

    אפשר לשמור בהקפאה?

  5. בת-אל says:

    אפשר להוסיף גרעיני דלעת/חמניה/זיתים או שזה יהרוס את הבצק?

  6. עינב says:

    אפשר עם קמח תופח של פסח?

  7. שיר says:

    אפשרי לאפות בבוקר ולהגיש בערב? או שחייב להגיש ברגע שמסיימים להכין?
    ואם אפשר להכין לפני, לשמור מקרר? בחוץ?

  8. רעות says:

    מתכון אליפות!! ממש טעם של לחמניות של סבתא לפסח!

    1. אמיר says:

      כמה כדורים מהבצק שמת בתבנית ? לקחת מרווחים גדולים אחד מהשני ?

  9. מאי says:

    יצאו לי די חלולות, כמו פחזניה רק עם תחתית מלאה יותר, ככה זה אמור לצאת? אם לא מה עשיתי לא נכון?

  10. רונה says:

    יש מצב באיזושהי צורה לטבען את הלחמניות?
    ואם אני אשים ביצה אחת במקום 3-4?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend