בלוג הקולינריה של רחלי קרוט - קרוטית
בלוג הקולינריה של רחלי קרוט - קרוטית
בית ארוחות צהריים מרק ברוקולי וקישואים קרמי (ללא שמנת)

מרק ברוקולי וקישואים קרמי (ללא שמנת)

מאת רחלי קרוט

כמו הרבה מתכונים שמתגבשים אצלי בראש, גם המתכון הזה נולד מירק שנותר במקרר וחיכה שאשתמש בו לפני שהוא מסיים את חייו.

הפעם היה זה ברוקולי ששבוע קודם חציו נכנס לתוך מאפינס והחצי השני נותר יתום.

כשעלה הרעיון להכין איתו מרק, התבאסתי שלא נשאר הרבה ממנו ותהיתי איך למלא את הסיר בלי להוסיף ירקות אחרים שיהפכו שוב למרק ירקות קלאסי.

אז מה עושים? משדכים ירק אחר שדומה לו בצבע ויוצרים מרק ירוק עם טעמים עדינים. וכדי להוסיף למרק עושר וקרמיות, כי מי לא רוצה מרק סמיך וקרמי, בלי לשפוך תועפות שמנת, החלטתי להוסיף מעין סוג של רביכה (אל פחד, מדובר בסך הכל במים מעורבבים עם מעט קמח) שעיבתה את המרק והוסיפה צבע לבן שמזכיר מרקים טחונים עם שמנת.

וכמו תמיד, אני מפצירה בכם לשחק ולהשתמש במה שיש לכם בבית – עשבי תיבול כמו פטרוזיליה, כוסברה ונענע ישתדכו כאן מדהים (קצוצים דק), גם זוקיני ואפילו אפונה. הדבר היחיד שאני כן ממליצה לכם להצמד אליו זה הצבע הירוק. יש משהו בירקות ירוקים שמדברים אחד עם השני באופן הרמוני ויוצרים טעם חדש שגדול בהרבה מסך חלקיו.

ולגבי הרביכה שמעבה את המרק, אפשר להשתמש כאן במים עם קמח או חלב עם קמח, יהיה הבדל בטעם אבל לא מאוד משמעותי כך שאם אתם רוצים מתכון פרווה אפשר לגמרי להמיר את החלב במים (ואפשר גם שמנת אבל באמת שאין צורך).

מרק ברוקולי וקישואים

אם לא תגלו אנשים יחשבו שיש בפנים מלא שמנת. אבל אין!

מרק ברוקולי וקישואים

מצרכים:
2 כפות חמאה או 2 כפות מזולה (לפרווה)
3 ענפי סלרי שטופים היטב, כולל העלים
1 בצל לבן גדול, קלוף
4-5 שיני שום, קלופות
1 ראש ברוקולי, כולל הגזע
2 קישואים או זוקיני, עם הקליפה
8 כוסות מים רותחים או ציר ירקות (אם לא משתמשים בציר מוסיפים 3 כפות אבקת מרק)
1 כוס חלב או מים או חלב אורז או חלב סויה או חלב קוקוס
3 כפות קמח לבן
מלח ופלפל בנדיבות

אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל והשום לקוביות קטנות (אבל קטנות כן?). חותכים את ענפי הסלרי לטבעות דקות ואת עלי הסלרי קוצצים דק.
– חותכים את הברוקולי (כולל הגזע) דק. אם הגזע מעט סיבי אפשר לחתוך את המעטה החיצוני שלו ולהשתמש בפנימי. ובבקשה אל תזרקו אותו, הוא ממש ממש טעים, מתרכך מהר בבישול ומוסיף טונות טעם ומרקם.
– מגרדים את הקישואים על פומפייה, על החלק הדק (חשוב שיהיה על הדק ולא על העבה).
– בסיר רחב ממיסים את החמאה ומוסיפים סלרי קצוץ (כולל העלים), בצל ושום. מטגנים, תוך כדי ערבוב, עד שהבצל מתרכך אבל לא מזהיב. אם צריך, מורידים את עוצמת הלהבה ומבשלים על אש נמוכה העיקר שהבצל יתרכך ולא יהיה מטוגן וזהוב. אנחנו רוצים מרקם רך בתוך המרק ולא חתיכות לעיסות.
– מוסיפים ברוקולי וקישואים וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, במשך 5-7 דקות.
– מוסיפים מים רותחים, אבקת מרק, מלח ופלפל ומבשלים במשך 10 דקות.
– מערבבים בקערה את החלב עם הקמח עד שאין גושים. מוסיפים לסיר עם המרק דרך מסננת כדי להפטר מגושי קמח.
– מערבבים וממשיכים לבשל עד שהברוקולי מתרכך לגמרי, בערך 15 דקות. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך (המרק אוהב הרבה מלח).

מרק ברוקולי וקישואים

כאן השתמשתי בקרוטונים שהכנתי מחלה מתוקה. מדובר בשידוך משמיים

הערות ושדרוגים
– חשוב לגרד את הקישואים על החלק הדק כדי שיווצרו פסים דקיקים של קישואים, גם כי הם יתבשלו מהר יותר ויתאימו את זמן הבישול לזה של הברוקולי וגם כי הרצועות הדקיקות האלה מעבות את המרק והופכות אותו לכייפי יותר בפה.
– המרק הכי טעים עם קרוטונים ביתיים שמכינים מלחם או חלה מתוקה (מושלם!) שחותכים עם היד לחתיכות גסות ומטגנים במחבת עם מעט שמן זית. לא תאמינו כמה זה טעים וכמה הקרוטונים האלה סופגים לתוכם את המרק.
– בגדול אפשר להמיר את החמאה או המזולה בשמן זית, אבל אני ממש ממליצה שלא כי שמן נוטה לצרוב ולטגן את הבצל במקום לאדות אותו, חמאה תעבוד כאן יותר טוב גם מבחינת הטעם אבל בעיקר מבחינת הבישול של הבצל.
– אפשר קמחים מסוגים שונים: ללא גלוטן, כוסמין ואפילו קמח עדשים.
– למי שאוהב מרקים חלקים, אפשר לטחון את המרק עם בלנדר סטיק.

אולי יעניין אותך

66 תגובות

סיון 1 בינואר 2017 - 20:45

איזה כיף!אחרי ששמענו עלייך מכל הבלוגים האחרים!מזל טוב!!
ואיזה כיף 2!בדיוק חיפשתי מתכון למרק ברוקולי מברוקולי שנשאר במקרר(ובמקרה גם קישוא מסכן…)

השב
רחלי קרוט 1 בינואר 2017 - 22:43

אז זה בדיוק הזמן להכין ממנו מרק!
והכי כיף שהגעת לבקר 🙂

השב
חנה תדהר 2 בינואר 2017 - 16:05

שמח פה ונינוח

השב
רחלי קרוט 2 בינואר 2017 - 16:22

תודה רבה. כיף שבאת לבקר.

השב
יעל 3 בינואר 2017 - 11:28

יש לי גבעולי סלרי ללא עלים, זה בסדר?
וגם.,, האם מתאים להוסיף שמיר? או שזה יהיה דומיננטי מידיי?
(מחפשת מה לעשות אם המון שמיר לפני שיתקלקל)

השב
רחלי קרוט 3 בינואר 2017 - 19:48

בטח, זה בסדר גמור.

שמיר יעבוד כאן נהדר (ואני לא מחסידי השמיר בדרך כלל), רק לא בהגזמה.

השב
נעמי 14 בינואר 2021 - 14:37

היי, המתכן נראה מבטיח ממש אבל אין לי אבקת מרק בבית. מה אפשר לשים במקום?

השב
שרה 10 בינואר 2023 - 4:18

בס”ד
למדתי מחמותי להכין מטבל שמיר נהדר לשבת. טוחנים את השמיר (אפשר להוסיף כמובן פטרוזיליה כוסברה) עם קצת שום טיפה מלח וסוכר, מוסיפים מיונז וזה מעדן עם חלה או לחם לאמצע שבוע. בהצלחה!
וכשמכינים לשבת חשוב להגיד “לכבוד שבת קודש”.

השב
ענת 4 בינואר 2017 - 19:43

נשמע מעולה! כרישה תעבוד במקום סלרי? הטעם שלו מאוד דומיננטי לי

השב
רחלי קרוט 5 בינואר 2017 - 7:46

האמת שגם אני לא מחסידי הסלרי, וגם לי הוא מאוד דומיננטי, אבל כאן הוא משתלב נהדר ולא משתלט על הכל 🙂 אבל בהחלט אפשר גם כרישה.

השב
נעמה 4 בינואר 2017 - 20:10

האם בתמונה זו החלה הצרובה שאת ממליצה? אז איך מכינים? פשוט לטגן עם שמן?
וגם …….יתאים פה שורש סלרי מגורד?

השב
אריאלה 5 בינואר 2017 - 14:23

על איזה גודל ראש ברוקולי מדובר? כי יש כל מיני כדלים,
אולי תצייני משקל?
תודה רבה לך מראש

השב
רחלי קרוט 5 בינואר 2017 - 14:26

מבטיחה לבדוק בקרוב. ובכל מקרה הפעם זה באמת לא נורא קריטי, בסופר מוכרים בד”כ בחבילה 2-3 ראשי ברוקולי, אז אפשר אחד ואפשר גם 2 או אחד גדול. זה יעשה את העבודה בכל מקרה.

ובקרוב גם אשקול 🙂

השב
אריאלה 5 בינואר 2017 - 16:13

תודה על התשובה, אגב ברוקולי בשילוב עם כרובית יילך? או שזה לא מתאי?

השב
רחלי קרוט 6 בינואר 2017 - 8:21

מתאים לגמרי. הם הכי חברים 🙂

השב
מורן 8 בינואר 2017 - 7:24

יצא מעולה! במקום קרוטונים גרדנו פרמז׳ן. אחלה מתכון, תודה!

השב
רחלי קרוט 8 בינואר 2017 - 7:41

איזה רעיון נהדר. ותודה שחזרת לשתף!

השב
שירלי 10 בינואר 2017 - 9:47

לקח לי המוווון זמן להכין את הירקות, כל הקילופים , החיתוכים, כבר כמעט התייאשתי , אבל בסוף היה שווה, יצא טעים

השב
רחלי קרוט 10 בינואר 2017 - 9:52

אבללל, צריך לקלוף רק את הבצל והשום 🙂 אבל יש כאן בהחלט גירוד וחיתוך, פעם הבאה בטוח ילך לך מהר יותר.
ושמחה שיצא טעים!

השב
ענת 12 בינואר 2017 - 13:12

אני מתה על מרקים (כל יום בחורף אוכלת לפחות קערה אחת ובדרך כלל יותר) אבל זה אחד המרקים היותר מנחמים שהכנתי. יצא מעולה!!
השתמשתי במים וקמח במקום בחלב וזה לא פגע בכלל בקרמיות של המרק.
תודה על המתכון… הולך לככב בארסנל 🙂
איזה כיף שפתחת בלוג!!

השב
רחלי קרוט 12 בינואר 2017 - 17:38

הכי שימחת אותי <3

השב
יאנה 20 בינואר 2017 - 4:33

הכנתי בסופ״ש ויצא מעולה! התענגנו על המרק כל השבוע 🙂 רציתי לשאול אותך מה היית ממליצה לעשות אם רוצים שיצא קצת יותר סמיך ? להוסיף עוד ירקות/עוד קמח? שוב המון תודה!

השב
רחלי קרוט 20 בינואר 2017 - 8:41

כיף שאהבת! אפדר להוסיף לרביכה של הקמח כף קורנפלור ורק לדאוג לערבב טוב שלא ישארו גושים קטנים של קורנפלור.

השב
יובל 28 בינואר 2017 - 19:48

יצא מעולה !!! הכנו בדיוק כך אפילו עם הקרוטוני חלה ויצא ממש טוב, חוסל מהר 🙂

השב
רחלי קרוט 28 בינואר 2017 - 21:25

ממש כיף לשמוע!

השב
עדנה 8 בפברואר 2017 - 15:37

יצא מעולה! המשפחה המורחבת כולל הפעוטות ממש “טרפו” והמחמאות הרחיבו לב.
מאחר ואחת הסועדות במשטר פליאו לא הוספתי קמח. על מנת להסמיך השתמשתי בפחות מים. בהגשה הוספתי לכל קערית מרק חצי כפית שמנת מתוקה.

תודה על המתכונים שתמיד טעימים מאוד ומצליחים.

השב
רחלי קרוט 9 בפברואר 2017 - 7:44

איזה כיף לשמוע! תודה רבה שחזרת לשתף <3

השב
אורית 9 בפברואר 2017 - 15:23

מה אפשר במקום קמח לבן? למצמצמים בפחממות….

השב
רחלי קרוט 9 בפברואר 2017 - 16:49

עוד קורנפלור או להקטין את כמות המים ולהוריד את הקמח ואז המרק יצא סמיך בכל מקרה אבל פחות קרמי קצת.

השב
אביטל 26 באפריל 2022 - 14:30

אשמח לדעת מה כמות הקורנפלור שכדאי לשים במקום קמח… תודה!

השב
לירון 12 בפברואר 2017 - 20:20

אפשר להכין בלי הסלרי ? 🙂

השב
רחלי קרוט 12 בפברואר 2017 - 22:01

כן, אין בעיה.

השב
ענבל 2 באפריל 2017 - 18:25

אפשר ברוקולי קפוא?

השב
רחלי קרוט 2 באפריל 2017 - 23:18

כן, אין בעיה. אבל טרי טעים יותר 🙂

השב
ניצן 3 באפריל 2017 - 11:44

נשמע מתכון מעולה ובהחלט אאמץ אותו/

בבקשה בבקשה בבקשה, אל תמליצו על שימוש באבקת מרק – אבקת מרק זה רצח! עם טיבול מתאים אין בכלל צורך בה!

השב
רחלי קרוט 4 באפריל 2017 - 19:37

מעניין אותי לדעת, למה את חושבת ככה? חוץ ממונוסודיום (יש אבקות בלי) ויש מלא חומרי גלם עם החומר הזה ולאף אחד לא באמת אכפת. כולל זה שמוסיפים מונוסודיום טהור באוכל מוקפץ בחלק מהמקומות.
או שאולי בגלל סיבה אחרת?

לא שאני מאוד בעד, אבל חושבת שאם משתמשים במידה זה לגמרי בסדר ומרים טעמים במהירות כשאין זמן להעמיק אותם לבד.

השב
אלינור 28 בספטמבר 2017 - 11:32

היי רחלי. בדיוק התכוונתי לשאול על תחליף למרק עוף, איזה תבלינים כדאי להוסיף חוץ מפלפל ומלח? אני לא מחזיקה בבית אבקת מרק עוף

השב
אפרת 15 ביוני 2018 - 16:02

היי רחלי. הגעתי לכאן באחור של שנה…
הבעיה באבקת מרק זו כמות הנתרן המזעזעת, ממש בקיצוניות, שאחד האשמים המרכזיים בקיומה זה אכן המונוסודיום.
אפילו כף אבקה בסיר מרק – מרעיפה עלינו כמות נתרן ממש לא רצויה בריאותית , בכל צלחת מרק.
עדיף מלח…
בכל אופן, המתכון נראה מעולה, תודה ששיתפת אותו, אני בהחלט מתכוונת לנסות : -)

השב
רחלי קרוט 19 ביוני 2018 - 8:02

בשמחה רבה. ויש היום גם לא מעט אבקות מרק לא מונוסודיום 🙂

השב
לאה 24 במאי 2017 - 4:47

היי, מתכון מעולה!! האם ניתן להשתמש בציר עוף? איך את מכינה ציר ירקות?

השב
נעמה גורן 3 באוקטובר 2017 - 12:15

הי ,
מה המשמעות ההבדל בין המים/חלב/חלב קוקוס וכו’…
מתלבטת במה לבחור על מנת להכין? ?

תודב יקירה!

השב
רחלי קרוט 4 באוקטובר 2017 - 7:14

מים יוצא קצת פחות מתובל וקרמי, חלב יוצא הכי קרוב למרק מוקרם, חלב קוקוס יוצא עם טעמים טיפה אסיאתיים מתקתקים 🙂

השב
אלישבע 15 בנובמבר 2017 - 22:00

הי, אשמח לדעת לכמה מנות זה מספיק,, תודה רבה

השב
חן 22 במאי 2018 - 16:23

היי, למה בעצם לא להשתמש במעבד מזון לכל הירקות? תוהה אם יש סיבה או סתם ואפשר בעצם 🙂
וגם – במה אפשר להחליף אבקת מרק עוף אם אני ממש לא אוהבת? או לחילופין – מתכון קליל לציר ירקות?

השב
מזל 15 ביוני 2018 - 8:23

היי, יצא מעולה!!!! השתמשתי בכמה כפות מהמרק כרוטב לאטריות סובה ופשוט מושלם. תודה על המתכון.

השב
ענבל 26 ביוני 2018 - 22:53

חזרתי לעדכן שהכנתי לשהת ויצא מעולה. מאוד מנחם ומפנק!!

השב
רחלי קרוט 27 ביוני 2018 - 8:00

ממש ממש שמחה לשמוע. תודה שחזרת לעדכן <3

השב
חן 17 בספטמבר 2018 - 12:21

האם מתאים להביא מרק כזה לתינוק בת שנה. שואלת בגלל הקמח במרק מעולם לא ניסיתי?
ואם אני לא מוסיפה קמח עד כמה זה יהרוס את הטעם. בדכ עודה מרקים צלולים יותר
תודה מראש

השב
מאשה 20 בפברואר 2019 - 13:16

ניסיתי את המרק הזה וכל כך הופתעתי לטובה! המרק מדהים!!! הייתי מוכנה לשלם עבור מנה כזו במסעדה ולחזור שוב ושוב! מתכון מנצח! תודה רבה. הכנתי אותו כבר מספר פעמים והולך עפים עליו אפילו הבת שנתיים שלי מחסלת מנה.

השב
אביבית 21 בפברואר 2019 - 19:45

היי, מתכונים מעניינים ממש! וממה שניסיתי גם טעימים.
לגרסת הפרווה, מה ייתן את הטעם הכי מוצלח?

השב
רחלי קרוט 24 בפברואר 2019 - 8:08

ציר ירקות וחלב קוקוס הכי אהובים עלי אבל באמת שכל התחליפים שציינתי לפרווה יעבוד נהדר <3

השב
אורטל 26 באוקטובר 2019 - 16:28

רחלי היקרה, איך את ממליצה לתבל אם אין לי אבקת מרק?
תודה על כל המתכונים המופלאים!

השב
חנה 8 בנובמבר 2019 - 10:13

אני מקפיאה את כל סוגי הירק, במידה שאין להם שימוש ביום יומיים הקרובים, אחרי שטיפה טובה מכניסה לשקית או לכמה שקיות לפי צורך. לגבי כוסברה, דומני שזה לא מתאים וגם לא צורכת כוסברה.

השב
אתי גרוס 13 באוגוסט 2021 - 21:37

מעולה !!!
טעים ומענג בפה …ומנחם לנשמה ……
תודה לך 👍👍

השב
רחלי 25 בדצמבר 2019 - 10:21

שלום רב,
אבקת מרק ממש מצויינת!

לגבי תוספת קמח במרקים או כל מקום שהוא, אני איני מוסיפה קמח אלא קונפלור, שעושה גם כן עבודה טובה.

תודה רבה רחל המתכונים מצויינים! יישר כוח!

השב
אתי מ. 4 בינואר 2020 - 14:48

היי, המרק ממש טעים, תודה רבה על המתכון הנהדר.

השב
רחלי קרוט 5 בינואר 2020 - 8:55

באהבה רבה. כיף שאהבת 🙂

השב
רותמית 19 בינואר 2020 - 13:55

תודה על המתכון אך חבל שאין מענה למי שלא משתמש/ת באבקת מרק

השב
Agat 25 בפברואר 2020 - 18:39

יצא נהדר!
החלפתי את הבצל בכרישה, לא השתמשתי בחלב והוספתי קצת אפונה קטנה בסוף.
בהחלט מתכון שייכנס לארסנל 🙂

השב
אורית בן שמעון 7 באפריל 2020 - 19:28

מרק שלמות!!!
תודה וחג שמח:)

השב
חגית 4 בנובמבר 2020 - 14:52

אוהבת את המתכונים שלך. האם אפשר להשתמש בחלב שקדים??

השב
שחר 8 בנובמבר 2020 - 21:08

הגעתי למתכון דרך אחד הסטורי המהוללים של גולשים שמתייגים אותך ואיזה כיף
יצא מצוין! אפילו בלי אבקת מרק
מתכון מעולה תודה (:

השב
קרן 27 בדצמבר 2020 - 10:33

אין לי קישואים. האם אפשר עם אפונה קפואה במקום?

השב
אנונימי 1 במרץ 2021 - 19:07

מתכון מוצלח במיוחד!! מכינה שוב ושוב! הגרסה הפרווה מצוינת, גם עם שמן זית.

השב
מיקה 23 בינואר 2022 - 15:18

הי רחלי,. אם משתמשים בברוקולי משקית קפואה, בכמה להשתמש מתכולת השקית?
תודה!

השב
אביטל 26 באפריל 2022 - 14:27

ואוו!!! זה אחד המרקים הכי טעימים שטעמתי! ואני אוהבת מרקים עם ברוקולי וקישואים, אבל זה ליגה אחרת. תודה רבה לך רחלי! האם יש משהו אחר בו ניתן להמיר את הקמח הלבן למי שנמנע מגלוטן?

השב

השאר תגובה

Send this to a friend