מרק ברוקולי וקישואים קרמי (ללא שמנת)

Posted on

כמו הרבה מתכונים שמתגבשים אצלי בראש, גם המתכון הזה נולד מירק שנותר במקרר וחיכה שאשתמש בו לפני שהוא מסיים את חייו.

הפעם היה זה ברוקולי ששבוע קודם חציו נכנס לתוך מאפינס והחצי השני נותר יתום.

כשעלה הרעיון להכין איתו מרק, התבאסתי שלא נשאר הרבה ממנו ותהיתי איך למלא את הסיר בלי להוסיף ירקות אחרים שיהפכו שוב למרק ירקות קלאסי.

אז מה עושים? משדכים ירק אחר שדומה לו בצבע ויוצרים מרק ירוק עם טעמים עדינים. וכדי להוסיף למרק עושר וקרמיות, כי מי לא רוצה מרק סמיך וקרמי, בלי לשפוך תועפות שמנת, החלטתי להוסיף מעין סוג של רביכה (אל פחד, מדובר בסך הכל במים מעורבבים עם מעט קמח) שעיבתה את המרק והוסיפה צבע לבן שמזכיר מרקים טחונים עם שמנת.

וכמו תמיד, אני מפצירה בכם לשחק ולהשתמש במה שיש לכם בבית – עשבי תיבול כמו פטרוזיליה, כוסברה ונענע ישתדכו כאן מדהים (קצוצים דק), גם זוקיני ואפילו אפונה. הדבר היחיד שאני כן ממליצה לכם להצמד אליו זה הצבע הירוק. יש משהו בירקות ירוקים שמדברים אחד עם השני באופן הרמוני ויוצרים טעם חדש שגדול בהרבה מסך חלקיו.

ולגבי הרביכה שמעבה את המרק, אפשר להשתמש כאן במים עם קמח או חלב עם קמח, יהיה הבדל בטעם אבל לא מאוד משמעותי כך שאם אתם רוצים מתכון פרווה אפשר לגמרי להמיר את החלב במים (ואפשר גם שמנת אבל באמת שאין צורך).

מרק ברוקולי וקישואים
אם לא תגלו אנשים יחשבו שיש בפנים מלא שמנת. אבל אין!

מרק ברוקולי וקישואים

מצרכים:
2 כפות חמאה או 2 כפות מזולה (לפרווה)
3 ענפי סלרי שטופים היטב, כולל העלים
1 בצל לבן גדול, קלוף
4-5 שיני שום, קלופות
1 ראש ברוקולי, כולל הגזע
2 קישואים או זוקיני, עם הקליפה
8 כוסות מים רותחים או ציר ירקות (אם לא משתמשים בציר מוסיפים 3 כפות אבקת מרק)
1 כוס חלב או מים או חלב אורז או חלב סויה או חלב קוקוס
3 כפות קמח לבן
מלח ופלפל בנדיבות

אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל והשום לקוביות קטנות (אבל קטנות כן?). חותכים את ענפי הסלרי לטבעות דקות ואת עלי הסלרי קוצצים דק.
– חותכים את הברוקולי (כולל הגזע) דק. אם הגזע מעט סיבי אפשר לחתוך את המעטה החיצוני שלו ולהשתמש בפנימי. ובבקשה אל תזרקו אותו, הוא ממש ממש טעים, מתרכך מהר בבישול ומוסיף טונות טעם ומרקם.
– מגרדים את הקישואים על פומפייה, על החלק הדק (חשוב שיהיה על הדק ולא על העבה).
– בסיר רחב ממיסים את החמאה ומוסיפים סלרי קצוץ (כולל העלים), בצל ושום. מטגנים, תוך כדי ערבוב, עד שהבצל מתרכך אבל לא מזהיב. אם צריך, מורידים את עוצמת הלהבה ומבשלים על אש נמוכה העיקר שהבצל יתרכך ולא יהיה מטוגן וזהוב. אנחנו רוצים מרקם רך בתוך המרק ולא חתיכות לעיסות.
– מוסיפים ברוקולי וקישואים וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, במשך 5-7 דקות.
– מוסיפים מים רותחים, אבקת מרק, מלח ופלפל ומבשלים במשך 10 דקות.
– מערבבים בקערה את החלב עם הקמח עד שאין גושים. מוסיפים לסיר עם המרק דרך מסננת כדי להפטר מגושי קמח.
– מערבבים וממשיכים לבשל עד שהברוקולי מתרכך לגמרי, בערך 15 דקות. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך (המרק אוהב הרבה מלח).

מרק ברוקולי וקישואים
כאן השתמשתי בקרוטונים שהכנתי מחלה מתוקה. מדובר בשידוך משמיים

הערות ושדרוגים
– חשוב לגרד את הקישואים על החלק הדק כדי שיווצרו פסים דקיקים של קישואים, גם כי הם יתבשלו מהר יותר ויתאימו את זמן הבישול לזה של הברוקולי וגם כי הרצועות הדקיקות האלה מעבות את המרק והופכות אותו לכייפי יותר בפה.
– המרק הכי טעים עם קרוטונים ביתיים שמכינים מלחם או חלה מתוקה (מושלם!) שחותכים עם היד לחתיכות גסות ומטגנים במחבת עם מעט שמן זית. לא תאמינו כמה זה טעים וכמה הקרוטונים האלה סופגים לתוכם את המרק.
– בגדול אפשר להמיר את החמאה או המזולה בשמן זית, אבל אני ממש ממליצה שלא כי שמן נוטה לצרוב ולטגן את הבצל במקום לאדות אותו, חמאה תעבוד כאן יותר טוב גם מבחינת הטעם אבל בעיקר מבחינת הבישול של הבצל.
– אפשר קמחים מסוגים שונים: ללא גלוטן, כוסמין ואפילו קמח עדשים.
– למי שאוהב מרקים חלקים, אפשר לטחון את המרק עם בלנדר סטיק.

  • לשתף זה כיף

50 תגובות

  1. סיון says:

    איזה כיף!אחרי ששמענו עלייך מכל הבלוגים האחרים!מזל טוב!!
    ואיזה כיף 2!בדיוק חיפשתי מתכון למרק ברוקולי מברוקולי שנשאר במקרר(ובמקרה גם קישוא מסכן…)

    1. רחלי קרוט says:

      אז זה בדיוק הזמן להכין ממנו מרק!
      והכי כיף שהגעת לבקר 🙂

  2. חנה תדהר says:

    שמח פה ונינוח

    1. רחלי קרוט says:

      תודה רבה. כיף שבאת לבקר.

  3. יעל says:

    יש לי גבעולי סלרי ללא עלים, זה בסדר?
    וגם.,, האם מתאים להוסיף שמיר? או שזה יהיה דומיננטי מידיי?
    (מחפשת מה לעשות אם המון שמיר לפני שיתקלקל)

    1. רחלי קרוט says:

      בטח, זה בסדר גמור.

      שמיר יעבוד כאן נהדר (ואני לא מחסידי השמיר בדרך כלל), רק לא בהגזמה.

  4. ענת says:

    נשמע מעולה! כרישה תעבוד במקום סלרי? הטעם שלו מאוד דומיננטי לי

    1. רחלי קרוט says:

      האמת שגם אני לא מחסידי הסלרי, וגם לי הוא מאוד דומיננטי, אבל כאן הוא משתלב נהדר ולא משתלט על הכל 🙂 אבל בהחלט אפשר גם כרישה.

  5. נעמה says:

    האם בתמונה זו החלה הצרובה שאת ממליצה? אז איך מכינים? פשוט לטגן עם שמן?
    וגם …….יתאים פה שורש סלרי מגורד?

  6. אריאלה says:

    על איזה גודל ראש ברוקולי מדובר? כי יש כל מיני כדלים,
    אולי תצייני משקל?
    תודה רבה לך מראש

    1. רחלי קרוט says:

      מבטיחה לבדוק בקרוב. ובכל מקרה הפעם זה באמת לא נורא קריטי, בסופר מוכרים בד”כ בחבילה 2-3 ראשי ברוקולי, אז אפשר אחד ואפשר גם 2 או אחד גדול. זה יעשה את העבודה בכל מקרה.

      ובקרוב גם אשקול 🙂

  7. אריאלה says:

    תודה על התשובה, אגב ברוקולי בשילוב עם כרובית יילך? או שזה לא מתאי?

    1. רחלי קרוט says:

      מתאים לגמרי. הם הכי חברים 🙂

  8. מורן says:

    יצא מעולה! במקום קרוטונים גרדנו פרמז׳ן. אחלה מתכון, תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      איזה רעיון נהדר. ותודה שחזרת לשתף!

  9. שירלי says:

    לקח לי המוווון זמן להכין את הירקות, כל הקילופים , החיתוכים, כבר כמעט התייאשתי , אבל בסוף היה שווה, יצא טעים

    1. רחלי קרוט says:

      אבללל, צריך לקלוף רק את הבצל והשום 🙂 אבל יש כאן בהחלט גירוד וחיתוך, פעם הבאה בטוח ילך לך מהר יותר.
      ושמחה שיצא טעים!

  10. ענת says:

    אני מתה על מרקים (כל יום בחורף אוכלת לפחות קערה אחת ובדרך כלל יותר) אבל זה אחד המרקים היותר מנחמים שהכנתי. יצא מעולה!!
    השתמשתי במים וקמח במקום בחלב וזה לא פגע בכלל בקרמיות של המרק.
    תודה על המתכון… הולך לככב בארסנל 🙂
    איזה כיף שפתחת בלוג!!

    1. רחלי קרוט says:

      הכי שימחת אותי <3

  11. יאנה says:

    הכנתי בסופ״ש ויצא מעולה! התענגנו על המרק כל השבוע 🙂 רציתי לשאול אותך מה היית ממליצה לעשות אם רוצים שיצא קצת יותר סמיך ? להוסיף עוד ירקות/עוד קמח? שוב המון תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      כיף שאהבת! אפדר להוסיף לרביכה של הקמח כף קורנפלור ורק לדאוג לערבב טוב שלא ישארו גושים קטנים של קורנפלור.

  12. יובל says:

    יצא מעולה !!! הכנו בדיוק כך אפילו עם הקרוטוני חלה ויצא ממש טוב, חוסל מהר 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      ממש כיף לשמוע!

  13. עדנה says:

    יצא מעולה! המשפחה המורחבת כולל הפעוטות ממש “טרפו” והמחמאות הרחיבו לב.
    מאחר ואחת הסועדות במשטר פליאו לא הוספתי קמח. על מנת להסמיך השתמשתי בפחות מים. בהגשה הוספתי לכל קערית מרק חצי כפית שמנת מתוקה.

    תודה על המתכונים שתמיד טעימים מאוד ומצליחים.

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף לשמוע! תודה רבה שחזרת לשתף <3

  14. אורית says:

    מה אפשר במקום קמח לבן? למצמצמים בפחממות….

    1. רחלי קרוט says:

      עוד קורנפלור או להקטין את כמות המים ולהוריד את הקמח ואז המרק יצא סמיך בכל מקרה אבל פחות קרמי קצת.

  15. לירון says:

    אפשר להכין בלי הסלרי ? 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      כן, אין בעיה.

  16. ענבל says:

    אפשר ברוקולי קפוא?

    1. רחלי קרוט says:

      כן, אין בעיה. אבל טרי טעים יותר 🙂

  17. ניצן says:

    נשמע מתכון מעולה ובהחלט אאמץ אותו/

    בבקשה בבקשה בבקשה, אל תמליצו על שימוש באבקת מרק – אבקת מרק זה רצח! עם טיבול מתאים אין בכלל צורך בה!

    1. רחלי קרוט says:

      מעניין אותי לדעת, למה את חושבת ככה? חוץ ממונוסודיום (יש אבקות בלי) ויש מלא חומרי גלם עם החומר הזה ולאף אחד לא באמת אכפת. כולל זה שמוסיפים מונוסודיום טהור באוכל מוקפץ בחלק מהמקומות.
      או שאולי בגלל סיבה אחרת?

      לא שאני מאוד בעד, אבל חושבת שאם משתמשים במידה זה לגמרי בסדר ומרים טעמים במהירות כשאין זמן להעמיק אותם לבד.

      1. אלינור says:

        היי רחלי. בדיוק התכוונתי לשאול על תחליף למרק עוף, איזה תבלינים כדאי להוסיף חוץ מפלפל ומלח? אני לא מחזיקה בבית אבקת מרק עוף

      2. אפרת says:

        היי רחלי. הגעתי לכאן באחור של שנה…
        הבעיה באבקת מרק זו כמות הנתרן המזעזעת, ממש בקיצוניות, שאחד האשמים המרכזיים בקיומה זה אכן המונוסודיום.
        אפילו כף אבקה בסיר מרק – מרעיפה עלינו כמות נתרן ממש לא רצויה בריאותית , בכל צלחת מרק.
        עדיף מלח…
        בכל אופן, המתכון נראה מעולה, תודה ששיתפת אותו, אני בהחלט מתכוונת לנסות : -)

        1. רחלי קרוט says:

          בשמחה רבה. ויש היום גם לא מעט אבקות מרק לא מונוסודיום 🙂

  18. לאה says:

    היי, מתכון מעולה!! האם ניתן להשתמש בציר עוף? איך את מכינה ציר ירקות?

  19. נעמה גורן says:

    הי ,
    מה המשמעות ההבדל בין המים/חלב/חלב קוקוס וכו’…
    מתלבטת במה לבחור על מנת להכין? ?

    תודב יקירה!

    1. רחלי קרוט says:

      מים יוצא קצת פחות מתובל וקרמי, חלב יוצא הכי קרוב למרק מוקרם, חלב קוקוס יוצא עם טעמים טיפה אסיאתיים מתקתקים 🙂

  20. אלישבע says:

    הי, אשמח לדעת לכמה מנות זה מספיק,, תודה רבה

  21. חן says:

    היי, למה בעצם לא להשתמש במעבד מזון לכל הירקות? תוהה אם יש סיבה או סתם ואפשר בעצם 🙂
    וגם – במה אפשר להחליף אבקת מרק עוף אם אני ממש לא אוהבת? או לחילופין – מתכון קליל לציר ירקות?

  22. מזל says:

    היי, יצא מעולה!!!! השתמשתי בכמה כפות מהמרק כרוטב לאטריות סובה ופשוט מושלם. תודה על המתכון.

  23. ענבל says:

    חזרתי לעדכן שהכנתי לשהת ויצא מעולה. מאוד מנחם ומפנק!!

    1. רחלי קרוט says:

      ממש ממש שמחה לשמוע. תודה שחזרת לעדכן <3

  24. חן says:

    האם מתאים להביא מרק כזה לתינוק בת שנה. שואלת בגלל הקמח במרק מעולם לא ניסיתי?
    ואם אני לא מוסיפה קמח עד כמה זה יהרוס את הטעם. בדכ עודה מרקים צלולים יותר
    תודה מראש

  25. מאשה says:

    ניסיתי את המרק הזה וכל כך הופתעתי לטובה! המרק מדהים!!! הייתי מוכנה לשלם עבור מנה כזו במסעדה ולחזור שוב ושוב! מתכון מנצח! תודה רבה. הכנתי אותו כבר מספר פעמים והולך עפים עליו אפילו הבת שנתיים שלי מחסלת מנה.

  26. אביבית says:

    היי, מתכונים מעניינים ממש! וממה שניסיתי גם טעימים.
    לגרסת הפרווה, מה ייתן את הטעם הכי מוצלח?

    1. רחלי קרוט says:

      ציר ירקות וחלב קוקוס הכי אהובים עלי אבל באמת שכל התחליפים שציינתי לפרווה יעבוד נהדר <3

  27. אורטל says:

    רחלי היקרה, איך את ממליצה לתבל אם אין לי אבקת מרק?
    תודה על כל המתכונים המופלאים!

  28. חנה says:

    אני מקפיאה את כל סוגי הירק, במידה שאין להם שימוש ביום יומיים הקרובים, אחרי שטיפה טובה מכניסה לשקית או לכמה שקיות לפי צורך. לגבי כוסברה, דומני שזה לא מתאים וגם לא צורכת כוסברה.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend