מרק עוף וירקות של סבתא נומי

Posted on
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים (3 הצבעות, ממוצע: 5.00 מתוך 5)
Loading...
מרק עוף וירקות של סבתא

בעוד כמה חודשים סבתא הייתה אמורה לחגוג 85.

כשהיא נפטרה, המון אנשים שאלו בת כמה היא הייתה, נדמה היה להם שהעצב הגדול מחביא אולי טרגדיה על מישהי שהלכה טרם זמנה. הרבה לפני הגיל הזה שכולם אומרים עליו “נו, לפחות היא הספיקה מלא”.

בכל פעם כששאלו אותי את השאלה הזאת זזתי בכסא באי נוחות, לא רוצה לספר להם את הגיל כדי שלא ירככו את האבדן ויגידו לי את מה שלא רציתי לשמוע.

בכל פעם כששאלו הקדמתי ואמרתי שממש לא מזמן היא עוד חגגה איתנו יום הולדת בבית שלה, ושעד לא מזמן היא התנדבה ובישלה, צחקה וכעסה שבאתי עם ג’ינס קרוע.

ורק אז, רק כשהסברתי שהיא הייתה בשיאה עד לא מזמן, רק אז אמרתי שהיא בת 84.

משהו בי רצה, ועדיין רוצה, לצעוק לכולם שאולי 84 זה גיל יפה ושאולי היא הספיקה לא מעט, אבל לי זה ממש לא הספיק.

מצד שני, השאלה הזאת, שנשאלתי עליה לא מעט גם לפני כמה שנים כשסיפרתי שאני בדרך לסבתא הביתה, והתשובות של כולם “מדהים שהיא בת 80 ועדיין בשיאה”, הכריחו אותי להבין שיש לגיל משמעות ובשנים האחרונות דאגתי לשאול ולתחקר אותה לא מעט.

איך היא מכינה את הרקוט קרומפלי ומה היא שמה בגומבוץ. מי הייתה רחל שאני קרויה על שמה ומה היא חולמת בלילה.

למדתי המון בשנתיים האלה אבל דבר אחד לא הצלחתי ללמוד – איך להכין את המרק שלה.

אם תשאלו את בני דודים שלי, וגם את שאר המשפחה, מה היה הסיר שהביא את כולנו אליה בחגים ובשישי, אין לי ספק שכולם יזכירו את המרק.

היה לו ריח של סבתא וטעם של חיבוק. ואף פעם לא הספיקה לנו צלחת אחת.

כבר כמה שנים אני מנסה לשחזר את הטעם שלו ולא מצליחה ופתאום היום זה הצליח.

אולי היא שלחה לי מלאך קטן שישמור שיצא לי טוב ואולי היה הגיון שלא הגעתי לטעם שלה כל עוד היא הייתה פה.

מרק עוף וירקות של סבתא נומי

מצרכים:
2 כפות שמן (מכל סוג שיש בבית)
2-4 חלקי עוף עם העור – כרע, שוק, כנפיים
1 בצל לבן, קלוף
2-3 שיני שום, קלופות
2 ענפי סלרי, אפשר עם או בלי העלים
1 שורש פטרוזיליה, קלוף
2 גזרים, קלופים
1 חתיכה דלעת – לא חובה (סבתא לא הוסיפה אבל אני אוהבת)
1/2 ראש כרובית
1 ו-1/2 כפיות מלח
1 כף אבקת מרק עוף
1/3 צרור שמיר – עם הגבעול

אופן הכנה:
– בסיר גדול מחממים שמן וצורבים את העוף מכל הכיוונים (העוף קצת נדבק לתחתית הסיר וזה בסדר, חכו שהוא יזהיב ורק אז תהפכו). מדובר בחלק חשוב כי הוא מייצר בתחתית הסיר קרמול וטיגון ואלה נותנים צבע למרק כולו כשמוסיפים את המים והם מוציאים את המשקעים האלה מהתחתית. בקיצור, סבלנות עד שיש צריבה זהובה של העוף.
– שהעוף מזהיב מוסיפים בצל שלם, שיני שום, ענפי סלרי ושורש פטרוזיליה ומטגנים במשך 5 דקות. מערבבים מדי פעם.
– חותכים את הגזר לפיסות באורך 5 ס”מ ואת הדלעת לקוביות גדולות. מפרידים את הכרובית לפרחים גדולים.
– מוסיפים את הגזר וממשיכים לטגן עוד 2 דקות.
– מוזגים מים רותחים (בערך 15 כוסות – שזה יוצא 3 קנקנים של מים רותחים) ומערבבים. שימו לב שטרם שמנו מלח ותבלינים וזה בסדר.
– מוסיפים קוביות דלעת ומבשלים עוד 5-10 דקות.
– מוסיפים את הכרובית ומבשלים 5 דקות. קחו בחשבון שהכרובית מתרככת די מהר.
– מערבבים בכוס אבקת מרק עם מים עד שהיא נמסה לגמרי ואין גושים. מוסיפים למרק ביחד עם המלח וצרור השמיר ומערבבים.
– מבשלים את המרק עד שהגזר רך. בשלב הזה זה לוקח אולי 10 דקות גג.
– טועמים ומתקנים תיבול בהתאם לצורך רק קחו בחשבון שהמרק צריך לצאת עדין כי בביס יהיה לכם גם את טעם הירקות והאטריות.

איך מכינים את אטריות דקות של מרק?
– מרתיחים סיר מלא במים עם כפית מלח ומבשלים עד שהן רכות.
– מסננים מהנוזלים, שוטפים תחת מים קרים כדי לעצור את הבישול ומזלפים מעל מעט שמן.
– מערבבים היטב כדי שלא ידבקו ושומרים במקרר בקופסה.

מרק עוף וירקות של סבתא
הדרך של סבתא להגיד שהכל יהיה בסדר

הערות ושדרוגים
– סבתא נהגה לסנן את המרק אחרי הבישול ולשים בקופסה נפרדת את הירקות המבושלים והעוף ובסיר השאירה את המרק הצח (היא זרקה את השמיר, השום והפטרוזיליה אבל אתם לגמרי יכולים לאכול אותם). זה גם הותיר את המרק צח כי ירקות שנותרים במרק נוטים להתרכך עוד ואז להתפורר לתוך המרק וגם מאפשר לכל אחד לשים בצלחת שלו את הירקות שהוא אוהב.
– אטריות: אפשר להוסיף את האטריות למרק אחרי שהן מוכנות, אבל הן מעכירות את צבע המרק בגלל העמילן שבהן ולכן פחות מומלץ. הכי טוב להכין קופסה עם המון אטריות ולהוסיף לכל צלחת בנפרד.
– אני יודעת שהמון אנשים אוהבים קישואים במרק, כמובן שזה אפשרי, אבל קחו בחשבון שכמו האטריות זה מעכיר את הצבע של המרק וגם קצת מנטרל טעמים ואז צריך עוד קצת תיבול. בעיני הקישואים יותר מתאימים למרקים כמו של קוסקוס אבל אין שום בעיה לשים גם פה.
– מה לא לשים? בבקשה בבקשה אל תשימו גמבה. טעמתי את השילוב הזה פעם אחת וזה באמת לא קשור.
– אני יודעת שהמון לא אוהבים שמיר, ואני בינהם, פה הוא חשוב. ממש ממש חשוב. אל תוותרו אליו וגם אל תוותרו על הסלרי ושורש הפטרוזיליה. הם אלה שנותנים את הטון והטעם של המרק הזה.
– ואם לא רוצים עוף? אתם יכולים לוותר עליו, במקרה הזה תטגנו את ירקות השורש טוב ובאטיות עד שהם יתחילו להזהיב ומשם תמשיכו כמו במתכון.
– אפשר להוסיף גם צרור פטרוזיליה אבל בנוסף לשמיר ולא במקום. אחרי הבישול מומלץ מאוד להוציא אותם אחרת הם ממשיכים להוציא טעמים חזקים מדי למרק ואנחנו רוצים טעם קצת יותר עדין ונעים.

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody

5 תגובות

  1. מאיה says:

    וואו איך ריגשת בפוסט על סבתא שלך! אני גם הייתי קשורה לסבתא עד שהלכה לעולמה לפני חודש. בטוח שאכין את המרק לשבת הקרובה.

  2. סעדיה 24 ס”מ says:

    מה עם קסת זחוק וחילבה בשוויל הטעם.ושכחת חאוואיג’.

  3. ציפי says:

    בסך הכל כמה זמן בישול זה יוצא? העוף מספיק להתבשל?

  4. רותם says:

    מרגש. ממש. יכולה להריח את המרק הזה רק מקריאת הפוסט. הכי הבית של סבתא וסבא.

  5. גל says:

    איך את מנקה את העוף לפני? את מרתיחה אותו?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend