סלט כל טוב או: סלט רחלי

Posted on
אהבתי (7 votes, average: 3.71 out of 5)
Loading...

את הסלט הזה הכנתי לראשונה לפני כמה שנים כשמצאתי במקרר שקית קטנה עם עדשים שחורות והבנתי שהן לא תספקנה לסלט שלם. אז שידכתי להן בורגול (שגם הוחלף לא פעם בקינואה), ירקות קשים שמוסיפים קראנץ’ וגם בריאות ופרחי כרובית רכים שתמיד הופכים כל מנה לטעימה יותר.

מאז הפך הסלט הזה למנה הכי מזוהה איתי בקרב החברים. תתפלאו, אבל כשאני שואלת חברים מה להביא לארוחות לרוב הם יבקשו את הסלט הזה ולא קינוח, והאמת? אני די מבינה אותם.

הוא בריא ומשביע, מתפקד כארוחה (אני לוקחת אותו בקופסה לעבודה) ונהדר לפיקניקים, לארוחות בראנץ’, למסיבות יום הולדת ולאירועים חגיגיים כשמחפשים סלט קצת יותר מיוחד.

מי שקצת עוקב אחרי יודע שאני תמיד כותבת תחליפים ואופציות לגיוון, אז הפעם זה אפילו חשוב לי יותר כי מאחורי הסלט הזה יש הגיון בריא שאחרי שמבינים אותו יכולים ליצור סלטים דומים בבית.

אז מה הנוסחה? הסלט הזה מתבסס על בורגול או קינואה בשילוב עדשים שחורות. 2 חומרי הגלם האלה מאוד משביעים והגודל שלהם כאן קריטי כי אז בביס יהיה לכם גם בורגול וגם עדשים. מה לא יתאים כאן למשל? פסטה. תחשבו על הביס במזלג, אם תשימו פסטה יעלה לכם למזלג בעיקר פסטה, כי היא גדולה ודומיננטית. מצד שני, דוחן יכול לעבוד כאן גם מעולה ואפילו פתיתים (עדיף מקמח מלא) כי הם קטנטנים.

לגבי הירקות – השילוב האולטימטיבי הוא 2 ירקות קשים שמוסיפים את הפציחות והרעננות וירק אחד מבושל/צרוב. כאן למשל יש גזר וצנוניות טריים וכרוביות צרובות.  אתם יכולים להתבסס על אותה נוסחה ולהמיר את הגזר והצנוניות בבצל סגול, קוביות גמבה, קוביות קטנות של זוקיני (חי), מלפפונים (עדיף בלי החלק הפנימי המימי) וכדומה. במקום כרובית אפשר להשתמש בקוביות בטטה מטוגנות, קוביות חציל מטוגן, קוביות דלורית/דלעת מבושלות וצרובות, פרחי ברוקולי מבושלים וכדומה. רק חשוב ממש, אבל ממש, שהכל יהיה חתוך לאותו גודל – קטן! אנחנו רוצים ביס שכולל את כל מרכיבי הסלט ביחד בלי משהו אחד שיהיו דומיננטי מדי.

אז יש לנו דגן ויש עדשים שמשלימות לחלבון מלא, ויש ירקות חיים וירקות מבושלים, ועכשיו כל מה שחסר זה משהו מפנק – קשיו! כי בנינו, יש משהו יותר כייפי מאגוזים פריכים ומלוחים בסלט?

אתם כמובן יכולים להחליף את הקשיו בפקאנים, אגוזי מלך, אגוזי לוז או כל אגוז אחר שאתם אוהבים רק חשוב שיהיו קלויים.

ודבר אחרון – הרוטב, שהוא הרוטב הקבוע שלי כמעט בכל סלט. יש בו חמיצות עדינה של לימון, קיק דומיננטי של צ’ילי, מתיקות של סילאן ושמן זית שמחבר הכל ביחד.

עכשיו כשאתם יודעים איך הסלט הזה נולד ומה עמד מאחורי בחירת חומרי הגלם יהיה לכם קל יותר לשחק עם המצרכים ואני ממש אשמח לשמוע על השילובים שלכם.

אגב, לא סתם דילגתי על עשבי התיבול, בעיקר כי הם כאן כדי ללטף. הם לגמרי מוסיפים טעמים אבל הסלט הזה יתפקד לא רע גם בלעדיהם ואם יש אצלכם בבית אנשים שסולדים מעלים ירוקים אתם יכולים להשמיט אותם.

אגב2, אפשר להוסיף לסלט גם אוכמניות קטנטנות (ולא חמוציות שמשתלטות על גודל הביס. אלא אם תקצצו אותן).

סלט רחלי
הסלט בתמונה צולם לפני הוספת הרוטב כי הוא הוגש רק בערב ורציתי לצלם כשעוד היה אור. בכל מקרה, במקור הוא יראה יותר מבריק 🙂

סלט כל טוב או סלט רחלי (לקרוא לסלט על השם שלך זה הדבר הכי נרקסיסטי אה?)

מצרכים לסלט ענק שמספיק לכל המשפחה + חברים:
1 ו-1/2 כוסות בורגול עבה או קינואה
2 כוסות מים רותחים
1 כוס עדשים שחורות (לא חומות, לא כתומות, שחורות)
2 גזרים, לא קלופים (למה לקלוף? נמצאים שם מלא ויטמינים והקליפה גם ככה לא מורגשת)
6-8 צנוניות
2 כפות שמן זית
1 כרובית שלמה, שטופה היטב
1 צרור כוסברה, עלים בלבד
4-5 ענפי בצל ירוק – לא חובה
1/2 צרור עלי נענע
3/4 כוס (אפשר גם יותר) קשיו קלוי ומומלח – קונים בחנויות פיצוחים/תבלינים
1/3 כוס גרעיני חמנייה

לרוטב:
5-6 כפות רוטב צ’ילי מתוק
1 צ’ילי טרי – ללא גרעינים
מיץ מ-1/2 לימון
3 כפות שמן זית
2 כפות סילאן/מייפל
1/2 כפית מלח

אופן הכנה:
– מניחים בקערה גדולה את הבורגול, ממליחים מעט ומכסים ב-2 כוסות מים רותחים. סוגרים עם מכסה היטב ומשאירים בצד ל-15 דקות לפחות. אגב, אם אין לכם מכסה לקערה שימו מעל קרש חיתוך.
– עד שהבורגול מוכן: מרתיחים מים בסיר ומוסיפים את העדשים, מבשלים בערך 10-12 דקות או עד שהעדשים רכות אבל לא מתפרקות. מסננים ומוסיפים לבורגול שבינתיים הספיק להתבשל.
– בזמן שהעדשים מתבשלות והבורגול בקערה עם המים מניחים את הכרובית בקערה גדולה, עם הראש כלפי מטה, ושופכים מים רותחים עד כיסוי. מניחים לה להתרכך מהמים (וגם להתנקות) במשך 10 דקות. מסננים מהמים.
– חותכים את הכרובית לפרחים ומטגנים במחבת עם 2 כפות שמן זית ומעט מלח עד שהכרוביות מתחילות להזהיב ומתרככות.
– חותכים את הגזרים והצנוניות לקוביות קטנות. כמה קטנות? בערך בגודל של העדשים. כן, צריך סבלנות. זה ישתלם לכם.
– קוצצים גס את הכוסברה והנענע וחותכים את הבצל לרצועות דקות.
– מערבבים הכל ביחד.
– אם משתמשים בקשיו כבר קלוי רק קוצצים גס ומוסיפים. אם משתמשים באגוזים/גרעינים לא קלויים, קולים אותם על מחבת חמה, ללא שמן, עד שהם מתחילים להזהיב ורק אז קוצצים ומוסיפים.
– מערבבים את מצרכי הרוטב בקערה ומוסיפים לסלט. מערבבים ומגישים בטמפרטורת החדר.

סלט רחלי
צבעוניות שעושה שמח בבטן ובעיניים

הערות ושדרוגים
– כשאני צריכה להכין את הסלט הזה לארוחה ואין לי זמן להתעסק איתו באותו יום, אני פשוט מכינה את הבורגול, העדשים והכרוביות יום קודם ושומרת בקופסה סגורה. ביום ההגשה אני רק חותכת ירקות, מזלפת רוטב וזהו.
– בסלטים מהסוג הזה אין כזה דבר יותר מדי אגוזים/גרעינים אז אם בא לכם להוסיף גרעיני דלעת קלויים או אגוזים אחרים קלויים אתם לגמרי מוזמנים.
– קחו בחשבון שלוקח זמן להכין את הסלט הזה. זה לא סלט של חמש דקות. מצד שני, הוא ממש מתפקד כארוחה אז שווה את המאמץ ובכל מקרה תהיו סבלניים עם החיתוך, כמה שיותר קטן ואחיד יותר טעים.
– יכול להיות שיהיה חסר לכם קצת מלח. תטעמו ואז תתקנו בהתאם למה שאתם אוהבים.

  • לשתף זה כיף

32 תגובות

  1. שביט says:

    היי ☺
    ממש בא לי להכין אותו ואנחנו בינתיים רק זוג ?
    כמה זמן הוא יכול להישמר במקרר?

    1. רחלי קרוט says:

      בסביבות 3-4 ימים. אבל קחי בחשבון שהרבה אנשים אוכלים את זה ממש כארוחה ואז זה מתחסל די מהר 🙂

      1. שביט says:

        תודה ?

  2. אורלי says:

    היי 🙂
    הסלט נראה מעולה וממש בא לי להכין אותו ואני אוהבת את כל המרכיבים חוץ מכרובית…יש מצב להחליף אותה במשהו אחר?

    1. רחלי קרוט says:

      בטח. אפשר קוביות בטטה צרובות במחבת עד שהן מתרככות או קוביות דלעת/דלורית (פשוט קולפים, חותכים לקוביות בגודל ס”מ ומקפיצים במחבת עם קצת שמן עד ריכוך וצריבה יפה)

  3. נעמה גורן says:

    הי, האם את משרה את העדשים לפני?

    1. רחלי קרוט says:

      לא, אין צורך

  4. שרון אלחדד says:

    הי, יש אפשרות במקום טיגון הכרובית/בטטה/חצילים לאפות בתנור?

    1. רחלי קרוט says:

      בטח, אפילו טעים יותר

  5. מעיין says:

    מהמם.
    ידוע לך מה כמויות בערך של הבורגול והעדשים במשקל? אני רוצה פשוט לדעת כמה לקנות..

    1. רחלי קרוט says:

      הממ לא 🙁 אבל מבטיחה לבדוק תיכף

  6. אילנית says:

    ניראה מעולה. האם ניתן להחליף את הצ’ילי והרוטב צ’ילי במשהו אחר? יש לי בעיה עם פלפלים…
    תודה ושנה טובה.

    1. רחלי קרוט says:

      ברוטב צ’ילי לא ממש מרגישים את הפלפלים אבל אפשר לערבב ריבה (משמשים או תפוזים) או סילאן ביחד עם רוטב סרירצ’ה חריף או צ’ילי גרוס יבש וליצור מעין תחליף לרוטב צ’ילי. על הצ’ילי הטרי אפשר לוותר.

      1. אילנית says:

        תודה על התשובה המפורטת. הבעיה היא לא בטעם של הפלפל אלא באיסור לאכול פלפל ורוטב צ׳ילי עשוי מפלפל. לכן שאלתי אם אפשר בלי חריף . ובלי פלפל.

        1. רחלי קרוט says:

          אהההה עכשיו יותר מובן לי 🙂

          1. אילנית says:

            הכנתי יצא מצוין!!! הצלת אותי ממש. חיפשתי סלט שמתאים לאירוח והוא בהחלט עונה על הדרישה 🙂
            תודה. חג שמח!!

          2. רחלי קרוט says:

            ממש שמחה לשמוע. חג שמח!

  7. מיכל says:

    מתכון מעולה! הסלט יוצא נהדר, הוספתי גם סלק מבושל, טעים!!

    1. רחלי קרוט says:

      רעיון נהדר, מתה על סלק. ותודה רבה!

  8. מעיין says:

    סלט מעולה!!! תודה על עוד מתכון נפלא

    1. רחלי קרוט says:

      באהבה רבה

  9. נעמה גורן says:

    סוף סוף הכנתי… ו…. וואווו!!!!!!!
    אחד הדברים הטעימים ביותר שאכלתי !

    1. רחלי קרוט says:

      יששששש! איזה כיף לשמוע <3

  10. שקד says:

    יצא ממש מעולה, במקום כרובית החלפתי בברוקולי
    תודה על המתכון!

    1. רחלי קרוט says:

      שמחה לשמוע. מתה על ברוקולי!

  11. טל says:

    היי במקום כוסברה ונענע יש אפשרות לשים משהו אחר?

  12. יעל says:

    אם מחליפים את הבורגול בקינואה- אז צריך לבשל אותה רגיל (כמו אורז) או שגם פה אפשר פשוט לשים אותה עם מים רותחים (לא על להבה ) ?

  13. גילי נאור says:

    יצא מעולה תודה רבה !!!

  14. דפי says:

    היי, נראה סלט מעולה!

    אפשר עם בורגול רגיל, כלומר לא עבה? חוששת שיצא עיסתי…

    מתכונים מדהימים יש באתר שלך, פעם ראשונה אני נכנסת לפה. שאפו!

    תודה

  15. דפי says:

    יצא פשוט מושלם!!!! כבר הוכן מספר פעמים….

    תודה

  16. ה-מזווה או: איזה חומרי גלם להחזיק בבית (המומלצים) – קרוטית – Krutit says:

    […] 10 דקות לבשל אותן כך שהן מוכנות ממש מהר. >> מתכון לסלט כל טוב עם עדשים שחורות ובורגול >> מתכון לסלט עדשים שחורות עם בטטה וגבינת פטה >> […]

  17. רז says:

    אם אני רוצה להחליף את האת הבורגול בכרובית, את יכולה להסביר לי בבקשה מהו התהליך? לבשל את הכרובית ואז ליצור ממנה פתיתים עם הפומפיה. או קודם ליצור את הפתיתים ואז לבשל במים או שאין צורך לבשל בכלל.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend