פפריקש עוף הונגרי של סבתא נומי

Posted on

מהיום שידעתי לדבר השם של סבתא שלי הוחלף ממטילדה לנומי.

רוב החברים שלי, שהכירו את סבתא, שיערו שמדובר בקיצור של נעמי. אבל האמת, שאין שום קשר.

עד יומה האחרון, וגם אחר כך, כששמעתי אנשים מהמשפחה היותר רחוקה קוראים  לה מטילדה, התחשק לי להגיד להם שזה לא השם שלה.

את השם נומי סבתא קיבלה ממני במתנה כשניסו ללמד אותי להגיד נוידמומו (או: נוידמאמא), שזה סבתא בהונגרית – בתרגום חופשי: אמא גדולה.

בגלל שלא הצלחתי להגות את המילה הארוכה יצא לי נומי, שם שאימצה היא ואיתה כולנו, מאז ועד היום. וכן, גם על המצבה שלה נחרט השם הזה, שמסמל יותר מכל את הקשר המדהים שהיה לנו.

המתכון שלפניכם הוא אחד הארוחות הקבועות שסבתא נהגה להכין. יש בו את כל המטבח ההונגרי בסיר אחד – פפריקה, שום, המון בצל ותפוחי אדמה ובהונגריה נהוג לאכול אותו עם נוקדלי במקום או בנוסף לתפוחי האדמה.

היום מאוד טרנדי להמציא מתכונים בסיר אחד, אבל מסתבר שכבר אז, לפני מאות שנים בדיוק ככה בישלו. הכל בסיר אחד. כל מצרך שנכנס לסיר מביא איתו את טעמיו וביחד כולם מתחברים לארוחה שהיא רגע שאי אפשר לשכוח.

אם יש לכם חלה לטבול בפנים – הרווחתם ביג טיים

פפריקש עוף של סבתא נומי

מצרכים:
2 כפות שמן
2 בצלים לבנים, קלופים
2 ענפי סלרי
1/2 פלפל חריף
4-5 חלקי עוף, נקיים
8-10 שיני שום, קלופות
2 כפות פפריקה מתוקה
1 כף רסק עגבניות
3/4 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 גזר גדול או 2 בינוניים, קלופים
3-4 תפוחי אדמה, קלופים

אופן הכנה:
-חותכים את הבצל והסלרי לקוביות בגודל 1 ס”מ ואת הגזר ותפוחי האדמה לקוביות גדולות. קוצצים דק את הפלפל החריף.
– בסיר רחב מחממים שמן ומטגנים את הבצל, הפלפל החריף והסלרי במשך 3-5 דקות תוך כדי ערבוב.
– מזיזים את הבצלים והסלרי קצת הצידה ומניחים את העוף, כשהצד של העור כלפי מטה, וממשיכים לטגן במשך 10 דקות או עד שהחלק התחתון זהוב. הופכים לצד השני וממשיכים לטגן עוד 5 דקות. חשוב מדי פעם לערבב את הבצלים והסלרי שלא ישרפו.
– מתבלים בפפריקה, מלח ופלפל ומוסיפים את שני השום והרסק.
– מכסים במים רותחים עד לכיסוי העוף.
– מוסיפים פנימה את הגזרים ותפוחי האדמה ומבשלים על אש נמוכה במשך שעה-שעה וחצי או עד שתפוחי האדמה רכים רכים. מדי פעם מנערים את הסיר כדי שהנוזלים יגיעו גם לחלק העליון של העוף ותפוחי האדמה.

ארוחה שלמה בסיר אחד

הערות ושדרוגים
– חשוב מאוד לטגן את העוף מ-2 צדדיו עד הזהבה רבה. הצריבה הזאת מוסיפה מלא טעם לרוטב של התבשיל.
– אל תוותרו על הסלרי. אם בכל זאת החלטתם לוותר תוסיפו 1 כף אבקת מרק עוף.
– במקום או בנוסף לפלפל החריף אפשר להוסיף 1/2 כפית פפריקה חריפה.
– לא חייבים להוסיף גזר אבל בעיני הוא מאוד משדרג.
– אם רוצים אפשר לוותר על תפוחי האדמה ולהגיש עם נוקדלי (בצקניות הונגריות) או פירה או אורז לבן.
– אפשר להכין את התבשיל גם עם פרגיות או נקניקיות. חזה עוף פחות יעבוד כי הוא יתייבש פה.
– כמה שיותר בצל ככה יותר טעים ומשובח.

14 תגובות

  1. עינב says:

    במידה ומכינים עם פרגיות או נקניקיות – כמה זמן בישול צריך?

  2. ענבל says:

    אם רוצים להגיש עם אורז, מכינים אותו בצד או מכניסים לבישול כמו את תפוחי האדמה?
    זה יוצא מאוד נוזלי? כמה זמן יכול להחזיק במקרר?
    תודה רבה!

  3. רוני says:

    אפשר גם עם קוביות בשר?

  4. נורית says:

    הי, האם ניתן להכין בתנור? במידה וכן, באיזו טמרפטורה וכמה זמן?

  5. מירי עשת says:

    האם אפשר להכין את התבשיל מחזה עוף

  6. עדי כרמלי says:

    הי רחלי 🙂 קוראת אותך ומיישמת ואוהבת את המתכונים.
    מגיבה פעם ראשונה, גם אני הונגריה ואצלנו הכינו את הפפריקש אחרת. בסיס של לצ’ו (מטגנים קלות בצל, פלפל ירוק או אדום ועגבניות חתוכות רק עד שמתרכך) ועל זה את מניחים את העוף ומטגנים קלות. התבלינים הם מלח ופפריקה בלבד (פפריקה מתוקה כף גדושה וכמובן ואם רוצים פיקנטי אז מוסיפים גם חריפה לפי הטעם). ובמקור ההונגרי מוסיפים בסוף שמנת חמוצה אבל היהודים לא הוסיפו (מעולם לא טעמתי אפילו), אצלנו מוסיפים קצת מים לפי הצורך כדי שיהיה רוטב אבל לא דליל מדי (כי העוף והירקות מפרישים מים. מקסימום כוס אחת ובישול איטי וארוך יחסית).
    ולתבשיל עוף לא היו מוסיפים תפוחי אדמה כי באמת אוכלים עם נוקדלי (אני ממירה לפסטה ברגעי עצלות, הרעיון של בצק…).
    יש פפריקש קרומפלי ששם אותו הבסיס של הלצ’ו עם תפו”א ועל זה היו מוסיפים נקניקיות.
    מעניין השינויים האלו במתכונים וממה הם נובעים (אולי איזור מגורים אחר ברחבי הונגריה? סבתא שלי מבודפשט)

    1. ליאן says:

      אצל סבתא שלי היו תפוחי אדמה בפפריקש וגם היא כמו במשפחה שלך היתה מכינה על בסיס לצ׳ו. את הלצ׳ו היתה מכינה בכמויות ענק מבעוד מועד וממלאת צנצנות זכוכית מעוקרות הישר למרתף הקר. היא אומנם התגוררה בכפר קטן בקזחסטן אך נולדה וגדלה באגר, הונגריה.

  7. אודי says:

    טעים מאוד. העוף ממש נימוח. ריח ניחוח בבית.

  8. ליאן says:

    סבתא שלי היתה הונגריה ואת מחזירה אותי בכל פעם מחדש למטבח הכפרי שלה. בזכות קרובים שביקרו בהונגריה קיבלתי שפופרת מלאה ברסק מיוחד לפפריקש וברגע זה ממש מכינה אחד משלי והבית עטוף בזכרון ילדות של סבתא לידה.

  9. שרה says:

    הי רחלי, למדתי את המאכל הזה מאמא שלי ז”ל שבאה גם היא מהונגריה. רק שאני גדלתי כמעט עם המדינה, נולדתי 6 שנים אחרי המדינה ואצלנו היה מחסור כרוני בכסף אז אמא שלי הייתה מכינה את הפפריקש רק עם תפוחי אדמה בלי בשר ולזה הייתה מוסיפה אשל או לבן בצד. את אולי גם מכירה … אבל שמנת חמוצה הייתה יקרה יותר. זה היה מה שקראנו אוכל מנחם ולצ’ו כמו שמישהי הזכירה כאן גם היה מאכל אהוב עלינו מאוד ואימי הכינה אותו עם ביצים תמיד כי היו יותר זולות מבשר. מה לעשות החיים היו פעם יותר קשים מהיום. אבל האוכל ההונגרי שהכינה חי נשאר לי עד היום בזיכרון ולפעמים אני מכינה אותט גם.

  10. רות says:

    וואווו ווואוווו ווואוווו יצא מושלם מושלם!! עסיסי ברמות רך בטירוף וחריף במידה.

    1. רחלי קרוט says:

      כל כך משמח לשמוע! איזה כיף.

  11. טוהר says:

    יצא מעולה!! תודה רבה

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה לשמוע! מתכון שמרגש אותי ♥

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend