שולבטה – תבשיל בורגול עם עגבניות וקישואים

Posted on

יש מעט מאוד מאכלים שאני יכולה לאכול כל יום. צ’יפס למשל, וגם פירה (בעיקר זה שאבא שלי מכין), רקוט קרומפלי של סבתא שלי ושוקולד על שלל גווניו וצורותיו.

אל הרשימה הזאת נוספו לפני כמה שנים 2 מאכלים חדשים – מלפוף ושולבטה. מנות מהמטבח הערבי ששמות בקדמת הבמה את הירקות והחמיצות העדינה. ואת היופי שבצמחונות.

אני מבטיחה להביא לכאן גם מתכון למלפןף בקרוב, אבל הפעם בחרתי ללמד אתכם איך להכין שולבטה. או אם לדייק, איך אני מכינה שולבטה – תבשיל בורגול עם עגבניות.

המתכון הזה הוא הטעמים שאני זוכרת ואוהבת, והוא לא בהכרח זהה למקור אלא בעיקר דומה מאוד למנה שאני קונה בכל פעם כשמזדמן לי להגיע לדוכן של אוכל דרוזי.

מעבר לטעמים המאוד עדינים של המנה, היא גם מאוד מנחמת (מילה חרושה ואהובה עלי במיוחד) בעיקר בגלל הרכות של הקישואים והבורגול שמתרכך מאוד אבל עדיין שומר על הצורה וגם כי הכי כיף לאכול את זה בקערה עמוקה עם כף.

וזה גם עובר חימום מעולה במיקרו 🙂

אגב, הפעם הכנתי את זה עם בורגול גס מלא שמצאתי בחנות התבלינים מתחת לבית אבל כמובן שאפשר להשתמש גם בבורגול גס רגיל. ואני מקדימה תשובה לשאלה – רק בורגול גס ולא דק. הדק יהפוך לדייסה.

אני אוהבת להוסיף עוד שלוק מים רותחים כדי שהתבשיל יצא ממש רך

שולבטה

מצרכים:
3 כפות שמן
2 בצלים לבנים, קלופים
1 קישוא גדול או 2 קטנים
2 עגבניות אדומות
2 כפות רסק עגבניות
2 כוסות מים רותחים
1 כוס בורגול גס (מלא או רגיל)
1/4 כפית כמון
1/4 כפית קינמון
1/2 כפית בהרט
מלח ופלפל

אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל והקישואים לקוביות קטנות.
– מרתיחים סיר עם מים ובינתיים חורצים צורה של פלוס בגב העגבניות (לא בצד של הענף, בצד השני).
– מבשלים את העגבניות במשך 3-4 דקות, מוציאים, ממתינים קצת שיצטנן וקולפים מהחלק של החיתוך. קוצצים לקוביות.
– עוד אופציה, הרבה יותר פשוטה, היא לחתוך את העגבניות לחצי ולגרד אותן על החלק העבה בפומפייה.
– בסיר רחב מטגנים בשמן את הבצל עד שהוא מתחיל להתרכך. מוסיפים את קוביות הקישואים ומערבבים. מטגנים במשך 3 דקות.
– מוסיפים עגבניות חתוכות לקוביות (או עגבניות מרוסקות על פומפייה) ורסק עגבניות ומערבבים.
– מוסיפים מים רותחים, בורגול ותבלינים ומערבבים.
– סוגרים את הסיר ומבשלים עד שהבורגול רך רך וספג כמעט את כל הנוזלים. אם הבורגול עדיין קצת קשה אפשר להוסיף עוד 1/2 כוס מים רותחים (חשוב שיהיו רותחים אחרת המים יקררו את התבשיל והוא לא יתרכך).
– טועמים וממליחים במידת הצורך.

תבשיל בורגול מלא עם קישואים רכים ברוטב עגבניות טריות

הערות ושדרוגים
– במקום לבשל עגבניות, לקלוף ולחתוך אפשר לגרד אותן על פומפייה או להשתמש בעגבניות מרוסקות מחברה איכותית בלבד.
– במקום כמון וקינמון אפשר להשתמש רק בכפית בהרט.
– אפשר להוסיף לתבשיל גם חציל אחד חתוך לקוביות קטנות (בשלב הקישוא).
– ניתן להוסיף לתבשיל, בשלב הוספת הקישוא, גזר מגורד על החלק העבה בפומפייה.

 

34 תגובות

  1. אילנה says:

    מה התחליפים לבורגול? אפשר להחליף באורז?

    1. רחלי קרוט says:

      כן, אפשר אורז מלא ואפשר גם קינואה או גריסים.

  2. יעל says:

    נראה מהמם! מה את ממליצה למי שלא אוהב קישואים או חצילים? אפשר גם בלי בכלל? (כלומר רק עגבניות?) תודה!!

    1. רחלי קרוט says:

      בטח, אפשר גם בלי בכלל ואפשר גם גזר מגורד

  3. מאיה says:

    נראה מעולה.
    מה אפשר במקום הקינמון והבהרט?

    1. רחלי קרוט says:

      בהרט או פשוט לוותר, יצא טעים בכל מקרה

  4. חדוה says:

    התבשיל של הבורגול טעים מאוד, תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      תודה רבה רבה. שמחה שאהבת.

  5. נועה says:

    נראה מעולה
    כמה זמן בערך צריך לבשל את הבורגול?

    1. רחלי קרוט says:

      בערך 30 דקות

  6. יערה says:

    כבר הרבה זמן חיפשתי איך לשלב בורגול כתוספת בארוחות
    שלנו. והמתכון הזה קלע בול. מתכון מעולה!!! קל, זריז וטעים. גם מי שפחות חובב בורגול אצלנו בבית זלל!

  7. רעות נתנאל says:

    הכנתי לשישי צהריים והיה ממש טעים!!! נהנו . הוספתי טיפה תבלינים אבל בקטנה.

  8. גיתית says:

    יצא נהדר !! תודה רבה

  9. נופר says:

    פשוט מעולה!
    מסטודנטית שמתענגת על המתכונים שלך 🙂

  10. אורנית לסקה says:

    איזה כיף שמצאתי את הבלוג שלך! הכנתי ויצא טעים! הוספתי לסיר גם חלק ממיץ הקישואים והגזר מהמתכון של הקציצות! תודה!

    1. רחלי קרוט says:

      איזה אלופה, רעיון מושלם.

  11. לילוש says:

    יצא מושלם ברמות!!

    1. רחלי קרוט says:

      יש, איזה כיף. שמחה לשמוע.

  12. חיה says:

    הוספתי חריף בשביל בעלי , יצא ספייסי שולבטה
    פשוט מעולה! תודה

  13. דניאל says:

    מתאים כוסמת במקום?

    1. רחלי קרוט says:

      כן, לגמרי! רעיון נהדר

  14. רותם says:

    תגידי, חושבת שאפשר לשלב עדשים? כתומות אולי, כדי שזה יישאר במרקם כזה נעים?

  15. סיגלית says:

    יצא טעים נימוח רך וכיפי
    תודה על עוד מתכון מנצח.

  16. טלי says:

    יצא נפלא טעים ממש! הכנתי עם קישוא וחציל. את התוספת של החציל פחות אהבתי אולי צריך לחתוך אותו לקוביות ממש קטנות..
    תודה על עוד מתכון מושלם ♥️

    1. רחלי קרוט says:

      באהבה גדולה. שמחה שאהבת.
      וגם אני בעייתית קצת עם חציל 🙂

  17. עמית says:

    וואו וואו וואו!!!
    הוספתי 2 שיני שום בהתחלה וויתרתי על הקינמון והבהרט (ממש לא אוהבת) ויצא מושלם!!!

    יכנס לפול הקבוע שלי

  18. מאי says:

    היי רחלי:)
    יעבוד גם עם בורגול חום? מבחינת טעמים

  19. מיכל says:

    אפשר לעשות בלי בהרט ? אין לי
    או להחליף עם משהו אחר?

  20. ס says:

    אחלה מתכון, פשוט להכנה וטעים ביותר. השמטתי את הקישואים.

  21. שירי says:

    הכנתי פעם ושכחתי! חזרתי כי זכרתי שהיה מושלם. צריך להנמיך להבה כמו באורז או פשוט להוסיף מים לסגור וזהו, לבשל ככה על האש הרגילה?

  22. אסתי ב. says:

    שלום רחלי. האם צריך לקלף את הקישואים ?
    לאחר הוספת המים, הבורגול והתבלינים – על איזה חוזק חום ? לכמה זמן ?

  23. שולה המוקשים says:

    אז מאילוצים של לגמור את החמץ לפני פסח הכנתי דווקא מבורגול דק )כי יש לי המון ונגמרו לי הרעיונות כבר מה לעשות איתו!(
    אז אומנם המרקם פחות כיפי משל הבורגול הגס, אבל הילדים טרפו. יצא כרגיל טעים ממש.

    1. רחלי קרוט says:

      איזה כיף לשמוע ♥

  24. אורית says:

    קצת שיניתי את המתכון ויצא ממש נהדר-
    ויתרתי על בצל ועגבניות, גיררתי את הקישוא דק, ותבלינים קצת פחות חזקים.
    יצא מאוד טעים וכל הילדים אכלו בתיאבון!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend