יש מעט מאוד מאכלים שאני יכולה לאכול כל יום. צ’יפס למשל, וגם פירה (בעיקר זה שאבא שלי מכין), רקוט קרומפלי של סבתא שלי ושוקולד על שלל גווניו וצורותיו.
אל הרשימה הזאת נוספו לפני כמה שנים 2 מאכלים חדשים – מלפוף ושולבטה. מנות מהמטבח הערבי ששמות בקדמת הבמה את הירקות והחמיצות העדינה. ואת היופי שבצמחונות.
אני מבטיחה להביא לכאן גם מתכון למלפןף בקרוב, אבל הפעם בחרתי ללמד אתכם איך להכין שולבטה. או אם לדייק, איך אני מכינה שולבטה – תבשיל בורגול עם עגבניות.
המתכון הזה הוא הטעמים שאני זוכרת ואוהבת, והוא לא בהכרח זהה למקור אלא בעיקר דומה מאוד למנה שאני קונה בכל פעם כשמזדמן לי להגיע לדוכן של אוכל דרוזי.
מעבר לטעמים המאוד עדינים של המנה, היא גם מאוד מנחמת (מילה חרושה ואהובה עלי במיוחד) בעיקר בגלל הרכות של הקישואים והבורגול שמתרכך מאוד אבל עדיין שומר על הצורה וגם כי הכי כיף לאכול את זה בקערה עמוקה עם כף.
וזה גם עובר חימום מעולה במיקרו 🙂
אגב, הפעם הכנתי את זה עם בורגול גס מלא שמצאתי בחנות התבלינים מתחת לבית אבל כמובן שאפשר להשתמש גם בבורגול גס רגיל. ואני מקדימה תשובה לשאלה – רק בורגול גס ולא דק. הדק יהפוך לדייסה.
שולבטה
מצרכים:
3 כפות שמן
2 בצלים לבנים, קלופים
1 קישוא גדול או 2 קטנים
2 עגבניות אדומות
2 כפות רסק עגבניות
2 כוסות מים רותחים
1 כוס בורגול גס (מלא או רגיל)
1/4 כפית כמון
1/4 כפית קינמון
1/2 כפית בהרט
מלח ופלפל
אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל והקישואים לקוביות קטנות.
– מרתיחים סיר עם מים ובינתיים חורצים צורה של פלוס בגב העגבניות (לא בצד של הענף, בצד השני).
– מבשלים את העגבניות במשך 3-4 דקות, מוציאים, ממתינים קצת שיצטנן וקולפים מהחלק של החיתוך. קוצצים לקוביות.
– עוד אופציה, הרבה יותר פשוטה, היא לחתוך את העגבניות לחצי ולגרד אותן על החלק העבה בפומפייה.
– בסיר רחב מטגנים בשמן את הבצל עד שהוא מתחיל להתרכך. מוסיפים את קוביות הקישואים ומערבבים. מטגנים במשך 3 דקות.
– מוסיפים עגבניות חתוכות לקוביות (או עגבניות מרוסקות על פומפייה) ורסק עגבניות ומערבבים.
– מוסיפים מים רותחים, בורגול ותבלינים ומערבבים.
– סוגרים את הסיר ומבשלים עד שהבורגול רך רך וספג כמעט את כל הנוזלים. אם הבורגול עדיין קצת קשה אפשר להוסיף עוד 1/2 כוס מים רותחים (חשוב שיהיו רותחים אחרת המים יקררו את התבשיל והוא לא יתרכך).
– טועמים וממליחים במידת הצורך.
הערות ושדרוגים
– במקום לבשל עגבניות, לקלוף ולחתוך אפשר לגרד אותן על פומפייה או להשתמש בעגבניות מרוסקות מחברה איכותית בלבד.
– במקום כמון וקינמון אפשר להשתמש רק בכפית בהרט.
– אפשר להוסיף לתבשיל גם חציל אחד חתוך לקוביות קטנות (בשלב הקישוא).
– ניתן להוסיף לתבשיל, בשלב הוספת הקישוא, גזר מגורד על החלק העבה בפומפייה.
מה התחליפים לבורגול? אפשר להחליף באורז?
כן, אפשר אורז מלא ואפשר גם קינואה או גריסים.
נראה מהמם! מה את ממליצה למי שלא אוהב קישואים או חצילים? אפשר גם בלי בכלל? (כלומר רק עגבניות?) תודה!!
בטח, אפשר גם בלי בכלל ואפשר גם גזר מגורד
נראה מעולה.
מה אפשר במקום הקינמון והבהרט?
בהרט או פשוט לוותר, יצא טעים בכל מקרה
התבשיל של הבורגול טעים מאוד, תודה!
תודה רבה רבה. שמחה שאהבת.
נראה מעולה
כמה זמן בערך צריך לבשל את הבורגול?
בערך 30 דקות
כבר הרבה זמן חיפשתי איך לשלב בורגול כתוספת בארוחות
שלנו. והמתכון הזה קלע בול. מתכון מעולה!!! קל, זריז וטעים. גם מי שפחות חובב בורגול אצלנו בבית זלל!
הכנתי לשישי צהריים והיה ממש טעים!!! נהנו . הוספתי טיפה תבלינים אבל בקטנה.
יצא נהדר !! תודה רבה
פשוט מעולה!
מסטודנטית שמתענגת על המתכונים שלך 🙂
איזה כיף שמצאתי את הבלוג שלך! הכנתי ויצא טעים! הוספתי לסיר גם חלק ממיץ הקישואים והגזר מהמתכון של הקציצות! תודה!
איזה אלופה, רעיון מושלם.
יצא מושלם ברמות!!
יש, איזה כיף. שמחה לשמוע.
הוספתי חריף בשביל בעלי , יצא ספייסי שולבטה
פשוט מעולה! תודה
מתאים כוסמת במקום?
כן, לגמרי! רעיון נהדר
תגידי, חושבת שאפשר לשלב עדשים? כתומות אולי, כדי שזה יישאר במרקם כזה נעים?
יצא טעים נימוח רך וכיפי
תודה על עוד מתכון מנצח.
יצא נפלא טעים ממש! הכנתי עם קישוא וחציל. את התוספת של החציל פחות אהבתי אולי צריך לחתוך אותו לקוביות ממש קטנות..
תודה על עוד מתכון מושלם ♥️
באהבה גדולה. שמחה שאהבת.
וגם אני בעייתית קצת עם חציל 🙂
וואו וואו וואו!!!
הוספתי 2 שיני שום בהתחלה וויתרתי על הקינמון והבהרט (ממש לא אוהבת) ויצא מושלם!!!
יכנס לפול הקבוע שלי
היי רחלי:)
יעבוד גם עם בורגול חום? מבחינת טעמים
אפשר לעשות בלי בהרט ? אין לי
או להחליף עם משהו אחר?
אחלה מתכון, פשוט להכנה וטעים ביותר. השמטתי את הקישואים.
הכנתי פעם ושכחתי! חזרתי כי זכרתי שהיה מושלם. צריך להנמיך להבה כמו באורז או פשוט להוסיף מים לסגור וזהו, לבשל ככה על האש הרגילה?
שלום רחלי. האם צריך לקלף את הקישואים ?
לאחר הוספת המים, הבורגול והתבלינים – על איזה חוזק חום ? לכמה זמן ?
אז מאילוצים של לגמור את החמץ לפני פסח הכנתי דווקא מבורגול דק )כי יש לי המון ונגמרו לי הרעיונות כבר מה לעשות איתו!(
אז אומנם המרקם פחות כיפי משל הבורגול הגס, אבל הילדים טרפו. יצא כרגיל טעים ממש.
איזה כיף לשמוע ♥
קצת שיניתי את המתכון ויצא ממש נהדר-
ויתרתי על בצל ועגבניות, גיררתי את הקישוא דק, ותבלינים קצת פחות חזקים.
יצא מאוד טעים וכל הילדים אכלו בתיאבון!