עוגת קוגלהוף במילוי שוקולד של סבתא נומי ז”ל

Posted on

“כמה ביצים יש בעוגה” היא נהגה לשאול אותי כשהבאתי לה עוגות שהכנתי. “למה כל כך הרבה, אפשר להכין את העוגה גם מביצה אחת” היא ספק גערה בי ספק הייתה גאה בעוגות שלה, שלרוב באמת כללו רק ביצה אחת.

שיח הביצים בעוגות היה כמעט דבר שבשגרה אצל סבתא שלי. אם היא הייתה בחיים היא בטח הייתה אומרת לכם שזה לא קשור בכסף, אבל אני לוקחת סיכון ובהיעדרה אגלה לכם שסבתא ידעה בדיוק כמה עולה כל ביצה וכמה חשוב לחסוך. בטח עבור מישהי שנולדה בשנים ההם שלא היה כאן יותר מדי עושר.

מצד שני, סבתא תמיד הייתה גאה בעובדה שהיא משתמשת בחמאה ולא במרגרינה, שהיא שמה שוקולד טוב ושעוגת הקוגלהוף שלה לא מלאה רק בקקאו אלא גם בשוקולד וצימוקים.

העוגה הזאת שלה הייתה עוגת הדגל של המשפחה. אני זוכרת כמה פעמים חתכתי לעצמי פרוסה ועוד פרוסה רק כדי למצוא את זאת שיש בה הכי הרבה שוקולד. זאת שסבתא קצת פקששה עם החיתוך של השוקולד והתחבא בתוכה צ’אנק גדול של שוקולד נמס.

ואת הצימוקים? אותם תמיד הוצאתי החוצה.

מעטים המתכונים שלמדתי ממנה ישירות. בעיקר כי לא השכלתי לבוא לאפות איתה ביחד אלא בעיקר לבוא להנות ממעשה ידיה. אבל את העוגה הזאת הכנו כמה פעמים ביחד, רגעים נדירים של זכרון מתוק. של זכות עצומה להודות ליקום שזאת הסבתא שגדלתי לרגליה.

אני שולחת אתכם למטבח להכין את העוגה הזאת, שנשענת על הבצק של עוגת הרוגלך האהובה שלי, ובטוחה שגם אתם תייצרו זכרונות יפים עבור המשפחה שלכם.

מתגעגעת אליך סבתא. ומקווה שאת מכינה עוגת קוגלהוף וז’רבו לכולם שם למעלה.

  • וכן, את התמונות צילמתי בנייד. לא הייתה לי כוונה לפרסם את המתכון והכנתי אותו עבור ארוחה משפחתית. כשהבנתי שהתמונה של העוגה גרפה המון אהבה באינסטגרם החלטתי לעלות את המתכון עם התמונה המאוד ביתית הזאת כדי להותיר לה את הקסם הזה של הפשטות.
  • הכנתם? אל תשכחו לשתף אותי בתמונות בעמוד האינסטגרם או בקבוצת הפייסבוק.
עוגה שכל כולה זכרונות

עוגת קוגלהוף מפוצצת שוקולד של סבתא

מצרכים לבצק ל-2 עוגות (אפשר בתבניות קוגלהוף או אינגליש קייק ארוכה):
500 גרם 3 ו-1/2 כוסות) קמח לבן
10 גרם (כף) שמרים יבשים או 30 גרם שמרים טריים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר לבן
1 מיכל (200 מ”ל) שמנת חמוצה
2 ביצים L
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות

למילוי:
80 גרם חמאה רכה בטמפרטורת החדר (לא חמה ולא מומסת)
3/4 כוס סוכר חום כהה או 1/2 כוס סוכר לבן (עדיף כהה)
1/2 כוס קקאו איכותי
200 גרם שוקולד מריר איכותי (בטבלאות)
קמצוץ קינמון – לא חובה

לציפוי:
1 ביצה L

אופן הכנה:
– בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל מצרכי הבצק פרט לחמאה. לשים במשך 2 דקות, על מהירות 1, עד שהבצק מתחיל להתגבש אבל הוא עוד גושי.
– מוסיפים את החמאה וממשיכים ללוש על מהירות 1 או מקסימום 2 במשך 15 דקות נוספות. שימו לב שזמן הלישה פה יחסית ארוך יותר כי החמאה קרה וצריך זמן להטמיע אותה. ובכל מקרה מפסיקים ללוש רק שהבצק חלק ויפה.
– מכסים את הקערה עם הבצק ומתפיחים בחוץ במשך שעה או במקרר למשך הלילה (6-12 שעות). זה בסדר אם הבצק לא מאוד תופח אחרי לילה במקרר.
– מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים ומרדדים כל חלק, על שיש מקומח, למלבן בעובי 1/2 ס”מ. אנחנו לא רוצים בצק שקוף מרוב שהוא דק דק אבל גם לא עבה מדי כי ככל שהבצק דק יש יותר גלגולים ברולדה ויותר מילוי ומצד שני כשהבצק דק מדי לא מרגישים את העוגה אלא רק שוקולד. שימו לב – חשוב שהצד הרחב יהיה באורך שמקיף את התבנית של הקוגלהוף או ברוחב התבנית שלכם במידה ומשתמשים בתבנית אינגליש קייק.
– מורחים על כל בצק מחצית מהחמאה הרכה (לא מומסת, כי אנחנו רוצים אותה במרקם של ממרח) ומקפידים שהחמאה תגיע לכל איזורי הבצק גם לשוליים.
– מפזרים על כל בצק מחצית מהסוכר ומקפידים שהסוכר יפוזר בצורה שווה בשכבה אחידה ועל כל הבצק. אם צריך נעזרים בסכין כדי ליישר את שכבת הסוכר.
– בעזרת מסננת מפדרים את שכבת הסוכר בקקאו כך שכל הבצק יצבע בצבע חום. בשלב הזה, אם רוצים, אפשר לפדר במעט קינמון אבל ממש לא חובה.
– קוצצים את השוקולד לצ’אנקים גדולים וקטנים. נגיד כל קוביית שוקולד חתכתי כאן ל-4 אבל כל היופי זה שיש חתיכות גדולות יותר וקטנות יותר.
– מפזרים 100 גרם שוקולד על כל מלבן בצק ומגלגלים מהצד הרחב כלפי פנים לרולדה. אגב, אם אתם אוהבים ממש הרבה שוקולד שימו גם יותר. תמיד יש שאריות של קוביות שוקולד על דלת המקרר שאפשר לפזר פה.
– משמנים היטב תבנית קוגלהוף או תבנית אינגליש קייק בעזרת חמאה ומניחים את הרולדה בתוך התבנית.
– מכסים ומאפשרים לעוגה לתפוח וכמעט להכפיל את נפחה. קחו בחשבון שבחורף זה יכול לקחת גם שעתיים בגלל שמדובר בבצק שיש בו חמאה ולכן הוא כבד יותר.
– מחממים תנור ל-180 מעלות ומברישים את העוגה למעלה בביצה טרופה (לא חובה, סבתא בטוח הייתה מוותרת על זה כי חבל על הביצה).
– אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 35-45 דקות או עד שהעוגות זהובות מאוד. חשוב שתהיינה זהובות מאוד כי יש פה הרבה מילוי

חשוב לאפות את העוגה עד שהיא ממש זהובה כדי שהבצק לא ישאר נא בגלל כמות השוקולד

הערות ושדרוגים
– אפשר להכין את העוגות בתבנית קוגלהוף, בתבנית אינגליש קייק או לחתוך את הרולדה לפרוסות בעובי 5 ס”מ ולהניח בתבנית עגולה כדי לקבל עוגת שושנים. כך או כך אמורות לצאת לכם 2 עוגות די גדולות מהמתכון הזה.
– במקום שמנת חמוצה אפשר לשים יוגורט, אשל, גיל, שמנת מתוקה או חלב.
– סבתא שלי נהגה לפזר על המילוי גם צימוקים, למי שאוהב זאת אופציה נהדרת. ואפשר גם להשרות רותם כמה דקות בליקר או יין שיש בבית.
– רוצים לשדרג? אפשר לפזר על המילוי, ביחד עם השוקולד, אגוזים קצוצים גס כמו פקאנים או אגוזי לוז.
– בבקשה תשתמשו כאן בטבלאות שוקולד כדי שהקיצוץ יהיה גדול יותר ויווצרו לכם צ’אנקים גדולים וקטנים. זה הכיף בעוגה שיש ביס עם נקודות שוקולד גדולות ולא קטנטנות.
– אם חסר לכם סוכר חום, קקאו או חמאה בשלב המילוי פשוט תוסיפו. זה מאוד תלוי לאיזה עובי רידדתם את הבצק. אם רידדתם דק תהיה לכם יריעה יותר גדולה של בצק ואז יתכן ותצטרכו טיפה יותר מכל דבר.
– אם לא הוצאתם את החמאה של המילוי מהמקרר כדי לרכך אותה, אפשר לשים אותה במיקרו ל-20 שניות ואז לערבב אותה קצת כדי שתהיה במרקם של ממרח ולא נוזלית. ואם היא הפכה נוזלית? מכניסים למקרר לכמה דקות עד שהיא מתייצבת קצת.

27 תגובות

  1. לימור says:

    היי רחלי,
    אשמח לדעת מה האלטרנטיבה לשמנת חמוצה. כוס מיץ תפוזים או כמות מסויימת של שמנת מתוקה או קרם קוקוס יכולים לעבוד?

    1. לימור says:

      אה, סליחה, ראיתי שכתבת בהערות את החלופות. אם שמנת מתוקה- אז מה הכמות?

  2. יפי says:

    נראה טעיייים,
    איך אפשר להפוך אותה לפרווה?
    מה לשים במקום השמנת חמוצה?
    בבקשה תעני לי 🙂
    תודה

    1. נועה says:

      מחמאה/ נטורינה במקום חמאה , מעדן סויה/ גבינה לבנה טבעונית במקום שמנת חמוצה

      1. לירי says:

        היי, האם אין צורך בסירופ סוכר כמו בעוגת שמרים רגילה? תודה

      2. לליה says:

        היי. האם אפשר להקפיא?

  3. מיקה says:

    ריגשת! אני גם נכדה לסבתא הונגריה ז״ל שהכינה קוגלהוף שמיימי ועוד עוגות נפלאות שאף אחד מהמשפחה לא מצליח להגיע לשלמות שלהן..

    1. רונה says:

      גם אני! אנחנו צריכים להקים מועדון ולהחליף מתכונים ולנסות להגיע יחד לכמה שיותר מהמתכונים המדהימים האלה🙏

  4. דנה says:

    ניתן להמיר את *כל* כמות הקמח לקמח כוסמין מלא?

  5. סיון says:

    היי רחלי 🙂
    נראית מוש…
    איך אפשר להמיר לפרווה?

    1. עליזה says:

      המתכון מצויין
      האם ניסית למלא בפרג?

  6. Oneg Loya says:

    היי ,
    במידה ועושים בתבנית קוגלהוף לעשות רולדה אחת במקום שתיים?

    1. סיון says:

      גם אני. תהיתי בנושא 😏

  7. אריאל בר says:

    היי רחלי. נראה מהמם ומרגש.
    האם הסוכר ימס במילוי? הכנתי עוגה אחרת עם מלית דומה עם סוכר חום בהיר והוא לא נמס והיה גרגירי. האם סוכר חום כהה ימס טוב יותר?
    תודה!

  8. אורלי שוורץ says:

    רחלי היי,
    נראה מעולה! תודה רבה!
    אני רוצה להגיש את העוגה לשבת בבוקר, אבל בגלל אילוצי כשרות של התנור, אני חייבת להכין את העוגה ולאפות אותה עד חמישי בצהריים. האם זה בסדר? או שעד שבת בבוקר היא כבר תתייבש ותאבד מהייחודיות שלה? מה התנאים האידאלים לאחסן את העוגה?
    תודה רבה!

  9. אורלי שוורץ says:

    היי רחלי,
    אחלה עוגה שבעולם! תודה רבה!
    אשמח לעצתך: קוביות השוקולד שלי נשארו “גושי שוקולד”, כלומר, לא נמסו, אלא נשארו קשים.
    נראה לי שאפיתי מספיק זמן כי הבצק יצא מצויין.
    מה נראה לך הסיבה לכך?
    מה עליי לעשות כדי שבפעם הבאה השוקולד יימס בצורה מיטבית?
    תודה

  10. רעות says:

    היי, אני כאן רק כדי לספר שהכנתי את העוגה ביום שישי (כמות כפולה) על מנת לחלק-
    אחת ליולדת, אחת לחברה שנכנסה לבית חדש, אחת למשפחה שהתארכנו אצלה… והרביעית לנו לבית.

    היולדת חזרה אליי עוד באותו יום עם הודעה: ״השמרים הביתית הכי טובה שאכלתי״
    החברה שעברה דירה: ״אף פעם לא יצאה לי ככה שמרים, אני חייבת מתכון״
    המשפחה שהתארחנו אצלה: ״הבנות חיסלו הכל, תשלחי לי מתכון דחוף״

    בקיצור- הבנת את הרמז 😉
    תודה רבה על עוגת שמרים מעולה שמצליחה בקלות!!!!
    מומלץ בחום לכווווווולם (חשוב לציין שאני ממש לא אופה מקצועית ובטח לא מנוסה עם שמרים)

  11. יפי says:

    הי רחלי,
    העוגה יצאה מצויינת אבל לא מלאה במלית נוטפת כמו שלך ,יש לציין שרידדתי את הבצק דק
    ושמתי מהמלית כפי שכתבת
    האם בתמונה שלך שמת כמות כפולה של מלית?

  12. דפנה ישראלי says:

    רחלי יקרה, הצפת אותי בגעגועים לאמא ז”ל שנפטרה לפני שנה. יחד עם הכאב שעדיין נוכח באופן יומיומי, נמרח לי חיוך גדול על הפנים, כשנזכרתי בשאלה הקבועה שלה על כל עוגה שהבאתי לה “כמה ביצים נכנסו? ” ומבקשת מתכון שאף פעם לא הכינה… תודה רבה על החיוך 😊

  13. גדי says:

    שלום קרוטית,

    כמות המצרכים מתאימה ל-2 עוגות.

    תבנית קוגלהוף היא עמוקה הגדולה ולכן אני שואל האם הכמות הנ”ל מתאימה לתבנית קוגלהוף אחת או חצי חצי (למשל קוגלהוף ואינגליש קייק)?

  14. נועה says:

    קרוטית היקרה
    פעמים שניה שהעוגה מתקשה אחרי אפיה- מה אני עושה לא נכון?

    1. סער says:

      את שוב מתבלבלת בין אורך לרוחב. צריך לוודא שהאורך יתאים לתבנית האינגליש קייק, או הקוגלאוף ולא הרוחב. אבל העיקר שהבינו.

  15. רינה says:

    הי רחלי.
    הסתבכתי…… אם אני רוצה לעשות בתבנית קוגלהוף – האם עדיין מחלקים את הבצק לשניים? ואם כן, מה עושים עם כל חלק? 2 עוגות קוגלהוף או what?……

  16. רוני says:

    היי, האם יש משמעות לאחוזי השומן של השמנת החמוצה או שזה לא משנה? תודה:)

  17. מיכל says:

    הי, מצטרפת לכל השואלים לגבי תבנית קוגלהוף, פשוט לא רואה שענית… אם עושים בקוגלהוף אז לא מחלקים את הבצק לשניים אלא משתמשים בהכל לכגי רולדה אחת גדולה?
    או שמחצית עדיין אמורה להכנסף לתבנית קוגלהוף…?
    תודה!

    1. אוסי says:

      הי יש פה הרבה שאלות ואין טעם שאשאל גם כי לא ענית לאף שאלה
      למה לתת אפשרות להגיב ולשאול ואת לא עונה עדיף שתחסמי את האפשרות להגיב

  18. בלה says:

    הי רחלי.
    הסתבכתי…… אם אני רוצה לעשות בתבנית קוגלהוף – האם עדיין מחלקים את הבצק לשניים? ואם כן, מה עושים עם כל חלק? 2 עוגות קוגלהוף או what?……

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend