בורקס בשר נדיר של מירי זומר

Posted on

לפני שבועיים הצצתי לאחד הסרטונים של בר זומר, האישה שכל סטורי שלה גורם לי לחייך כאילו אנחנו מכירות שנים, וכמו גרגרנית אמיתית נתקעתי על תבנית שהיא צילמה בבית של אמא. שלה, לא שלי כן? 😊

כמובן שלא התאפקתי, כי איך אפשר כשרואים בורקס שעושה חשק לרוץ למטבח, וכמה דקות אחר כך כבר קיבלתי ממירי ומורן (האמא והאחות) המדהימות את המתכון.

למרות שמדובר באחד החודשים הכי פסיכיים שלי מבחינת עבודה, ולמרות שאני מוצאת את עצמי ליד המחשב עד השעות הכי קטנות של הלילה (עכשיו למשל 2:15!) לא הצלחתי להפסיק לחשוב על הבורקס של מירי ולפני כמה ימים החלטתי שזהו, אני מפנה זמן ומכינה אותו.

טוב, אמאל’ה!

כשהתבנית יצאה מהתנור, וגלילות הבורקס הזהובות גרמו לי להתרגש כמו ילדה בת 4, הבנתי שמדובר במתכון מנצח. והוא מוצלח גם כי יחסי הבשר – בצק פה מעולים, גם כי הפילו לא נותר יבש כמו שקורה לעיתים במאפים עם פילו וגם כי הרעיון לייצר פסים ארוכים של בורקס פשוט מושלם. וחכו תגיעו לביס של הקצה, אמאל’ה על ההתפצפצות בפה.

הכי טעים עם רסק עגבניות טריות וטחינה

אז קודם כל, תרשו לי להגיד תודה גדולה למירי המלכה ולמורן הכה מוכשרת (לכו לעקוב אחרי שתיהן) על מתכון מופלא שכבר התבקשתי להכין לכל הארוחות המשפחתיות. תראו איך הזכרון שיצרתן למשפחה שלכן עבר הלאה.

ושנית, תודה לבר המקסימה שבזכותה קיבלתי הצצה לרגע אחד קטן של חוויה משפחתית שהיא הרבה מעבר לאוכל.

אני לא יכולה להפסיק לצלם. זה יפהפה כל כך
טוב, תמונה אחרונה ודי. סתם, נראה לכם? יש עוד תמונות למטה! 🙂

בורקס בשר מדהים של מירי זומר

מצרכים (8 גלילות בורקס שהם 16 דפי פילו):
1 חבילה בצק פילו, מופשר על פי הוראות היצרן
3 כפות שמן זית
2 בצלים לבנים גדולים, קלופים
6 שיני שום, קלופות
20 עגבניות שרי מתוקות מתוקות
500 גרם בשר טחון
3/4 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 כפית בהרט
1/2 כפית כורכום
חופן עלי פטרוזיליה – לא חובה
1 כפית אבקת מרק עוף או בצל – לא חובה
1/2 כוס צנוברים – לא חובה

להברשה ועיטור:
תרסיס שמן
1 ביצה טרופה
שומשום

אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל והשום לקוביות קטנות ומטגנים בסיר רחב עד שהבצל רך וזהוב.
– בינתיים חותכים את עגבניות השרי לקוביות או רבעים ומוסיפים לבצל (רק אחרי שהתרכך). ממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, עד שהעגבניות מתרככות. בערך 10 דקות.
– מוסיפים את הבשר וצורבים על אש גבוהה, תוך כדי מעיכה של הבשר מדי פעם, כדי שלא יווצר לכם גוש גדול.
– כשהבשר משנה את צבעו ואין נוזלים בתחתית הסיר, מוסיפים את כל התבלינים והצנוברים. מערבבים היטב ומטגנים ביחד עוד 5 דקות. חשוב לערבב כל הזמן שלא ידבק לתחתית הסיר.
– מורידים מהאש ומאפשרים למילוי להתקרר לפני שמניחים על הבצק. אגב, אם יש נוזלים בתחתית הסיר מוציאים אותם כדי שהבצק לא ירטב.
– פורסים עלה פילו על השיש, כשהצד הרחב צמוד אליכם, ומתיזים שמן על כולו. מניחים מעליו עלה פילו נוסף ושוב משמנים.
– מניחים בתחתית העלה פס של מילוי (לא צריך הרבה, מדובר בבורקס דק יחסית) ומגלגלים למעין רולדה הדוקה. חוזרים על הפעולה עם שאר הבצק והמילוי ומניחים את כל הבורקס שנוצרו על תבנית תבנית תנור עם נייר אפייה.
– מחממים תנור ל-190 מעלות.
– מברישים את הבורקס בביצה טרופה, בנדיבות, ומפזרים שומשום.
– אופים בתנור במשך 30 דקות או עד שהבורקס זהובים ממש. תשתדלו לא להוציא אותם לפני שהם זהובים לגמרי כדי שיצא לכם קריספי.
– מגישים עם עגבניות מרוסקות, חריף וטחינה ומתענגים.

איזון מושלם בין כמות הבצק לכמות המילוי

הערות ושדרוגים
– לגרסה טבעונית: מטגנים 2 בצלים עם הרבה שום ו-2 סלסלות של פטריות חתוכות לפרוסות עד שהן מתרככות ומזהיבות. מתבלים כמו במתכון. מוסיפים את הפטריות לפירה מ-5 תפוחי אדמה ומערבבים היטב. מצננים, ממלאים כמו במתכון ומעל הבורקס מורחים חלב סויה מהול במעט סילאן ומלח (במקום הביצה). אופים כרגיל.
– במקום בצק פילו אפשר להשתמש בבצק פילאס או עלים. רק שבמקרה הזה לא צריך 2 שכבות של בצק אלא שכבה אחת מסביב לבשר (גם לא צריך לגלגל כמה גלגולים סביב המילוי כי הבצק הזה עבה יותר).
– רוצים לשדרג? אפשר להוסיף למילוי תוכן של חציל קלוי אחד, קצוץ גס. רק חשוב להניח אותו קודם מתוך מסננת כדי להפטר מכמה שיותר נוזלים.
– אני הוספתי למילוי גם עגבניות שרי כי הן מתוקות מתוקות עכשיו ומוסיפות עסיס משגע. אתם לא חייבים, וזה לא היה במתכון המקורי, אבל מומלץ.
– אפשר להמיר את הבשר הטחון לפרגיות טחונות. כל השלבים זהים.

עכשיו באמת תמונה אחרונה. רק כי נגמר לי המקום 🙂

45 תגובות

  1. רוני says:

    מתכוון שווה!
    באיזה בשר טחון כדא להשתמשנ?

    1. רחלי קרוט says:

      אני בדיוק בדרך למקום ממנו קניתי ומיד שואלת אותו ומעדכנת 🙂 שכחתי מה הוא אמר לי

      1. אחת says:

        נראה טוב

        1. רחלי קרוט says:

          תודה רבה, שמחה שאהבת.

      2. רותם says:

        אז איזה בשר טחון בסוף זה היה?:)

  2. רחל says:

    היי
    הולך גם בלי בהרט?

  3. מורן says:

    היי,מה עושים עם הקצוות של הבצק? אמור להשאר פתוח?

  4. לי says:

    היי האם מגלגלים עלה שלם של פילו מסביב לבשר?כי היריעת בצק גדולה והכמות בשר יחסית קטנה

  5. אור ארבל says:

    אפשר להכין מראש היום ולהגיש מחר?

  6. ח says:

    מה זה” הצד הרחב” של הפילו?

  7. אור ארבל says:

    בישול של בצל ועגבניות בהתחלה בסיר פתוח או סגור? וחום גבוה או נמוך?

    1. אדוה says:

      האם יש לך המלצה על תערובת גבינות במקום הבשר?

      1. רחלי קרוט says:

        בעיקר גבינות שלא מגירות נוזלים כמו פטה, בולגרית, חמד, צהובה (משלל סוגים)

        1. יעל says:

          הי, הכנתי ויצא מושלם!!! אחלה מתכון! תודה לך❤

    2. רחלי קרוט says:

      פתוח וחום בינוני

  8. אורית כספי says:

    באיזה תבלין אפשר להשתמש במקום הבהרט ?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר לוותר

  9. רועי says:

    איך זה יוצא גלילים גלילים?

    1. רחלי קרוט says:

      כל יריעת בצק הופכת לגליל ואז מניחים את הגלילים אחד ליד השני.

  10. דנה says:

    בורקס ממולא בפגר של חיה שנרצחה באכזריות למרות שרצתה לחיות ועוד לפני שנרצחה קיבלה יחס מחפיר
    סבל נוראי של בעליי חיים לא נחשב אבל העיקר שבלוטות הטעם חוגגות. לא בריא ולא מוסרי.

    1. רחלי קרוט says:

      היי דנה,
      1. אני לחלוטין מבינה אותך, ובטח שמעריכה מאוד את האידיאולוגיה שלך, ומשתדלת בעצמי להמעיט מאוד באכילת בשר.
      2. כמו בהמון דברים, מדובר בתהליך. משערת שלא נולדת טבעונית (או שאולי אני טועה) כמו רבים מהטבעונים שאכלו בעברם בשר. האם זה חכם להכנס בכל מי שעוד לא שם כפי שנכנסת כרגע? כי את אולי צודקת אבל בעיני זאת לא הדרך.
      3. בסוף, אני מקווה מאוד שהרצון שלך הוא שכולם יהיו טבעונים. בעיקר כדי שבעלי החיים לא יסבלו. ואם זאת המטרה, אני אשמח שתחשבי לרגע אם תגובה כזאת שלך משרתת את המטרה. כי אם לא, את חוטאת למטרה שבגינה את נלחמת. כי אם תגובה כזאת שלך תגרום למישהו לעשות דווקא (אני לא בעד לעשות דווקא כן? אני רק תוהה ביחד איתך בקול אם תגובות כאלה לא גורמות לאנשים לעשות את זה) האם לא גרמת יותר נזק מתועלת?
      4. אני משאירה את התגובה שלך למרות שיכולתי כמובן למחוק אותה כדי שכולנו נוכל לחשוב על מה אנחנו אוכלים. וכן, לדעתי האישית (ואני לא כופה אותה על אף אחד) כולנו צריכים להפחית באוכל מן החי. מצד שני, בתור מי שהייתה טבעונית לתקופה, ואוכלת לרוב צמחוני בבית, אני יודעת שלא כולם יכולים או רוצים לעבור את התהליך הזה ואני חיה עם כולם בשלום. ככה זה בתהליכים.

      תודה בכל מקרה שטרחת להכנס ולומר את דעתך.

      1. חגית חן says:

        מתכון מעולה, מה כמות המילוי בכל רולדה (2-3 כפות?) בתודה.

      2. מור says:

        היי רחלי

        אני לא טבעונית ( רחוקה מזה ) וסולדת מטבעונים בגלל התגובה של דנה והשפה הבוטה שהם מדברים . אבל התשובה שלך .. כ”כ נכונה כ”כ יפה שהדבר היחידי שאני יכולה להגיד , שאת פשוט צודקת אם ההסברה של הטבעונים הייתה כמו שאת מסבירה ולא כמו שהם נוטים “להסביר ” היו סולדים מהם פחות .
        שוב , אני רחוקה מלהיות טבעונית אבל אולי באמת אם כל אחד ימעיט טיפה בצריכת אוכל מן החי יהיה פה יותר טוב , לנו לבעלי החיים ולטבעונים ( שלדעתי שום דבר לא מספיק להם כי האידאולוגיה שלהם פשוט טוטאלית שלא יודעת לקבל את האחר )

      3. טלי says:

        רחלי, התושבה שלך מהממת, וכל הכבוד שלא מחקת את ההערה.
        תודה!!

        טלי הקניבורית

    2. דנה says:

      עכשיו אחרי שקראתי את התגובה שלך החלטתי להפוך לטבעונית בזכותך.
      (חה. לא באמת)

    3. שקד says:

      היוש, לא יודעת אם אי פעם תקראי,,, אבל גם לצמחים יש רגשות וגם הם מרגישים כשרוצחים אותם גם העצים , שלא נדבר על חיידקים שאת הורגת כשאת נושמת… לפטרוזיליה לא מגיע חיים כי אין לה עיניים…זה חוצפה .

      תתעוררו על עצמכם, העולם בא לשרת את האדם ולא להיפך מספיק עם הצביעות!! ואת הרחמים תשאירי לבית שלך ולילדים…. הטעות שגויה מהיסוד!!! בשחיטה יהודית החיה לא מרגישה שום כאב , ותאמיני לי שחקרתי המון… תאכלי בשמחה בשר כי זה לא פחות נורא מירקות בשדה!!

  11. חנן. says:

    המתכון נראה טוב וטעים ואני אכין אותו למשפחה.
    אבל . . . מה לגבי הקצוות ?
    לסגור ? להשאיר פתוח ? זה לא נוזל או המילוי לא יוצא החוצה ?????
    בבקשה תשובה.

    1. רחלי קרוט says:

      להשאיר פתוח, המילוי לא בורח. בכל מקרה לא לשכוח כמובן להבריש גם את הקצוות בנדיבות בביצה טרופה.

  12. רחל says:

    נראה נפלא. האם ניתן להכין בצורת פשטידה על כל התבנית?

  13. אסנת says:

    הי, הייתי רוצה לנסות את הגרסא הצמחונית. פטריות זה אחלה, התפוא הכרחי או שאפשר רק פטריות?

    1. נעמי says:

      אם אפשר גם להוסיף שאלה, האם עגבניות השרי נחשבות כחלק מהתיבול ולהכניס עם הפטריות ותפוחי האדמה?

  14. אסנת says:

    ועוד שאלה… האם ניתן להקפיא?

    1. נעמה says:

      מצטרפת לשאלה

  15. יפעת says:

    האם אפשר להכין את המתכון ההורס הזה עם דפיי אורז ?
    אני מנסה לא להשמין:-(

    1. רחלי קרוט says:

      מזדהה עם הניסיון להוריד קלוריות 🙂 בגדול לדעתי אפשר, רק צריכה לכוונן את המתכון כי דפי אורז צריך למרוח לא רק בשמן. אני אבדוק ואעדכן. בכל מקרה עלי פילו הם באמת מהבצקים הכי פחות משמינים.

  16. Keren cohen says:

    מתה להכין את זה בצורה החלבית ? יש לך רעיון למילוי?

  17. בתיה says:

    שנה טובה רחלי. הכתיבה שלך נהדרת והמתכונים נקראים מוצלחים. תודה לך על הבלוג הזה.
    מעלי פילו אני עדיין מפחדת, אבל העזתי וקניתי בצק עלים. כמה ק”ג בצק עלים צריך בשביל המתכון הזה?

  18. ענבל says:

    האם ניתן להקפיא?

  19. ענבל says:

    האם ניתן להקפיא אחרי האפיה?

  20. ענבל says:

    האם עובר הקפאה בצורה טובה?

  21. ענבל says:

    האם אפשר להכין בלי לאפות ולהקפיא?

  22. מאיה says:

    כיף לקרוא את הבלוג שלך את מאוד נעימה

  23. נופר says:

    הי
    למה צריך לשים עלה פילו על עלה פילו? מה אני מפספסת? העלה השני סוגר את המילוי או פשוט שכבה כפולה של עלי פילו?

    תודה

  24. צביה says:

    לכל מי ששאלה אם אפשר להקפיא – לא. פילו לא עובר טוב הקפאה. לא לפני אפיה, ולא לאחר האפיה.
    אפשר להכין את המילוי, לשמור במקרר (או בהקפאה), ולמלא ולאפות לפני ההגשה.

    רחלי, זו פעם ראשונה שאני בבלוג שלך. התמונות מרהיבות ועושות חשק, אבל חבל שאת לא עונה לשאלות. אישית, זו סיבה עבורי לא להכין מתכונים מהבלוג, ואני מניחה שזו תהיה גם הפעם האחרונה שאכנס לבלוג.

  25. לי says:

    היי רחלי,

    ניתן להוסיף למילוי של הבשר פטריות?
    אם כן באיזה שלב אני מוסיפה אותן בטיגון של הבשר?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend