חמין מקרוני עם תפוחי אדמה ופרגיות – פשוט שלמות

Posted on

לו יכולתי להשמיע לכם את קריאות ההתפעלות כשסיר החמין התרומם למעלה, ומתחתיו נגלתה מעין עוגת חמין מקורמלת ומפוארת, בוודאי הייתי עושה זאת. מסוג הרגעים ששווים את האיפוק והסבלנות שנדרשו עד לרגע זה.

יש משהו מרגש ברגע הזה, שבו הסיר סוף סוף יוצא מהתנור, והבית מתמלא בריח של טעמים עמוקים ומקורמלים כאלה ששייכים בעיקר לעונת החורף. טעמים וריחות שמסמלים את בואו של הגשם.

אז נכון, היורה רק הגיח לאחרונה ובישר על תחילתו של החורף, ועדיין יש שמש בשמיים, אבל גשם ראשון תמיד מעצים את הגעגוע ומזכיר כמה אושר יש בסיר שבילה לילה שלם בתנור.

תתכוננו לקריאות ההתרגשות בשולחן. צילום: טל סיון צפורין

החמין שלפניכם הוא גרסה שונה לחלוטין מהצ’ולנט המסורתי. מדובר בעצם בסוג של פשטידה הפוכה, כזאת שמזכירה קצת מקלובה בהגיון הקולינרי שלה, רק שהפעם הפחמימה, במקרה הזה פסטה, נאפת עד שכל הנוזלים מתאדים לגמרי והחלק החיצוני נותר פציח בזמן שהפנים רך רך ומחביא בתוכו הפתעות.

הספגטי נשאר רך וכיפי בפנים ומקורמל בחוץ. צילום: טל סיון צפורין

והנה כמה טיפים קטנים לפני שמתחילים:
– כדי לדעת שהחמין אכן מוכן ואפשר להפוך אותו, מזיזים את דפנות החמין פנימה ומציצים לצדדים. אתם צריכים לראות שוליים זהובים מאוד שהתגבשו יחדיו. החלק העליון פחות קריטי ואין בעיה שהוא ישאר פחות זהוב, מה שחשוב זה השוליים.
– לגרסה צמחונית/טבעונית מוותרים על העוף וממירים בפרחי כרובית בינוניים ואפשר גם לשדרג בחצאי בטטות קלופות או קוביות גדולות של קישואים/זוקיני. את כולם אין צורך לבשל קודם רק להניח בתוך החמין ואפשר גם לצרוב קצת בשמן זית במחבת להעצמת הטעם אבל לא חובה, מבחינת ריכוך הם יתרככו גם בלי הצריבה.
– רוצים לשדרג? אפשר להוסיף שיני שום שלמות טריות ואפשר גם ערמונים מוכנים בכל כמות שתרצו.

כמה שזה יפה! צילום: טל סיון צפורין

חמין מקרוני ופרגיות

מבחוץ הוא פציח ומקורמל, מבפנים רך ומתמסר – ספגטי עבה מתובל עם תבלינים חמים, משובץ בבצל מטוגן, פרגיות וביצים קשות. ולמעלה? למעלה תמצאו את הבונוס – פרוסות תפוחי אדמה זהובות.

מצרכים (לסיר בקוטר 24):
1 חבילה (500 גרם) ספגטי עבה – זה עם החור באמצע
6 כפות שמן זית
500 גרם פרגיות, חתוכות לקוביות גדולות
3 בצלים לבנים, קלופים
2 תפוחי אדמה, קלופים
1 כף מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית בהרט
5 כפות סילאן או דבש
1 כוס מים
5 ביצים קשות – לא קלופות (לא חובה)

אופן הכנה:
– מבשלים את הפסטה בסיר עם המון מים רותחים מומלחים עד שהפסטה רכה אבל שומרת על צורתה. מסננים היטב ומעבירים לקערה גדולה. מוסיפים מעט שמן, פפריקה, בהרט, מלח, פלפל וסילאן ומערבבים. מניחים בצד.
– פורסים את הבצלים לרצועות דקות ומטגנים בשמן זית (בנדיבות עם השמן) עד הזהבה. מוסיפים את הפרגיות וממשיכים לטגן עד שהן מעט מזהיבות מכל הצדדים. מוסיפים את הפרגיות והבצל לפסטה ומערבבים.
– פורסים את תפוחי האדמה לפרוסות בעובי 1 ס”מ ואפשר גם עבה יותר.
– מטגנים את פרוסות תפוחי האדמה על אש גבוהה, בשמן זית, במשך 5 דקות או עד שתפוחי האדמה זהובים למטה. אין צורך להפוך אותם לצד השני ובשלב הזה הם לא צריכים להיות מוכנים ורכים אלא רק זהובים למטה. מורדים מהאש.
– בתחתית סיר ג’חנון בקוטר 24 או כל סיר שיכול להכנס לתנור עם המכסה, מניחים נייר אפייה עגול בתחתית ומזלפים מעט שמן זית.
– מניחים את תפוחי האדמה בתחתית הסיר, כשהצד המטוגן כלפי מטה, ומעל מניחים את הפסטה המתובלת עם הפרגיות והבצל. מהדקים מעט עם הידיים. אם רוצים להוסיף ביצים שמים אותן מעל הפסטה.
– שופכים מעל כל תכולת הסיר כוס מים.
– מניחים מעל נייר אפייה קצת יותר גדול מקוטר הסיר ומכסים היטב עם מכסה. המכסה ידחוף את נייר האפייה פנימה לתוך דפנות המכסה.
– מעבירים לתנור שחומם מראש ל-110 מעלות ואופים במשך כל הלילה (8-10 שעות). הופכים ומגישים.
– ואם רוצים גרסה (יחסית) מהירה? אופים ב-170 מעלות במשך שעתיים ואז מורידים את הטמפרטורה ואופים עוד שעה חצי-שעתיים ב-120 מעלות.

ביס שכולו הפתעות. צילום: טל סיון צפורין

הערות ושדרוגים
– במקום פרגיות אפשר לשים חלקי עוף שרוצים, רק לצרוב אותם קודם בסיר עם שמן זית עד הזהבה מכל הצדדים. העוף לא צריך להיות מוכן עד הסוף רק צרוב.
– אל תחסכו בכמות הבצל, הוא מאוד מרכך ומוסיף המון טעם.
– אפשר להכין גם עם ספגטי דק יותר אבל אז החמים מתייבש מהר יותר. אני לגמרי מעדיפה את העבה אבל לשיקולכם.
– שימו לב שהביצים נכנסות אחרי שהן כבר התבשלו.
– אם החלטתם להכין את הגרסה הצמחונית/טבעונית, שימו לב לא לחסוך בשמן בטיגון הבצל ו/או בצריבת הירקות. זה חשוב כדי שהחמין לא יצא לכם יבש.

12 תגובות

  1. Yael says:

    היי!
    מתכון מעולה כתמיד 😊
    אפשר גם להכין על הפלטה?

  2. דידי says:

    אפשר לוותר על הבהרט או להחליף אותו במשהו אחר? יש לי חשש שהוא מכיל אגוז מוסקט

    1. שושי says:

      בהרת זה תערובת תבלינים של: קינמון, אגוז מוסקט, פלפל אנגלי, ג’ינג’ר טחון. את יכולה לשים קצת מכל תבלין ולדלג על האגוז מוסקט. ההודים מוסיפים הל ואפשר גם להוסיף ציפורן. עניין של טעם

  3. ויוי says:

    נראה מעולה.
    אפשר להכין מראש ולחמם על הפלטה בשבת?
    זה לא יתייבש?

  4. אורנה says:

    מה אפשר לשים במקום בשר? כמות גדולה יותר של ירקות? אם כן – מה כמות הירקות להוסיף במקום בשר?

  5. אורנה says:

    אוקיי… ראיתי עכשיו בקשר לכרובית

  6. מורן says:

    האם מתאים לשים במקום הפרגית אסדו עם עצם חתוך לחתיכות? האם להגדיל את כמות המים בסיר?

  7. שושי says:

    מתכון מהמם. מלא שמן אבל נראה סופר יאמי

  8. רוני says:

    אפשרי גם עם בצל סגול?

  9. חיה says:

    במקום בתנור
    אפשר בסיר בישול איטי?

  10. אולגה says:

    קודם כל- נראה מעולה ואני מתה כבר להכין! חשבתי להוסיף קוביות חצילים.
    אפשר לאפות את תפוחי האדמה במקום לטגן? מנסה להפחית כמויות שמן וטיגונים במתכון

  11. שרה says:

    הכנתי אתמול, והבוקר אחרי 12 שעות בתנור, יש הרבה נוזלים למטה. מה אפשר לעשות?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend