לחם עדשים כתומות ללא גלוטן

Posted on
לחם עדשים כתומות. צילום: טל סיון צפורין

הן מלאות בחלבון, לא צריך להשרות אותן לפני הבישול ואפשר גם לטחון אותן לקמח ולהכין מהן פשטידות, לחם ולביבות. עדשים כתומות הן כבר מזמן לא רק תוספת למרק. ואל כל הטוב שיש בהן תוסיפו את העובדה שהן ללא גלוטן והרי לכם קטנייה משגעת שאפשר להכין ממנה לחם מעולה שכיף לשמור במקפיא לרגעים שרוצים להכין כריך או טוסט.

את הלחם הזה למדתי להכין מאסי רוז, שהיא בעלת בלוג מתכונים משגע שכל כולו ללא גלוטן ונטורופטית. המתכונים שלה נותנים דגש מופלא על חומרי גלם ועל טיפול נכון בהם ובבלוג אצלה תמצאו המון מידע על קמחי מקור ובכלל על אוכל בריא ומאוזן יותר. ולגבי לחם הפלא הזה – הוא מזכיר מאוד את הלחם טחינה רק פחות דחוס והוא באמת אחד המדהימים שתכינו. גם ללא גלוטן, גם קל מאוד להכנה וגם מספק ומשביע.

רק 2 הערות חשובות:
– למי מכם שלא צורך סוכר אפשר לוותר על המייפל במתכון.
– בנוגע לתוספות, ממש חשוב לשים בפנים לפחות 1/2 כוס של תוספות כמו אגוזים, גרעינים, שומשום וכו אחרת תצא לכם מעין עוגה בחושה בלי מרקמים. אז מה חובה בתוספות ומה לא? לא הייתי מוותרת על שליש כוס שומשום ואל זה תוסיפו עוד 1/4 כוס של אגוזים או גרעינים שאתם אוהבים. ומשם השמיים הם הגבול ואתם יכולים (אבל לא חייבים) להוסיף אבקת שום, בצל מטוגן, פטרוזיליה מיובשת וכו.

לחם עדשים כתומות ללא גלוטן

מצרכים (תבנית אינגליש קייק גדולה שהיא כ-20 פרוסות):
2 כפות טחינה גולמית
3/4 כוס חלב קוקוס בכל אחוז שומן שרוצים
1/4 כוס שמן זית (אפשר גם קצת פחות)
4 ביצים L
1 כף מייפל או סילאן – לא חובה
1/2 כפית מלח
1 ו-1/4 כוסות קמח עדשים כתומות
1 כף גדושה אבקת אפייה

תוספות:
1/2 כפית פטרוזיליה מיובשת – לא חובה
1/3 כוס שומשום
1/3 כוס גרעיני דלעת או חמנייה או שקדים פרוסים או אגוזי מלך קצוצים או קשיו או פקאנים טבעיים

אופן הכנה:
– משמנים היטב תבנית אינגליש קייק ומניחים נייר אפייה בתחתית לחילוץ נוח.
– בקערה בינונית שמים טחינה, חלב, ביצים, שמן, מייפל ומלח וטורפים היטב.
– מוסיפים קמח עדשים, אבקת אפייה ופטרוזיליה מיובשת וטורפים היטב היטב עד שאין גושי קמח בתערובת. לעומת בלילה רגילה שאסור לערבב יותר מדי פה אין בעיה וממש חשוב לטרוף עם מטרפה ולא עם מזלג.
– מוסיפים שומשום, גרעינים ואגוזים ומערבבים. משאירים מעט מכל דבר לפיזור מעל.
– מעבירים לתבנית אינגליש קייק (חשוב שהבלילה תגיע עד 3/4 גובה ולא יותר. אם נשאר לכם מהבלילה תעבירו לעוד תבנית) ומפזרים את יתרת הגרעינים ששמרתם.
– אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 40 דקות או עד שהלחם זהוב ויציב.
– מוציאים את הלחם מהתבנית ומחזירים לתנור, ללא התבנית, לאפייה של 10-15 דקות או עד שהלחם זהוב היטב.
– כשהלחם מוכן מוציאים אותו מהתנור ומצננים על רשת עד שהוא בטמפרטורת החדר ורק אז חותכים ומגישים.

הערות ושדרוגים
– רוצים את הלחם יותר דחוס ופחות פירורי? מוסיפים 1/3 כוס שיבולת שועל דקה לתערובת (יש גם ללא גלוטן) או 2-3 כפות פולנטה.
– בבקשה אל תוותרו על התוספות של השומשום והאגוזים, זה מה שהופך את הלחם הזה ללחם ולא לעוגה בחושה.
– במקום חלב קוקוס אפשר להשתמש בכל חלב אחר שאוהבים או במים.

לחם עדשים כתומות. צילום: טל סיון צפורין
לחם עדשים כתומות – לא יאמן איך מקטניות נוצר לחם. צילום: טל סיון צפורין

קמח עדשים – כמה קטנות

  • רוצים להכין קמח עדשים בבית? הכי פשוט. שימו במעבד מזון כמות של כוס וטחנו עד לקבלת אבקה דקה מאוד. חשוב לעצור מדי כמה שניות את המכשיר, לנער מעט את המיכל ושוב לטחון עד שכל העדשים הופכות לאבקה דקה. מי שרוצה יכול גם לסנן כדי לוודא שאין עדשים שלא נטחנו.
  • במה אפשר להשתמש בקמח עדשים? ניתן להמיר את הקמח הלבן בקמח עדשים כשמכינים קרקרים או חביתיות. אפשר להכין איתו חביתה טבעונית (רק מוסיפים מים עד למרקם של טחינה ומטגנים במחבת), אפשר להשתמש בו להכנת לביבות וקציצות במקום פירורי הלחם והוא נהדר גם בפשטידות במקום הקמח. רק קחו בחשבון שלא מדובר באמת בקמח עם גלוטן שיכול לתפוח אלא בעדשים טחונות דק ולכן מומלץ מאוד לשאול את המתכונאי בנוגע להמרה.

23 תגובות

  1. אלמוג says:

    היי, במה אפשר להשתמש במקום חלב קוקוס? אין לי כרגע וממש אשמח להכין היום.

    1. בלה אוסטרובסקי says:

      כתוב בהיערות שניתן להחליף בכל סוג של חלב, או במים

  2. מיכל says:

    נשמע מעולה. אשמח לתחליף לטחינה והשומשום למי שאלרגי… תודה

  3. שביט says:

    במה אפשר להשתמש כתחליף לביצים לצורך הכנת לחם טבעוני?

    1. רחלי קרוט says:

      יש מתכון טבעוני נהדר בבלוג של אסי. ממליצה לקפוץ לשם ♥

      1. מאיה says:

        היי רחלי, תודה. באמת המתכון הטבעוני של אסי נראה טובה. אני מחפשת לאימא שלי לחם טבעוני מעדשים כתומות אך מטעמי בריאות אסור לה גם אוכל מעובד ואצל אסי מתכון מבוסס על הטופו. זה מה שחיבר את הלחם הזה לבסוף ללחם. יש לך אולי המלצה נוספת על לחם עדשים כתומות טבעוני (ללא מוצרים מעובדים). תודה מראש

  4. lili says:

    נראה נהדר! האם אפשר להשתמש בקמח חומוס במקום קמח עדשים?

    1. רחלי קרוט says:

      בעקרון כן אבל אנסה ואעדכן במדויק.

      1. עופרה says:

        יצא פצצה אין הגדרה אחרת
        יפה וטעים מאוד מאוד ( שזו בעיה בפני עצמה)
        שאפו על המתכון
        כבוד

    2. מירב says:

      הכנתי עם קמח עדשים ירוקות שטחנתי בבית. יצא טעים מאד.

  5. תיקי says:

    רוצה להכין,
    צריך לשטוף את העדשים ולייבש לפני שטוחנים?

    1. רחלי קרוט says:

      אין צורך

  6. רחלי says:

    זה המון שומן אני תוהה כמה קלוריות לפרוסה ?

    1. רחלי קרוט says:

      לא יודעת, אפשר לבדוק עם דיאטנית.

  7. סינדי says:

    איך כדאי לשמור על הלחם? כמה זמן אפשר לשמור אותו?

  8. איריס says:

    הלחם שלי בקושי תפח למרות ששמתי את כמות אבקת האפיה שציינת😭

  9. מישל says:

    הכנתי את הלחם לפי ההוראות עם מים במקום חלב קוקוס ובלי ממתיק . יצא טעם סביר אבל היה משהו מוזר . הלחם שמר על חום גם למחרת …איך יכול להיות ?

    1. מיטל says:

      הי יצא מעולה! תודה! אפשר להקפיא?

  10. שושנה says:

    נהדר!!

  11. גלית says:

    הכנתי עם אגוזים, שומשום, קצח, גרעיני דלעת וחמניה, יצא מדהים!
    עכשיו השאלה… איך לאכסן אותו ולכמה זמן?

  12. גלית says:

    הכנתי עם אגוזים, שומשום, קצח, גרעיני דלעת וחמניה, יצא מדהים!
    עכשיו השאלה… איך לשמור אותו ולכמה זמן?

  13. רותם says:

    מאוד חשוב להדגיש כי יש צורך לשים את הלחם במקרר שלא כמו לחם רגיל. הכנתי, יצא נהדר אך לאחר יומיים נזרק..

  14. רותם says:

    אם אין לי קמח עדשים-האם אפשר להשרות עדשים כתומות רגילות בחלב עם השמן ואז לטחון הכל יחד?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend