מטבוחה טעימה בלי הרבה בלאגן

Posted on

לא פעם, כשאני מכינה משהו שלא שייך למטבח עליו גדלתי (הונגרי ורוסי), שואלים אותי מה לי ולאוכל הזה, כאילו העובדה שאבא שלי נולד בליטא אמורה לגרום לי לאכול רק פירושקי ומרק סלק.

שלא תבינו לא נכון, אני מתה על המטבח הרוסי וההונגרי, ורוב הזכרונות שלי מגיעים משם, אבל כל אוכל, ובתנאי שהוא עשוי טוב, עושה לי פרפרים בבטן ומרגש אותי.

קחו לדוגמה את אמא שלי, היא מכינה גונדי ואורז עם לוביה הכי טעימים בעולם. ברצינות, לא כי היא אמא שלי, כי הגונדי שלה זה הדבר הכי מופלא שיש. ככה זה כשיש יד שמבינה בתיבול ובמרקמים. אז מה שהיא נולדה בכלל בטרנסילבניה.

המטבוחה שלפניכם נולדה אצלנו בבית לפני הרבה שנים, כשאמא שלי הייתה מכינה אותה ממיליון העגבניות שחיכו במגירת הירקות. עד גיל ממש מאוחר לא ידעתי בכלל שקוראים לזה מטבוחה ובעיקר לא ידעתי שזה שייך למטבח אחר מזה שאמא שלי נולדה אליו. לא חשבתי שיש בכלל הבדל ודעות קדומות.

אני באמת לא בטוחה שהמטבוחה הזאת נשענת על העקרונות הקלאסיים של המטבח המרוקאי, אבל אני כן בטוחה שהיא סופר טעימה, מאוד מגוונת מבחינת השימושים שלה (כבסיס לשקשוקה, מעל פיצה, עם לחם, כבסיס לחריימה) וגם נורא קלה להכנה.

כן, אני יודעת שרבים ירימו גבה לנוכח העובדה שאני לא קולפת את העגבניות. מי שקצת מכיר אותי יודע שאני נוטה לחסוך בשלבים שזמן העשייה שלהם גדול מהתועלת ובעיני, במקרה הזה, הקילוף כל כך מתיש ולוקח זמן שאני פשוט מוותרת עליו. גם ככה אחרי בישול כל כך ארוך הקליפה מתרככת מאוד. מצד שני, אם יש לכם יותר כח ממני, אתם לגמרי מוזמנים לקלוף את העגבניות. כל מה שצריך זה לחרוץ בהן איקס עם סכין, להניח בקערה עם מים רותחים לכמה דקות ואז להוציא ולקלוף.

ודבר אחרון – אני לא חסידה של פלפלים, בלשון המעטה, אז אין כאן פלפלים. אבל אם בא לכם להוסיף קוביות של פלפלים קלויים (אפשר לקנות מוכנים או לקלות בתנור) אתם כמובן יכולים להוסיף.

מטבוחה בלי הרבה בלאגן

מצרכים:
5 כפות שמן קנולה/חמניות/סויה/זית
10-12 עגבניות אדומות, בשלות ומתוקות
10 שיני שום, קלופות
3 פלפל צ’ילי אדומים, טריים
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית מלח
1 כפית שטוחה מייפל/סילאן/סוכר חום

אופן הכנה:
– שוטפים את העגבניות וקוצצים לקוביות בגודל 1 ס”מ.
– קוצצים את השום והצ’ילי לפרוסות דקות.
– בסיר בינוני, על אש גבוהה, מניחים את כל המצרכים, כולל השמן, ומערבבים.
– ברגע שהעגבניות מבעבעות והגיעו לרתיחה מנמיכים את האש לנמוכה ביותר ומבשלים שעה וחצי עד שעתיים. מקפידים לערבב מדי פעם. ככל שתבשלו יותר הנוזלים יתאדו והטעמים יתחזקו.
– טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
– מעבירים לצנצנת מעוקרת ושומרים במקרר.

מטבוחה
מושלמת לצד חלה טרייה

הערות ושדרוגים
– אם יש לי בבית קופסת שימורים או צנצנת זכוכית של עגבניות מרוסקות או עגבניות קלופות אני מוסיפה גם אותה לסיר. זה מגדיל את הכמות, מוסיף טעמים קצת יותר רעננים וגם נותן טעם נהדר, בעיקר אם משתמשים בעגבניות מחברה איכותית (הן נקטפות בשיא שלהן).
– חריפות המטבוחה נקבעת לפי חריפות הצ’ילי. בגלל שקשה לי לנבא כמה חריפים הפלפלים שלכם, ובגלל שרמת החריפות שלהם משתנה מחודש לחודש (תלוי במזג האויר), אני ממש ממליצה לכם לטעום 10 דקות לפני סיום הבישול. אם יצא לכם חריף מדי אפשר להוסיף כף רסק עגבניות או 1/2 כוס עגבניות מרוסקות ולבשל עוד קצת. אם יצא פחות חריף ממה שרציתם אפשר להוסיף פפריקה חריפה.
– הטעם של המטבוחה הזאת יקום ויפול על העגבניות. בבקשה תשתמשו בעגבניות מתוקות, טעימות ואדומות.
– סוגיית השום. אני מתה על שום, יכולתי לשים כאן גם כמות כפולה ועדיין לא יהיה לי מספיק. אם גם אתם מחסידי השום אתם יכולים לשים גם יותר מהכמות שכתבתי אם כי היא כבר די גדולה מלכתחילה.

  • לשתף זה כיף

9 תגובות

  1. ליאת says:

    האם צריך לקלף את העגבניות?

    1. רחלי קרוט says:

      אין צורך

  2. טל says:

    צריך לכסות את הסיר כשהוא על אש נמוכה?

    1. רחלי קרוט says:

      לא, אין צורך

  3. טל says:

    גריעת הסוכר/מייפל/סילאן תפגע הרבה בטעם?

  4. ג’ני says:

    ואו יצא מעולה תודה!!!! הוספתי 2 פלפלים ודי הרבה עגבניות שרי ויצא מדהים! עכשיו כאשר אני יודעת שלא חייבים לקלף אכין הרבה יותר!

  5. בוחרים ומכינים – הצעות למתכונים לראש השנה – קרוטית – Krutit says:

    […] מטבוחה מהירה בלי לקלוף את העגבניות ובלי התעסקות ארוכה במטבח. מושלם לצד החלה החגיגית של שולחן החג. […]

  6. בניטה עליזה says:

    סבתי הכינה מטבוחה גם עם פלפל אדום קצוץ בנוסף לעגבניות.דרך קיצור נוספת היא-לרסק את הפלפל והעגבניות במעבד מזון וכך הבישול יהיה קצר יותר

  7. מירי קינן says:

    הי , לגבי המטבוחה , יש עוד דרך מהירה וטעימה , לטחון הכל במג’מיקס לא לגמרי שיהיה מעט גושים להוסיףלסיר עם שמן ותבלינים תלוי בכמות אבל באמת לכמות קטנה תוך חצי שעה הכל מוכן

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend