פטה עדשים שחורות ופטריות או: פטה “כבד” בגרסה טבעונית

Posted on
פטה עדשים שחורות

עדשים שחורות הן כמו קוויאר של הטבע. הן יפהפיות, מוכנות ממש מהר ואפילו לא צריך להשרות אותן. ומה הכי מדהים בעדשים האלה? שהן מתפקדות מושלם במתכוני בשר כמו במתכון לבולונז וגם בהמבורגר, קציצות ועוד.

אז השבוע החלטתי להכניס אותן למטבח ולהכין איתן “פטה כבד”. תקשיבו, זה יצא טעים הרבה מעבר למה שדמיינתי. הטעם אמנם קצת שונה מפטה כבד עוף, בכל זאת אין פה מוצרים מן החי, אבל ההגיון מאוד דומה ומדובר לחלוטין בממרח מדהים שמצאתי את עצמי מורחת שוב ושוב על לחם קלוי השבוע. כל מה שצריך כדי להרים אותו עוד יותר למעלה זה ריבת בצל וקצת עלי טימין ויש לכם מנה מושלמת. אגב, היא גם תשתלב בצורה נפלאה בארוחות חג.

פטה עדשים שחורות
פטה עדשים שחורות – מושלם לצד ריבת בצל

פטה עדשים שחורות ופטריות או: פטה “כבד” בגרסה טבעונית

מצרכים:
1 כוס עדשים שחורות
4 כפות שמן זית +  אקסטרה שמן זית לטחינה
1 בצל לבן גדול, קלוף
1 סלסלה (בערך 15 פטריות) פטריות פורטבלו
4 שיני שום, קלופות
עלים מ-2 ענפי טימין
2 עלי מרווה
1/2 כפית צ’ילי גרוס (אפשר גם קצת יותר)
1 כפית סוכר חום
3/4 כפית פפריקה מתוקה
3/4 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 כוס אגוזי מלך
1 כף רוטב סויה

אופן הכנה:
– בסיר בינוני מביאים לרתיחה מים מומלחים. כשהמים רותחים מוסיפים את העדשים ומבשלים עד ריכוך, בערך 15-17 דקות, ומסננים.
– בינתיים קוצצים את הבצל לרצועות דקות או לקוביות ואת הפטריות פורסים לפרוסות.
– בסיר רחב ונמוך מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל עד הזהבה וריכוך.
– מוסיפים שיני שום, עלי מרווה, טימין, סוכר חום, מלח, צ’ילי ופלפל שחור ומטגנים ביחד במשך 3-4 דקות.
– מוסיפים רוטב סויה, פטריות, פפריקה ואגוזי מלך וממשיכים לטגן עוד 5 דקות עד שהפטריות רכות. מורידים מהאש.
– מעבירים את כל תכולת הסיר למעבד מזון וטוחנים עד לקבלת ממרח חלק. מדי פעם חשוב להוריד את הממרח מדפנות הקערה כדי לאפשר טחינה אחידה. שימו לב שמומלץ להוסיף בזמן הטחינה שמן זית עד לקבלת ממרח במרקם שאוהבים.
– טועמים ומתקנים תיבול בהתאם להעדפה האישית שלכם.

פטה עדשים שחורות
פטה עדשים שחורות – אפשר להגיש בכלים אישיים או בצלחת הגשה משפחתית

הערות ושדרוגים
– לטעם קצת יותר “בשרי” אפשר להוסיף גם 1/2 כפית תבלין גריל או תבלין עוף (נמכר ככה בחנויות תבלינים) אבל בעיני אין צורך.
– אם הבצל שלכם לא גדול מאוד שימו 2 בצלים. בכל מקרה כמה שיותר בצל יותר טעים 🙂
– אל תשכחו להוסיף שמן זית בזמן הטחינה כדי שהממרח יהיה רך יותר.
– שומרים את הממרח במקרר, בקופסה סגורה, עד שבוע.

13 תגובות

  1. רינת says:

    נראה מהמם!!
    מה אפשר לשים במקום רוטב סויה שהורס את כל קטע הבריאות כאן? (למרות שזאת כמות קטנה)
    תודה 🙂

  2. סתווית says:

    אפשר להחליף בעדשים מסוג אחר ?
    סתם הערה קטנה אם ממילא טוחנים הכל אפשר לומר לקצוץ בצל/פטריות לא ?
    נראה לי שאין צורך להתאמץ לצורה מסוימת של חיתוך.

  3. יעל says:

    היי!
    יהיה טעים גם בלי הפטריות? אולי להחליף במשהו אחר?

  4. חן says:

    נראה אש! פטריות בשימורים יעשו את העבודה?

    1. חן says:

      מחכה לתשובה
      תודה

  5. חנה says:

    ראשית רוצה להגיד לך תודה ! מתכון מצויין טעים בריא ומלא כל טוב הארץ, פתרת לי בעיה עם האורחים הצמחוניים והטבעונים שלי

  6. חן says:

    הכנתי ויצא מעולה!
    רק חייבת לצייין שהתערובת לפני הטחינה היתה טעימה אפילו יותר מאחרי

    1. ריקי says:

      תודה על ההערה הזאת!
      בזכותך לא טחנתי. והגשתי חם כמנה עיקרית. מאד מאד טעים.
      הוספתי גם קוביות בטטה שאידיתי במיקרו.

  7. סמדר says:

    האם טוחנים גם את העדשים ? לא מופיע במתכון

  8. סמדר says:

    ריסקתי הכל ביחד. יצא טעים מאד!!!!
    תודה רבה ושנה טובה

  9. מירי says:

    יצא מעולה. תודה

  10. איילת says:

    הסתקרנתי כי אמא שלי היתה עושה משהוא דומה לא טבעוני (עם ביצים קשות), והמתכון הזה עוקף אותו בסיבוב, פשוט מעולה!

  11. אורטל says:

    עד כמה נורא אם לא אכניס חמתכון את האגוזי מלך? ניתן להמיר במשהו אחר?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend