קציצות טופו ותרד ברוטב סלק

Posted on
קציצות טופו ותרד ברוטב סלק

בחודש האחרון אני משתדלת מאוד לשמור על תזונה טובה יותר. מאוזנת יותר. כזאת שיש בה יותר ערכים תזונתיים טובים. כחלק מהשינוי הזה קיבלתי רשימה של ירקות, חלבונים וקטניות שכדאי לשלב באוכל והחלטתי לקחת על עצמי אתגר ולנסות להכין סיר שיש בו כמה שיותר ערכים טובים.

כזה שיש בו סלק ותרד (סלסלה שלמה שנכנסת לתוך הקציצות עצמן), בצל ושום, קישוא ופטרוזיליה, טופו ושיבולת שועל. כל מה שטוב בטבע.

האמת היא, שבפעם הראשונה יצא כל כך גרוע שנאלצתי לזרוק הכל. וזה משהו שלא קרה לי שנים. אבל החלטתי לא לוותר והכנתי שוב. הפעם למדתי לקח מהפעם הראשונה ומה אומר? יצא חלום.

המתכון הזה, חוץ מהיותו בריא וטעים, גם טבעוני (מורידים את הביצה ושמים עוד קצת שיבולת שועל) וגם נטול גלוטן. כמובן שחשוב להשתמש בשיבולת שועל ללא גלוטן ולוודא שאתם לא רגישים לשיבולת שועל כי יש כאלה שכן.

מה שכיף במתכון הזה שהכל נעשה בתוך מעבד המזון ומשם יוצרים קציצות ומעבירים לרוטב. אתם יכולים גם לאפות את הקציצות האלה ולא להכניס לרוטב. יוצא מושלם!

ולגבי הטעם – לקציצות יש ממש טעם של קציצות סולת נפלאות. קצת כמו הציפוי של הקובה במרק סלק. זה לא יאמן איך שילוב של טופו ושיבולת שועל מייצרים את המרקם המתמסר הזה.

קציצות טופו ותרד ברוטב סלק

מצרכים לקציצות (35 קציצות):
2 גזרים (לא קריטי לקלוף)
1 בצל לבן, קלוף
3 שיני שום, קלופות
1 זוקיני/קישוא (עם הקליפה)
סלסלה עלי תרד – ללא הגבעול
1 חבילה טופו קשה – ללא הנוזלים
1/4 צרור עלי פטרוזיליה או כוסברה או עירית
3/4 כוס שיבולת שועל דקה
2 כפות שמן זית
1 ביצה L
2/3 כפית מלח
מעט פלפל שחור גרוס
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית בהרט

לרוטב:
1 כף שמן זית
2 בצלים לבנים, קלופים
2 סלקים גדולים או 3 בינוניים, קלופים
6 שיני שום, קלופות
1/2 כפית מלח

אופן הכנה:
– חותכים את הירקות והטופו גס רק כדי שיהיה קל למעבד מזון לטחון.
– בקערת מעבד מזון שמים גזרים, בצלים, שום וזוקיני וטוחנים בפולסים עד לקיצוץ דק.
– מוסיפים זוקיני, תרד, טופו ופטרוזיליה וטוחנים שוב עד לקבלת מרקם אחיד אבל לא חלק. מומלץ אחרי 2 פולסים להוריד את התערובת שעלתה למעלה בקערה כדי שגם היא תטחן טוב.
– מעבירים לקערה ומוסיפים שיבולת שועל, שמן זית, ביצה, מלח, פלפל שחור, כורכום ובהרט ומערבבים היטב. התערובת צריכה להיות רכה אבל יציבה. במידה והיא רכה מדי, לעיתים בגלל סוג הטופו, אפשר להוסיף עוד 2-3 כמות שיבולת שועל.
– את השלב הבא לא חובה לעשות אבל אני מאוד אוהבת כי זה מייצב יותר את הקציצות אבל לשיקולכם. אפשר גם בלי השלב הזה במידה ואין לכם זמן: מחממים תנור ל-190 מעלות, יוצרים קציצות שמנמנות אבל מעט פחוסות וצורבים בתנור, עם מעט תרסיס שמן מ-2 הצדדים במשך 20 דקות. שוב, לא חובה לצרוב אותן קודם בתנור ואפשר גם לצרוב על מחבת עם מעט שמן זית, אבל הצריבה הזאת מייצבת את הקציצות ואז הן לא יתפרקו ברוטב. ואם אין לכם זמן? קפצו לשלב הבא.
– במידה והחלטתם לא לצרוב בתנור או במחבת אפשר ליצור קציצות ולהעביר ישר לרוטב רק שבמקרה הזה חשוב לא לערבב מדי את הקציצות בתוך הרוטב כדי לא לפגוע בעדינות שלהן.
– מכינים רוטב: קוצצים את הבצל והסלק לקוביות.
– בסיר סוטאז’ גדול מטגנים את הבצלים, הסלקים והשום בשמן זית במשך 10-15 דקות.
– מוסיפים מים עד לגובה של 5-7 ס”מ וממליחים. אם יש לכם אבקת מרק בצל או עוף/ירקות בבית אפשר להוסיף כף. מבשלים במשך 30 דקות.
– מוסיפים את הקציצות, בין אם הן נצרבו בתנור, במחבת או ישר ככה מהתערובת ומנענעים את הסיר כך שהרוטב יעלו מעט על החלק העליון. הרוטב לא צריך לכסות את הקציצות אבל קצת שיגע בחלק העליון.
– מכסים ומבשלים יחד, על אש נמוכה, במשך 30 דקות. פותחים, מנענעים מעט את הסיר או מרטיבים מעט את החלק העליון של הקציצות עם הרוטב, ומבשלים עם מכסה פתוח עוד 10-15 דקות עד שהסלק רך לגמרי.

קציצות טופו ותרד ברוטב סלק
קציצות טופו ותרד ברוטב סלק

הערות ושדרוגים
– במקום שיבולת שועל דקה (חשוב דקה ולא שלמה) אפשר לשים 2/3 כוס קמח עדשים כתומות או קמח חומוס.
– אם יש לכם אבקת מרק בצל או עוף או ירקות בבית מומלץ להוסיף כף לרוטב סלק. זה מחזק את הטעמים. אבל ממש לא חובה יש בסלק יופי של טעמים מתקתקים. רק חשוב לטעום את הרוטב ולוודא שלא חסר מלח.
– אתם יכולים להוסיף לרוטב סלק גם קוביות גזר או קוביות קישוא. אפשר גם להוסיף לרוטב עלי תרד או כל ירוקים רכים כמו פטרוזיליה או כוסברה.
– את תערובת הקציצות אפשר לאפות בתנור, עם תרסיס שמן זית מעל ומתחת, במשך 20-30 דקות ויצאו קציצות נהדרות גם בלי הרוטב. אפשר להגיש אותן עם טחינה או לצד אורז או קוסקוס או פירה.
– הקציצות האלה תהיינה נהדרות גם בתוך רוטב צהוב או רוטב אפונה או כל רוטב שאתם אוהבים.
– במנה של 5 קציצות עם רוטב וסלק בסביבות 200 קלוריות.

10 תגובות

  1. סמדר says:

    נראה מצוין!
    האם אפשר להשתמש בעלי סלרי במקום תרד?

  2. שושקה says:

    הי רחלי,
    נראה מעולה!!
    האם אפשר במקום הטופו לשים עוף טחון? ואן כן כמה?
    בשורות טובות

  3. אורנה says:

    נראה מוש! אפשר להשתמש בסלק בוואקום שכבר מוכן במקום בטרי?

  4. גליה הדס says:

    על מנת להפוך אותן לטבעוניות מה אפשר במקום הביצה ?

  5. הניה גובי says:

    תודה על מתכון מעולה. יצא טעים מאוד כמו כל המתכונים שלך.

  6. אנה says:

    הקציצות התפרקו לי ובמקום רוטב יפה יצא לי מרק חום…איפה טעיתי?

  7. סמדר says:

    איזה בעסה! התפרקו לי הקציצות למרות שהקפדתי לטגן אותן לפני הבישול ברוטב

  8. שירי says:

    באינסטגרם היתה אופציה טבעונית, אני לא מוצאת אותה. אשמח לפרט החסר. תודות

  9. ענבל says:

    גם לי הקציצות התפרקו לחלוטין ויצאו מרק. למרות שאפיתי אותן מראש… משהו פה לא עובד… באסה

  10. יהודית says:

    הרבה עבודה ויצא ממש לא טעים. אל תכינו!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend