אם יש 2 מאכלים שאני אוהבת בחורף, פרט למרק עוף של סבתא שהוא התרופה לכל דבר, זה גולאש וחמין.
את שניהם נהגנו לאכול במשפחה בימים קרים במיוחד כשהחמין היה שמור לימי שבת בבוקר. כן, כבר בחמש בבוקר קמנו כולנו עם חצי עין סגורה ואכלנו חמין. וגולאש שהוגש לרוב בצהריי שישי או באמצע השבוע כשסבתא רצתה לפנק.
עד לפני כמה שנים בודדות לא הסכמתי להכין את האוכל הזה. גם כי ידעתי שרק הן יכולות להכין אותו כל כך טעים וגם כי אני ואוכל שדורש שכבות, זמן והשקעה, לא הולכים ביחד.
אני חייבת מהר. לזוז. שיהיה מוכן תוך שעה גג. שלא אצטרך לבלות שעות מול סיר אחד.
שלא תבינו לא נכון, אני מאוהבת באוכל עמוק שמבלה שעות בתנור, אבל יש לי קוצים בישבן ואני מתקשה להכין מאכלים מורכבים.
ואז הגיע שישי. והיה קר. וכל מה שרציתי זה גולאש של סבתא. וחמין של אמא.
אז החלטתי לשלב את 2 העולמות ולהכניס את הגזר והפפריקה החריפה והמתוקה של הגולאש אל תוך החמין וליצור משהו חדש. שהוא קצת שלי והרבה שלהן.
יצא מופלא וכל כך מנחם ומחבק. מלא בזכרונות.
כדי לקצר תהליכים, ובמקום להשרות שעות, השתמשתי בלקט לחמין של סנפרוסט שהוא באמת מעולה ויש בו כבר 2 סוגי שעועית וגרגירי חומוס (בכלל אגב כל הירקות הקפואים שלהם נהדרים. נסו את האפונה העדינה ולקט הגזר והאפונה איתו הכנתי לא מזמן כדורי עוף מושלמים). ואם אין לכם את הלקט? פשוט משרים כוס שעועית וכוס גרגירי חומוס (לא חובה החומוס) במים למשל הלילה ומוסיפים לחמין ביחד עם כל המצרכים.
והנה גם טיפ: נסו להכין מהלקט הזה מרק שעועית. פשוט מטגנים המון בצל ושום בסיר, מוסיפים את הלקט ותבלינים (פפריקה מתוקה, חריפה ומעושנת. וגם מלח ופלפל), קוביות תפוחי אדמה וגזר אם רוצים וזהו. מבשלים עד שתפוחי האדמה רכים וזה מוכן.
זהו, משחררת אתכם להכין את העונג הזה. אני מבטיחה לכם שיקח מקסימום 20 דקות עד שהסיר יהיה בתנור. ואז, כל מה שישאר זה להיות סבלניים עד הבוקר. אמאל’ה, כמה קשה!
בין החמין של אמא לגולאש של סבתא
מצרכים:
2 כפות שמן
1 קילו בשר שריר, חתוך לקוביות גדולות
2 בצלים גדולים, קלופים
10 שיני שום, קלופות
1 שקית לקט קטניות לחמין סנפרוסט (או כוס שעועית יבשה מושרת כמה שעות)
1/2 כוס גריסי פנינה, שטופים
1 כפית פפריקה מתוקה
3 כפות דבש או סילאן
1/4 כפית פפריקה חריפה
1 כף גדושה מלח
8-10 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים
2-3 גזרים קשים, קלופים
6-10 ביצים קשות
אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל והשום לקוביות.
– חותכים את תפוחי האדמה לחצי (במידה והם גדולים) ואת הגזר חותכים ל-3.
בסיר גדול שמתאים לתנור (עם מכסה) מחממים שמן ומטגנים את הבשר על אש גבוהה עד שהוא צרוב מכל הצדדים. מוציאים החוצה לצלחת.
– באותו סיר מטגנים את הבצל והשום עד הזהבה קלה.
– מחזירים את הבשר ומוסיפים מעליו לקט קטניות לחמין, גריסי פנינה, 2 סוגי פפריקה, דבש ומלח.
– מסדרים מסביב תפוחי אדמה, גזרים וביצים קשות וממלאים את הסיר במים רותחים עד לכיסוי כל המצרכים.
– מעבירים לתנור, מכסים במכסה ואופים במשך הלילה (12-15 שעות) על 100 מעלות.
– בבוקר כשפותחים את הסיר בודקים, אם יש מים למעלה מוציאים את המכסה וממשיכים לאפות עד שהמים קצת יורדים והחמין בצבע חום יפה. קחו בחשבון שהמים גם נספגים בהמשך כשהחמים מתקרר. אם חסר מים אפשר להוסיף עוד קצת מים רותחים.
הערות ושדרוגים
– במקום או בנוסף לבשר שריר אפשר לשים בשר שפונדרה.
– אם רוצים לשדרג את הטעם מוסיפים 1-2 פרוסות אוסובוקו.
– חשוב לשים ביצים שכבר בושלו כי ברגע שמוסיפים את המים הרותחים הן עלולות להסדק מהחום.
– מומלץ להשאיר בתנור כמה שיותר ועל טמפרטורה נמוכה. החמין יצא חום ועמוק יותר בטעמיו.
– ואם רוצים צמחוני? פשוט מכינים אותו דבר רק מדלגים על שלב הבשר. במקרה הזה הייתי מוסיפה גם 1/2 כוס בורגול עבה.
– ומה לגבי קישקע? אפשר כמובן להוסיף, מעל כל המצרכים, רק תקפידו שהמים יכסו אותו. אפשר היום לקנות קיקשע בהמון סופרים, מעדניות וקצביות.
נראה מדהים!
אם יש לי חיטה ולא גריסי פנינה, איך זה משפיע על ההכנה?
תודה 🙂
ניתן להשתמש בקטניות יבשות?
אם אני לא רוצה להשתמש בתנור אלא רק על הגז ואחר כך להעביר לפלטה, האם אפשרי ומה הזמנים?
אפשרי לגמרי. 14-16 שעות בערך
בסיר בישול של חמין, אפשרי??
ב”ה
הי!
בעלי ממש לא אוהב בשר, רק עוף
אם אשים חלקי עוף בפנים הם לא יתייבשו? אולי פרגית?
תודה!
נראה מדהים!!
איך לבשל עם סיר לבישול ארוך?
גם יש צורך לטגן את הבשר והבצלים לפני כן?
החמין כבר כמעט 24 שעות בתנור ועדיין מלא נוזלים, וממש לא נראה כמו בתמונה שלך, שהאוכל ספג את כל הנוזלים…
חבל…
היי, את מקלפת את הביצים מהקליפה לפני ששמה בסיר?
האם אפשרי להכין עם עוף?
היי!
יש דרך להכין על הכיריים ולא בתנור?
היי.אם ברצוני להכין צמחוני,באיזה שלב להוסיף את הבורגול?