אם אתם טבעונים או צמחונים, אתם וודאי מכירים את אורי שביט. האישה שהנגישה והביאה לקדמת הבמה, יותר מכל אחד אחר, את אורח החיים ללא מוצרים מן החי.
בעברי כעיתונאית יצא לי לפגוש את שביט לא פעם, לרוב באירועי אוכל גרגרנים, ובפעם הראשונה ששמעתי שהיא עברה לטבעונות הייתי בטוחה שמדובר בקוריוז חולף. אבל לא, שנים רבות אחר כך ושביט מתחזקת בלוג טבעוני מצליח “טבעוניות נהנות יותר” ולאחרונה גם מצאה את עצמה בלב הויראליות של הרשת כשסיפרה על גידול סרטני שהתמקם במרפק שלה לפני 10 שנים. פוסט שגרף למעלה מ-2,000 לייקים, מאות תגובות ועשרות שיתופים.
שביט מספרת שלא היה קל לשתף בסיפור האישי שלה “אחת הסיבות שחששתי לספר על המחלה, במיוחד אחרי שהפכתי לאישיות מוכרת יחסית, הייתה שיקשרו אותה לטבעונות שלי. אומר את זה הכי ברור שאפשר: לא היה שום קשר מעולם בין השתיים”.
קצת אחרי הגילוי האמיץ יצא לי ולה לדבר והחלטנו להפגש, לקשקש על החיים ולבשל ביחד. שביט ביקשה להראות לי כמה אוכל טבעוני ובריא יכול להיות שמח וכיפי והציעה שנכין דוסה.
מדובר במעין לאפה הודית שנמכרת בכל פינת רחוב בהודו, שאפשר למלא בכל תבשיל או סלט שאוהבים. ומה שמדהים בה, זה שאין בה גלוטן, אין מוצרים מן החי, אין שמן וגם מדובר בחלבון מלא כך שאפילו לא חייבים להוסיף עוד חלבון למילוי כדי לקבל ארוחה שלמה ומאוזנת. ועזבו זה – היא טעימה ממש! ותרשו לי לנבא (אם כי נבואה ניתנה לשוטים) שהדוסה תהפוך בקרוב ללהיט בגלל כל היתרונות הבריאותיים שלה. וגם, ובעיקר, בגלל שהיא ממש טעימה.
בזמן שנשנשנו מהארוחה שהתוותה, ישבנו לדבר ושביט סיפרה על קורס חדש שהיא פותחת במהלך ספטמבר ובו היא, ושלל מרצים ואנשי מקצוע אחרים, ילמדו איך לעבור לאורח חיים בריא ומדויק יותר. גם מצד האוכל אבל גם מהפן הרגשי והנפשי. הכל כחלק מהתמודדות שלה, ושל רבים אחרים, כדי להגיע להבראה.
מדובר בעצם ב-3 מפגשים כשהראשון בהם כולל הרצאות על הקשר בין תזונה ומחלות, איך בונים תזונה נכונה ומאוזנת וגם היכרות עם שביט ועם המסע שלה. במפגש השני תוכלו ללמוד, בסדנה שמעבירה שביט, איך לבשל בריא מן הצומח בדגש על מנות עיקריות ובמפגש השלישי ישתלבו הרצאות עם התמקדות על הנפש ביחד עם הכנת מתוקים בריאים.
את כל הפרטים על הקורס תוכלו למצוא כאן בלינק ולצידם, בבלוג של שביט, המון מתכונים שעושים כבוד לחומרי גלם ולטבע.
ועכשיו – רוצו להכין דוסה!
- המתכון פורסם לראשונה במדור שלי בזמנים מודרניים | ידיעות אחרונות.
דוסה היסטרית עם שלל אופציות לשדרוג
מתכון בסיס שאפשר ורצוי לשחק איתו ולגוון עם הטעמים שאתם אוהבים. לתבל עם תבלינים ארומטיים, להוסיף עשבי תיבול, לערבב ביחד עם שומשום שחור או פשוט להשאיר אותה ככה, נייטרלית.
מצרכים (ל-10 דוסות):
1 כוס (כ-200 גרם) אורז בסמטי מלא
1 כוס (כ-200 גרם) עדשים כתומות
כ-2 כוסות מים
מעט מלח
לדוסה הודית מוסיפים:
1 כפית אבקת קארי
חופן עלי כוסברה, קצוצים דק
לדוסה ים תיכונית מוסיפים:
1 כפית חוויאג’ למרק
חופן עלי זעתר או אורגנו טרי, קצוצים דק
לדוסה מקסיקנית מוסיפים:
1/4 כפית פפריקה מתוקה מעושנת
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
אופן הכנה:
+ יום לפני ההכנה: שוטפים היטב את האורז ואת העדשים ומשרים בנפרד בשפע מים למשך הלילה. למחרת מסננים ומעבירים למיכל של בלנדר חזק. אל תדלגו על השלב הזה, הוא קריטי להצלחת המתכון וריכוך האורז והעדשים.
+ מוסיפים 1 ו-1/2 כוסות מים וטוחנים לבלילה חלקה. ממשיכים להוסיף מים בהדרגה, עד לקבלת מרקם של טחינה (ממש כמו מרקם של קרפ טיפה יותר סמיך). אם רוצים, מחלקים את הבלילה לשלוש קערות ומתבלים כל אחת בתיבול אחר.
+ מלהיטים מעל להבה גבוהה מחבת קרפ או נון-סטיק, אפשר לשמן אותה במעט שמן ולספוג מעט עם נייר סופג אבל לא חייבים.
+ יוצקים מצקת מהבלילה ומשטחים כמו שמכינים קרפ רק עבה יותר. מטגנים מעל להבה גבוהה עד שהחלק התחתון מזהיב וניתק בקלות מהמחבת. הופכים, ממתינים כמה שניות נוספות ומעבירים לצלחת. ממשיכים כך עם יתר הבלילה.
+ ממלאים ומגישים: מורחים על הדוסה המוכנה את אחד הממרחים, מניחים עליו את התבשיל או הסלט ומגלגלים או מקפלים לצורה שאוהבים.
הערות חשובות
– אפשר להכין את הדוסה גם מאורז לבן מכל סוג שאוהבים.
– אוהבים את הדוסה קריספית? פשוט מכניסים לתנור לכמה דקות עד שהיא מקבלת גוון זהוב.
– ניתן להחזיק את בלילת הדוסה במקרר, בקופסה סגורה, במשך שבוע. כשרוצים להכין אותה מוסיפים מים עד שמגיעים שוב למרקם של טחינה כי הבלילה נוטה להסמיך.
– ניתן לטחון את האורז והעדשים עם מי ההשרייה.
דוסה הודית
תבשיל קארי ירקות בתנור
מצרכים:
2 תפוחי אדמה, קלופים
2 בטטות, קלופות
1/2 דלורית, קלופה
1/2 כרובית
1 ו-1/2 כוסות אפונה ירוקה קפואה
1 בצל סגול, קלוף
4-5 שיני שום, קלופות
1 פלפל צ’ילי טרי
1 ס”מ שורש ג’ינג’ר, קלוף
1 ס”מ שורש כורכום, קלוף (או 1 כפית אבקת כורכום)
1 כף אבקת קארי
1 כפית זרעי כמון כתושים
1 כפית זרעי כוסברה כתושים
1/2 כפית הל טחון
מלח, פלפל שחור גרוס
400 מ”ל (קופסה) קרם קוקוס
1 כוס ציר ירקות או מים
לצ’אטני כוסברה:
1 צרור גדול עלי כוסברה
1 עגבנייה קטנה, בשלה וקלופה
מיץ מ-1/2 לימון
מעט ג’ינג’ר קצוץ דק
2-3 כפות מים
1/2 כפית מלח
להגשה:
עלי כוסברה טריים
אופן הכנה:
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ קולפים את כל הירקות וחותכים לקוביות קטנות. מפרידים את הכרובית לפרחים וחותכים את הבצל לרבעים. פרסים את הצ’ילי לפרוסות דקות ומגרדים את הג’ינג’ר והכורכום על החלק הדק בפומפייה.
+ מניחים את כל המצרכים, כולל התבלינים, המים והקרם קוקוס, בתבנית גדולה של תנור ומערבבים היטב עם הידיים (אפשר עם כפפות).
+ צולים בתנור במשך 30-40 דקות עד שהרוטב מסמיך והירקות רכים לחלוטין.
+ בינתיים טוחנים את מצרכי הצ’אטני במעבד מזון לקבלת רוטב חלק. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.
+ מורחים צ’אטני כוסברה על דוסה מוכנה, מניחים עליה מתבשיל הירקות ומפזרים עלי כוסברה טריים. מקפלים או מגלגלים ומגישים חם.
דוסה ים תיכונית
תבשיל מנזלה של חצילים וזוקיני
מצרכים:
2 חצילים בגודל בינוני
3 זוקיני או קישואים מוצקים
חופן עלי זעתר או אורגנו טריים
2-3 כפות שמן זית
1/4 כפית מלח
מעט פלפל שחור
לרוטב:
700-800 גרם (בקבוק או קופסא גדולה) עגבניות מרוסקות
1 ו-1/2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים (אפשר קפוא, שטוף ומסונן או מקופסה)
1 כוס ציר ירקות או מים
1 בצל לבן, קלוף
2-3 שיני שום, קלופות
1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית בהרט
1/2 כפית חוויאג’
1/4 כפית פפריקה מעושנת
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
להגשה:
טחינה מוכנה
פטרוזיליה קצוצה
אופן הכנה:
+ מחממים תנור ל-250 מעלות.
+ פורסים את החצילים והקישואים לפרוסות בעובי 2 ס”מ וקוצצים דק את הזעתר או האורגנו.
+ חותכים לקוביות קטנות את הבצל והשום.
+ מניחים את פרוסות החצילים והזוקיני בקערה גדולה, מתבלים במלח, פלפל ועלי זעתר, מזלפים מעט שמן זית ומערבבים בידיים כך שכל הירקות ייעטפו.
+ מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים בתנור כ-15 דקות, להזהבה וריכוך.
+ בינתיים מכינים את הרוטב: מחממים מעט שמן זית בסיר רחב ומטגנים את הבצל והשום 2-3 דקות לריכוך. מוסיפים תבלינים, מערבבים וממשיכים לטגן עוד כדקה. מוסיפים את העגבניות, גרגירי החומוס וציר או מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל כ-10 דקות.
+ מעבירים את הירקות הצלויים לסיר עם הרוטב וממשיכים לבשל 5-10 דקות, לספיגת טעמים. טועמים ואם צריך מתקנים תיבול.
+ מורחים טחינה על דוסה מוכנה, מניחים עליה מהתבשיל החם, מקפלים או מגלגלים ומגישים.
דוסה מקסיקנית
סלט ירקות צבעוני ושמח עם שעועית שחורה
מצרכים:
גרגירים מקלח תירס גדול וטרי
1 כוס שעועית שחורה מבושלת (אפשר מקופסה, שטופה ומסוננת)
2 כוסות עגבניות שרי צבעוניות
1 פלפל אדום (גמבה) קטן
1 פלפל צהוב קטן
1 בצל סגול קטן, קלוף
1 פלפל צ’ילי קטן טרי
6 עלי חסה
חופן זיתי קלמטה, מגולענים
לרוטב:
מיץ מ-1/2 ליים או לימון
2 כפות שמן זית
1 שן שום, כתושה
1/8 כפית כמון
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
להגשה:
עלי כוסברה טריים
מיונז צ’יפוטלה טבעוני (להשיג ברשתות הטבע ואפשר גם להכין בבית)
אופן הכנה:
+ חוצים את עגבניות השרי וחותכים לקוביות קטנות את הפלפלים. פורסים את הבצל לרצועות דקות מאוד וקורעים ביד את עלי החסה.
+ מניחים את כל מצרכי הסלט בקערה גדולה.
+ מערבבים את מצרכי הרוטב ויוצקים על הסלט. מערבבים בעדינות בידיים, טועמים ואם צריך מתקנים תיבול.
+ מורחים על דוסה מוכנה מהמיונז המתובל, מניחים עליו מהסלט ומפזרים עלי כוסברה טריים. מקפלים או מגלגלים ומגישים.
מי מי מי מרגשת אותי כל כך על הבוקר?? איזה תענוג היה לעבוד על הפוסט הזה יחד. לא יכולה לחכות לפעם הבאה ???
אפשר במקום אורז פתיתים ,למי שלא אוהב אורז
איזה פוסט נהדר ומושקע! אני מאמצת בשמחה את כל המילויים, בנוגע לקרפ עצמו, יש לי ניסיון לא מועט, והמסקנה היא שאפשר לקצר מאוד את התהליך בלי לפגוע באיכות. אני מכינה את הדוסה מתערובת של קמח אחרז, קמח עדשים כתומות וקמח חומוס, מוסיפה מים, משהה כמה דקות כמו בלילה של פנקייק וזהו. יוצא מושלם!
אפשר בבקשה כמויות?
תוכלי בבקשה לפרט כמויות?
תודה!
ממש נשמע מעולה!!! אני עושה את אותו הדבר, רק נמנעת מהארסן בשימוש באורז המלא ומשתמש בכוסמת ירוקה מושרית במים חמים כחצי שעה, יוצא מעולה. תודה על המתכונים…
אז לערבב עדשים כתומות עם כוסמת ירוקה?
נשמע נהדר!
תודה לך על כל המתכונים.
שאלה: אם אין בלנדר אבל יש בלנדר מוט האם זה יכול לעשות את העבודה?
שלום, רחלי!
הכנתי אתמול את המתכון הזה עם הרבה חשש בלב כי מה בדיוק הולך לצאת לי פה, רק אורז ועדשים כתומות?! זה קצת מוזר…
אבל סמכתי עליך ובדיוק היה לי אורז מלא ועדשים כתומות שרציתי לגמור, אז אזרתי אומץ לנסות,
וזה הלך בגדול!
יצא מעדן!
אפילו בעלי התלהב מהמראה והטעם.
אני הולכת לאמץ בחום.
כל כך קל, טעים ובריא! שילוב מושלם!
אפשר להכין מראש ולשמור במקפיא/קירור?
אפשר להכין עם אורז בר (אדום)?
בגדול אמרו ליהות אורל דאל ו צ׳נל דאל, וחשוב מאוד לתת לבלילה לעמוד לפחות 8 שעות ולא להכין ישירות.