לביבות תפוחי אדמה של סבא בוריס

Posted on


כשהייתי קטנה, ימי שישי היו מוקדשים לביקור אצל סבא וסבתא. בתקופה ההיא, כשלסבא עוד היה כוח לעלות 4 קומות ברגל וסבתא עוד הייתה בריאה, היינו נוסעים אליהם לתל אביב וכבר בקומה השנייה מריחים את ריח הטיגונים שסבא כל כך אהב.

ברוב המקרים הגענו כשסבא עוד עמד במטבח, מחייך חיוך ענק כמו שרק הוא ידע לחייך ולצידו עמדה מחבת עקומה ושחורה שידעה ימים טובים בהרבה. עד היום אני לא בטוחה שסבא ידע בכלל מה פירוש המילה קלוריות או למה משמש נייר סופג, אבל לביבות הוא ידע להכין. בזה לא היה לאף אחד ספק.

ואז התיישבנו בסלון וזללנו את הלביבות
ואז התיישבנו בסלון וזללנו את הלביבות

באחת הפעמים האחרונות שביקרתי שם, איפשהו בין גיל 12 ל-13, מצאתי את סבא בסלון כשלצידו קערה ענקית ופומפייה. הכוח כבר לא היה אותו כוח והבריאות רחוקה מלהיות במיטבה, אבל הוא לא ויתר. בשבילו אוכל היה הרבה יותר מעוד מנה בארוחת צהריים. בטח כשהנכדים היו צריכים להגיע.

מאז הפעם ההיא, בה ישבתי בסלון וגירדתי ביחד איתו את תפוחי האדמה, כמעט ולא יצא לי להכין את הלביבות שהוא כל כך אהב, התפקיד החשוב הזה עבר לאבא שלי, שהשכיל להתבונן וללמוד ממנו מה שמים וכמה.

והנה אבא שלי, רגע אחרי שהלביבות יצאו מהמחבת והבית הריח כמו הדבר הכי מנחם שיש
והנה אבא שלי, רגע אחרי שהלביבות יצאו מהמחבת והבית הריח כמו הדבר הכי מנחם שיש

אז רגע לפני שחנוכה מגיע, ביקשתי מאבא לבוא אלי הביתה וללמד אותי בדיוק איך מכינים. כי אם יש משהו חשוב בעיני זה להעביר את המסורת וליצר זכרונות שעוברים מדור לדור.

היה לנו בוקר מדהים שבסופו התיישבנו על הכורסה בסלון, לצד צלחת עם לביבות וקופסת שמנת, וזללנו בהנאה. אין לי ספק שאי שם למעלה, סבא צפה בנו וחייך.

כל הדרך להכנת הלביבות המושלמות
כל הדרך להכנת הלביבות המושלמות

והנה גם כמה קטנות שאבא לימד אותי:

– במקור לא שמו גזר אבל סבתא רצתה להוסיף קצת צבע אז היא דאגה להכניס גם גזר.
– לא חייבים להוסיף קמח, הלביבות תצאנה נהדרות גם בלי. מדובר בתוספת קטנה של אבא כדי לייצב אותן.
– כמה שתגררו יותר דק ככה יצא יותר טעים.
– תפוחי אדמה אדומים טובים וטעימים יותר ללביבות.

זמן איכות עם אבא לצד המחבת במטבח
זמן איכות עם אבא לצד המחבת במטבח
ידיים שידעו וראו המון תמיד יכינו אוכל טוב יותר. טעים יותר. מרגש יותר
ידיים שידעו וראו המון תמיד יכינו אוכל טוב יותר. טעים יותר. מרגש יותר

לביבות תפוחי אדמה של סבא בוריס

מצרכים:
5-6 תפוחי אדמה, עדיף אדומים, קלופים
1 גזר, קלוף
1 ביצה
3 כפות קמח
1/2 כפית מלח

אופן הכנה:
– מגרדים את תפוחי האדמה והגזר על הצד המחוספס, זה שאף אחד לא משתמש בו, בפומפייה. נכון יש 4 צדדים? אז אחד גדול, אחד קטן, אחד פסים ואחד מחוספס :). זה קצת קשה אז סבלנות. אם לא מצליח לכם, אפשר לעבור ולגרד על החלק הדק.
– מעבירים את כל התכולה לתוך מגבת מטבח נקייה או בד חיתול אם יש לכם וסוגרים כמו שק. מועכים היטב כדי להפטר מכל הנוזלים. חשוב להשאיר את הנוזלים בקערה ולא לזרוק.
– את תפוחי האדמה והגזר הסחוטים מעבירים לקערה נוספת וממתינים במשך 30 דקות עד שהעמילן בנוזלים שסחטתם ירד למטה (הוא שוקע למטה).
– מוסיפים לקערה עם תפוחי האדמה והגזר את הביצה, הקמח והמלח ומוציאים מהקערה עם הנוזלים כף מהעמילן הלבן שנקווה למטה. אם אתם לא מוציאים אותו, פשוט תוסיפו כף מהנוזלים. מערבבים היטב.
– במחבת רחבה, עם שמן זית בגובה 1/2 ס”מ, מניחים תלוליות של תערובת בעזרת כף ומשטחים מעט עם גב הכף. זה בסדר אם הצורה לא לגמרי עגולה, זה כל היופי והטעם שיש קצוות קצת יותר דקים וקריספיים.
– מטגנים, בסבלנות רבה, על אש בינונית, עד שהלביבה זהובה בחלק התחתון ורק אז הופכים ומטגנים שוב עד הזהבה.
– מעבירים לצלחת עם נייר סופג ומגישים לצד שמנת חמוצה.

כמה עונג בלביבה אחת
כמה עונג בלביבה אחת

הערות ושדרוגים
– אבא לא מוסיף אבל אני מאוד אוהבת להוסיף גם 1/2 בצל לבן מגורד על פומפייה. ולא לשכוח לסחוט אותו ביחד עם תפוחי האדמה והגזר.
– אפשר לוותר על הגזר ואפשר גם לשים 2 גזרים במקום אחד או להמיר בדלורית/בטטה (אבל אל תגלו לאבא שהחלפתם, זה קצת לחלל את קודש הקודשים :).
– לגרסה טבעונית מוותרים על הביצה (אבל אז חשוב להשאיר את הקמח).
– לגרסה נטולת גלוטן מוותרים על הקמח או מחליפים בקמח עדשים.
– לגרסה אפויה פשוט מניחים תלוליות מהתערובת על תבנית תנור עם נייר אפייה משומן (חשוב שיהיה משומן) ואופים ב-190 מעלות עד הזהבה. מומלץ להפוך פעם אחת במהלך האפייה.

  • לשתף זה כיף

18 תגובות

  1. נעמי דה יונג says:

    נראה כל כך, כל כך טעים….וכמה שאני מסכימה איתך, עם ״הידיים שידעו וראו המון….״!

  2. שמרית says:

    שאלה: כדי לקצר זמן ומאמץ, האם ניתן להשתמש במג׳ימקס באותה להב של הפומפיה?

    1. רחלי קרוט says:

      כן, בהחלט. אבל על הדק ביותר

  3. רוית says:

    האם ניתן להכין את התערובת מראש ולשמור במקרר כמה שעות עד הטיגון?

    1. רחלי קרוט says:

      כן, רק לסגור היטב עם ניילון נצמד שלא ישחיר. אבל העדיפות היא להכין מתי שרוצים ופשוט לחמם בתנור, יוצא נהדר

  4. שרית says:

    מתה על המתכונים שלך. והלביבות האלו מזכירות לי מאוד את הדרניקי של אבא שלי. האם את בלארוסית?!

  5. בר says:

    יש לך רעיון למטבל לצד הלביבות שהוא ללא לקטוז? לאנשים הרגישים ללקטוז?

    1. רחלי קרוט says:

      טחינה גולמית, קרם קוקוס ורוטב צ’ילי בכמות זהה ואז מים עד שאת מגיעה לסמכות שאת אוהבת <3

  6. יעל says:

    כמה לביבות בערך יוצאות בכמות הזאת של המתכון?

  7. Nira AC says:

    הי
    הכמות הזו, כמה לביבות בערך יוצאות?

  8. דפני says:

    היי, לכמה לביבות מספיק המתכון? תודה:)

    1. נועם says:

      האם יש תשובה לכמות הלביבות?

  9. נועם says:

    היי לכמה לביבות מספיק המתכון??

    1. אסתר says:

      מצטרפת לשאלת הכמות 👆

  10. סתו says:

    כאחת שזכתה לטעום את הלביבות של סבא בוריס זו הייתה שלמות!!! וראובן ירש את המתכון והעשייה בדיוק כמו סבא בוריס.

  11. ירין says:

    טעימות גם באפייה?

  12. מלכה says:

    הי.לפני הלביבות אני קודם עם הסיפור המרגש.. כמו אצלי במשפחה עם אמא שאיננה שגם כשהיתה עם ההליכון המשיכה עם הקציצות/ לביבות שלה שגם הנינים זכו לטעום.. פשוט לא ויתרה.. עד הסוף.
    חג שמח ומלא אור.

  13. דקלה says:

    הלביבות הכי טעימות שהכנתי, ביי פאר. תודה רבה לסבא מוריס ולך על שיתוף המתכון שגם אנחנו נהנה

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend