חמין כל העולמות או: החמין הכי טעים שתכינו

Posted on

אמאל’ה, כמה סיפוק יש בהכנת חמין. כמה התרגשות יש כשהסיר הענק יוצא מהתנור, מפיץ ריח משוגע בכל הבית, ובפנים מחכים תפוחי אדמה שחומים, ביצים חומות, מלא קטניות רכות רכות עטופות ברוטב ובשר שמתפרק בפה. ולחשוב שאת כל הדבר המופלא הזה מכינים בכזאת קלות.

והפעם, ברוח האווירה הטובה שמביא איתו הגשם, החלטתי לאחד כמה סוגי חמין בסיר אחד. לקחת את כל הטוב שיש למטבחים להציע ולשדך בינהם.

תראו כמה זה רך ומענג ועדיין הכל אחד אחד

תמצאו כאן 2 סוגי שעועית ביחד עם גריסים שהם הבסיס לחמין האשכנזי ומצד שני יש פה שקית קוקי עם גרגירי חומוס שהופכים לחמאה אחרי הבישול ועוד שקית קוקי עם אורז עגול (הוא שומר על צורתו גם אחרי שעות ארוכות בתנור) שמזכיר טבית. למעלה, בשביל הטעם ובשביל אבא שלי, הוספתי גם קישקע שקניתי מוכן בסופר (נמצא במקפיא). אגב, יש המון אנשים שמניחים מעל, במקום הקישקע, ג’חנון שקונים מוכן קפוא, אתם לגמרי יכולים לאמץ את המנהג הזה גם.

הגזר מוסיף מתיקות טבעית, הקטניות הופכות רכות רכות (לא לשכוח להשרות) ותפוחי האדמה מקבלים צבע שחום משגע

מה שמופלא באוכל הזה, שהוא באמת לא מצריך הרבה עבודה. מטגנים בצל ושום, מוסיפים בשר ואת כל הקטניות, מתבלים ושולחים לתנור.

והחלק הקשה באמת? לחכות עד שזה יהיה מוכן בבוקר למחרת. ואף מילה על הריח שמדיר שינה כל הלילה.

חשוב מאוד להשרות את הקטניות (כולל האורז והחומוס והגריסים) לילה קודם
  • שימו לב: את אלה צריך להשרות לילה לפני ההכנה בהרבה מים – 2 סוגי שעועית, גריסי פנינה, גרגירי חומוס, אורז. את האורז אפשר להשרות גם שעה בלבד.
  • ועוד דבר, החומוס והאורז מתבשלים בתוך שקית קוקי. אם לא רוצים להשתמש בקוקי אפשר לוותר על החומוס והאורז ואפשר גם להוסיף את החומוס לחמין עצמו בלי השקית. את האורז לא מומלץ להוסיף לחמין עצמו בלי השקית.
  • מחכה לשמוע ולראות איך יצא לכם. אני באינסטגרם וגם בפייסבוק.
וואו וואו וואו

חמין כל העולמות

מצרכים לחמין:
4 כפות שמן זית
2 בצלים לבנים, קלופים
10 שיני שום, קלופות
1 גזר, קלוף
1 קילו בשר שריר, חתוך לקוביות גדולות
2 עצמות מח או 2 פרוסות אוסובוקו – לא חובה
3/4 כוס גריסי פנינה (סוגת)
1/2 כוס שעועית אדומה סוגת)
1 כוס שעועית לבנה (סוגת)
6-8 תפוחי אדמה, קלופים
6-8 ביצים
2 כפות פפריקה אדומה
2 כפות מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
2 כפות סילאן או מייפל או דבש
1 קישקע – קנוי

לשקיות קוקי:
1 כוס גרגירי חומוס (סוגת)
1 כוס אורז עגול (סוגת)
1 כף פפריקה אדומה
1 כף מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית בהרט
1 כף מייפל

אופן הכנה:
– שמים בקערות – גריסים, שעועית אדומה, שעועית לבנה, חומוס ואורז ומכסים בהמון מים. את החומוס והאורז חשוב לשים בקערה נפרדת כל אחד, את השאר אפשר לשים הכל ביחד בקערה אחת. אבל מלא מים מעל. משרים במשך 6 שעות או במשך הלילה.
– קוצצים את הבצל והגזר לקוביות.
– בסיר ענק שאפשר להכניס לתנור מטגנים את הבצל, הגזר והשום עד ריכוך.
– בינתיים מבשלים את הביצים במשך 10 דקות ומצננים.
– מוסיפים לסיר את הבשר והעצמות המח או האוסובוקו ומטגנים במשך 10 דקות. מדי פעם מערבבים.
– מסננים את 2 סוגי השעועית והגריסים ומוסיפים לסיר.
– מניחים מסביב את תפוחי האדמה והביצים הקשות.
– מערבבים בכוס את התבלינים: פפריקה, מלח, פלפל שחור וסילאן ומוסיפים מים רותחים (בגובה הכוס). מערבבים היטב ושופכים לתוך הסיר.
– מוסיפים לסיר מים רותחים עד לגובה הביצים ותפוחי האדמה.
– שמים בתוך 2 שקיות קוקי חומוס ואורז מסוננים מהמים (כל אחד בשקית נפרדת).
– מערבבים בכוס את התבלינים של השקיות קוקי: פפריקה, מלח, פלפל שחור, בהרט ומייפל ומוסיפים חצי מהתערובת לכל שקית. מערבבים בפנים וסוגרים את השקית בחלק העליון שיהיה לחומוס ולאורז מקום לתפוח. מחוררים את השקיות עם סכין חדה ב-4 מקומות (ניקוב עדין של חור לא חתך ממש) ומניחים מעל תפוחי האדמה והביצים.
– אם רוצים, מניחים מעל את הקישקע.
– סוגרים עם מכסה, מבשלים על אש גבוהה 20 דקות ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-110 מעלות למשך 13-16 שעות. פותחים את המכסה, מוציאים את הקישקע, וממשיכים לבשל בתנור – ללא מכסה – במשך שעתיים או עד שרוצים לאכול.
– אל דאגה אם יש נוזלים, הם מתאדים ברגע שסוגרים את התנור וכל המצרכים בסיר קצת מצטננים שותים הכל. זאת הדרך שלכם להבטיח שהחמין יצא רך רך ולא יבש.

כל המטבחים בחמין אחד מושלם

הערות ושדרוגים
– במקום חומוס אפשר לשים בשקית חיטה.
– רוצים גרסה טבעונית? פשוט מוותרים על הבשר והביצים. יצא עדיין מושלם!
– לא חייבים שעועית אדומה ואפשר לוותר עליה למי שפחות אוהב או שאין בבית.
– אל תתקמצנו על המלח, חמין אוהב מאוד מלח ותמיד חסר ממנו.
– אם יש אנשים במשפחה שלא אוהבים גריסים, אפשר לשים אותם בשקית קוקי ואז מי שאוהב יאכל ומי שלא, לא.
– אפשר להוסיף לחמין גם 2-3 תמרים.
– אם אתם אוהבים טעם פיקנטי אפשר להוסיף 1/2 כפית פפריקה חריפה.
– המתכון בשיתוף סוגת.

ארוחה ל-10 אנשים שמכינים בפעם אחת

55 תגובות

  1. פולינה says:

    היי רחלי!
    אפשר להשתמש בשעועית קפואה?

  2. שירי says:

    מה אפשר במקום שקית קוקי?

    1. שרה says:

      אפשר שקית שאוספים בה מוצרי חלב מהסופר. רק ניילון מהסוג הזה מחליף שקית קוקי, לא שום ניילון אחר! לא יודעת כמה זה בריא אבל זה עובד ולא נמס.

    2. הילה says:

      יש שקיות בד / אלבד שאני מוכרת אם תירצי 0534758083

  3. עינת says:

    אפשר במקום תנור לשים על הפלטה?

    1. חן says:

      ניסית ?

    2. איסי says:

      כן, ככה הסבתות מכינות.

  4. בתאל says:

    היי רחלי! המתכון נראה משגע! האם אפשר להשתמש בסיר לבישול איטי במקום בסיר רגיל?

  5. קרין says:

    היי רחלי, המתכון שלך הגיע בול בזמן! יש לי בבית אורז סושי ואורז לריזוטו. מה לדעתך יתאים יותר? תודה!

  6. נעמה says:

    שקית קוקי ??? מי את, קוקי? שקית קוקי היא ביספינול לפנים!! לא לגעתתתת! אפשר בכיף שקיות בד כותנה, כמו פעם בריא וטעים!!

    קרוטית, אם את רצינית… טוב, אני הייתי מסירה לאלתר כל זכר לרעל הזה. בטח כשיש מגע ישיר עם שמן!

    כל המידע מתוקף אצל דר’ גיל יוסף שחר. וגם אני בוגרת טכניון , רק בהנדסה רפואית ולא ברפואה.

    תודה. וחג שמח ומאיר ובריא, אורך ימים ושנים עם בריאות שלמה לכל המשפחה 🙂

    1. אני says:

      ישר כח על מידע!

  7. דנה says:

    הי. הכנתי. למניעת גזים הרתחתי 3 פעמים וניקיתי את הקטניות לפני . כל השאר הכנתי בדיוק לפי המתכון. נשא3ו לי המון נוזלים בסוף…. מלא. מה הסיבה לדעתך?

    1. רחלי קרוט says:

      שהקטניות כבר היו די מוכנות בגלל ההרתחה אז הן לא ספגו את המים. אבל לא נורא חמין רטוב זה כיף, אחרי שהו מצטנן לרוב חלק מהנוזלים נספגים.

    2. הודיה says:

      מכיוון שהרתחתם את הקטניות כבר 3 פעמים אז סופגים פחות נוזלים

  8. אסתר says:

    האם לדעתך כדאי להפחית מכמות הנוזלים אם שמים על הפלטה ולא בתנור? שלא יצא נוזלי מידיי..

  9. דלית says:

    האם לא צריך להוסיף מים לאורז/חיטה בשקית הקוקי?

  10. מילכה says:

    רחלי שלום,
    הכנתי אתמול את החמין המוששששש שלך. יצא מדהים ואפילו המתבגרים החשדניים שלנו אכלו וביקשו תוספת!!!
    תודה על המתכון המושלם!!! הכנתי בשקית האורז תערובת של אורז חום מלא ואורז בסמטי מלא ויאמיייי כמה טעים….

    1. רחלי קרוט says:

      ממש ממש כיף לשמוע! תודה שחזרת לשתף <3

  11. אסתר says:

    הכנתי שבת שעברה והטעמים היו משגעים.
    הבעיה שהחומוס והאורז לא התבשלו.
    עשיתי מספיק חורים בשקיות הקוקי. אני חושבת שהחורים היום צריכים להתמקד יותר בתחתית השקית לא? אולי בגלל שעשיתי חורים בעיקר מהחלק האמצעי ומעלה, המים לא הגיעו אליהם.. ?!

    1. שירי says:

      גם לי זה קרה, הוספתי מים לשקיות קוקי בפעם השניה שהכנתי ויצא מושלם!!! לא יכולתי לוותר על המתכון המופלא הזה. תודה רחלי ♥️

  12. אסתר says:

    אגב לציין שהכנתי על הפלטה ובכלל לא הכנסתי את הסיר לתנור ועדיין יצא מעולה.
    וגם.. הייתי מפחיתה מעט מהמלח (ייתכן והסיר שלי לא היה מאוד גדול כמו אצלך ולכן המלח היה מידי מורגש)

  13. רותם says:

    עכשיו על האש 🙂

  14. סימה says:

    הי..רוצה להכין האורז שנראה סוף..על הפלטה. האם ךא צריך מים להוסיף לשקית? רואה בתגובות ששאלו…? תודהה ועל כיף של מתכוניםםם.

  15. חיים קליגר says:

    הכנתי את חמין וכול הבית ריחות תודה על מתכון ושמתי את הכול בסיר לבישול איטי יצא מעולה

  16. חן says:

    איך מכינים על הפלטה ?

    1. איסי says:

      בדיוק אותו הדבר עד שלב התנור, ואז במקום לתנור שמים על פלטה.

  17. יעל says:

    רחלי,
    את הקישקע או הג׳חנון צריך להפשיר?
    תודה

    1. רחלי קרוט says:

      אין צורך

      1. רוט says:

        היכן ניתן לקרא את התשובות לשואלות

  18. לי says:

    היי רחלי,
    אין לי שקית קוקי ואני רוצה להשתמש באורז עגול, חומוס ושעועית. האם אפשר לשים ישירות בסיר בלי שקית?

  19. חני says:

    וואווו איזה חמין,
    אני פעם ראיתי את המתכון באקראי,ניסיתי,ומאז הכל נוסטלגיה…
    תודה רחלי,

  20. לינור says:

    הי רחלי! נראה מעולה! אם רוצים להוסיף ג׳חנון מתי להוסיף אותו והאם צריך להפשיר לפני? תודה רבה:)

  21. מיקה says:

    הכנתי לשבת ויצא מצוין ממש.כולל ילדים סרבנים שביקשו עוד.
    השתמשתי באסאדו.ואת הקטניות הכנסתי ישר לסיר בלי הפרדה.
    הבעיה היחידה היתה שנשארו נוזלים בסיר.פעם הבאה אני אתן לזה יותר זמן…
    תודה רבה על המתכון!

  22. חגי says:

    אני מחליף את הקישקע בג’חנון, כפי שכתוב.

    האם גם את הג’חנון יש להוציא כשפותחים את המכסה של הסיר, לפני בישול סופי של שעתיים, כפי שכתוב לגבי הקישקע?

  23. כרמית says:

    הכנתי ויצא מושלםםםםםם
    הספיק ל 5 -6 אנשים

  24. סופי says:

    הי רחלי,
    זה נראה נפלא
    האם צריך להוסיף מים לשקית קוקי?
    אני מתכננת לשים גריסים בשקית

  25. לירון says:

    הי רחלי. אפשר להשתמש בבשר כתף במקום בשריר?
    תודה

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר

  26. אסתי says:

    מתכון מנצח! פעם שניה שמכינה ויוצא מעדן! תודה רבה

  27. ענבל says:

    היי רחלי!
    אם אני משתמשת בסיר לבישול איטי, איך כדאי להתנהל עם ההרתחה?

    1. ענבל says:

      הכוונה היא סיר חשמלי*

  28. יעלי says:

    רחלי יקרה- אוהבת מאוד את המתכונים שלך. נהדרים ומצליחים תמיד.
    אני לא משתמשת בשקית קוקי – יש בהן חומרים לא בריאים – כך קראתי. משתמשת בשקית כותנה מיוחדת לחיטה. אמנם צריך לשטוף לאחר השימוש – יותר בטוחה לנו ולסביבה. שבת שלום❤️

  29. תמר says:

    קודם כל, המתכון נהדר! זה החמין הראשון שאי פעם הכנתי ואני גם חסרת ידע משפחתי על חמין אז באמת באתי בלי מושג, והוא יצא ממש טעים 🙂 ממש חווית הצלחה!

    יש לי שתי שאלות לגבי ההכנה- השתמשתי בסיר בינוני (כי זה הכי גדול שמצאתי) ומלאתי מים לכיסוי תפוחי האדמה ועוד קצת, ובמכסה יש חור קטן מכוון לשחרור אדים ומלכתחילה לא הרמטי. בבוקר גיליתי שאין נוזלים בכלל ועבר רק חצי מזמן הבישול, אז הוספתי עוד קומקום. אז השאלות- האם מלכתחילה הייתי צריכה לשים הרבה יותר מים בסיר הרבה יותר גדול? או שהסיר והמכסה לא מתאימים לחמין ועדיף לכסות בנייר כסף או משהו כדי שלא יצאו נוזלים?

    תודה!

  30. שירה says:

    היי,

    האם את חושבת שיתאים גם להוסיף קישוא?

    מתכון מעולה, תודה רבה!

  31. עינת says:

    חמין מעולה, בעלי אכל אותו כל השבוע וביקש גם בשבת הזאת.
    תודה רבה על מתכונים מדוייקים וטעימים
    שבת שלום

  32. רוני says:

    אפשר בלי פפריקה (אני עם הליקובקטר)

    1. רוני says:

      אני שואלת כמובן..

    2. איריס says:

      ראשית, אפשר בלי פפריקה.
      אפשר במקום זה עגבניות חתוכות דק. יוצא נהדר.

      מה הקשר בין הליקובקטור לעגבניות?

  33. Tamar says:

    הערות כלליות בקשר לחמין:
    1. ניתן לבשל לפני השבת ואז להניח על הפלטה/ כיסוי לגז – יוצא מעולה.
    2. מבחינה בריאותית לא כדאי להכניס ביצים בקליפתן – אלא ביצים קלופות שבושלו, מכיוון שהקליפה עשויה להיות מלאה בחיידקים (שטיפה לא מועילה! היא בעייתית ומסוכנת)
    3. בשלב הראשוני של השחמת הבשר להוסיף מעט סילאן – תורם לקרמול, טעם וצבע משגע.
    4. למי שאוהב חוויאג’ למרק – מומלץ מאוד להוסיף מעט.

    שנזכה לכולנו לכבד ולשמור את השבתות כראוי.
    בשורות טובות!

  34. תמר קלט says:

    מתכון נראה מעולה.
    האם אפשר אחרי הבישול על הגז לשים על הפלטה וזה עושה את אותה פעולה כמו התנור?

  35. דנה says:

    יש לך מתכון לקיגל לחמין? תודה!

    1. עפרה says:

      קיגל לחמין:
      1 בצל מגורד
      1 תפו”א מגורד
      1 ביצה
      חצי חב’ מרגרינה
      2 כוסות קמח
      מלח פלפל פפריקה,א.מרק עוף
      מים רותחים.

  36. איריס says:

    ראשית, אפשר בלי פפריקה.
    אפשר במקום זה עגבניות חתוכות דק. יוצא נהדר.

    מה הקשר בין הליקובקטור לעגבניות?

  37. אורטל says:

    רחלי המתכון נראה מעולה! איך מתבלים גריסי פנינה בשקית קוקי לטובת רגישים לגלוטן ? כמו שמתבלים את החיטה?
    תודה רבה!

  38. ליאת לייבוביץ says:

    אם אני לוקחת קוקלות ממתכון אחר שלך 🙂 ומוסיפה לחמין הזה. איך להעריך כמה מים להוסיף ?
    ממש בא לי לנסות את הקוקלות חחחח

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend