בלוג הקולינריה של רחלי קרוט - קרוטית
בלוג הקולינריה של רחלי קרוט - קרוטית
בית ארוחות צהריים חמין כל העולמות או: החמין הכי טעים שתכינו

חמין כל העולמות או: החמין הכי טעים שתכינו

מאת רחלי קרוט

אמאל'ה, כמה סיפוק יש בהכנת חמין. כמה התרגשות יש כשהסיר הענק יוצא מהתנור, מפיץ ריח משוגע בכל הבית, ובפנים מחכים תפוחי אדמה שחומים, ביצים חומות, מלא קטניות רכות רכות עטופות ברוטב ובשר שמתפרק בפה. ולחשוב שאת כל הדבר המופלא הזה מכינים בכזאת קלות.

והפעם, ברוח האווירה הטובה שמביא איתו הגשם, החלטתי לאחד כמה סוגי חמין בסיר אחד. לקחת את כל הטוב שיש למטבחים להציע ולשדך בינהם.

תראו כמה זה רך ומענג ועדיין הכל אחד אחד

תמצאו כאן 2 סוגי שעועית ביחד עם גריסים שהם הבסיס לחמין האשכנזי ומצד שני יש פה שקית קוקי עם גרגירי חומוס שהופכים לחמאה אחרי הבישול ועוד שקית קוקי עם אורז עגול (הוא שומר על צורתו גם אחרי שעות ארוכות בתנור) שמזכיר טבית. למעלה, בשביל הטעם ובשביל אבא שלי, הוספתי גם קישקע שקניתי מוכן בסופר (נמצא במקפיא). אגב, יש המון אנשים שמניחים מעל, במקום הקישקע, ג'חנון שקונים מוכן קפוא, אתם לגמרי יכולים לאמץ את המנהג הזה גם.

הגזר מוסיף מתיקות טבעית, הקטניות הופכות רכות רכות (לא לשכוח להשרות) ותפוחי האדמה מקבלים צבע שחום משגע

מה שמופלא באוכל הזה, שהוא באמת לא מצריך הרבה עבודה. מטגנים בצל ושום, מוסיפים בשר ואת כל הקטניות, מתבלים ושולחים לתנור.

והחלק הקשה באמת? לחכות עד שזה יהיה מוכן בבוקר למחרת. ואף מילה על הריח שמדיר שינה כל הלילה.

חשוב מאוד להשרות את הקטניות (כולל האורז והחומוס והגריסים) לילה קודם

  • שימו לב: את אלה צריך להשרות לילה לפני ההכנה בהרבה מים – 2 סוגי שעועית, גריסי פנינה, גרגירי חומוס, אורז. את האורז אפשר להשרות גם שעה בלבד.
  • ועוד דבר, החומוס והאורז מתבשלים בתוך שקית קוקי. אם לא רוצים להשתמש בקוקי אפשר לוותר על החומוס והאורז ואפשר גם להוסיף את החומוס לחמין עצמו בלי השקית. את האורז לא מומלץ להוסיף לחמין עצמו בלי השקית.
  • מחכה לשמוע ולראות איך יצא לכם. אני באינסטגרם וגם בפייסבוק.

וואו וואו וואו

חמין כל העולמות

מצרכים לחמין:
4 כפות שמן זית
2 בצלים לבנים, קלופים
10 שיני שום, קלופות
1 גזר, קלוף
1 קילו בשר שריר, חתוך לקוביות גדולות
2 עצמות מח או 2 פרוסות אוסובוקו – לא חובה
3/4 כוס גריסי פנינה (סוגת)
1/2 כוס שעועית אדומה סוגת)
1 כוס שעועית לבנה (סוגת)
6-8 תפוחי אדמה, קלופים
6-8 ביצים
2 כפות פפריקה אדומה
2 כפות מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
2 כפות סילאן או מייפל או דבש
1 קישקע – קנוי

לשקיות קוקי:
1 כוס גרגירי חומוס (סוגת)
1 כוס אורז עגול (סוגת)
1 כף פפריקה אדומה
1 כף מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית בהרט
1 כף מייפל

אופן הכנה:
– שמים בקערות – גריסים, שעועית אדומה, שעועית לבנה, חומוס ואורז ומכסים בהמון מים. את החומוס והאורז חשוב לשים בקערה נפרדת כל אחד, את השאר אפשר לשים הכל ביחד בקערה אחת. אבל מלא מים מעל. משרים במשך 6 שעות או במשך הלילה.
– קוצצים את הבצל והגזר לקוביות.
– בסיר ענק שאפשר להכניס לתנור מטגנים את הבצל, הגזר והשום עד ריכוך.
– בינתיים מבשלים את הביצים במשך 10 דקות ומצננים.
– מוסיפים לסיר את הבשר והעצמות המח או האוסובוקו ומטגנים במשך 10 דקות. מדי פעם מערבבים.
– מסננים את 2 סוגי השעועית והגריסים ומוסיפים לסיר.
– מניחים מסביב את תפוחי האדמה והביצים הקשות.
– מערבבים בכוס את התבלינים: פפריקה, מלח, פלפל שחור וסילאן ומוסיפים מים רותחים (בגובה הכוס). מערבבים היטב ושופכים לתוך הסיר.
– מוסיפים לסיר מים רותחים עד לגובה הביצים ותפוחי האדמה.
– שמים בתוך 2 שקיות קוקי חומוס ואורז מסוננים מהמים (כל אחד בשקית נפרדת).
– מערבבים בכוס את התבלינים של השקיות קוקי: פפריקה, מלח, פלפל שחור, בהרט ומייפל ומוסיפים חצי מהתערובת לכל שקית. מערבבים בפנים וסוגרים את השקית בחלק העליון שיהיה לחומוס ולאורז מקום לתפוח. מחוררים את השקיות עם סכין חדה ב-4 מקומות (ניקוב עדין של חור לא חתך ממש) ומניחים מעל תפוחי האדמה והביצים.
– אם רוצים, מניחים מעל את הקישקע.
– סוגרים עם מכסה, מבשלים על אש גבוהה 20 דקות ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-110 מעלות למשך 13-16 שעות. פותחים את המכסה, מוציאים את הקישקע, וממשיכים לבשל בתנור – ללא מכסה – במשך שעתיים או עד שרוצים לאכול.
– אל דאגה אם יש נוזלים, הם מתאדים ברגע שסוגרים את התנור וכל המצרכים בסיר קצת מצטננים שותים הכל. זאת הדרך שלכם להבטיח שהחמין יצא רך רך ולא יבש.

כל המטבחים בחמין אחד מושלם

הערות ושדרוגים
– במקום חומוס אפשר לשים בשקית חיטה.
– רוצים גרסה טבעונית? פשוט מוותרים על הבשר והביצים. יצא עדיין מושלם!
– לא חייבים שעועית אדומה ואפשר לוותר עליה למי שפחות אוהב או שאין בבית.
– אל תתקמצנו על המלח, חמין אוהב מאוד מלח ותמיד חסר ממנו.
– אם יש אנשים במשפחה שלא אוהבים גריסים, אפשר לשים אותם בשקית קוקי ואז מי שאוהב יאכל ומי שלא, לא.
– אפשר להוסיף לחמין גם 2-3 תמרים.
– אם אתם אוהבים טעם פיקנטי אפשר להוסיף 1/2 כפית פפריקה חריפה.
– המתכון בשיתוף סוגת.

ארוחה ל-10 אנשים שמכינים בפעם אחת

אולי יעניין אותך

56 תגובות

פולינה 26 בדצמבר 2019 - 14:10

היי רחלי!
אפשר להשתמש בשעועית קפואה?

השב
שירי 26 בדצמבר 2019 - 14:14

מה אפשר במקום שקית קוקי?

השב
שרה 31 במרץ 2022 - 17:18

אפשר שקית שאוספים בה מוצרי חלב מהסופר. רק ניילון מהסוג הזה מחליף שקית קוקי, לא שום ניילון אחר! לא יודעת כמה זה בריא אבל זה עובד ולא נמס.

השב
הילה 25 בינואר 2023 - 7:39

יש שקיות בד / אלבד שאני מוכרת אם תירצי 0534758083

השב
עינת 26 בדצמבר 2019 - 16:41

אפשר במקום תנור לשים על הפלטה?

השב
חן 20 בפברואר 2020 - 20:22

ניסית ?

השב
איסי 25 בינואר 2024 - 0:28

כן, ככה הסבתות מכינות.

השב
בתאל 26 בדצמבר 2019 - 18:40

היי רחלי! המתכון נראה משגע! האם אפשר להשתמש בסיר לבישול איטי במקום בסיר רגיל?

השב
קרין 26 בדצמבר 2019 - 20:42

היי רחלי, המתכון שלך הגיע בול בזמן! יש לי בבית אורז סושי ואורז לריזוטו. מה לדעתך יתאים יותר? תודה!

השב
נעמה 28 בדצמבר 2019 - 21:51

שקית קוקי ??? מי את, קוקי? שקית קוקי היא ביספינול לפנים!! לא לגעתתתת! אפשר בכיף שקיות בד כותנה, כמו פעם בריא וטעים!!

קרוטית, אם את רצינית… טוב, אני הייתי מסירה לאלתר כל זכר לרעל הזה. בטח כשיש מגע ישיר עם שמן!

כל המידע מתוקף אצל דר' גיל יוסף שחר. וגם אני בוגרת טכניון , רק בהנדסה רפואית ולא ברפואה.

תודה. וחג שמח ומאיר ובריא, אורך ימים ושנים עם בריאות שלמה לכל המשפחה 🙂

השב
אני 15 בפברואר 2024 - 14:03

ישר כח על מידע!

השב
דנה 29 בדצמבר 2019 - 0:12

הי. הכנתי. למניעת גזים הרתחתי 3 פעמים וניקיתי את הקטניות לפני . כל השאר הכנתי בדיוק לפי המתכון. נשא3ו לי המון נוזלים בסוף…. מלא. מה הסיבה לדעתך?

השב
רחלי קרוט 31 בדצמבר 2019 - 23:18

שהקטניות כבר היו די מוכנות בגלל ההרתחה אז הן לא ספגו את המים. אבל לא נורא חמין רטוב זה כיף, אחרי שהו מצטנן לרוב חלק מהנוזלים נספגים.

השב
הודיה 21 בדצמבר 2023 - 0:26

מכיוון שהרתחתם את הקטניות כבר 3 פעמים אז סופגים פחות נוזלים

השב
אסתר 1 בינואר 2020 - 9:56

האם לדעתך כדאי להפחית מכמות הנוזלים אם שמים על הפלטה ולא בתנור? שלא יצא נוזלי מידיי..

השב
דלית 1 בינואר 2020 - 17:36

האם לא צריך להוסיף מים לאורז/חיטה בשקית הקוקי?

השב
מילכה 4 בינואר 2020 - 18:54

רחלי שלום,
הכנתי אתמול את החמין המוששששש שלך. יצא מדהים ואפילו המתבגרים החשדניים שלנו אכלו וביקשו תוספת!!!
תודה על המתכון המושלם!!! הכנתי בשקית האורז תערובת של אורז חום מלא ואורז בסמטי מלא ויאמיייי כמה טעים….

השב
רחלי קרוט 5 בינואר 2020 - 8:54

ממש ממש כיף לשמוע! תודה שחזרת לשתף <3

השב
אסתר 9 בינואר 2020 - 19:42

הכנתי שבת שעברה והטעמים היו משגעים.
הבעיה שהחומוס והאורז לא התבשלו.
עשיתי מספיק חורים בשקיות הקוקי. אני חושבת שהחורים היום צריכים להתמקד יותר בתחתית השקית לא? אולי בגלל שעשיתי חורים בעיקר מהחלק האמצעי ומעלה, המים לא הגיעו אליהם.. ?!

השב
שירי 10 בינואר 2020 - 23:49

גם לי זה קרה, הוספתי מים לשקיות קוקי בפעם השניה שהכנתי ויצא מושלם!!! לא יכולתי לוותר על המתכון המופלא הזה. תודה רחלי ♥️

השב
אסתר 9 בינואר 2020 - 19:53

אגב לציין שהכנתי על הפלטה ובכלל לא הכנסתי את הסיר לתנור ועדיין יצא מעולה.
וגם.. הייתי מפחיתה מעט מהמלח (ייתכן והסיר שלי לא היה מאוד גדול כמו אצלך ולכן המלח היה מידי מורגש)

השב
רותם 10 בינואר 2020 - 19:20

עכשיו על האש 🙂

השב
סימה 14 בינואר 2020 - 5:17

הי..רוצה להכין האורז שנראה סוף..על הפלטה. האם ךא צריך מים להוסיף לשקית? רואה בתגובות ששאלו…? תודהה ועל כיף של מתכוניםםם.

השב
חיים קליגר 1 בפברואר 2020 - 11:53

הכנתי את חמין וכול הבית ריחות תודה על מתכון ושמתי את הכול בסיר לבישול איטי יצא מעולה

השב
חן 20 בפברואר 2020 - 20:25

איך מכינים על הפלטה ?

השב
איסי 25 בינואר 2024 - 0:31

בדיוק אותו הדבר עד שלב התנור, ואז במקום לתנור שמים על פלטה.

השב
יעל 27 במרץ 2020 - 14:14

רחלי,
את הקישקע או הג׳חנון צריך להפשיר?
תודה

השב
רחלי קרוט 28 במרץ 2020 - 14:46

אין צורך

השב
רוט 31 בינואר 2024 - 11:53

היכן ניתן לקרא את התשובות לשואלות

השב
לי 6 באפריל 2020 - 23:23

היי רחלי,
אין לי שקית קוקי ואני רוצה להשתמש באורז עגול, חומוס ושעועית. האם אפשר לשים ישירות בסיר בלי שקית?

השב
חני 17 באפריל 2020 - 11:10

וואווו איזה חמין,
אני פעם ראיתי את המתכון באקראי,ניסיתי,ומאז הכל נוסטלגיה…
תודה רחלי,

השב
לינור 12 בנובמבר 2020 - 9:02

הי רחלי! נראה מעולה! אם רוצים להוסיף ג׳חנון מתי להוסיף אותו והאם צריך להפשיר לפני? תודה רבה:)

השב
מיקה 30 בנובמבר 2020 - 8:32

הכנתי לשבת ויצא מצוין ממש.כולל ילדים סרבנים שביקשו עוד.
השתמשתי באסאדו.ואת הקטניות הכנסתי ישר לסיר בלי הפרדה.
הבעיה היחידה היתה שנשארו נוזלים בסיר.פעם הבאה אני אתן לזה יותר זמן…
תודה רבה על המתכון!

השב
חגי 18 בדצמבר 2020 - 21:28

אני מחליף את הקישקע בג'חנון, כפי שכתוב.

האם גם את הג'חנון יש להוציא כשפותחים את המכסה של הסיר, לפני בישול סופי של שעתיים, כפי שכתוב לגבי הקישקע?

השב
כרמית 2 בינואר 2021 - 22:56

הכנתי ויצא מושלםםםםםם
הספיק ל 5 -6 אנשים

השב
סופי 4 בינואר 2021 - 10:57

הי רחלי,
זה נראה נפלא
האם צריך להוסיף מים לשקית קוקי?
אני מתכננת לשים גריסים בשקית

השב
לירון 12 בינואר 2021 - 14:38

הי רחלי. אפשר להשתמש בבשר כתף במקום בשריר?
תודה

השב
רחלי קרוט 12 בינואר 2021 - 22:51

אפשר

השב
אסתי 16 בינואר 2021 - 10:56

מתכון מנצח! פעם שניה שמכינה ויוצא מעדן! תודה רבה

השב
ענבל 16 בפברואר 2021 - 15:59

היי רחלי!
אם אני משתמשת בסיר לבישול איטי, איך כדאי להתנהל עם ההרתחה?

השב
ענבל 16 בפברואר 2021 - 16:20

הכוונה היא סיר חשמלי*

השב
יעלי 17 בדצמבר 2021 - 8:01

רחלי יקרה- אוהבת מאוד את המתכונים שלך. נהדרים ומצליחים תמיד.
אני לא משתמשת בשקית קוקי – יש בהן חומרים לא בריאים – כך קראתי. משתמשת בשקית כותנה מיוחדת לחיטה. אמנם צריך לשטוף לאחר השימוש – יותר בטוחה לנו ולסביבה. שבת שלום❤️

השב
תמר 21 בדצמבר 2021 - 11:53

קודם כל, המתכון נהדר! זה החמין הראשון שאי פעם הכנתי ואני גם חסרת ידע משפחתי על חמין אז באמת באתי בלי מושג, והוא יצא ממש טעים 🙂 ממש חווית הצלחה!

יש לי שתי שאלות לגבי ההכנה- השתמשתי בסיר בינוני (כי זה הכי גדול שמצאתי) ומלאתי מים לכיסוי תפוחי האדמה ועוד קצת, ובמכסה יש חור קטן מכוון לשחרור אדים ומלכתחילה לא הרמטי. בבוקר גיליתי שאין נוזלים בכלל ועבר רק חצי מזמן הבישול, אז הוספתי עוד קומקום. אז השאלות- האם מלכתחילה הייתי צריכה לשים הרבה יותר מים בסיר הרבה יותר גדול? או שהסיר והמכסה לא מתאימים לחמין ועדיף לכסות בנייר כסף או משהו כדי שלא יצאו נוזלים?

תודה!

השב
שירה 10 בפברואר 2022 - 11:37

היי,

האם את חושבת שיתאים גם להוסיף קישוא?

מתכון מעולה, תודה רבה!

השב
עינת 20 בינואר 2023 - 10:58

חמין מעולה, בעלי אכל אותו כל השבוע וביקש גם בשבת הזאת.
תודה רבה על מתכונים מדוייקים וטעימים
שבת שלום

השב
רוני 28 ביולי 2023 - 3:11

אפשר בלי פפריקה (אני עם הליקובקטר)

השב
רוני 28 ביולי 2023 - 3:12

אני שואלת כמובן..

השב
איריס 25 בינואר 2024 - 0:36

ראשית, אפשר בלי פפריקה.
אפשר במקום זה עגבניות חתוכות דק. יוצא נהדר.

מה הקשר בין הליקובקטור לעגבניות?

השב
Tamar 28 בדצמבר 2023 - 14:28

הערות כלליות בקשר לחמין:
1. ניתן לבשל לפני השבת ואז להניח על הפלטה/ כיסוי לגז – יוצא מעולה.
2. מבחינה בריאותית לא כדאי להכניס ביצים בקליפתן – אלא ביצים קלופות שבושלו, מכיוון שהקליפה עשויה להיות מלאה בחיידקים (שטיפה לא מועילה! היא בעייתית ומסוכנת)
3. בשלב הראשוני של השחמת הבשר להוסיף מעט סילאן – תורם לקרמול, טעם וצבע משגע.
4. למי שאוהב חוויאג' למרק – מומלץ מאוד להוסיף מעט.

שנזכה לכולנו לכבד ולשמור את השבתות כראוי.
בשורות טובות!

השב
תמר קלט 24 בינואר 2024 - 18:28

מתכון נראה מעולה.
האם אפשר אחרי הבישול על הגז לשים על הפלטה וזה עושה את אותה פעולה כמו התנור?

השב
דנה 24 בינואר 2024 - 22:38

יש לך מתכון לקיגל לחמין? תודה!

השב
עפרה 13 בפברואר 2024 - 23:56

קיגל לחמין:
1 בצל מגורד
1 תפו"א מגורד
1 ביצה
חצי חב' מרגרינה
2 כוסות קמח
מלח פלפל פפריקה,א.מרק עוף
מים רותחים.

השב
איריס 25 בינואר 2024 - 0:37

ראשית, אפשר בלי פפריקה.
אפשר במקום זה עגבניות חתוכות דק. יוצא נהדר.

מה הקשר בין הליקובקטור לעגבניות?

השב
אורטל 15 בפברואר 2024 - 11:22

רחלי המתכון נראה מעולה! איך מתבלים גריסי פנינה בשקית קוקי לטובת רגישים לגלוטן ? כמו שמתבלים את החיטה?
תודה רבה!

השב
ליאת לייבוביץ 27 בנובמבר 2024 - 21:11

אם אני לוקחת קוקלות ממתכון אחר שלך 🙂 ומוסיפה לחמין הזה. איך להעריך כמה מים להוסיף ?
ממש בא לי לנסות את הקוקלות חחחח

השב
חמי נחם 19 בדצמבר 2024 - 8:49

אם אני רוצה להכין לשבת בבוקר
לכמה זמן לשים בתנור מראש בהנחה שזה גם ישב על הפלטה? או האם לדבוק במתכון ורק לחמם על הפלטה כמו כל תבשיל אחר?

השב

השאר תגובה

Send this to a friend