שבשבות שום או: מאפי שמרים מלוחים עם שום ועשבי תיבול

Posted on

די, לא מדברת יותר על הקורונה כאן. מספיק יש לי ממנה בראש 🙂

אז אתמול בבוקר קמתי עם החלטה – אני נכנסת למטבח, אופה ולשה, ולא חושבת על שום דבר חוץ מהבצק המתמסר והריח המושלם של השום. ואז, כשהכל היה מוכן, הנחתי שקית מלאה במאפים ליד הדלת של ההורים ושל האחים. שנרגיש כאילו נפגשנו למרות שלא.

במשך שעה לשתי ורידדתי, מילאתי וגלגלתי, וכשהמאפים יצאו מהתנור – משובללים ומלאים בריח של חמאה ושום (וגם שוקולד!) הבנתי שוב כמה מזל יש לי שהמטבח היה ונשאר מקום קטן של שגרה ושפיות.

שבשבות בדרך לתמור

אני קוראת למאפים הנהדרים האלה שבשבות כי הן מזכירות לי את המקל של השבשבת הצבעונית שקנו לי פעם בחוף הים. עמדתי שם, מול הרוח החזקה, מסתכלת בפליאה על השבשבת שהסתובבה ויצרה בליל של צבעים.

ככה זה התחיל. כמה מצרכים שיש בבית וקדימה למטבח

וכמה מילים על המתכון, גם ברוח ‘מה שיש בבית’ וגם בלי קשר. בבקשה תקראו:
– אני שמתי פה כמה כמה שיני שום קונפי וגם שום כתוש וגם אבקת שום. כן, אני אוהבת הרבה שום. אתם יכולים לשים מה שיש לכם בבית. ואפשר גם לוותר לגמרי ולשים רק חמאה ועשבי תיבול.
– עשבי תיבול: בימים כתיקונם אני אוהבת לשלב עירית ובזליקום. בגלל שאנחנו לא בימים כתיקונם אז אין לי בבית עירית ולכן שמי עשבי תיבול שגדלים אצלי באדנית. בזיליקום, פטרוזיליה, טימין, עלי סלרי ואורגנו. בקיצור, תהיו יצירתיים.
– אתם יכולים למלא בכל ממרח שאתם אוהבים. באמת שכל ממרח, אפילו ריבה או ממרח שוקולד, יעבדו פה. ואפשר גם לפזר מעל הממרח המתוק קוקוס או אגוזים טחונים.
– אם תעקבו אחרי ההוראות תגלו שהגלגול ממש קל. מצד שני, טיפל’ה קשה להסביר אותו אז שמה לכם גם סרטונים בסטורי באינסטגרם ואם הסטורי נעלם חפשו אותם בהיילייט.

הקיפולים האלה מסביב מייצרים חלקים קראנצ’ים לצד אמצע רך וכיפי

מחכה לכם עם כל השאלות, התמונות שלכם והתגובות בעמוד הפייסבוק שלנו. בואו, כיף ומחבק שם!

שבשבות שום או: מאפי שמרים מלוחים עם שום ועשבי תיבול

מצרכים:
700 גרם (5 כוסות) קמח רב תכליתי – קמח לבן סוגת
420 מ”ל (1 ו-3/4 כוסות) מים
10 גרם (1 כף) שמרים יבשים סוגת
2 כפות מייפל או סילאן או סוכר
3 כפות שמן זית
1 כפית מלח

למילוי:
100 גרם חמאה, רכה אבל לא מומסת
1/2 צרור עשבי תיבול טריים שיש לכם בבית (עירית, בצל ירוק, בזיליקום, פטרוזיליה, אורגנו, זעתר)
6 שיני שום, כתושות או 10 שיני שום קונפי
1 כפית שטוחה אבקת שום – למי שאוהב טעם דומיננטי של שום
1 כפית מלח גס
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
3 כפות שמן זית

לעיטור:
1 ביצה טרופה
מלח גס

אופן הכנה:
– בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל המצרכים פרט למלח ולשים במשך 3 דקות. מוסיפים את המלח ולשים על מהירות בינונית במשך 7 דקות נוספות.
– מכסים ומתפיחים במשך שעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו. אפשר להתפיח על השיש שעה או 6 שעות ומעלה במקרר.
– מרככים את החמאה (משאירים אותה בחוץ שעה או שמים במיקרו ל-30 שניות בלבד ומערבבים היטב. חשוב שלא תהיה מומסת אלא רכה כמו משחה).
– קוצצים את עשבי התיבול דק ומוסיפים לחמאה ביחד עם שאר המצרכים. שימו לב ששיני שום טריות צריכות להיות כתושות דק ושיני שום קונפי אפשר להוסיף ככה.
– מערבבים היטב היטב.
– ועכשיו בואו נהיה מרוכזים 🙂 מחלקים את הבצק ל-2 חלקים כדי שיהיה נוח וקל לעבוד ומרדדים כל חלק למלבן בעובי קצת פחות מ-1 ס”מ. מקפידים שהחלק הרחב של המלבן יהיה צמוד אליכם (למטה).
– מורחים חצי בצק, בצד ימין או שמאל, בממרח החמאה עם השום והתבלינים וסוגרים את החצי השני בלי הממרח על החצי שמרוח. יש לנו כמו ספר סגור נכון? מהמם, הלאה.
– חותכים את המלבן שנוצר לרצועות בעובי 2 ס”מ וכל רצועה כזאת מסובבים כמו בורג. פשוט יד ימין מוסבבת את הרצועה ימינה ויד שמאל מסובבת שמאלה. נוצרת רצועה מסובבת כזאת.
– את הרצועה הזאת מגלגלים לצורת שבלול. פשוט מלפפים סביב עצמה כמו שאתם מכינים בורקס שבלול. זהו! עכשיו חוזרים על אותם השלבים עם חצי הבצק השני שנותר בקערה.
– מניחים על תבנית עם נייר אפייה ומתפיחים במשך 30 דקות.
– מברישים בביצה טרופה, מפזרים מעט מלח (ואפשר גם שומשום) ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 20-30 דקות או עד שהמאפים זהובים.

שבשבות שוקולד

הערות ושדרוגים
– לא חייבים לשים שום ואפשר גם לוותר על עשבי התיבול ולשים רק חמאה ושום.
– במקום המילוי הזה אפשר לשים כל ממרח שאוהבים. ממרח פסטו, ממרח שוקולד, ממרח חלבה וכו.
– רוצים שבלולי קינמון? מורחים על חצי הבצק חמאה ומפזרים בשכבה אחידה סוכר חום וקינמון.
– רוצים לשמור על המאפים טריים גם יום ויומיים אחרי? אפשר להבריש את המאפים כשהם חמים מהתנור בשמן זית או חמאה מומסת (למאפים המלוחים) או סירופ סוכר למאפים המתוקים.
– כן, אפשר להקפיא ולחמם כשרוצים לאכול.
– המתכון בשיתוף סוגת האהובים.

12 תגובות

  1. נועה says:

    הסתבכתי קצת עם התפקידים של יד ימין ויד שמאל, ולא מצאתי את הסטוריה באינסטגרם.
    בקיצטר, תוכלי לעזור לי איכשהו להבין את השקיפות?
    תודה!
    *נראה מהמם

  2. משי says:

    אפשר גם עם בצק כוסמין?

  3. איתי נתנאל says:

    היי, יש לי תהייה על כמות המים שבמתכון, 245 מ״ל.
    כוס מים היא 240 מ״ל, מה שאומר ש־1.75 כוסות מים הן 420 מ״ל.
    האמנם?

    1. בר says:

      ממה שידוע לי כוס חדפ שתיה קרה = 180, כנראה לזו הכוונה 🙂

      1. איתי נתנאל says:

        כל אתר המרת מידות אומר שכוס מים היא 240 מ״ל

    2. יעל says:

      היי, יש לי שמרים טריים. כמה לשים במקום היבשים?

  4. בר says:

    נראה מדהים!
    איזו כמות של מאפים יוצאת מהמתכון?

  5. רות says:

    היי, רציתי לדעת האם קריטי מיקסר או שאני יכולה ללוש ביד? אין לי מיקסר לצערי

    1. שלי קדם says:

      אני גם אשמח להבין אם אפשר ידנית.. לצערי אין לי מיקסר

  6. ליאת says:

    אשמח להמרה לקמח כוסמין 80 אחוז או חלק מקמח מלא ופחות קמח לבן. תודה. נראה נפלא.

  7. יעל says:

    נראה מדהים. האם לא צריך לעשות פעולה עם השמרים היבשים כדי להפוך אותם לפעילים? והאם קמח רגיל (לא רב תכליתי) מספיק? תודה!

  8. נעמי says:

    רק מעדכנת שהכנתי ויצא מעולה! רך, עסיסי וטעים.
    המרתי חצי מהקמח לקמח מלא

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend