לחמניות עננים במילוי בשר וצנוברים

Posted on

מאז ומתמיד סוכות היה אחד החגים האהובים עלי. חג שבו נפגשים שכנים וחברים ולא רק משפחה. חג שלא מתרכז בארוחה אחת של שעתיים אלא מלא ארוחות קטנות שנפרשות על פני שבוע. חג שמארחים ומתארחים. פחות מעונב מראש השנה ופסח והרבה יותר חברתי ונינוח. חג שכולו נדיבות ורוחב לב.

אז נכון שהשנה הסוכות לא יתמלאו בעשרות אנשים, וגם לא בהמון ארוחות עם כל השכנים, אבל משהו אחד נשאר לנו והוא רוחב הלב. הרצון לארח ולהביא מעמל ידנו כדי לשמח.

אז לרגל סוכות, שהוא אחד מ-3 הרגלים, שבהם נצטווינו לחגוג ולשמוח, הבאתי לכם הפעם מתכון ללחמניות רכות כמו ענן במילוי בשר עסיסי, חצילים וצנוברים. לחמנייה שהיא עולם ומלואו.

מאחלת לכם חג סוכות שמח וידיים מלאות.

אל תפספסו:

תהיו נדיבים עם כמות המילוי. צילום: טל סיון צפורין

לחמניות במילוי בשר 

מצרכים לבצק (ל-20 לחמניות):
1 קילו קמח
2 כפות שמרים יבשים
5 כפות סוכר
2 ו-1/2 כוסות מים קרים
1/2 כוס שמן זית
1 כף מלח

למילוי בשר וחצילים (לכמות של 20 לחמניות):
4 כפות שמן זית
2 בצלים, קלופים
500 גרם בשר טחון
8 שיני שום, קלופות
2 עגבניות בשלות ומתוקות
1 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 כפית בהרט
1 חציל בלאדי או 250 חצילים קלויים קנויים (לא חובה)
1/2 כוס צנוברים

לעיטור והברשה:
1 ביצה
1/4 כפית מלח
שומשום או פרג שלם

אופן הכנה:
– מכינים את הבצק: בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל המצרכים פרט למלח ולשים על מהירות נמוכה במשך 5 דקות. מוסיפים את המלח ולשים עוד 5 דקות עד שהבצק רך וגמיש. מכסים ומתפיחים בחוץ במשך שעה או במקרר למשך הלילה.
– בינתיים מכינים את המילוי כדי שיספיק להתקרר.
– אם משתמשים בחציל (ולא בחצילים קלויים מוכנים) שורפים אותו על הגז או בתנור ב-200 מעלות עד שהוא ממש שחור ורך רך. כשהוא רך מאוד פותחים, מוציאים את פנים החציל וקוצצים גס. אם יש הרבה גרעינים אפשר להוציא אותם. מצננים.
– מילוי בשר: חותכים את הבצל והשום לקוביות קטנות ומטגנים בסיר רחב עם שמן זית עד הזהבה.
– מוסיפים את הבשר ומטגנים על אש גבוהה, תוך כדי ערבוב, עד שהבשר משנה את צבעו.
– בינתיים מגרדים את העגבניות על החלק העבה בפומפייה.
– כשהבשר משנה את צבעו מוסיפים עגבניות מגורדות, בהרט, מלח ופלפל וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב מדי פעם, במשך 20 דקות. מורידים מהגז, מוסיפים את החצילים והצנוברים ומערבבים. מצננים היטב לפני המילוי. שימו לב לטעום את המילוי לפני שאתם סוגרים את האש כדי שלוודא שלא חסר לכם תיבול.
– ממלאים ואופים: מחלקים את הבצק ל-20 חתיכות בצק בגודל שווה ומכדררים כל אחד לכדור עגול עם חלק עליון חלק.
– מחממים תנור ל-190 מעלות.
– מרדדים כל עיגול בצק למעיין פיתה בעובי 1 ס”מ (לא דק מדי) ומניחים באמצע 2 כפות מהמילוי. סוגרים למעין שק למעלה ונפטרים מעודפי בצק במידה ויש.
– מכדררים לכדור יפה וסגור היטב כדי שהמילוי לא יברח ומניחים על תבנית אפייה, עם רווח בין לחמנייה אחת לשנייה.
– מכסים ומתפיחים במשך 30-40 דקות. הלחמניות צריכות להיות תפוחות אבל הן לא מכפילות את נפחן.
– מברישים את הלחמניות בביצה טרופה עם מלח ומעטרים בשומשום, קצח או פרג.
– אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 30 דקות או עד שהלחמניות זהובות יפה.

כמו ענני חלה עם ארוחת צהריים בפנים. צילום: טל סיון צפורין

הערות ושדרוגים
– במקום בשר טחון אפשר פרגיות טחונות (מבקשים מהמוכר) ואפשר גם עוף טחון.
– למי שאוהב, אפשר לבקש שיוסיפו לכם לבשר הטחון גם מעט שומן כבש טחון.
– אל פחיתו בכמות הסוכר בבצק, הוא באמת לא מאוד מורגש אבל עדיין חשוב כדי שהלחמניות לא תצאנה עם טעם תפל.
– אתם לא חייבים לשים את החצילים ואפשר גם להמיר אותם בעוד בצל מטוגן.
– ממש חשוב שהעגבניות תהיינה מתוקות וטעימות אחרת הן יהרסו את הטעם של המילוי. אפשר גם להמיר אותן ב-20 עגבניות שרי מתוקות שחותכים לקוביות.
– ניתן להוסיף למילוי, בשלב טיגון הבשר, צרור עלי פטרוזיליה קצוצים דק.
– ניתן להשתמש בקמח כוסמין לבן במקום כל הקמח במתכון או בקמח כוסמין מלא במקום 1/2 מהכמות (ואז שאר הכמות קמח לבן).

17 תגובות

  1. מור says:

    נראה נהדר
    אפשר להכין יום מראש או שהלחמניות מתרטבות מדי מהבשר? ואיפה שומרים, במקרר?
    תודה

  2. סיון טולדו says:

    נראה מעולה,
    אפשר גם להכין עם מילוי צמחוני?
    תודה

  3. שיר says:

    שתי שאלות:
    – איך להכין את החצילים לפני הוספתם לבשר?
    – האם אפשר להחליף את הקמח בבצק לקמח מלא?

  4. לי says:

    מראה מדהים!
    ניתן להקפיא לפני/ אחרי האפייה?

    תודה רבה על מתכונים מצויינים. חג שמח

    1. ענבל says:

      מקפיאה תמיד אחרי האפיה ומחממת בתנור. יוצא כאילו הרגע אפיתי

  5. נילי says:

    האם חייב להשתמש במיקסר או שאפשר ללוש את הבצק?

  6. דקלה says:

    נהדר! האם יהיה מומלץ להקפיא אחרי אפייה?

  7. אורית says:

    נשאר לי בצק….
    האם טוב גם למילוי מתוק?
    אשמח להמלצות מילויים נוספים
    תודה

    1. ענבל says:

      כן, אני מרחתי נוטלה ופיזרתי אגוזית. יצא נהדר

  8. נופר says:

    הלחמניות מעולות ממש!
    רק הערה קטנה,
    2 כפות מהמילוי לכל לחמניה יצא ממש מעט לאחר האפייה..
    לדעתי אפשר לגמרי להכפיל את כמות המילוי ולפחות לפחות 3 כפות.

  9. עפרה says:

    לחמניות נהדרות! יצא ממש טעים!

  10. תמר says:

    יצא מדהיםםםםם
    הכנו את הלחמניות,ואי אפשר להפסיק לאכול!!!

  11. אביגיל says:

    אין דברים כאלה – יצא טעים ממש, תודה על המתכון המדהים.
    פעם הבא אשים יותר בשר בכל לחמניה. 2 כפות לא מספיק, צריך לפחות 3 או קצת יותר

  12. רחלי says:

    זה לא נורמלי הלחמניות האלה. הן נטרפו אחת אחת. חבל מאוד שלא עשיתי כמות כפולה. לדעתי כל המיוחד פה זה הבצק, והתוספת של החציל הקלוי – שהופך את המילוי לרך וחריף קצת. פשוט מעדן!!!! כמו כל המתכונים המוצלחים שלך..

  13. פנינה says:

    יש לי שמרים טריים. בכמה להשתמש במקום היבשים?

  14. רותי says:

    יצא לי ממש דביק הבצק. זה אמור להיות ככה?

  15. בלומי says:

    לחמניות מעולות!
    תכננתי לשאול איך מומלץ לשמור אותם ליום למאוחרת אך הכל התחיל באותו יום…
    תודה רבה על המתכון המוצלח!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend