מקלובה של הלייף (צמחונית או עם פרגיות)

Posted on
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים (17 הצבעות, ממוצע: 3.18 מתוך 5)
Loading...
מקלובה

למרות המראה המפונפן שלה, די קל להכין מקלובה – תבשיל מהמטבח הערבי שמשמעותו הפוך.

במקור, מדובר במאכל שמשלב בתוכו אורז, ירקות ובשר כאשר אלה מונחים אחד על גבי השני כשהירקות והבשר שבתחתית הסיר שומרים על רכותו של האורז שמונח מעל.

על אף שאפשר לגוון פה עם הירקות, לרוב תמצאו במקלובה חצילים, כרוביות, תפוחי אדמה ולעיתים גם עגבניות אבל כמובן שאלה לא מחייבים אתכם ואפשר לשחק כאן עם הירקות שיש בבית וליצור את הטעמים והשכבות שאתם אוהבים.

אם יצא לכם להכין מקלובה בבית, אתם בטח יודעים שהשלב הכי טריקי כאן הוא הרגע בו הופכים את הסיר ומחזיקים אצבעות שכל השכבות ישארו צמודות ולא יקרסו לכל עבר. לא שזה לא טעים גם ככה, כן? אבל המראה אתם יודעים, מרשים יותר.

אז איך גורמים למקלובה להראות כמו עוגה שתגרום לכולם להחמיא לכם בלי הפסקה? הנה כמה כללים חשובים + טיפים להכנת התבשיל בגרסה צמחונית/טבעונית ואיך להכין אותה בגרסה חסכונית בקלוריות ובלי תועפות שמן.

מקלובה
בונים את השכבות – קודם תפוחי אדמה ואחר כך ירקות, פרגיות ואורז שמייצב את כל המנה המשוגעת והטעימה הזאת

טיפים חשובים

  • כדי לייצב את התבשיל אני משתמשת כאן באורז עגול שיש בו יותר עמילן והוא נעשה דביק יותר בבישול, מה שמאפשר לאורז להתייצב מצד אחד אבל להשאר רך רך אחרי הבישול.
  • כדי לאפשר לכל השכבות להתרכך בצורה שווה, ולא רק מלמטה בגלל האש הרותחת, כדאי לבשל את המקלובה קודם על הגז (כדי שהמים ירתחו והשכבות התחתונות יקבלו צבע משגע) ואז להעביר לתנור שם פיזור החום יגרום לכל שכבה ושכבה להתרכך ולספוג את המים. זאת גם דרך טובה לגרום לאורז להתרכך לאט יותר, לרוב מהאדים בתוך הסיר, ואז גם החלק העליון יתרכך ולא ישאר אל דנטה.
  • חשוב לשטוף את האורז, ולהשרות אותו במים, גם כדי לנקות אותו אבל בעיקר כדי להוציא קצת מהעמילן. אנחנו אמנם רוצים אותו פה אבל עדיין רוצים גם אורז אחד אחד ולא גוש סטיקי מדי.
  • החלפה והוספה של ירקות: אפשר להוסיף לשכבות, מעל תפוחי האדמה, פרוסות עגבנייה, פרוסות קישואים מטוגנות קלות, פרוסות בטטה מטוגנות, רצועות גמבה קלויות ועוד.
  • גרסה חסכונית בקלוריות – במקום לטגן את כל הירקות בשמן, אופים את הירקות בתנור ומשמנים אותם עם תרסיס שמן או מברישים במעט שמן זית. חשוב להקפיד שהירקות יקבלו צריבה יפה מחום התנור. כל שאר השלבים נשארים זהים.
  • גרסה צמחונית/טבעונית – מחליפים את הפרגיות בקוביות בטטה או פשוט משמיטים את הפרגיות, זה יעבוד מושלם גם בלעדיהן.
  • המתכון פורסם לראשונה במדור שלי בזמנים מודרניים | ידיעות אחרונות.
מקלובה
ככה זה נראה בפנים – תראו כמה האורז רך רך

מקלובה של הלייף

מצרכים (לסיר בגודל 22 או 24 – עדיף 24):
1/3 כוס שמן
1 בצל לבן גדול, קלוף
500 גרם נתחי פרגית, חתוכים לקוביות
1/3 ראש כרובית, שטופה היטב
1 חציל, עם הקליפה
2 גזרים, קלופים
2-3 תפוחי אדמה, קלופים
6-7 שיני שום, קלופות
2 כוסות אורז עגול
1/2 כוס צנוברים
1 כף בהרט
1/4 כפית כורכום
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
4 כוסות מים רותחים

אופן הכנה:
– הכנות מקדימות: משרים את האורז בקערה גדולה עם מים קרים למשך 30 דקות. שוטפים היטב.
– קוצצים את הבצל לקוביות, מפרידים את הכרובית לפרחים בינוניים וחותכים את החציל ותפוחי האדמה לפרוסות בעובי ס”מ. חותכים את הגזרים למקלות באורך 3 ס”מ.
– בסיר רחב שמים 2 כפות שמן ומטגנים את הבצל עד ריכוך. מוסיפים את הפרגיות וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, עד שהפרגיות משנות את צבען. זה לוקח בערך 5 דקות. מוציאים את הפרגיות והבצל לצלחת.
– באותו סיר מטגנים את הכרובית עד הזהבה קלה. אם חסר קצת שמן מוסיפים כף. מוציאים לצלחת נוספת.
– מוסיפים שמן לסיר ומטגנים את תפוחי האדמה והחצילים עד שהם זהובים לגמרי משני הצדדים. מוציאים לצלחות נפרדות עם נייר סופג.
– מוסיפים לקערה עם האורז, אחרי שסונן מהנוזלים – צנוברים, בהרט, כורכום, פפריקה, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
– מרכיבים: בסיר בינוני, שמתאים לתנור, שמים נייר אפייה בתחתית (גוזרים לצורת עיגול).
– מניחים בשכבה אחת צפופה תפוחי אדמה ובינהם שיני שום.
– מניחים מעל פרוסות חצילים, כרוביות, גזר, פרגיות עם בצל מטוגן ואת האורז המתובל.
– שופכים את המים, שימו לב שהמים צריכים להגיע עד ס”מ מעל האורז, ומכסים.
– מבשלים במשך 30 דקות על אש בינונית ובינתיים מחממים תנור ל-160 מעלות.
– אחרי 30 דקות מעבירים את הסיר לתנור ואופים במשך שעה ורבע. מצננים בטמפרטורת החדר 20 דקות לפני שהופכים.
– מחלצים: הופכים את הסיר על צלחת גדולה וממתינים דקה. מושכים את הסיר כלפי מעלה, בזהירות ולאט, עד שהוואקום שנוצר משתחרר. מעטרים בפטרוזיליה קצוצה וצנוברים ומגישים.

מקלובה
כבר בא לי להכין שוב 🙂

הערות ושדרוגים
– במקום פרגיות אפשר להשתמש בחזה עוף ואפשר גם בטופו (הסבר על גרסה צמחונית/טבעונית למעלה בטיפים).
– אל תחסכו כאן בצנוברים, הם ממש מוסיפים.
– ואם אין לכם אורז עגול. שלא תעזו לוותר על המקלובה, פשוט תכינו עם אורז פרסי או כל אורז שיש לכם בבית.
– ואיך מחממים לפני ההגשה? הו, שאלה מצוינת. פשוט לא הופכים את המקלובה ושומרים ככה במקרר, עטוף בניילון או במכסה. חצי שעה לפני שרוצים להגיש מכניסים את הסיר לתנור ל-150 מעלות למשך 30 דקות ואחר כך הופכים. וואלה, כמו חדשה.

מדור מקלובה ידיעות אחרונות זמנים מודרניים
מדור מקלובה | ידיעות אחרונות | זמנים מודרניים
תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody

3 תגובות

  1. אורנה says:

    לגמרי מקלובה של הלייף! טעים בטירוף. תודה רבה על מתכון טעים, קל (יחסית) והסברים ברורים. לציין שהוספתי עוד כוס אורז ושתי כפיות שטוחות מלח.

  2. טלי says:

    רחלי יקרה, תודה רבה על עוד מתכון מצוין. לא מעט עבודה וכלים אבל שווה את ההשקעה 🤗 השתמשתי באורז בסמטי והייתי צריכה להוסיף עוד 2 כוסות מים. האורז יצא אחד אחד והתיבול מצוין. כשהפכתי את הסיר, השכבה של התפו”א נשארה צמודה עם הנייר אפייה לתחתית של הסיר אולי כדאי לשמן מעט מתחת ומעל לנייר בפעם הבאה..

  3. שני says:

    יצא מזעזע, סיר שלם הלך לפח. האורז יצא עיסתי ומבושל יתר על המידה. כל כך הרבה עבודה וכלים 🙁

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend