מרק אפונה עדינה שלמות שמכינים בצ’יק

Posted on

המרק הזה נולד מירקות שנותרו במקרר. כאלה שאני אוהבת לסיים עד שבת כדי לרכוש חדשים בתחילת שבוע.

האמת היא, שהתחשק לי מאוד מרק אפונה אבל בסלסלת הירקות נותרו 2 זוקיני ובטטה וידעתי שאני רוצה להשתמש בהם לפני שהם יגססו. מה עושים? מכניסים אותם גם למרק.

ובשלב כלשהו, כשהמרק כבר התבשל – עוד טרום הטחינה שלו, התווספו גם עדשים כתומות שאני ממש אוהבת. גם כי הן מוכנות נורא מהר ולא צריך להשרות אותן קודם, גם כי יש להן טעם עדין ולא משתלט וגם כי הן הופכות את המרק לסמיך ומשביע יותר.

באמת שמדובר במתכון סופר פשוט. חותכים גס את הירקות וצורבים מעט בסיר, מוסיפים מים ותבלינים עדינים ומבשלים חצי שעה. כשהירקות רכים טוחנים למרקם חלק וזהו, זה מוכן.

בריא, טעים ממש ומושלם לימים הגשומים שלפנינו.

הסמיכות של המרק תלויה בכמות המים שתשימו

מרק אפונה עדינה מושלם

מצרכים:
2-3 כפות שמן זית
8-10 שיני שום, קלופות
2 ענפי סלרי, כולל העלים
1 בטטה קטנה או 2 גזרים, קלופים
2 זוקיני או קישואים
1 שקית (600 גרם) אפונה עדינה קפואה – לא שימורים ולא רגילה
1/2 כוס עדשים כתומות
3/4 כפית מלח (שימו פחות ותטעמו קודם)
1/4 כפית פלפל שחור
1/2 כפית כורכום
מים רותחים – כמות באופן הכנה

אופן הכנה:
קוצצים את הסלרי דק ואת הבטטה והזוקיני חותכים לקוביות בגודל 2 ס”מ בערך. לא צריך להיות מדוייקים זה גם ככה נטחן.
– בסיר בינוני-גדול שמים שמן זית ומטגנים את הסלרי במשך 5 דקות, תוך כדי ערבוב, עד שהוא מתרכך.
– מוסיפים את שיני השום ומטגנים במשך 2 דקות רק עד שהם מתחילים להתרכך אבל לא מזהיבים. כן, ככה שלמות בלי קליפה כמובן.
– מוסיפים קוביות בטטה וזוקיני ומטגנים במשך 5 דקות.
– מוסיפים את שאר המצרכים, פרט למים, ומערבבים.
– ועכשיו, מוסיפים מים, אבל כמה מים? בעקרון אני שמה 5 ס”מ מעל תכולת הסיר. ואז המרק יוצא סמיך אחרי הטחינה. העניין הוא, שכל אחד אוהב קצת אחרת אז ממליצה לכם לשים 5 ס”מ מעל הירקות ואחרי הטחינה להחליט אם רוצים להוסיף עוד מים או לא. עדיף לשים פחות מאשר לגלות ששמתם יותר והמרק דליל מדי.
– מבשלים את הכל ביחד במשך 30 דקות או עד שהעדשים רכות וגם הבטטות. חשוב לא לבשל יותר מדי עד שהכל סמרטוטי כדי שהצבע ישמר וגם הטעמים.
– כשהכל רך טוחנים את המרק עם בלנדר מוט עד שהמרק חלק. בשלב הזה טועמים ומתקנים תיבול.
– אם המרק בסמיכות שאתם אוהבים – מעולה. אם לא, מחזירים את המרק לאש ומוסיפים עוד קצת מים רותחים. מבשלים ביחד עוד 5 דקות ומגישים. קחו בחשבון שהמרק מסמיך אחרי הקירור.

והכיף הגדול? יש לו טעם מתקתק עדין בזכות האפונה והבטטה

הערות ושדרוגים
– אפשר לשים גם בטטה וגם גזר, ואפשר גם דלורית בכמות זהה.
– לא חייבים זוקיני/קישוא.
– אי אפשר לשים פה עדשים אחרות כי אז זמן הבישול וגם המים שונים לגמרי. עדשים כתומות מתבשלות ב-10 דקות אז הן מתאימות פה בול והן גם מסמיכות את המרק ומאוד עדינות בטעמן.
אחרי שהמרק טחון ומוכן, אפשר לשדרג ולהוסיף מיכל שמנת להקצפה/לבישול או פחית קרם קוקוס. פשוט מוסיפים אחרי הטחינה, מחזירים לאש לכמה דקות ומערבבים היטב.
– אל תוותרו על הסלרי, הוא מוסיף המון טעם. ואם אין לכם? שימו כפית אבקת מרק ירקות או בצל או מלח סלרי במקום המלח הרגיל במידה ויש לכם מלח סלרי כמובן.
– בשלב טיגון הסלרי אפשר לשים גם בצל אחד לבן קצוץ לקוביות.
– בבקשה תשתמשו באפונה עדינה קפואה ולא ברגילה. היא מתקתקה יותר, מתבשלת בצ’יק והרבה יותר טעימה. ובכל מקרה אם אין לכם גם אפונה קפואה רגילה תעבוד וגם לקט אפונה וגזר קפוא. בשום פנים ואופן במרק הזה לא אפונה משימורים, זה טעם אחר לגמרי ולא מתאים לפה.

16 תגובות

  1. מורן says:

    היי
    האם אפשר להשתמש באופנה יבשה? כזו שקונים כמו עדשים

    1. חופית says:

      אני מכינה בדרך כלל עם אפונה יבשה ויוצא נהדר. בערך 400 גרם לסיר
      וכמון גם בא טוב לדעתי

      1. יולי says:

        הי רחלי,
        האם מתאים להוסיף בשר? אם כן אשמח לטיפ איך וכמה

    2. יעקב says:

      רק מתי מניחים את האפונה בסיר לא הבנתי.

  2. אדלה גרטנר says:

    באופן קבוע שמה מים קצת מעל הירקות.
    בסוף הבישול לוקחת מצקת ומעבירה רק מרק צלול הצידה לקופסא עד שהנוזלים כמעט בגובה הירקות.
    לאחר הטחינה בודקת , אם סמיך מידי מוסיפה לאט מהמרק שחיכה בקופסא עד שמגיעה לרמת הסמיכות הרצויה לי.
    את מה שנשאר מעבירה למקרר/למקפיא למרק הבא או לתבשיל שדורש נוזלים .
    מתאים מאד גם למרקים הכתומים שתמיד טוחנים.
    אכן זריז😊

  3. שלומית says:

    הכנתי את המרק היום – יצא נהדר וטעים. השתמשתי באפונה רגילה כי לא היתה לי עדינה. מעכתי בממחה כי לא התחשק לי להוציא את הבלנדר.

  4. ירדן says:

    הכנתי אתמול ויצא ממש טעים ומנחם ❤️
    תודה רבה! בכל פעם מתכון אחר שלך עושה לנו את הערב

  5. נטלי says:

    היי רחלי, כמה מנות (קערות מרק) בערך יוצא מהמתכון? 😇

  6. איילת says:

    רחלי, תמיד כשאני שמה סלרי במרק וטוחנת, נשארים סיבים מציקים שלו, לא רואים אותם אבל כשלוקחים כף זה לרוב מורגש.
    יש מה לעשות עם זה?

    1. לילך says:

      תקלפי קצת את הסיבים של הגבעולים לפני הבישול

  7. שלומית says:

    הכנתי עם אפונה מונבטת, יצא כלכך טעים שלא ריסקתי את המרק.
    תודה

  8. טלי says:

    יצא נחמד מאוד אבל לדעתי חסר הטעם העמוק של אפונה שמתקבל כשמשתמשים באפונה יבשה.
    אפשר גם להוסיף יותר מלח 3/4 כפית לא מורגש על סיר שלם

  9. נועה says:

    המרק מתבשל עם או בלי מכסה?

  10. רחל says:

    אין לי אפונה קפואה רק רגילה-יבשה. האם זה מאריך את זמן הבישול?

  11. אורעד says:

    יצא מעולה וטעים.
    אכן המרק מתקתק והצבע הירקרק שלו מהמם.
    אני הוספתי בשלב הטיגון גם שני בצלים בינוניים.

  12. זהר says:

    היי רחלי
    תודה רבה עם המתכון! יכול להיות שצריך 3/4 כף מלח ולא 3/4 כפית?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend