מרק שעועית עם גריסים, תפוחי אדמה וגזר

Posted on

לפני כמה ימים שאלתי אתכם באינסטגרם איזה מרק כדאי להכין. היה מדהים לגלות שכל מאות התגובות סבבו סביב אותם 10 מתכונים פחות או יותר.

מרק עגבניות, מרק עוף, מרק כרובית, מרק עדשים, מרק תירס, מרק חרירה ואולי ההצעה שחזרה על עצמה הכי הרבה פעמים – מרק שעועית. עם בשר ובלי בשר, עם תפוחי אדמה או גזר, לצד לחם או ככה כארוחה שלמה.

שזה קטע, כי מרק שעועית הוא אחד האהובים עלי, ואני מכינה אותו המון פעמים בשנה – בעיקר כדי לפנק את אבא שלי שמאוהב במרק הזה, ואיכשהו מעולם לא יצא לי לעלות אותו לבלוג.

אז הנה, אני מתקנת את העניין.

מוסיפים את הגריסים

המרק הזה הוא באמת סוג של ארוחה שלמה. הוא משביע, הוא מפנק ומנחם, הוא מחמם מאוד והוא גם נורא קל להכנה בזכות השימוש בשעועית מבושלת וקפואה. לא צריך להשרות שעועית לילה קודם ובעיקר לא לחכות שעות עד שהיא תהיה מוכנה. פשוט שמים אותה הישר מהשקית הקפואה וזהו.

ואגב, יש לו ממש טעם של חמין. קצת יותר עדין, קצת פחות כבד, אבל יש בו עומק טעמים שהכי מזכיר חמין של חורף.

והנה גם טיפ שאני משתמשת בו שנים – בגלל שאני לא מוסיפה למרק בשר, שלוקח לו יובלות להתבשל, כמעט תמיד אני משדרגת אותו עם נקניקיית קבנוס אחת. הקבנוס גם מוציא אל המרק טעמים מעושנים שמאוד מחמיאים לו וגם מביא איתו את הטעם של הבשר שרבים (כמו אבא שלי למשל) כל כך אוהבים. אם אתם לא טבעוניים אני ממש  מפצירה בכם לא לוותר על התוספת הזאת.

איזה מושלם זה לראות איך הקטניות מתנפחות בבישול

ודבר אחרון, שואלים אותי כבר תקופה ארוכה על הסיר השקוף שאני מבשלת איתו בסטורי. אז ככה, מדובר בסירים של קורנינג (אתם בטוח מכירים את הצלחות שלהם) שהם פשוט דבר גאוני. הם מתאימים להקפאה וגם לגז, מושלמים ממש לאירוח – הישר מהבישול לשולחן, ועזבו זה, כל כך כיף לבשל איתם.

אפשר לראות מה קורה בתוך הסיר, להבין באיזה מצב המרק (כשהירקות והקטניות שלמטה עולים לאמצע סימן שהם מוכנים ואפשר לראות את זה בצורה מדהימה מהצד), ותחשבו איזה מטורף זה שאפשר לבדוק אם התחתית של האורז כבר נשרפה או אם הגרגירים באמצע כבר מוכנים. לא, אין לתאר.

ועוד קטע מדהים שגיליתי השבוע – אפשר לשים את הסיר הקטן שלהם בתוך הסיר הגדול וליצור בישול באדים. נגיד לאדות ירקות או סלמון או להמיס שוקולד בבן מארי. אגב, כשאני רוצה לאדות משהו, במקום להרתיח מים בסיר הגדול ואז לאדות בתוך הסיר הקטן, אני כבר מבשלת בגדול אורז או פסטה או בורגול ואז בסיר הקטן שמה את מה שרציתי לאדות. כי אם כבר המים מסביב מורתחים למה שלא אבשל בהם משהו. הנה, פה למשל בישלתי אורז ובתוך הסיר הקטן אידיתי ירקות. כמובן שאפשר להשתמש בסיר הקטן גם לבישול רגיל.

בזמן שהאורז מתבשל מסביב הירקות מתרככים בפנים מהאדים

בקיצור, סופר מומלץ ואם לא תגלו אספר לכם שהם עכשיו ב-50% הנחה באתר. מאז שאני משתמשת בהם לא זכורה לי הנחה כזאת גדולה, אז זאת הזדמנות נהדרת ממש לקנות לקראת השנה החדשה והחגים.

הנה, פה אפשר לרכוש אותם באתר של שקל מותגים.

ועכשיו, קדימה להכין!

צלחת של אהבה וחום

מרק שעועית עם גריסים, תפוחי אדמה וגזר

מצרכים:
3 כפות שמן זית או שמן רגיל
2 בצלים לבנים, קלופים
6 שיני שום, קלופות
1 קבנוס ארוך או 2 קצרים
2-3 גזרים, קלופים
3 תפוחי אדמה, קלופים
1/2 כוס גריסי פנינה
1 ו-1/2 כוסות שעועית לבנה קפואה
3/4 כוס שעועית אדומה קפואה
2 כפות פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה – לא חובה
1 כף מלח
1 כף אבקת מרק – לא חובה אבל מאזן
1/2 כפית פלפל שחור או לבן
1/2 כפית כורכום
3/4 כפית כמון או בהרט
1/2 צרור עלי פטרוזיליה
1/2 צרור עלי כוסברה
7 כוסות מים רותחים (כמות מדויקת באופן הכנה)

אופן הכנה:
– משרים את הגריסים בקערה עם הרבה מים במשך 20 דקות. מדי פעם מחליפים את המים. עד שהן תהיינה מוכנות להכנס למרק אפשר להמשיך בהכנה.
– קוצצים את הבצל והשום לקוביות קטנות.
– בסיר גדול של מרק מטגנים בשמן זית את השום והבצל עד שקיפות.
– בינתיים חותכים את הקבנוס לקוביות קטנות ומוסיפים לסיר. מטגנים, תוך כדי ערבוב, עד שהבצל זהוב לגמרי. בערך 10 דקות.
– חותכים את הגזרים לקוביות בגודל 1 ס”מ ואת תפוחי האדמה חותכים לקוביות גדולות.
– מוסיפים לסיר את הגזרים, תפוחי האדמה והגריסים ומערבבים. מטגנים ביחד במשך 5 דקות.
– קוצצים את הפטרוזיליה והכוסברה ומוסיפים לסיר ביחד עם שאר המצרכים (מים בסוף). מערבבים.
– מבשלים במשך שעה או עד שהשעועית האדומה רכה לגמרי – לה לוקח הכי הרבה זמן להתרכך. מערבבים מדי פעם.
– טועמים ומתקנים תיבול. אם רוצים את המרק דליל יותר אפשר להוסיף עוד מים.

עכשיו רק צריך לחכות לחורף

הערות ושדרוגים
– במקום קבנוס אפשר להשתמש גם בנקניקיית צ’וריסוס (שימו לב שהיא חריפה) או כל נקניקה אחרת שאתם אוהבים. ואפשר גם נתח לבישול ארוך כמו שריר, חתוך לקוביות בגודל 2 ס”מ. במקרה הזה זמן בישול המרק מתארך עד שהבשר מוכן.
– לגרסה טבעונית פשוט מוותרים את הקבנוס. במקרה הזה מומלץ להוסיף למרק 1/2 כפית פפריקה מעושנת.
– במקום גריסי פנינה או במקום השעועית האדומה אפשר לשים 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים.
– אפשר להשתמש בשעועית לבנה (ואדומה) יבשה. פשוט משרים את השעועיות בהמון מים למשך הלילה ומבשלים אותן אחרי ההשריה בדיוק כמו במתכון רק שזמן הבישול יתארך מאוד עד שהן תהיינה מוכנות.
– זה יראה לכם המון עשבי תיבול במרק. חכו חצי שעה והם ממש ימסו לתוכו אז אל דאגה גם אם אתם לא מחובבי הפטרוזיליה או הכוסברה. תנו להם צ’אנס.
– אפשר להמיר את הכמות של השעועית האדומה בעוד שעועית לבנה.

7 תגובות

  1. אביטל says:

    המרק נראה נפלא, והכתיבה שלך מאוד יפה. אנסה את המתכון בסופ״ש הקרוב.
    שאלה: מה נפח הסיר שאת מבשלת בו (כמה ליטרים)?
    תודה רבה!

  2. רוני says:

    אם אני רוצה לבשל עם בשר לבישול ארוך, השעועית לא תהיה רכה מתי?

  3. דפנה says:

    שכחתי את המרק על אש נמוכה לכ-3 שעות… רוב המים התאדו, יצא לי נזיד מ-ו-ש-ל-ם!!
    הכנתי עם קבנוס בטעם עדין כי אני פחות אוהבת את הטעם המעושן. לא הייתי צריכה לתקן תיבול, יצא מאוד טעים, מזכיר קצת חמין.

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה לשמוע! גם לי זה הזכיר קצת חמין 🙂

  4. אביב says:

    היי 🙂
    אם אני משתמשת בשעועית יבשה, אחרי ההשרייה אני מבשלת אותה לפני מחוץ למרק או בתוך סיר המרק?

  5. עינב says:

    הכנתי בשינויים קלים (ויתרתי על תפוחי אדמה וכמון, והחלפתי שעועית לבנה+אדומה בלוביה קפואה – גם מקצר את זמן הבישול ל30-35 דקות) – יצא נפלא! תודה רחלי על המתכון ( וחוץ מזה – אתר מקסים וכיפי 🙂 )

  6. אביטל says:

    מבשלת עכשיו את המתכון הזה.
    באמת שמתי הרבה עשבי תיבול.
    איך זה שבצילום המנה שלך, כמעט ולא רואים אותם? את שמה פחות/מעט מחצי צרור כוסברה וחצי צרור פטרוזיליה?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend