צלי בקר ברוטב שזיפים – רך רך וטעים להתעלף

Posted on
צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין

אם עד היום חששתם להכין צלי או שיש לכם כבר מתכון קבוע – אני ממש ממש מפצירה בכם להכין את התכון הזה. עזבו שקל בטירוף להכין ואת הרוב המוחלט של העבודה עושה התנור או הגז – זה יוצא טעים בצורה בלתי רגילה. מלא ברוטב משגע שהוא קצת מתקתק והרכות של הבשר? וואו וואו.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין
כל כך רך שזה לא יאמן. צילום: טל סיון צפורין

רק ממש חשוב להקפיד פה על מינימום זמן בישול/צלייה של 3 שעות. אפשר גם 5 אבל לא פחות מ-3 אחרת הבשר לא יצא רך רך.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין
את הרוטב שנשאר בסיר מגישים חם מעל הצלי. צילום: טל סיון צפורין

צלי בקר ברוטב שזיפים וכרשה

מצרכים:
3 כפות שמן זית
1 ו-1/2 עד 2 קילו נתח כתף שלם (מספר 5) חתוך לקוביות גדולות או פרוסות
2 בצלים לבנים או סגולים, קלופים
1 שורש פטרוזיליה, קלוף
1 שורש סלרי, קלוף
15 שיני שום, קלופות
1/2 פלפל צ’ילי אדום
2 גזרים בינוניים או 6 גזרים מיני
1/2 כוס סילאן או דבש
2 כוסות יין אדום
4 עלי דפנה – לא חובה
2 ענפי טימין
מלח ופלפל שחור גרוס
10 שזיפים מיובשים
2 כרשות, שטופות היטב – לא חובה

אופן הכנה:
– בסיר רחב מאוד, עדיף כזה מברזל כבד, צורבים את הבשר בשמן זית מכל הצדדים עד הזהבה יפה. מוציאים החוצה לצלחת גדולה.
– בינתיים חותכים את הבצלים לרבעים ואת שורש הסלרי והפטרוזיליה חותכים לקוביות בגודל 1-2 ס”מ. קוצצים דק את הצ’ילי ופורסים את הגזר לפרוסות עבות במידה והוא בגודל רגיל או משאירים שלם אם הוא מיני.
– באותו הסיר שהבשר טוגן בו (לא שוטפים אחרי הטיגון כי הטעם נשאר בסיר) מטגנים את הבצל, שורש פטרוזיליה וסלרי, שיני שום שלמות, צ’ילי וגזר במשך 5 דקות. מערבבים מדי פעם כדי שהירקות לא ידבקו לתחתית הסיר.
– מחזירים את הבשר מעל הירקות, מוסיפים יין, סילאן, עלי דפנה, שזיפים, טימין, מלח ופלפל בנדיבות ומכסים במים עד לכיסוי הנתח.
– חוצים את הכרשות ל-2 לאורכן ומניחים מעל, מקפידים להרטיב את החלק העליון שלהן בנוזלים.
– מניחים את הסיר על הגז ומביאים את הנוזלים לרתיחה.
– כשהנוזלים רתחו, מכסים את הסיר עם מכסה שמתאים לתנור או בנייר אפייה ומעל רדיד אלומיניום ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-130 מעלות במשך 3-4 שעות. למי שרוצה, אפשר גם לבשל על הגז, על אש נמוכה, במשך 3-4 שעות.
– בחצי שעה האחרונה מומלץ לפתוח את המכסה ולאפות בתנור או על הגז ללא מכסה כדי שהרוטב יצטמצם והבשר והירקות יצרבו מעט.
– איך יודעים שזה מוכן? פשוט מנסים להכניס מזלג ואם הוא נכנס בקלות והבשר מתפרק לרצועות סימן שזה מוכן. אם לא, אל תחששו לבשל גם עוד שעה. הבשר לא יתייבש אלא רק יתרכך יותר.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין
מושלם עם פירה, אורז ואפילו ככה לבד עם סלט חסה מרענן בצד. צילום: טל סיון צפורין

הערות ושדרוגים
– ניתן לוותר על הכרשות.
– הכנתי את הצלי הזה גם עם יין לבן וזה מעולה. מה שכן, מומלץ שהיין יהיה קצת מתקתק ולא מהחמוצים.
– אל תפחיתו בכמות של הסילאן/דבש, הם מייצרים רוטב עם טעמים מתקתקים עדינים ובעיקר מקרמלים את הרוטב.
– ואם אין שזיפים מיובשים? אפשר גם משמשים מיובשים ואפשר גם לוותר על שניהם.
– אפשר להוסיף לסיר גם כמה נתחי אסאדו או עצמות מח.

16 תגובות

  1. אירית says:

    תודה על המתכון.האם אפשר לוותר על היין?מה אפשר לשים במקום היין?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר לוותר. יצא מעולה גם בלי.

  2. לימור says:

    את מתכוונת. לפלפל צ’ילי חריף?

  3. יוכבד says:

    נשמע טעים מאוד. כל צלי בכל מתכון ייצא רך מאוד אחרי שלוש שעות על אש קטנה. פשוט צריך סבלנות..
    היין מוסיף כי גם הוא מרכך את הבשר, לא צריך לחשוש מהאלכוהול, כולו מתאדה אחרי חצי שעה. גם אין בעיה עם יין יבש, לא ירגישו חמיצות.
    הסילאן והשזיפים מכהים את הרוטב, אבל ממש לא הכרחיים.
    אני מעדיפה לשים נוזלים רק עד חצי גובה הבשר, אבל אז צריך להפוך את הבשר כל חצי שעה. זה לא באמת מטרד כי אני ממילא בבית. זה לא שצריך לשמור על הסיר.
    אפשר להוסיף גם חציל חתוך לקוביות קטנות, הוא יתמוסס לגמרי ברוטב ויסמיך אותו.
    חג שמח!

  4. מירי יחיאל says:

    הכנתי ובישלתי עלה הגז כשעה וחצי, האם אפשר לשים על הפלטה במקום בתנור?

  5. שירן says:

    באיזה שלב להוסיף את האסאדו?

  6. ניצה אליקים says:

    בתחילת המתכון היה כתוב לחתוך את הנתח לקוביות או פרוסות אבל לפרוסות זה אומר רק כשהנתח מןכן או לפני ההכנה??

  7. Lola Shenyansky says:

    יצא פשוט מושלם !!!!!
    הפחתנו בכמות הסילאן (פחות מחצי כוס) ועדיין הרוטב מתקתק והבשר יצא רך רך 🙂

    הוספתי גם כמה נתחים של אסאדו בשביל השומן וזה מאוד מוסיף)

    תודה רבה על המתכון !!!

  8. מורן says:

    היי, האם אפשר להכין גם עם נתח מספר 4? תודה!

  9. אלינור says:

    אשמח לדעת עם אפשר עם בשר מספר 4 וגם לחתוך את הבשר לפני הטיגון?

  10. אוסי says:

    היוש! לכמה מנות הכמות מספיקה?

    1. רחלי קרוט says:

      המממ מאוד תלוי מה גודל המנה. אבל בעיני בערך 8

  11. חן says:

    האם אפשר להכין יום לפני? איך לחמם לפני הגשה?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר לגמרי. לחמם על הגז או קצת בתנור.

  12. יפעת says:

    האם לבשל בתנור על טורבו?

  13. יפעת says:

    איזה תוכנית אפיה?

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend