בלוג הקולינריה של רחלי קרוט - קרוטית
בלוג הקולינריה של רחלי קרוט - קרוטית
בית ארוחות צהריים צלי בקר ברוטב שזיפים – רך רך וטעים להתעלף

צלי בקר ברוטב שזיפים – רך רך וטעים להתעלף

מאת רחלי קרוט
צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין

אם עד היום חששתם להכין צלי או שיש לכם כבר מתכון קבוע – אני ממש ממש מפצירה בכם להכין את התכון הזה. עזבו שקל בטירוף להכין ואת הרוב המוחלט של העבודה עושה התנור או הגז – זה יוצא טעים בצורה בלתי רגילה. מלא ברוטב משגע שהוא קצת מתקתק והרכות של הבשר? וואו וואו.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין

כל כך רך שזה לא יאמן. צילום: טל סיון צפורין

רק ממש חשוב להקפיד פה על מינימום זמן בישול/צלייה של 3 שעות. אפשר גם 5 אבל לא פחות מ-3 אחרת הבשר לא יצא רך רך.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין

את הרוטב שנשאר בסיר מגישים חם מעל הצלי. צילום: טל סיון צפורין

צלי בקר ברוטב שזיפים וכרשה

מצרכים:
3 כפות שמן זית
1 ו-1/2 עד 2 קילו נתח כתף שלם (מספר 5) חתוך לקוביות גדולות או פרוסות
2 בצלים לבנים או סגולים, קלופים
1 שורש פטרוזיליה, קלוף
1 שורש סלרי, קלוף
15 שיני שום, קלופות
1/2 פלפל צ’ילי אדום
2 גזרים בינוניים או 6 גזרים מיני
1/2 כוס סילאן או דבש
2 כוסות יין אדום
4 עלי דפנה – לא חובה
2 ענפי טימין
מלח ופלפל שחור גרוס
10 שזיפים מיובשים
2 כרשות, שטופות היטב – לא חובה

אופן הכנה:
– בסיר רחב מאוד, עדיף כזה מברזל כבד, צורבים את הבשר בשמן זית מכל הצדדים עד הזהבה יפה. מוציאים החוצה לצלחת גדולה.
– בינתיים חותכים את הבצלים לרבעים ואת שורש הסלרי והפטרוזיליה חותכים לקוביות בגודל 1-2 ס”מ. קוצצים דק את הצ’ילי ופורסים את הגזר לפרוסות עבות במידה והוא בגודל רגיל או משאירים שלם אם הוא מיני.
– באותו הסיר שהבשר טוגן בו (לא שוטפים אחרי הטיגון כי הטעם נשאר בסיר) מטגנים את הבצל, שורש פטרוזיליה וסלרי, שיני שום שלמות, צ’ילי וגזר במשך 5 דקות. מערבבים מדי פעם כדי שהירקות לא ידבקו לתחתית הסיר.
– מחזירים את הבשר מעל הירקות, מוסיפים יין, סילאן, עלי דפנה, שזיפים, טימין, מלח ופלפל בנדיבות ומכסים במים עד לכיסוי הנתח.
– חוצים את הכרשות ל-2 לאורכן ומניחים מעל, מקפידים להרטיב את החלק העליון שלהן בנוזלים.
– מניחים את הסיר על הגז ומביאים את הנוזלים לרתיחה.
– כשהנוזלים רתחו, מכסים את הסיר עם מכסה שמתאים לתנור או בנייר אפייה ומעל רדיד אלומיניום ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-130 מעלות במשך 3-4 שעות. למי שרוצה, אפשר גם לבשל על הגז, על אש נמוכה, במשך 3-4 שעות.
– בחצי שעה האחרונה מומלץ לפתוח את המכסה ולאפות בתנור או על הגז ללא מכסה כדי שהרוטב יצטמצם והבשר והירקות יצרבו מעט.
– איך יודעים שזה מוכן? פשוט מנסים להכניס מזלג ואם הוא נכנס בקלות והבשר מתפרק לרצועות סימן שזה מוכן. אם לא, אל תחששו לבשל גם עוד שעה. הבשר לא יתייבש אלא רק יתרכך יותר.

צלי בקר ברוטב שזיפים. צילום: טל סיון צפורין

מושלם עם פירה, אורז ואפילו ככה לבד עם סלט חסה מרענן בצד. צילום: טל סיון צפורין

הערות ושדרוגים
– ניתן לוותר על הכרשות.
– הכנתי את הצלי הזה גם עם יין לבן וזה מעולה. מה שכן, מומלץ שהיין יהיה קצת מתקתק ולא מהחמוצים.
– אל תפחיתו בכמות של הסילאן/דבש, הם מייצרים רוטב עם טעמים מתקתקים עדינים ובעיקר מקרמלים את הרוטב.
– ואם אין שזיפים מיובשים? אפשר גם משמשים מיובשים ואפשר גם לוותר על שניהם.
– אפשר להוסיף לסיר גם כמה נתחי אסאדו או עצמות מח.

אולי יעניין אותך

45 תגובות

אירית 25 במרץ 2021 - 18:55

תודה על המתכון.האם אפשר לוותר על היין?מה אפשר לשים במקום היין?

השב
רחלי קרוט 25 במרץ 2021 - 18:56

אפשר לוותר. יצא מעולה גם בלי.

השב
נורה 2 באפריל 2023 - 13:36

אפשר לעשות את שלב הבישול על הגז יום קודם ואז ביום עצמו לשים ל4 שעות בתנור?

השב
לימור 25 במרץ 2021 - 21:59

את מתכוונת. לפלפל צ’ילי חריף?

השב
יוכבד 26 במרץ 2021 - 9:34

נשמע טעים מאוד. כל צלי בכל מתכון ייצא רך מאוד אחרי שלוש שעות על אש קטנה. פשוט צריך סבלנות..
היין מוסיף כי גם הוא מרכך את הבשר, לא צריך לחשוש מהאלכוהול, כולו מתאדה אחרי חצי שעה. גם אין בעיה עם יין יבש, לא ירגישו חמיצות.
הסילאן והשזיפים מכהים את הרוטב, אבל ממש לא הכרחיים.
אני מעדיפה לשים נוזלים רק עד חצי גובה הבשר, אבל אז צריך להפוך את הבשר כל חצי שעה. זה לא באמת מטרד כי אני ממילא בבית. זה לא שצריך לשמור על הסיר.
אפשר להוסיף גם חציל חתוך לקוביות קטנות, הוא יתמוסס לגמרי ברוטב ויסמיך אותו.
חג שמח!

השב
מירי יחיאל 27 במרץ 2021 - 9:12

הכנתי ובישלתי עלה הגז כשעה וחצי, האם אפשר לשים על הפלטה במקום בתנור?

השב
שירן 29 במרץ 2021 - 22:41

באיזה שלב להוסיף את האסאדו?

השב
שילי 26 בספטמבר 2024 - 20:34

היי קוגם רוצה להגיד לך שאני מאוד אוהבת את המתכונים שלך
האם אפשר להקפיא?

השב
ניצה אליקים 31 במרץ 2021 - 18:58

בתחילת המתכון היה כתוב לחתוך את הנתח לקוביות או פרוסות אבל לפרוסות זה אומר רק כשהנתח מןכן או לפני ההכנה??

השב
Lola Shenyansky 28 באפריל 2021 - 5:36

יצא פשוט מושלם !!!!!
הפחתנו בכמות הסילאן (פחות מחצי כוס) ועדיין הרוטב מתקתק והבשר יצא רך רך 🙂

הוספתי גם כמה נתחים של אסאדו בשביל השומן וזה מאוד מוסיף)

תודה רבה על המתכון !!!

השב
מורן 3 ביוני 2021 - 9:23

היי, האם אפשר להכין גם עם נתח מספר 4? תודה!

השב
אלינור 24 באוגוסט 2021 - 0:48

אשמח לדעת עם אפשר עם בשר מספר 4 וגם לחתוך את הבשר לפני הטיגון?

השב
אוסי 31 באוגוסט 2021 - 20:42

היוש! לכמה מנות הכמות מספיקה?

השב
רחלי קרוט 6 בספטמבר 2021 - 8:13

המממ מאוד תלוי מה גודל המנה. אבל בעיני בערך 8

השב
אפרת 5 במרץ 2025 - 11:02

לכמה סועדים מצאימה המנה

השב
חן 5 בספטמבר 2021 - 11:44

האם אפשר להכין יום לפני? איך לחמם לפני הגשה?

השב
רחלי קרוט 6 בספטמבר 2021 - 7:56

אפשר לגמרי. לחמם על הגז או קצת בתנור.

השב
שני 18 ביוני 2022 - 11:55

מתכון מעולה וטעים מאוד! התענגנו על ביס! בישלתי על הגז 4 שעות. תודה💗🙏

השב
יפעת 8 באוקטובר 2021 - 15:05

האם לבשל בתנור על טורבו?

השב
יפעת 8 באוקטובר 2021 - 15:16

איזה תוכנית אפיה?

השב
נעמה 10 בפברואר 2022 - 11:54

היי
רציתי לדעת אם אפשר להכין גם עם ירקות כמו בטטה ותפו”א , מה צורת הבישול?
תודה רבה!! נראה מעולהה

השב
מעיין 23 במרץ 2022 - 1:27

איפה להניח בתנור? על הפלטה למטה או על רשת?

השב
אורטל 27 במרץ 2022 - 0:49

אשמח לדעת אם ניתן להקפיא, רוצה להכין לליל הסדר ורוצה להכין כבר כמה ימים מראש.
ואם לא ניתן להקפיא כמה זמן מראש כדאי להכין
תודה, אורטל

השב
ענבר 9 באפריל 2022 - 5:04

הכנתי היום ויצא מעולה. בחיים לא טרפו אצלי ככה צלי בקר. הבשר יצא רך רך, הרוטב מעולה והכל נראה מדהים. תודה רבה

השב
רונית 12 באפריל 2022 - 16:44

מאיזה עוד סוגי בשר אפשרי להכין מתכון זה , יש לי בשר אנטרויב מספר 2 נדמה לי….???

השב
גיא 13 באפריל 2022 - 18:55

נראה מתכון מעולה, מה לגבי הכנה בסיר לחץ?

השב
מגי 14 באפריל 2022 - 20:18

האם אפשר להוסיף גם תפ”א?
באיזה שלב ואיזה כמות?

השב
שירה 26 במאי 2022 - 9:10

היי! כתבת שאפשר בלי יין- להוסיף נוזל אחר במקום? מים או משהו אחר?

השב
יוסף 8 בספטמבר 2022 - 7:53

את יכולה להסביר מה התכוונת לעשות עם הכרשות?
לחתוך חיתוך אחד ולכסות איתם את הסיר?

השב
איריס 18 בספטמבר 2022 - 14:36

האם אפשר לשים שזיפים טריים?

השב
איב 20 בספטמבר 2022 - 9:39

היי רחלי, האם אפשר להשתמש בבשר מספר 6?

השב
מרינה 26 בספטמבר 2022 - 20:01

הכנו לערב ראש השנה
יצא פשוט ואו!!! מרשים, טעים ולא קשה להכנה.
קצת יותר מידי נוזלים, אחרי 4 שעות בתנור עוד החזקנו מלא זמן על הגז.

השב
יעל 29 ביוני 2023 - 17:38

רחלי יקרה, אין לי שורשים, צ’ילי, כרישה ושזיפים.. הגזמתי שאני רוצה להכין את המתכון הזה בלי כל כך הרבה דברים? אפשרי? אולי להוסיף פטריות?
תודה!

השב
תמר 30 ביוני 2023 - 3:45

הכנתי את המתכון הזה היום בלי שורשים כרישה צילי ושזיפים
יצא מעולה ! טעים ממש רך רך רך !
לא הגזמת ויכולה להוסיף פטריות זה יצא טעים לדעתי

השב
אסנת 29 בספטמבר 2023 - 0:06

אפשר לשים במקום שורש של פטרוזיליה וסלרי רק את העלים??
תודה רבה!!

השב
אור 4 באפריל 2024 - 21:32

היי
אנחנו לא אוכלים שום מה אפשר לשים במקום?

השב
אור 4 באפריל 2024 - 21:34

היי
אנחנו לא אוכלים שום מה אפשר לשים במקום?
תודה

השב
אורי 4 באפריל 2024 - 21:50

היי
שייך לוותר על השום? מה אפשר במקום למי שלא אוכל שום?

השב
כן 4 באפריל 2024 - 21:51

היי
שייך לוותר על השום? מה אפשר במקום למי שלא אוכל שום?

השב
בקי 26 בספטמבר 2024 - 12:03

שלום לך, בישלתי אתמול צלי כתך עגל מס. 5 כשעתיים. פתחתי וריח הבשר היה נורא – מה גם שאני מאד רגישה לריחות כמו בצל, שום וכדומה. מה אפשר לעשות כדי להתגבר על הריח כי כמובן זרקתי הכל. אודה על תשובה וכיוון עשייה. . אבקש לשלוח לי תשובה על גבי דף זה כי המייל עדיין לא פעיל כי החלפתי מחשב תודה לך יקירה

השב
חנה 29 בספטמבר 2024 - 6:47

שלום
כמה ימים מראש ניתן להכין או לחילופין האם ניתן להקפיא?

השב
Leora 30 בינואר 2025 - 12:48

האם אפשר להכין עם אסאדו )מס 9( את המתכון הזה או השני עם השזיפים?

השב
פנינה 2 בספטמבר 2025 - 16:56

שלום, האם אפשר את המתכון עם נתח שלם ולבסוף אחרי קירור לחתוך לפרוסות ?

השב
גילה 16 בספטמבר 2025 - 9:51

הי,
יש בתגובות שאלות רבות שמעניינות גם אותי , אך לא מופיעה תגובתך. האם תוכלי לפרסם מענה. יעזור מאוד. תודה

השב
ירדן 20 בספטמבר 2025 - 14:13

האם אפשר להכין עם נתח שלם במקום חתוך לפרוסות או קוביות? אני חושבת שזה נראה יותר חגיגי. אם כן האם משתנה בצורת ההכנה?

השב

השאר תגובה

Send this to a friend