כדורי בשר עם פתיתים ברוטב אפונה וגזר

Posted on

לעיתים די רחוקות, לצערי, יוצא לי להעמיד סירים כמו שנוהגות להגיד המאמות. פעם הייתי עושה את זה המון אבל הזמן והעובדה שאני גרה לבד הרגילו אותי לבשל בדיוק כמה שאני צריכה ולרוב אני אוכלת את המנות שאני מכינה להפקות או למדור בידיעות.

בשישי האחרון החלטתי שלא עוד, שאני מתגעגעת לאוכל החם ולסירים המלאים. למגוון ולטעמים של הבית. לאלתורים במטבח ממה שיש (ככה אגב התחלתי לבשל).

הוצאתי את הסירים הרחבים ואלתרתי ממה שהיה. אורז מלא עם ירוקים שבילו יותר מדי זמן במקרר, קיפודי עוף עם אורז, מרק שעועית עם בשר ותפוחי אדמה וגם סיר מפוצץ בטעמים שהזכירו לי את האוכל בגן (בקטע הכי טוב שיש). סיר שיש בו גם כדורי בשר טעימים, גם אפונה וגזר קצת מתקתקים וגם פתיתים רכים רכים. ארוחה שלמה.

כמובן שלא חייבים להוסיף את הפתיתים ואפשר להשאיר את זה כתבשיל כדורי בשר או להוריד את כדורי הבשר ולקבל פתיתים עם אפונה וגזר. ואפשר גם להמיר את הפתיתים באורז או בורגול עבה. ובכלל, כתבתי לכם מלא אופציות לשדרוג ושינויים למטה בהערות אז תקראו.

ועוד דבר חשוב – יש פה הרבה רוטב ביחס לכמות הפתיתים. אל תתפתו להוסיף עוד פתיתים. ככל שיהיה יחס גדול יותר בין הנוזלים לפתיתים הם ישארו יותר טעימים ורכים ומקסימום אם לא ישתו הכל בבישול יהיה לכם גם רוטב. פשוט, לפתיתים יש נטייה לספוג הכל. באמת. שימו כוס פתיתים בכנרת והם ישתו הכל.

פה למשל, נשאר לי המון רוטב בסיר אחרי שסגרתי את האש והפתיתים כבר היו רכים לגמרי, ועדיין, אחרי חצי שעה הם שתו כמעט הכל. שזה מדהים כי יצא רך כמו חלום, אבל לא יאמן כמה הפסטה הקטנה הזאת יכולה לספוג.

מאחלת לכם שבוע מעולה ומבטיחה לעלות בקרוב גם את שאר המתכונים שהכנתי בשישי.

רך, מלא ברוטב ומזכיר את האוכל שהילדות. ואגב, זה מתחמם מעולה יום ויומיים אחרי

כדורי בשר עם פתיתים ברוטב אפונה וגזר

מצרכים לרוטב ולתבשיל:
2 כפות שמן זית
1 בצל לבן גדול, קלוף
3 שיני שום, קלופות
2 ענפי סלרי, שטופים היטב
1/2 שקית *לקט אפונה וגזר (מגיע בשקית קפואה)
1/2 כפית כורכום
1 כף אבקת מרק עוף – לא חובה אבל מאוד מוסיף
1/2 כפית מלח
מים רותחים – כמות באופן הכנה
1 כוס פתיתים מכל סוג שאוהבים

לכדורי בשר:
500 גרם בשר טחון
1 בצל לבן, קלוף
1/4 כפית אבקת סודה לשתייה
2 שיני שום, קלופות (או 1/2 כפית אבקת שום)
חופן עלי פטרוזיליה
1/2 כפית מלח

אופן הכנה:
– מכינים את כדורי הבשר: מגרדים את הבצל על החלק העבה בפומפייה ומעבירים לקערה.
– כותשים את השום דק דק וקוצצים את הפטרוזיליה ומוסיפים גם אותם לקערה.
– מוסיפים את הבשר, הסודה לשתייה והמלח ומערבבים היטב. מעבירים למקרר, עטוף בניילון נצמד, עד שהתבשיל יהיה מוכן.
– מכינים את התבשיל והרוטב: קוצצים את הבצל, השום והסלרי לקוביות קטנות.
– בסיר רחב ונמוך (סוטאג’) מטגנים את שלושתם ביחד עד שהם מתרככים. אני אוהבת לטגן 2 דקות ואז לסגור את המכסה ולתת לאדים להמשיך לרכך במשך 5 דקות.
– מוסיפים את האפונה והגזר, הכורכום, מרק עוף ומלח ומערבבים ביחד דקה.
– מוסיפים מים רותחים עד לגובה של כדורי הבשר. שזה אומר בערך 5 ס”מ. אל דאגה מהשלב הזה, אחרי שתוסיפו את כדורי הבשר תוכלו לתקן. מבשלים ביחד 5 דקות וטועמים אם חסר מלח או פלפל שחור במידה ואוהבים.
– מגלגלים כדורים מהבשר ומניחים בתבשיל שבסיר. ועכשיו בודקים, אם הרוטב מגיע עד כמעט גובה הקציצות זה נהדר. אם לא, אפשר להוסיף עוד מים רותחים. ואם יש יותר מדי נוזלים, לא קרה כלום, יהיה יותר רוטב.
– מנערים את הסיר כדי שכל קציצה תקבל את המקום שלה ומבשלים ביחד, בלי מכסה, במשך 30-40 דקות או עד שהרוטב מעט מצטמצם והבשר מוכן.
– בשלב הזה מחליטים איך רוצים להמשיך. אם רוצים תבשיל עם פתיתים מפזרים אותם בתוך הסיר, מערבבים ומבשלים 10 דקות עד שהם רכים. זה בסדר אם יש מלא רוטב, תסמכו עלי הפתיתים יכולים לספוג גם את הכנרת אחרי שהם מתקררים. ואם לא רוצים פתיתים? פשוט סוגרים את האש וזה מוכן.

סיר שכולו כיף

הערות ושדרוגים
– במקום פתיתים אפשר אורז או בורגול עבה.
– אם אתם אוהבים טעמים פיקנטיים אפשר להוסיף גם 1/2 כפית פפריקה חריפה כשמוסיפים את הכורכום לתבשיל.
– *אפונה וגזר: אפשר להשתמש בכוס אפונה עדינה או רגילה קפואה (אין צורך להפשיר רק להוסיף ככה לסיר) ואפשר להחליף את הגזר בקוביות קטנות של 2-3 גזרים טריים. מה אי אפשר? אי אפשר לשים קופסת שימורים, זה ממש טעם אחר לגמרי והם מגיעים רכים מדי וימעכו בזמן הבישול. אני משתמשת כבר שנים בלקט של סנפרוסט שמגיע קפוא ויש בו קוביות גזר ואפונה.
– ואם רוצים להחליף את הבשר בעוף? קודם כל אפשר לשלב חצי חצי. שנית, אפשר גם להמיר לעוף או פרגיות טחונות או הודו.
– במקום אפונה וגזר אפשר לשים תחתיות ארטישוק (זה מגיע קפוא במקפיא בסופר).
– אני אוהבת לשדרג את התבשיל עם 1/2 כפית בהרט. זה מוסיף טעמים חמימים עדינים של קינמון וכמון אבל ממש לא חובה. אפשר להוסיף אותו לתערובת הבשר או לתבשיל עצמו בזמן הוספת הכורכום.
– אל תתפתו להוסיף יותר מ-1/4 כפית סודה לשתייה אחרת יצאו לגם כדורים צמיגיים. הסודה מרככת את הבשר אבל יותר מדי ממנה וזה יהרוס.

9 תגובות

  1. מיכל פריג says:

    הי
    נראה מושלם. האם אפשר במקום פתיתים קינואה?

  2. גלית יזרעאלי says:

    נראה מושלם. תודה

  3. שירלי says:

    הי, נראה מושלם, איך אפשר להפוך את התבשיל לצמחוני?

  4. מור says:

    התכניות שלי לסופ”ש:
    1. לפתוח שקית של פתיתים
    2. למלא כוס מדידה בפתיתים הנ”ל
    3. לנסוע לכנרת
    4. להניח את כוס הפתיתים בכנרת
    5. לדווח לך מה קרה לכנרת! 🙂

  5. עמיץ says:

    אפשר לעשות עם אורז מלא? אם כן להוסיף עם הקציצות ולבשל עם מכסה?

  6. מיכל ברודניק says:

    אפשר להכין עם בטטה במקום הגזר? אם כן מתי להוסיף אותה? לבשל אותה לפני?
    תודה רבה מראש

    1. רחלי קרוט says:

      באותו שלה כמו הגזר. לקלוף אותה ולחתוך לקוביות

  7. סיון says:

    אפשר להקפיא את הכל אחרי שמוכן?

  8. יאנה says:

    היי רחלי! מתכון משגע. רציתי לשאול – הרוטב שלי ממש לא הצטמצם ויצאה לי ׳בריכה׳ של נוזלים. משערת שהגזמתי עם כמות המים? וגם – על איזו אש את מבשלת במשך 30-40 דק? הקציצות קצת התייבשו לי ואני תוהה איפה פישלתי. ממש רוצה להשתפר לפעם הבאה! תודה מראש!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend