עוגת ז’רבו הונגרית של סבתא נומי ז”ל

Posted on
עוגת ז'רבו

עד שסבתא שלי נפטרה מעולם לא הכנתי ז’רבו. זאת הייתה העוגה שלה. זאת שהיא הכינה לאירועים חגיגיים כשהיא ידעה שכולנו נגיע. כילדה לא לגמרי חיבבתי את העוגה בגלל האגוזים שבתוכה וסבתא תמיד אמרה שזה החלק הכי טעים.

רק כשהתבגרתי הבנתי כמה היא צדקה.

בשבעה של סבתא החלטנו לעשות ארוחה הונגרית כהלכתה. ידענו שהאוכל יזכיר אותה כמו שהיא רצתה שנזכור – שמחה, מלאת חיים ועם לב ענק. בול כמו האוכל שלה.

זאת הייתה הפעם הראשונה שהכנתי ז’רבו והטעם של הביס לא עוזב אותי מאז. קשה להסביר במילים כמה העוגה הזאת טעימה וחכמה. פשוטה אבל גאונית. שילוב של בצק פריך חמאתי עם שכבה של ריבת משמשים, מקצפת מרנג מנוקדת באגוזים ומעל הכל שכבת שוקולד מפנקת.

אין הרבה עוגות שיכולות לגרום לי להתרגש כמו זאת. אין הרבה עוגות שתכינו ותתאהבו בהן בשנייה.

עוגת ז'רבו
אין ביסים כאלה – עוגת ז’רבו שהיא חלום

ז’רבו של סבתא נומי

מצרכים לבצק:
1/2 קילו קמח לבן
1 כפית (5 גרם) שמרים יבשים
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כוס חלב (יתכן ותצטרכו קצת יותר)
200 גרם חמאה
3 חלמונים (שומרים בצד את החלבונים)
4 כפות סוכר לבן

מצרכים למילוי:
1 צנצנת ריבת משמשים או ריבה אחרת לבחירתכם
3 חלבונים
3/4 כוס סוכר
1 כוס אגוזים קצוצים דק

לציפוי:
200 גרם שוקולד מריר
30 גרם חמאה

אופן הכנה:
– חותכים את החמאה לקוביות.
– בקערת מיקסר עם וו גיטרה שמים את כל המצרכים של הבצק ומערבלים עד שנוצר בצק אחיד ללא גושי חמאה. עוטפים ומניחים בצד לחצי שעה או במקרר עד יומיים. אם הבצק קצת יבש ולא מתגבש לבצק אפשר להוסיף עוד כמה כפות חלב אבל לאט לאט עם ההוספה שלא יצא רטוב.
– כשהבצק כבר נח ומוכן לרידוד מכינים את המקצפת.
– שוטפים היטב את המיקסר כדי שלא ישארו שאריות של שומן (אחרת החלבונים לא יקציפו) ומכניסים פנימה את החלבונים. מחברים את וו ההקצפה.
– מקציפים את החלבונים עד שמתחילות להיווצר בועות ומוסיפים את הסוכר בזרם איטי. ממשיכים להקציף עד שנוצר קצף יציב ומבריק.
– מוסיפים פנימה את האגוזים ומערבלים במשך 30 שניות.
– מחממים תנור ל-180 מעלות.
– מרכיבים: מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים ומרדדים כל חלק למלבן בערך בגודל תבנית תנור. חשוב שמלבני הבצק יהיו פחות או יותר באותו גודל.
– מניחים מלבן בצק אחד על תבנית תנור עם נייר אפייה ומורחים מעל מחצית מצנצנת ריבת המשמשים.
– מניחים מעל הריבה מחצית ממקצפת החלבונים עם האגוזים ומורחים לשכבה אחידה.
– מניחים מעל מלבן בצק ושוב חוזרים על הפעולות. מסיימים למעלה עם שכבת בצק.
– דוקרים את הבצק עם מזלג בשלל מקומות, כדי שיהיה לאדים מקום לצאת והם לא ינפחו את הבצק, ואופים במשך חצי שעה או עד שהחלק העליון זהוב.
– בינתיים ממיסים בקערה את השוקולד והחמאה ומערבבים עד שנוצר גאנש מבריק וחלק.
– מורחים את הגאנש על העוגה בשכבה אחידה ומעבירים למקרר לשעה להצטננות. אפשר גם לצנן בטמפרטורת החדר.
– חותכים לקוביות, מעבירים לקופסה ושומרים במקרר או בחוץ.

עוגת ז'רבו
עוגת ז’רבו

הערות ושדרוגים
– במקום ריבת משמשים אפשר להשתמש בריבת אוכמניות, פטל או כל ריבה אחרת שאתם אוהבים. עדיף ממש ריבה חמצמצה וכדאי שתהיה טובה וסמיכה ולא מהריבות הדלילות.
– אם אתם לא אוהבים אגוזים אפשר לוותר אבל הם לגמרי חלק חשוב מהעוגה ברמה התרבותית של המקור שלה. קולינרית יצא סבבה גם בלי.
– אפשר לוותר על המרנג (החלבונים המוקצפים עם הסוכר) ולפזר על שכבת הריבה רק אגוזים טחונים שמערבבים עם 1/2 כוס סוכר.
– עדיף שתשימו יותר ריבה מפחות.

21 תגובות

  1. נעמה says:

    הרגת אותי… גם לי היתה סבתא נומי. שהיתה האופה הכי טובה במושב ההונגרים בו אנחנו גרים.
    וגם אני ממש לא עפתי על העוגה הזו בילדותי.. היו הרבה יותר טובות, כמו טורוש-ביילש, אורונגלושקה וכו’… אבל עכשיו, הייתי מוכנה לתרום כליה כדי לטעום שוב את הטעם של הבית..

    1. רחלי קרוט says:

      מקסימה שאת. לא יאמן שחווינו את אותם הזכרונות ♥

    2. ליאור בארי says:

      ואת הרגת אותי! אין על הנשים ההונגריות שלנו
      מבטיחה להכין את העוגה ואם יצא לי טוב, אני שולחת לך!

    3. רענן says:

      כל מילה. טורוש ביילש…… געגועים לאמא.

  2. חיה says:

    האם יש אפשרות לפרווה?

    1. אודי says:

      למשל להשתמש בשמן במקום זה יעבוד?

      1. רחלי קרוט says:

        לצערי לא. צריך פה שומן שמתקשה כמו חמאה.
        אפשר נטורינה או מחמאה לגרסת פרווה.

  3. יפה says:

    שלום, מכיוון שיש גדלים שונים של צנצנות ריבה אשמח לדעת מהו הגודל/ הכמות הרצויה שלהריבה?

    1. רחלי קרוט says:

      אני השתמשתי בצנצנת של 250 גרם אבל אפשר גם קצת יותר.

  4. ברוריה says:

    האם אפשר להשתמש במחמאה במקום חמאה?

    1. רחלי קרוט says:

      לגמרי אפשר

  5. ענת says:

    הכנתי עם ריבת דובדבנים. עוגה מעולה! תודה רבה

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שימחת אותי ♥

  6. נעמה טסלר says:

    אפשר לכתוב גודל תבנית..

    1. רחלי קרוט says:

      תבנית תנור רגיל (לא הרחב).

  7. סיגל קנר says:

    האם שכבת קצף החלבונים היא משמעותית לטעם ולמירקם?
    את האגוזים בכל מקרה אפזר…

    1. רחלי קרוט says:

      היא מוסיפה מתיקות וגם רכות אבל אפשר גם בלי.

  8. חייקי says:

    אפשר להחליף את החמאה לשמן קוקוס?
    ואת החלב למים?
    או שזה הכרחי לטעם?

  9. בלהה says:

    עוגת ז’רבו הכל כך מיוחדת. שנים היא היתה עוגת יום ההולדת שלי. אולי השנה אני אכין אותה?

    1. רחלי קרוט says:

      היא באמת עוגה מאוד מיוחדת ומרגשת

  10. שרי says:

    הכנתי את המתכון ללא ביצים, לילד האלרגי שלי, ויצא מושלם!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend