משמשים מיובשים במילוי בשר ואורז

Posted on

לפני הרבה שנים יצא לי לשפוט בתחרות אוכל לקראת ראש השנה שבסופה זכתה מנה אחת מופלאה של טנזיה – קוסקוס ופירות יבשים עם בשר ורוטב אלוהי. עד היום אני לא שוכחת איך הטעמים המתוקים והמלוחים השתלבו שם בצורה מדהימה.

כשהתיישבתי לחשוב על מתכונים לחג, היה לי ברור שאני רוצה לשחזר את ההתרגשות מהמנה ההיא רק לקחת אותה למקומות קצת אחרים. מהזכרונות ההם והאהבה הגדולה שלי למשמשים, וגם בהשראת תמונה שנחקקה לי בראש של מיכל וקסמן (מתכונאית בחסד וכותבת מדור אוכל בעיתון הארץ) שהכינה משמשים טריים במילוי בשר עם פרחים מעל, החלטתי להכין את הממולאים הקטנים האלה.

בעצם, מדובר במיני ממולאים שאפשר גם להחזיק ביד ולאכול כמנה ראשונה או כעיקרית. בתוך הכיס הקטן של המשמש המתוק-חמוץ מתחבא מילוי בשר מתובל היטב ואורז רך שמאוורר את כל הביס.

תהיו נדיבים עם המילוי ונסו לסדר את המשמשים בצורת ספירלה בתבנית. צילום: אפיק גבאי

בחרתי לשים פה אורז עגול, ולא יסמין או בסמטי למשל, כדי שהוא ידביק את המילוי בזכות העמילן שלו, וגם ינקד את הבשר בנקודות רכות אבל עגולות ולא שפיציות.  האורז העגול גם מאפשר למשמש לככב, מבחינת הנראות, מבלי שהקצוות שלו יבצבצו החוצה כמו שקורה במנת קיפודי האורז הפרסי למשל.

לא יאמן כמה טעים זה יוצא. צילום: אפיק גבאי

ויש עוד סיבה – את הבשר מערבבים עם האורז כשהוא כבר כמעט מוכן ודי רך. אם תנסו לעשות את זה עם בסמטי למשל תגלו שהוא נשבר יותר בקלות בזמן הערבוב בגלל העדינות שלו. כאן האורז שומר על הצורה.

אה, וכן, אל כל העונג הזה מתווסף גם רוטב כמובן, שמשלב בצל וסלרי רך רך עם מתיקות של מייפל וחריפות של צ’ילי. בסיום הבישול, אני תמיד מקווה שישאר קצת יותר מהרוטב, שבינתיים גם מקבל אליו את טעמי המשמשים, כדי שאוכל לאכול אותו ככה לבד עם אורז לבן או לטבול בתוכו חלה טרייה.

ראיתם פעם משהו יפה כל כך?. צילום: אפיק גבאי

משמשים במילוי בשר ואורז ברוטב מופלא

מצרכים:
1 כוס אורז עגול לבן סוגת
400 גרם בשר טחון (מומלץ עם 10% שומן כבש)
1 בצל לבן גדול, קלוף
1/2 כפית בהרט
1/4 כפית קינמון
1/2 כפית פלפל שחור
3/4 כפית מלח
2 כפות שמן זית
60-80 משמשים מיובשים

לרוטב:
2 בצלים, קלופים
2 ענפי סלרי
4 כפות מייפל
1/2 כפית צ’ילי גרוס
1/2 כפית מלח
5 כפות שמן זית
מעט אגוז מוסקט
1 כוס מים רותחים
2 כפות רכז רימונים – אופציונלי

אופן הכנה:
– שוטפים היטב את האורז במים (פעמיים) ומסננים מנוזלים.
– בסיר גדול שמים 4 כוסות מים רותחים, מוסיפים את האורז ומבשלים על אש נמוכה עם מכסה סגור במשך 15 דקות ומסננים מהמים. האורז צריך להיות 3/4 מוכן.
– קוצצים את הבצל של המילוי לקוביות ומטגנים בשמן זית עד הזהבה. מצננים.
– מערבבים את כל מצרכי המילוי בעדינות.
– מוציאים מהמשמשים את הגלעין וממלאים בתערובת המילוי. בגלל שהאורז כבר מוכן אפשר למלא בנדיבות כי הוא סיים כבר להתנפח.
– לרוטב: קוצצים את הבצל והסלרי לקוביות קטנות.
– בסיר בקוטר 22 או 24 מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל והסלרי עד ריכוך.
– מוסיפים מייפל, צ’ילי, מלח, אגוז מוסקט, מים ורכז רימונים ומערבבים.
– מניחים את המשמשים בתוך הסיר ומכסים (עם רדיד אלומיניום או מכסה). שימו לב שהנוזלים צריכים להגיע עד 3/4 גובה המשמשים אז אם חסר מוסיפים עוד מים.
– מעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים במשך שעה. עוד אופציה היא לבשל את הסיר על אש נמוכה במשך שעה. בסיום האפייה מומלץ להסיר את המכסה ולאפות עוד כמה דקות כדי לקבל מעטה זהוב.

מתרככים מהרוטב ומתקרמלים בחלק העליון מהאפייה בתנור. צילום: אפיק גבאי

הערות ושדרוגים
– במקום אורז לבן עגול אפשר גם אורז לסושי, אורז ריזוטו או אורז עגול מלא. ואם אין? אני מרשה לכם להשתמש גם באורז פרסי או יסמין, הם אמנם יציצו החוצה מהמשמשים וגם נשברים יותר בקלות בזמן הערבוב עם הבשר, אבל עדיין יצא טעים.
– נשאר לכם מהמילוי? אפשר למלא קישואים, כרוב, עגבניות ופלפלים ואפשר גם לכדרר לקציצות ולבשל בתוך רוטב עגבניות.
– המתכון בשיתוף סוגת.

8 תגובות

  1. ליאורה says:

    היי
    נראה מעולה מעולה
    האם המתכון הוא עם משמשים יבשים? כי טריים כבר אין

    1. רחלי קרוט says:

      כן, מיובשים

  2. חווה says:

    האם ניתן לשמור במקרר מס ימים?

  3. כרמלה says:

    משמשים מיובשים עם גרעין? אני מכירה רק משמשים מיובשים בלי גרעין. מקווה שאפשר ליצור בהם כיס ולהכין את המתכון.

    1. מעין says:

      מצטרפת לשאלתה של כרמלה…
      כמו כן, כדאי להשרות את המשמשים המיובשים במים רותחים על מנת שיתפחו קצת וישתחררו מצימוקם? מניחה כי יהיה קל יותר למלא אותם…

  4. שרון says:

    נראה מהמם!
    האם הבשר לא עובר בישול או טיגון מקדים?

    תודה רבה וחג שמח

  5. אינה says:

    איפה קונים משמשים מיובשים עם גרעין?

  6. אורית says:

    יצא מעולה!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend