טבית – חמין עיראקי עם עוף ממולא של מעיין נדיר

Posted on

אם יש מתכון שתמיד רציתי ללמוד איך להכין, זה טבית. דמיינו אורז שחום מבחוץ שמחביא בתוכו הפתעות רכות וכל כך טעימות – עוף עסיסי ששומר על רכותו בזכות האורז והעגבניות, קוביות בשר שממש נמסות בפה ואורז מתובל בבהרט, כזה שסופג את מיצי העוף, שהוא לב ליבו של הטבית.

כשגל הקור הגיע ידעתי שהשנה אני לא מוותרת לעצמי ולומדת את סודות המאכל העיראקי, זה שמפליאה להכין מעיין נדיר. אין אחד שטעם מהטבית שלה ולא רצה עוד צלחת. אין אחד שלא ביקש את המתכון.

למי מכם שלא מכיר, מעיין נדיר היא גם יועצת קולינרית, גם שותפה במעדניית My Deli הכל כך נהדרת ומיוחדת (רוצו לבקר) והיא בעיקר אישה עם לב עצום שיודעת לעשות קסמים במטבח. והטבית שלה? אין שני לו.

וכמה התמזל מזלי, ומזלכם, שהיא הסכימה באהבה גדולה לחלוק את המתכון שלה לטבית קלאסי כמו של פעם עם עוף ממולא שמתחבא בפנים וגם טבית מודרני יותר עם קוביות בשר (וגם עוף) בפנים.

ועכשיו, ברשותכם, הולכת להדליק את התנור ולקצוץ בצל. אני כבר יודעת מה יצא מהתנור שלי בסוף השבוע הקרוב.

סיר שהוא חלום. צילום: טל סיון ציפורין

טבית – חמין עיראקי עם עוף ממולא (הגרסה המסורתית)

מצרכים (ל-8 מנות):
1 עוף שלם בינוני, ללא העצמות (מבקשים מהקצב)
1 בצל לבן, קלוף
4 כפות שמן
1 ו-1/2 קילו עגבניות בשלות
1 כף רסק עגבניות (לא חובה)
3 ו-3/4 כוסות אורז בסמטי
1 ליטר מים
3 כפות בהרט
מלח לפי הטעם
6 ביצים קשות

אופן הכנה:
 – קוצצים את הבצל לקוביות קטנות.
-טוחנים את העגבניות בעזרת מעבד מזון עד למחית חלקה. אפשר להשתמש גם בעגבניות מרוסקות של חברה איכותית בכמות של כוס וחצי.
– בסיר שמתאים לתנור, ויכול להכיל בגודלו את העוף, מחממים שמן ומטגנים את הבצל עד שקיפות.
– מתבלים במלח ובבהרט ומוסיפים את העגבניות, הרסק והמים. מביאים לרתיחה (טועמים ואם יש צורך מוסיפים עוד בהרט או מלח). מוסיפים את האורז ומבשלים כ-10 דקות עד שהאורז מכפיל את נפחו (זה בסדר אם הוא לא מוכן לגמרי בשלב הזה).
– מעבירים את האורז לקערה וממלאים את העוף באורז שהתבשל (ישאר לכם די הרבה אורז וזה בסדר).
– שמים מחצית מכמות האורז שנותרה בתחתית הסיר, מניחים את העוף הממולא ומפזרים את יתרת האורז מעל.
– מניחים את הביצים מעל האורז וסוגרים עם מכסה.
– מעבירים לתנור שחומם מראש ל-120 מעלות (ובבקשה תקפידו שלא יהיה יותר מזה כדי שלא ישרף) ואופים במשך 6 שעות לפחות או לילה שלם.

שחום מבחוץ ורך מבפנים. צילום: טל סיון ציפורין

טבית – חמין עיראקי עם חלקי עוף ובשר (הגרסה המודרנית)

מצרכים (ל-8 מנות):
2 כרעי עוף, חצויות וללא העור
500 גרם בשר בקר לבישול ארוך – צלעות, כתף, שפונדרה
1 בצל לבן, קלוף
4 כפות שמן
1 ו-1/2 ק”ג עגבניות בשלות
1 כף רסק עגבניות (לא חובה)
3 ו-3/4 גרם אורז בסמטי
1 ליטר מים
3 כפות בהרט
מלח לפי הטעם
6 ביצים קשות

אופן הכנה:
– קוצצים את הבצל לקוביות קטנות וחותכים את הבשר לקוביות בגודל 3 ס”מ.
– טוחנים את העגבניות בעזרת מעבד מזון עד למחית חלקה. אפשר להשתמש גם בעגבניות מרוסקות של חברה איכותית.
– בסיר בינוני שמתאים לתנור מחממים שמן ומטגנים את הבצל עד שקיפות.
– מתבלים במלח ובבהרט, מוסיפים את כרעי העוף והבשר, מוסיפים את העגבניות והמים, מביאים לרתיחה (טועמים ואם יש צורך מוסיפים עוד בהרט או מלח) ומבשלים כ-20 דקות.
– מוציאים את הבשר והעוף לקערה ומניחים בצד.
– מוסיפים כ-2/3 מכמות האורז לעגבניות שבהן התבשלו העוף והבשר, מניחים מעל את הבשר והעוף ומכסים בשארית כמות האורז. מביאים לרתיחה ומבשלים עד שרוב הנוזלים נספגים, כ-15 דקות.
– מניחים את הביצים מעל האורז ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-120 מעלות ואופים במשך 6 שעות לפחות או לילה שלם.

12 תגובות

  1. הילה says:

    וואו נראה מעולה!
    אפשר אורז יסמין במקום הבסמטי? אני פחות אוהבת את הבסמטי.

    1. רחלי קרוט says:

      כן, אפשרי

      1. הילה says:

        אגב נראה שיש טעות – כתוב במתכון המודרני 3 ו 3/4 גרם אורז, הכוונה היתה לכוסות אני מניחה. 🙂

  2. שירה says:

    האם ניתן לשים את זה על הפלטה למשך הלילה או חייב תנור?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשרי. לא לשכוח לכסות עם מכסה

  3. מיכל says:

    היי נראה מעולה, האם ניתן להוריד לגמרי את העוף והבשר ולעשות צמחוני ? תודה

  4. שירן says:

    היי האם כשאני שמה את זה בתור צריך לכסות עם מכסה את הסיר?

  5. עדי קינן says:

    היי רחלי, המתכונים נראים מעולים!!
    אפשר לדעתך לעשות בסיר בישול איטי במקום בתנור? הכוונה לעשות את כל ההכנות בסיר על הגז ולהעביר לסיר בישול איטי ללילה.
    תודה 🙂

    1. מיכל says:

      מצטרפת לשאלה!

  6. מעין says:

    הי, נראה פגז! מה כמות עגבניות מרוסקות קנויות?

  7. מאיה says:

    נראה מעולה.
    אנחנו רגישים לבצל. יש פתרון במקום…?

  8. טלי says:

    האם אפשר להחליף את הבהרט בתבלין אחר? אנחנו לא חובבים הל/ קינמון/ בהרט בתבשילים
    תודה

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend