אורז 10 האוצרות (או: אורז חגיגי עם מלא הפתעות)

Posted on

באורז הזה, שהוא אחד הטעימים, יש את כל מה שאני אוהבת, ובואו נודה על האמת – קצת בהגזמה. אבל טובה כן?

יש בו רצועות גזר דקות ומתקתקות שמתרככות מאוד בבישול, יש ערמונים שמוסיפים חגיגיות, חמוציות, משמשים ואוכמניות מיובשות עם מרקם מעט צ’ואי וטעם חמוץ-מתוק, שקדים ופקאנים שהתווספו כדי לשדרג עם קראנצ’יות כיפיית, פטרוזיליה שמעדנת ומרעננת, בצלים מקורמלים שבדרכם מאווררים את כל החגיגה הזאת ושעועית מש שהיא אחת האהובות עלי אבר ולכאן היא נכנסת ממש כמו שמוסיפים עדשים למג’דרה. חוץ מהטעם האדמתי שלה היא גם גורמת לכל המנה הזאת להיות משביעה יותר והבונוס הגדול שלה, פרט לערכים התזונתיים, זה שלעומת שעועית רגילה היא מתבשלת ממש מהר.

משרים את שעועית המש במים למשך שעה (אגב, אם נשאר לכם שעועית תשרו אותה במים למשך הלילה ובבוקר תבקשו שעועית מונבטת נהדרת לסלטים ככה כשהיא חיה ללא מוצר בבישול). צילום: אפיק גבאי

וכמובן, הכוכב הגדול של המנה הזאת – אורז פרסי. למרות שרובכם בוודאי משתמשים בו כמעט בכל מנת אורז, ולרוב די בצדק, אני באמת חושבת שהיתרון הגדול שלו זה שהוא מצד אחד מאוד יציב ולא מאוד עמילני, מה שמשאיר אותו אחד אחד ולא דביק ומצד שני הוא מתרכך היטב בבישול ונעשה שמנמן ותפוח, כך שבסופו הוא יוצא רך וטעים ועדיין יציב.

אני אוהבת להשתמש בו במנות שיש בהן המון טעמים ומרקמים, כי הוא יודע לספוג אותם היטב ועדיין נשאר כוכב המנה שמאחד הכל יחד באווריריות נעימה.

והאמת? אני אפילו לא צריכה מנה בשרית ליד. מדובר לגמרי במנה שהיא סוג של ארוחה. אז אם יש לכם צמחוניים או טבעוניים במשפחה, אני בטוחה שהם ישמחו לאכול מהסיר הזה.

הגזר מוסיף נקודות רכות ומתקתקות לאורז. צילום: אפיק גבאי

ומילה אחרונה לכל מי שנרתע ממתכונים עם רשימת מצרכים ארוכה (היי אמא) – שימו לב שאת רובם יש לכם בבית, ועל חלקם אפשר לוותר או להמיר במשהו אחר. וחוץ מזה, והכי טוב, ההכנה לוקחת 5 דקות. הכל בעצם מתבשל בסיר אחד פרט לפקאנים ולשקדים שמתווספים בסוף.

שתהיה לכולנה שנה טובה ומחכה לראות איך יצא לכם <3 שתפו אותי בתמונות בעמוד האינסטגרם.

ואל תפספסו גם את מתכוני האורז האלה:
מיני עלי כרוב במילוי אורז
כדורי אורז במילוי סלמון
ריזוטו פולנטה
עוגת אורז במילוי פרגיות וערמונים

כל המצרכים בסיר אחד. ועכשיו – מים וקדימה לבישול. צילום: אפיק גבאי

אורז 10 האוצרות

מצרכים:
3 כפות שמן זית
1 ו-1/2 כוסות אורז פרסי סוגת
1/2 כפית מלח
1/2 כפית כורכום
1 כפית פפריקה מתוקה
1/4 כפית פפריקה חריפה – לא חובה
1 כפית בהרט
3 כוסות מים רותחים
2 גזרים
1 שקית ערמונים מבושלים
1/3 כוס חמוציות
1/3 כוס שקדים פרוסים
8 משמשים מיובשים
1/2 כוס פקאנים טבעיים
2  בצלים לבנים, קלופים
1/3 כוס אוכמניות מיובשות
1/4 צרור עלי פטרוזיליה
1/2 כוס שעועית מש סוגת

אופן הכנה:
– משרים את שעועית המש במים במשך שעה ומסננים.
– מגרדים את הגזר בפומפייה, חותכים את הערמונים והמשמשים לקוביות וקוצצים דק את הפטרוזיליה והבצל.
– בסיר רחב מחממים שמן ומטגנים את הבצל, הגזר, המשמשים והאוכמניות במשך 3 דקות.
– מוסיפים אורז, ערמונים, שעועית מש ותבלינים ומערבבים.
– מוסיפים מים, מכסים את הסיר ומבשלים במשך 20 דקות על אש קטנה. לאחר שסוגרים את הגז ממתינים 10 דקות ורק אז פותחים.
– בינתיים קולים במחבת חמה, ללא שמן, שקדים ופקאנים ומוסיפים לאורז אחרי שהוא מוכן.
– מעטרים בפטרוזיליה קצוצה ומגישים.

הפתעה בכל ביס. צילום: אפיק גבאי

הערות ושדרוגים
– במקום חמוציות, אוכמניות או משמשים אפשר להשתמש בצימוקים, באננס מיובש חתוך לקוביות קטנות או פשוט לשים יותר מאחד מהם על חשבון השני. העיקר שבסוף יהיה לכם בערך 3/4 כוס מהפירות היבשים.
– במקום או בנוסף לשקדים ולפקאנים אפשר להשתמש בצנוברים. ואפשר לשים רק שקדים או רק פקאנים או רק צנוברים.
– אין לכם בהרט? שימו 1/2 כפית קינמון וחצי כפית כמון.
– המתכון בשיתוף סוגת.

11 תגובות

  1. גל says:

    במה אפשר להחליף את הערמונים?

    1. רחלי קרוט says:

      אפשר פשוט לוותר, יש פה כל כך הרבה תוספות שלא ירגישו 🙂

  2. tamar bokobza says:

    ברצוני לקבל מכם עידכונים המתכונים תודה

  3. ליאור says:

    אפשר להחליף את האורז בקינואה?

  4. יוליה says:

    אפשר להחליף את השעועית בעדשים?

  5. דקלה says:

    אפשר להשתמש בפירות טריים כמו אפרסק במקום היבשים ואז להוסיפם בסוף הבישול?

  6. אלי says:

    היי, ממש עכשיו סיימתי לבשל את האורז.
    נתתי לו 10 דקות נוספות (לאחר שעדיין לא היה מוכן אחרי 20 דקות + זמן ההמתנה ). האורז מעולה !!
    שאלה לגבי שעועית המש (פעם ראשונה שאני משתמשת בה) : היא לא אמורה להתרכך כמו שעועית לבנה , נניח ?
    היא הושרתה כחצי יום במים + 30 דקות בישול והיא קשה למדי…מפחדת אפילו שלמישהו תישבר שן…מה עושים ?

  7. אלי says:

    היי,
    ממש עכשיו סיימתי לבשל את האורז.
    נתתי לו 10 דקות נוספות (לאחר שעדיין לא היה מוכן אחרי 20 דקות + זמן ההמתנה ). האורז יצא מעולה !!
    שאלה לגבי שעועית המש (פעם ראשונה שאני משתמשת בה) : היא לא אמורה להתרכך כמו שעועית לבנה , נניח ?
    היא הושרתה כחצי יום במים + 30 דקות בישול והיא קשה למדי…מפחדת אפילו שלמישהו תישבר שן…מה עושים ?

  8. יורם ויצמן says:

    מתכונים מצויינים

  9. מיכל says:

    היי רחלי! מה עמדתך על אפונה במקום שעועית מש?
    תודה על מתכונים נהדרים 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      מתה על אפונה. אם היא יבשה צריך להשרות אותה לילה קודם אחרת היא לא תספיק להתרכך בזמן שהאורז מתבשל. אבל הכי טעים זה אפונה עדינה. מכניסים אותה ככה קפואה לסיר והיא בשנייה מתחממת ומוכנה.
      ובאהבה!

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend