5 סלטים מבושלים מושלמים לארוחת שישי שבת

Posted on
סלטים מבושלים

אין שולחן שישי ושבת בלי סלטים. אלה שהופכים את השולחן לצבעוני ושמח, אלה שנגמרים ראשונים בארוחה, אלה שכולם זוללים עוד לפני שמתיישבים לשולחן עם חלה רכה של שבת.

מה שכיף בסלטים האלה, מעבר להיותם קלים להכנה וטעימים להפליא, זה שכולם מבושלים כך שהם מתאימים גם כתוספת לארוחה וגם בתוך פיתה למי מכם שעושה על האש. וכן, בהחלט אפשר להכין את כולם גם יום ויומיים קודם. אם לא תזללו אותם ביחד עם החלה הם יחזיקו נהדר גם שבוע במקרר.

סלטים מבושלים
סלטים מבושלים

סלט חצילים בטחינה נפלא

סלט קלאסי טעים במיוחד שאני אוהבת להכין ולשמור במקרר לכל השבוע. נפלא בתוך כריכים, עם החלה של שבת ולצד על האש. המלצה חמה – תאכלו אותו בטמפרטורת החדר ולא קר מהמקרר.

מצרכים:
2 חצילים – מומלץ בלאדי
1/3 כוס טחינה גולמית
6 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
חופן עלי זעתר טריים או פטרוזיליה – לא חובה

אופן הכנה:
– מחממים תנור ל-200 מעלות.
– מניחים את החצילים על תבנית תנור עם נייר אפייה ואופים במשך שעה או עד שהחצילים הופכים שחורים ומעט מפויחים.
– מוצאים, מצננים מעט וחוצים את החצילים מלמעלה למטה. מוציאים את בשר החצילים לקרש חיתוך וקוצצים גס.
– מעבירים את החצילים לקערה ומוסיפים טחינה, שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל. מערבבים.
– מגישים עם עלי זעתר או פטרוזיליה מעל. מומלץ להגיש בטמפרטורת החדר.

סלט חצילים בטחינה
סלט חצילים בטחינה

מטבוחה פטנט

אתם יכולים לחלוט עגבניות, לקלוף אחת אחת ואז לחתוך לקוביות. אבל אתם יכולים גם להשתמש בכאלה שמישהו אחר עמל עליהן בשבילכם. תנסו פעם אחת, מבטיחה שתודו לי.

מצרכים:
1/4 כוס שמן זית
1 פלפל צ’ילי טרי או 1 כפית פלפל צ’ילי גרוס
10 שיני שום קלופות או 4 כפות שום כתוש
2 פחיות קוביות עגבניות (מגיע בשימורים)
3/4 כפית מלח

אופן הכנה:
– קוצצים את הצ’ילי והשום לפרוסות דקות. למי שרוצה לחסוך את הקיצוצים אפשר להשתמש בצ’ילי גרוס ובשום כתוש.
– בסיר בינוני שמים את השמן ומטגנים את השום והצ’ילי במשך 5 דקות. במידה ומשתמשים בצ’ילי גרוס ושום כתוש מטגנים במשך דקה בלבד.
– מוסיפים את העגבניות ומתבלים במלח.
– מבשלים עד האש הכי נמוכה במשך שעה למטבוחה קצת יותר עדינה או שעתיים למטבוחה עם טעמים עמוקים וריבתיים. אם המטבוחה קצת נדבקת לסיר אפשר להוסיף חצי כוס מים.
– מומלץ לטעום אחרי חצי שעה ואם המטבוחה מעט חמצמצה, מאוד תלוי באיכות העגבניות, מוסיפים 3/4 כפית סוכר.
– רוצים לשדרג? מוסיפים 1-2 פלפל אדום מתוק, קצוץ לקוביות קטנות, בזמן טיגון הצ’ילי.

מטבוחה פטנט
מטבוחה פטנט

סלט סלק ברוטב בלסמי עם דואה

דואה היא תערובת תבלינים ואגוזים מצרית שמפזרים מעל סלטים או מגישים עם מאפים לצד שמן זית. תתייחסו אליה כאילו הייתה זו תערובת זעתר עם שומשום. כמה נפלאה היא? מומלץ להכפיל כמויות. ואם אתם מעדיפים בלי? אין בעיה להכין גם ללא הדואה מעל.

מצרכים:
2-3 סלקים בינוניים
3 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי או רכז רימונים
1 כף מיץ לימון
1 כפית מייפל
3/4 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
חופן עלי כוסברה או 1/4 צרור עירית

מצרכים לדואה:
100 גרם אגוזי מלך
100 גרם בוטנים מלוחים או טבעיים
1/3 כוס שומשום
1/2 כפית זרעי כמון
1/2 כפית זרעי כוסברה
3/4 כפית מלח גס

אופן הכנה:
– להכנת הדואה טוחנים את כל המצרכים יחד, עד שנוצר מרקם פירורי גס.
– קולים את כל התערובת על מחבת חמה, ללא שמן, במשך 5 דקות או עד שיש ריח נפלא בבית. מצננים ושומרים בקופסה בחוץ עד חודש.
– מבשלים את הסלקים בהרבה מים עד ריכוך. מצננים וקולפים.
– חותכים את הסלקים לקוביות קטנות יחסית ומעבירים לקערה.
– מוסיפים שמן זית, חומץ בלסמי, מיץ לימון, מייפל, מלח ופלפל ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם להעדפה שלכם. הטעם משתנה בהתאם למתיקות של הסלק וכמובן אם השתמשתם בחומץ בלסמי או רכז רימונים.
– קוצצים כוסברה או עירית ומוסיפים. מערבבים.
– מפזרים מעל הסלט כמה כפות מהדואה ומגישים.

סלט סלק
סלט סלק

זיתים מבושלים ברוטב אדום

מתכון שלמדתי להכין מיונית צוקרמן המוכשרת ושיניתי קצת עם השנים. מושלם בפיתה, לניגוב עם חלה או מעל אורז/קוסקוס.

מצרכים:
1 קופסת שימורים זיתים מגולענים (אני השתמשתי בזיתים צרובים)
5-6 כפות שמן זית
1 פלפל אדום מתוק
8 שיני שום, קלופות
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
3/4 כפית בהרט
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 כף גדושה רסק עגבניות
1 כף סוכר

אופן הכנה:
– מסננים את הזיתים מהנוזלים ומעבירים לקערה. שופכים מעל מים רותחים וממתינים 5 דקות. מסננים. שופכים שוב מים רותחים, ממתינים ומסננים. חוזרים על הפעולה 3 פעמים כדי להפטר מחלק מהמרירות והחמיצות (אל דאגה הזיתים עדיין נשארים מרירים-חמוצים במידה).
– בינתיים פורסים את הפלפל לרצועות דקות ואת השום פורסים לעיגולים או קוצצים לקוביות.
– בסיר רחב מחממים שמן זית ומטגנים את הפלפל במשך 5 דקות.
– מוסיפים את השום ומטגנים יחד 2 דקות.
– מוסיפים פפריקה מתוקה וחריפה, בהרט, מלח ופלפל שחור ומטגנים יחד עד שהתבלינים נפתחים בשמן. חשוב מאוד לטגן קצת את התבלינים אחרת הם יצאו לכם גרגיריים ברוטב.
– מוסיפים את הזיתים, רסק וסוכר ומערבבים.
– מוסיפים מים רותחים עד לגובה של 2 ס”מ מעל הזיתים ומבשלים על אש נמוכה-בינונית במשל שעה. אם הרוטב הופך סמיך מדי אפשר להוסיף עוד קצת מים רותחים.

זיתים מבושלים
זיתים מבושלים

סלט גזר מבושל עם זרעי כמון וכוסברה

אחד הסלטים האהובים שלי. שילוב מדהין בין הרכות והמתיקות הטבעית של הגזר ובין זרעי כמון קטנטנים וקראנצ’יים. אני ממש ממליצה לא לוותר עליהם כאן, ולא הם לא דומים לגמרי בטעמם לאבקת כמון.

מצרכים:
5-6 גזרים בינוניים, קלופים
5 כפות שמן זית
2 כפות שום כתוש או 1/2 כפית שום גבישי
מיץ מ-1/2 לימון
1 כפית פפריקה מתוקה
3/4 כפית זרעי כמון
3/4 כפית מלח
1 כפית מייפל
1/4 צרור עלי כוסברה

אופן הכנה:
– מבשלים את הגזרים עד ריכוך ומצננים. חותכים לפרוסות בעובי 1/2 ס”מ ומעבירים לקערה.
– אם יש לכם מכתש ועלי בבית טוחנים מעט את זרעי הכמון – חשוב להשאיר אותם חצי שלמים. אם אין, אפשר להשאיר אותם שלמים.
– במחבת רחבה מחממים שמן זית על אש נמוכה ומוסיפים שום, לימון, פפריקה, זרעי כמון, מלח ומייפל. מטגנים יחד במשך 2-3 דקות.
– מוסיפים את הגזרים ומערבבים בעדינות. מטגנים יחד במשך 2 דקות.
– קוצצים דק את הכוסברה.
– מעבירים לקערה ומוסיפים כוסברה קצוצה. מערבבים ומגישים בטמפרטורת החדר.

סלט גזר מבושל
סלט גזר מבושל

8 תגובות

  1. ענת says:

    נפלא!!! שומרת אצלי בתיקיית מתכונים.
    הצעה: במייל שמגיע למנויים, בכותרת, אפשר לכתוב באיזו מנה מדובר, במקום רק “מתכון חדש מהבלוג”. ככה יהיה קל לתייק:) תודה רבה על הבלוג המדהים שלך!

    1. אבי says:

      ענת – נכון!!
      מצטרף לבקשה….

  2. רעות says:

    תודה על מתכונייך הנהדרים. האם את סלט הזיתים מבשלים מכוסה?

    1. עינב says:

      מצטרפת לשאלה – גם על סלט הזיתים וגם על המטבוחה…

  3. שלומית says:

    במטבוחה – איזה גודל של פחית עגבניות מדובר? 400 גר?
    ואם כבר, עוד שאלה: אם לא מצאתי קוביות אלא רק עגבניות חתוכות דק, זה גם יעבוד? או יהיה יותר מבאס?

    1. עינב says:

      מצטרפת לשאלה על גודל הפחית (ככלל, לטובת השוהים בחו״ל – *מאוד* עוזר לצרף משקל/נפח בנוסף (או במקום) ״חבילה/חפיסה/קופסא/פחית״ – הסטנדרטים לא תמיד תואמים לאלו שבארץ).

      [ ובלי קשר – פוסט נפלא ובלוג מקסים! תודה רבה! 🙂 ]

  4. נועם says:

    וואו מה עשית לי עכשיו! יש פה סלטים שתמיד היו על השולחן אצל סבא וסבתא שלי, איך אני מתגעגעת! בוודאות מכינה בארוחה המשפחתית הבאה

  5. נחמה says:

    מה גודל הקופסא של העגבניות למטבוחה

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend