עוגת תפוזים בסיר פלא של דבורה ז"ל

Posted on
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים (5 הצבעות, ממוצע: 4.00 מתוך 5)
Loading...

לפני חודשיים פנתה אלי מורן לוי וסיפרה שהיא מכינה את פשטידת הקישואים שעלתה לבלוג ממש לא מזמן. מדובר במתכון שגרף לא מעט כניסות אבל בעיקר הביא איתו המון אמוציות ורגשות בעקבות הסיפור מאחוריו. "הסיפור על האמא נגע לליבי, גם אני חסרת אמא טרייה. אמא שלי הייתה אלופה בעוגות ופשטידות ומשהו במתכון הכי ריגש אותי ויכולתי להרגיש את הטעם של הבישולים של אמא רק מלקרוא".

אתם רק יכולים לתאר לעצמכם כמה שמחתי לקרוא את ההודעה שלה.

אני באמת חושבת שהקושי הגדול שלי בתפעול הבלוג, ובכלל בכתיבה, הוא להוציא החוצה את מה שקורה בפנים – את הרגשות, הטעמים, הזכרונות, התחושות שמביא איתו כל ביס. זה אולי נשמע פשוט אבל אחרי כל פוסט שעולה אני מרגישה כאילו ביליתי יומיים בחדר כושר. זאת אגב גם הסיבה למה מאוד קשה לי לעלות יותר מ-2 פוסטים בשבוע, אני באמת חייבת מנוחה נפשית כדי להתמודד שוב עם המילים.

בעקבות אותו פוסט על פשטידת הקישואים של אמא, העלתי לא מזמן סטטוס בפייסבוק שביקש מכל מי שמתגעגע לאוכל של מישהו שכבר לא כאן כדי להכין אותו, לפנות אלי ואני מבטיחה לנסות ולשחזר את הטעמים. הרבה מהמתכונים שנותרו במחברות המצהיבות לא כוללים שלבי הכנה או לא מספיק מובנים וגיליתי לא פעם שהילדים שקיבלו את אותם מתכונים פשוט מוותרים עליהם. בין אם בגלל האתגר להכין או כי ההתמודדות פשוט קשה מדי.

כל פרוסה מעלה חיוכים של אושר
כל פרוסה מעלה חיוכים של אושר

ואז, לפני שבועיים, קיבלתי עוד הודעה ממורן.

"בהקשר לפוסט שהעלת לא מזמן לגבי מתכונים עם געגועים לאהובים שכבר לא איתנו. אז יש לי מתכון יחיד ובודד שמצאתי כשסידרתי את החפצים של אמא שלי שנפטרה לפני שנה. כל כך חיפשתי את מחברת המתכונים שלה ולא מצאתי והדבר היחיד שמצאתי זה מתכון לעוגה אחת, עוגת תפוזים, ואת סיר הפלא שלה. אין לי אומץ להכין את העוגה וטרם השתמשתי בסיר פלא מימי חיי.

אני מעבירה לך את ההודעה עם דמעות בעיניים. יש לה יום הולדת ב-30.11 וחשבתי להכין את העוגה אבל באמת שאני לא יכולה. המתכון לא מאורגן וברור לי, ויותר מזה, פשוט קשה לי לגעת בזה. מפחדת שלא יצא לי טוב וכרגע מעדיפה להשאיר את הטעם בגדר זכרון.

אני אשמח אם תכיני את העוגה ביום הולדת שלה שיוצא בחמישי".

יש רגשות שקשה לתאר במילים. ריחות שמזכירים רגעים קטנים של אושר
יש רגשות שקשה לתאר במילים. ריחות שמזכירים רגעים קטנים של אושר

סיימתי לקרוא את ההודעה, הלכתי לנגב את הדמעות ולנסות להתאפס על עצמי מחדש, והבטחתי לה שבקרוב תהיה כאן עוגת תפוזים.

לא אלאה אתכם בחיפושים שלי אחרי תבנית מתאימה, בניסיונות להכין את העוגה, בדמעות שצפו ועלו בכל פעם כשיצאה עוגה מהתנור וחשבתי על מורן ועל דבורה ז"ל, האישה הכל כך יפה הזאת שהצליחה להשאיר מאחוריה בת מלאה בגעגועים.

מה שכן אספר לכם, זה שהעוגה הגיעה בשלב כלשהו גם לאמא שלי, ולשאר המשפחה, ולא היה אחד שלא התמוגג מהרכות והאווריריות המטורפת שלה. בעיקר אמא שלי, שיודעת משהו על עוגות גבוהות של פעם, עם טעם בלתי נשכח.

אז מורן, רציתי להגיד לך המון תודה. שהסכמת לחלוק את הגעגוע שלך איתי. שהצלחת לגרום לי להרגיש את הטעם ואת הרכות עוד הרבה לפני שהעוגה יצאה מהתנור.

בלכתם של אנשים הם משאירים מאחור לא רק לבבות שבורים ונפש שמתקשה להבין ולהכיל, אלא גם המון רגעים קטנים שמזכירים אותם. רגעים מאושרים, חוויות של ביחד, טעמים שבאמת קשה מאוד לשחזר.

העוגה כאן היא הדבר הכי קרוב לשלמות. היא רכה בטירוף, מדיפה ניחוח של פרדס בשיאו של הגשם, עדינה ואוורירית ובעיקר טעימה ברמה שקשה להסביר. אבל חסר בה דבר אחד קטן כדי להיות מושלמת באמת – את המגע והיד של אמא.

חיבוק גדול.

המתכון מספיק ל-2 עוגות כאלה. ותראו איזה גבוהה היא יוצאת!
המתכון מספיק ל-2 עוגות כאלה. ותראו איזה גבוהה היא יוצאת!

עוגת תפוזים בסיר פלא של דבורה ז"ל

מצרכים לעוגה בקוטר 24/26 (ענקית) בסיר פלא או 2 עוגות עם חור בקוטר 20 או 3 אינגליש קייק:
6 ביצים, מפורדות לחלבונים וחלמונים
1 ו-1/2 כוסות סוכר לבן
2 כוסות קמח לבן רגיל
1 שקית אבקת אפייה
1 כפית תמצית וניל איכותית
3/4 כוס שמן קנולה/חמניות/סויה
1 כוס מיץ תפוזים (עדיף טרי) + קליפה מגורדת דק מהתפוזים שסוחטים

אופן הכנה:
– בקערת מיקסר עם וו הקצפה מקציפים את החלבונים (הלבנים) עם 1/2 כוס סוכר עד שנוצר קצף חזק, ממש כמו של מרנג/קצפת יציבה. זה לוקח כמה דקות אז תהיו סבלניים.
– במקביל, בקערה נפרדת, מניחים את החלמונים (הצהובים) ביחד עם כוס סוכר וטורפים עם מטרפה ידנית.
– מוסיפים את השמן, מיץ התפוזים, גרידת התפוז ותמצית הוניל וטורפים היטב.
– מוסיפים קמח ומערבבים בעדינות עד שהקמח נטמע בנוזלים ונעלם.
– מוסיפים לתערובת עם הקמח 2-3 כפות מהחלבונים המוקפצים ומערבבים עד שהתערובת נעשת רכה יותר.
– מוסיפים את שאר החלבונים המוקצפים והפעם מקפלים אותם בעדינות לבלילה, בעזרת לקקן או כף, בתנועות קיפול עד שהתערובת אחידה ואין יותר פסים לבנים של החלבונים. עשו את זה בעדינות כדי לא להפיל את הנפח של החלבונים שהקצפתם (שם נמצאת כל האווריריות).
– משמנים עם ספריי שמן תבנית סיר פלא ומעבירים לתוכה את הבלילה. שימו לב שהבלילה תופחת מאוד אז לא למלא יותר מ-2/3 גובה. אם נשארת לכם בלילה פשוט שימו אותה בעוד תבנית או במנז'טים של קאפקייקס.
– אופים ב-170 מעלות (ולא מעלה אחת יותר, עדיף אפילו טיפה פחות) במשך 45 דקות או עד שהעוגה זהובה מאוד למעלה ויציבה וקיסם המוחדר למרכז העוגה יוצא נקי.
– מצננים היטב רק אז חותכים ומגישים.

רכות מטורפת וריח של פרדס
רכות מטורפת וריח של פרדס

הערות ושדרוגים
– במקום גרידת תפוז אפשר לשים גרידת לימון.
– במקום קמח ואבקת אפייה אפשר לשים קמח תופח.
– מומלץ לפדר את העוגה באבקת סוכר לפני ההגשה, בעיקר בשביל המראה.

16 תגובות

  1. נטלי says:

    איזה פוסט מרגש ♥ והעוגה נראית נפלא – ביתית והכי של פעם במובן הכי טעים שיש.

    1. רחלי קרוט says:

      תודה אהובה שאת <3

  2. רותם says:

    מרגש. קראתי בדמעות. אבא שלי נפטר לפני שנתיים, לא בשלן גדול, אבל עדיין עולה בי מדי פעם הטעם המדוייק של סלט הירקות שהיה מכין לי מדי פעם בילדותי, כשנחה עליו הרוח, קצוץ דק דק, עם כל הירקות שאפשר לחשוב עליהם. נשמע רגיל, אבל היה שם משהו אחר, שלו. רושמת לעצמי לקנות תפוזים להכין את העוגה הזו.

    1. רחלי קרוט says:

      ותכיני גם את הסלט, כמו שלו, אני בטוחה שזה יעשה טוב בלב <3

  3. ורד says:

    לגמרי המתכון שלנו… מרגש. זאת עוגה מדהימה!
    ההבדלים אצלנו זה שמחלקים ל3 קערות, 1. הקצפה. 2. יבשים 3. רטוב ומערבבים את היבש לתוך הרטוב עם הכוס מיץ תפוזים בהדרגה… אם רוצים לגוון מורידים מהקמח ושמים במקום שקדים, אגוזים, שוקולד צ'יפס (שלא יהיה יותר מ2 כוסות כולל הקמח) והסוד מכניסים לתנור קר. עשית לי חשק,
    הולכת להכין….

    1. רחלי קרוט says:

      גם במתכון של דבורה כתוב להוסיף לסירוגין את הנוזלים והיבשים. ניסיתי את 2 האופציות ויצא זהה אז קיצרתי תהליכים :)))
      וזאת אכן עוגה מדהימה <3

  4. אלמוג says:

    לא מפסיקה לבכות

    1. רחלי קרוט says:

      <3 ריגשת אותי

  5. שרון says:

    טיפ נוסף שמוסיף עוד אקסטרה אווריריות וגובה. לא משמנים את התבנית/סיר פלא!!!! ואחרי שיוצא מהתנור הופכים up side down בעזרת מחשבה יצירתית כמו להשחיל הפוך על בקבוק יין או משהו אחר העיקר שהעוגה תהיה הפוכה ובאוויר וככל נותנים לה להצטנן. היא יוצאת ענן☁️☁️☁️

    1. רחלי קרוט says:

      רשמתי לעצמי 🙂 תודה על הטיפ

  6. סתו קלו קליין says:

    הותרת אותי ללא מילים….אמא שלי ז"ל הייתה בשלנית מעולה ועל זה יכול להעיד הדוד שלך. אחי בטיפשותו זרק הכל לאחר מותה ולא חיכה שנעשה סדר יחד וכל המחברות ההערות והטיפים שלה נעלמו איתה. רק מה שעמדתי ולמדתי ובמזל זה המון נותר ואני ממשיכה הלאה. ריגשת בענק.

    1. רחלי קרוט says:

      תודה מותק. מזל שהיית שם גם לראות וללמוד, גם אם לא מדובר בכמויות מדויקות הזכרונות והריחות בטוח נשארו ואין דבר משמח יותר מלשחזר אותם בבית.
      תגידי מתי נכין ביחד ונצלם <3

  7. אורנית says:

    וואוו ריגשתן אותי ממש!! אוהבת את האתר שלך ואת הכתיבה עוד יותר..
    שאלה: אם אין לי סיר פלא אפשר בכל תבנית רגילה (גם חד פעמיות)? או שעדיף לקנות אחד בכל זאת?

  8. כרמית says:

    רחלי עשיתי את העוגה היום בבוקר עכשיו טעמתי גן עדן!! טעים מאוד מאוד . תודה לך על מתכונים נפלאים

  9. עדי שרעבי says:

    היי רחלי !
    עשיתי הכל כמו שכתוב אבל העוגה נפלה לי..למה זה קורה ?

    1. רחלי קרוט says:

      לרוב זה קורה בגלל טמפרטורה גבוהה מדי של התנור או אפייה לא מספיק ארוכה ואז העוגה רכה מדי ולא מצליחה להחזיק את הגובה שלה. פשוט פעם הבאה עוד כמה דקות אפייה עד שהיא ממש יציבה.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend