עוגת תפוזים בסיר פלא של דבורה ז”ל

Posted on
עוגת תפוזים בסיר פלא


לפני חודשיים פנתה אלי מורן לוי וסיפרה שהיא מכינה את פשטידת הקישואים שעלתה לבלוג ממש לא מזמן. מדובר במתכון שגרף לא מעט כניסות אבל בעיקר הביא איתו המון אמוציות ורגשות בעקבות הסיפור מאחוריו. “הסיפור על האמא נגע לליבי, גם אני חסרת אמא טרייה. אמא שלי הייתה אלופה בעוגות ופשטידות ומשהו במתכון הכי ריגש אותי ויכולתי להרגיש את הטעם של הבישולים של אמא רק מלקרוא”.

אתם רק יכולים לתאר לעצמכם כמה שמחתי לקרוא את ההודעה שלה.

אני באמת חושבת שהקושי הגדול שלי בתפעול הבלוג, ובכלל בכתיבה, הוא להוציא החוצה את מה שקורה בפנים – את הרגשות, הטעמים, הזכרונות, התחושות שמביא איתו כל ביס. זה אולי נשמע פשוט אבל אחרי כל פוסט שעולה אני מרגישה כאילו ביליתי יומיים בחדר כושר. זאת אגב גם הסיבה למה מאוד קשה לי לעלות יותר מ-2 פוסטים בשבוע, אני באמת חייבת מנוחה נפשית כדי להתמודד שוב עם המילים.

בעקבות אותו פוסט על פשטידת הקישואים של אמא, העלתי לא מזמן סטטוס בפייסבוק שביקש מכל מי שמתגעגע לאוכל של מישהו שכבר לא כאן כדי להכין אותו, לפנות אלי ואני מבטיחה לנסות ולשחזר את הטעמים. הרבה מהמתכונים שנותרו במחברות המצהיבות לא כוללים שלבי הכנה או לא מספיק מובנים וגיליתי לא פעם שהילדים שקיבלו את אותם מתכונים פשוט מוותרים עליהם. בין אם בגלל האתגר להכין או כי ההתמודדות פשוט קשה מדי.

כל פרוסה מעלה חיוכים של אושר
כל פרוסה מעלה חיוכים של אושר

ואז, לפני שבועיים, קיבלתי עוד הודעה ממורן.

“בהקשר לפוסט שהעלת לא מזמן לגבי מתכונים עם געגועים לאהובים שכבר לא איתנו. אז יש לי מתכון יחיד ובודד שמצאתי כשסידרתי את החפצים של אמא שלי שנפטרה לפני שנה. כל כך חיפשתי את מחברת המתכונים שלה ולא מצאתי והדבר היחיד שמצאתי זה מתכון לעוגה אחת, עוגת תפוזים, ואת סיר הפלא שלה. אין לי אומץ להכין את העוגה וטרם השתמשתי בסיר פלא מימי חיי.

אני מעבירה לך את ההודעה עם דמעות בעיניים. יש לה יום הולדת ב-30.11 וחשבתי להכין את העוגה אבל באמת שאני לא יכולה. המתכון לא מאורגן וברור לי, ויותר מזה, פשוט קשה לי לגעת בזה. מפחדת שלא יצא לי טוב וכרגע מעדיפה להשאיר את הטעם בגדר זכרון.

אני אשמח אם תכיני את העוגה ביום הולדת שלה שיוצא בחמישי”.

יש רגשות שקשה לתאר במילים. ריחות שמזכירים רגעים קטנים של אושר
יש רגשות שקשה לתאר במילים. ריחות שמזכירים רגעים קטנים של אושר

סיימתי לקרוא את ההודעה, הלכתי לנגב את הדמעות ולנסות להתאפס על עצמי מחדש, והבטחתי לה שבקרוב תהיה כאן עוגת תפוזים.

לא אלאה אתכם בחיפושים שלי אחרי תבנית מתאימה, בניסיונות להכין את העוגה, בדמעות שצפו ועלו בכל פעם כשיצאה עוגה מהתנור וחשבתי על מורן ועל דבורה ז”ל, האישה הכל כך יפה הזאת שהצליחה להשאיר מאחוריה בת מלאה בגעגועים.

מה שכן אספר לכם, זה שהעוגה הגיעה בשלב כלשהו גם לאמא שלי, ולשאר המשפחה, ולא היה אחד שלא התמוגג מהרכות והאווריריות המטורפת שלה. בעיקר אמא שלי, שיודעת משהו על עוגות גבוהות של פעם, עם טעם בלתי נשכח.

אז מורן, רציתי להגיד לך המון תודה. שהסכמת לחלוק את הגעגוע שלך איתי. שהצלחת לגרום לי להרגיש את הטעם ואת הרכות עוד הרבה לפני שעוגת התפוזים יצאה מהתנור.

בלכתם של אנשים הם משאירים מאחור לא רק לבבות שבורים ונפש שמתקשה להבין ולהכיל, אלא גם המון רגעים קטנים שמזכירים אותם. רגעים מאושרים, חוויות של ביחד, טעמים שבאמת קשה מאוד לשחזר.

העוגה כאן היא הדבר הכי קרוב לשלמות. היא רכה בטירוף, מדיפה ניחוח של פרדס בשיאו של הגשם, עדינה ואוורירית ובעיקר טעימה ברמה שקשה להסביר. אבל חסר בה דבר אחד קטן כדי להיות מושלמת באמת – את המגע והיד של אמא.

חיבוק גדול.

המתכון מספיק ל-2 עוגות כאלה. ותראו איזה גבוהה היא יוצאת!
המתכון מספיק ל-2 עוגות כאלה. ותראו איזה גבוהה היא יוצאת!

עוגת תפוזים בסיר פלא של דבורה ז”ל

מצרכים לעוגה בקוטר 24/26 (ענקית) בסיר פלא או 2 עוגות עם חור בקוטר 20 או 3 אינגליש קייק:
6 ביצים, מפורדות לחלבונים וחלמונים
1 ו-1/2 כוסות סוכר לבן
2 כוסות קמח לבן רגיל
1 שקית אבקת אפייה
1 כפית תמצית וניל איכותית
3/4 כוס שמן קנולה/חמניות/סויה
1 כוס מיץ תפוזים (עדיף טרי) + קליפה מגורדת דק מהתפוזים שסוחטים

אופן הכנה:
– בקערת מיקסר עם וו הקצפה מקציפים את החלבונים (הלבנים) עם 1/2 כוס סוכר עד שנוצר קצף חזק, ממש כמו של מרנג/קצפת יציבה. זה לוקח כמה דקות אז תהיו סבלניים.
– במקביל, בקערה נפרדת, מניחים את החלמונים (הצהובים) ביחד עם כוס סוכר וטורפים עם מטרפה ידנית.
– מוסיפים את השמן, מיץ התפוזים, גרידת התפוז ותמצית הוניל וטורפים היטב.
– מוסיפים קמח ואבקת אפייה ומערבבים בעדינות עד שהקמח נטמע בנוזלים ונעלם.
– מוסיפים לתערובת עם הקמח 2-3 כפות מהחלבונים המוקפצים ומערבבים עד שהתערובת נעשת רכה יותר.
– מוסיפים את שאר החלבונים המוקצפים והפעם מקפלים אותם בעדינות לבלילה, בעזרת לקקן או כף, בתנועות קיפול עד שהתערובת אחידה ואין יותר פסים לבנים של החלבונים. עשו את זה בעדינות כדי לא להפיל את הנפח של החלבונים שהקצפתם (שם נמצאת כל האווריריות).
– משמנים עם ספריי שמן תבנית סיר פלא ומעבירים לתוכה את הבלילה. שימו לב שהבלילה תופחת מאוד אז לא למלא יותר מ-2/3 גובה. אם נשארת לכם בלילה פשוט שימו אותה בעוד תבנית או במנז’טים של קאפקייקס.
– אופים ב-170 מעלות (ולא מעלה אחת יותר, עדיף אפילו טיפה פחות) במשך 45 דקות או עד שהעוגה זהובה מאוד למעלה ויציבה וקיסם המוחדר למרכז העוגה יוצא נקי.
– מצננים היטב רק אז חותכים ומגישים.

רכות מטורפת וריח של פרדס
רכות מטורפת וריח של פרדס

הערות ושדרוגים
– במקום גרידת תפוז אפשר לשים גרידת לימון.
– במקום קמח ואבקת אפייה אפשר לשים קמח תופח.
– מומלץ לפדר את עוגת התפוזים באבקת סוכר לפני ההגשה, בעיקר בשביל המראה.

55 תגובות

  1. נטלי says:

    איזה פוסט מרגש ♥ והעוגה נראית נפלא – ביתית והכי של פעם במובן הכי טעים שיש.

    1. רחלי קרוט says:

      תודה אהובה שאת <3

  2. רותם says:

    מרגש. קראתי בדמעות. אבא שלי נפטר לפני שנתיים, לא בשלן גדול, אבל עדיין עולה בי מדי פעם הטעם המדוייק של סלט הירקות שהיה מכין לי מדי פעם בילדותי, כשנחה עליו הרוח, קצוץ דק דק, עם כל הירקות שאפשר לחשוב עליהם. נשמע רגיל, אבל היה שם משהו אחר, שלו. רושמת לעצמי לקנות תפוזים להכין את העוגה הזו.

    1. רחלי קרוט says:

      ותכיני גם את הסלט, כמו שלו, אני בטוחה שזה יעשה טוב בלב <3

  3. ורד says:

    לגמרי המתכון שלנו… מרגש. זאת עוגה מדהימה!
    ההבדלים אצלנו זה שמחלקים ל3 קערות, 1. הקצפה. 2. יבשים 3. רטוב ומערבבים את היבש לתוך הרטוב עם הכוס מיץ תפוזים בהדרגה… אם רוצים לגוון מורידים מהקמח ושמים במקום שקדים, אגוזים, שוקולד צ’יפס (שלא יהיה יותר מ2 כוסות כולל הקמח) והסוד מכניסים לתנור קר. עשית לי חשק,
    הולכת להכין….

    1. רחלי קרוט says:

      גם במתכון של דבורה כתוב להוסיף לסירוגין את הנוזלים והיבשים. ניסיתי את 2 האופציות ויצא זהה אז קיצרתי תהליכים :)))
      וזאת אכן עוגה מדהימה <3

  4. אלמוג says:

    לא מפסיקה לבכות

    1. רחלי קרוט says:

      <3 ריגשת אותי

  5. שרון says:

    טיפ נוסף שמוסיף עוד אקסטרה אווריריות וגובה. לא משמנים את התבנית/סיר פלא!!!! ואחרי שיוצא מהתנור הופכים up side down בעזרת מחשבה יצירתית כמו להשחיל הפוך על בקבוק יין או משהו אחר העיקר שהעוגה תהיה הפוכה ובאוויר וככל נותנים לה להצטנן. היא יוצאת ענן☁️☁️☁️

    1. רחלי קרוט says:

      רשמתי לעצמי 🙂 תודה על הטיפ

    2. מעיין says:

      כנראה שהשימון הוא באמת לא נחוץ, הכנתי את העוגה, הפכתי והיא פשוט נפלה מהתבנית והתפרקה..איזו טעות!! ממש מבאס במיוחד שיצאה טעימה

      1. יובל says:

        זו העוגה הכי טעימה שיש:)

  6. סתו קלו קליין says:

    הותרת אותי ללא מילים….אמא שלי ז”ל הייתה בשלנית מעולה ועל זה יכול להעיד הדוד שלך. אחי בטיפשותו זרק הכל לאחר מותה ולא חיכה שנעשה סדר יחד וכל המחברות ההערות והטיפים שלה נעלמו איתה. רק מה שעמדתי ולמדתי ובמזל זה המון נותר ואני ממשיכה הלאה. ריגשת בענק.

    1. רחלי קרוט says:

      תודה מותק. מזל שהיית שם גם לראות וללמוד, גם אם לא מדובר בכמויות מדויקות הזכרונות והריחות בטוח נשארו ואין דבר משמח יותר מלשחזר אותם בבית.
      תגידי מתי נכין ביחד ונצלם <3

  7. אורנית says:

    וואוו ריגשתן אותי ממש!! אוהבת את האתר שלך ואת הכתיבה עוד יותר..
    שאלה: אם אין לי סיר פלא אפשר בכל תבנית רגילה (גם חד פעמיות)? או שעדיף לקנות אחד בכל זאת?

    1. ליאור says:

      יצא נהדר!!! ממש רכההה
      אבל איך זה שהיא לא יצאה כתומה במיוחד? חחח

  8. כרמית says:

    רחלי עשיתי את העוגה היום בבוקר עכשיו טעמתי גן עדן!! טעים מאוד מאוד . תודה לך על מתכונים נפלאים

  9. עדי שרעבי says:

    היי רחלי !
    עשיתי הכל כמו שכתוב אבל העוגה נפלה לי..למה זה קורה ?

    1. רחלי קרוט says:

      לרוב זה קורה בגלל טמפרטורה גבוהה מדי של התנור או אפייה לא מספיק ארוכה ואז העוגה רכה מדי ולא מצליחה להחזיק את הגובה שלה. פשוט פעם הבאה עוד כמה דקות אפייה עד שהיא ממש יציבה.

    2. מעיין says:

      הורדתי לפני כמה דקות את העוגה מהגז (כן, נו, הלך התנור). נראית וואו! שחומה גבוהה ויפה וטעמתי חתיכה קטנה שהתנתקה, הכי טעימה שאכלתי ללא ספק!
      בעז”ה שכל הברכות שיברכו על העוגה יהיו לעילוי נשמתה של רבקה לוי ז”ל.

  10. נעמה says:

    אפשר לאפות אותה עם קמח מלא או קמח כוסמין מלא? אולי חצי מכמות הקמח? מהי המלצתך? תודה

    1. רחלי קרוט says:

      האמת שלא ניסיתי ובגלל שהעוגה מאוד מאוד עדינה אני קצת מפחדת להמליץ אפילו להחליף חצי מהכמות בקמח כוסמין (מה שלרוב עובד בעוגות). מבטיחה לנסות בקרוב ואעדכן

  11. שרה says:

    הכנתי יצא מעולה!!!

    1. רחלי קרוט says:

      ממש שמחה לשמוע <3

  12. הילה says:

    חיפשתי הרבה מתכון טוב לעוגת תפוזים כזאת, הכנתי ויצא מעולה ! בדיוק מה שחיפשתי. תודה רבה 🙂

    1. עמית כליפה says:

      הייי הכוונה לכוס מדידה ?במתכון

      1. רחלי קרוט says:

        בדיוק

  13. ספי says:

    אפשר להפחית כמות סוכר?

  14. נועה says:

    היי רחלי…באיזה גודל תבנית עגולה בלי חור אפשר לעשות את העוגה?

    1. רחלי קרוט says:

      24

      1. מירה says:

        שלום לכולן. הכנתי עכשיו את העוגה ולא ממש הצלחתי משום מה. היא גם נשברה לשניים וגם לא אוורירי כמו שחלמתי. ונצמדתי להוראות. וגם קניתי תבנית עם 3 אוזניים שעלתה לי מאה שח. איפה טעיתי???

  15. קורל says:

    הי רחלי
    העוגה נראית נהדר!
    עשיתי אותה עכשיו ובסוף גיליתי את שקית אבקת האפיה על השיש… לא מצוין איפה להכניס אותה
    אז פשוט ערבבתי אותה בתוך הבלילה המוכנה, מקווה שזה ינעם לה:÷)
    תודה על מתכונים נפלאים!

    1. רחלי קרוט says:

      יו, צודקת לגמרי. זה תוקן.

      בסוף הצליח?

  16. עינת says:

    עוגה מושלמת! בדיוק מה שתיארת ואף יותר מכך! תודה על מתכון מושלם ותודה למורן שחלקה אותו איתך כדי שתוכלי לחלוק את עם כולםםםםםםם!

    1. רחלי קרוט says:

      תודה גדולה! ממש ממש שמחה שאהבת.

  17. Rina says:

    היי האם צריך לכסות את הסיר בזמן האפייה? והאם אפשר לעשוצ את זה על הגז עם מצמצם? אם כן אז אך?
    תודה תודה תודה 🙂

    1. רחלי קרוט says:

      האמת שאין לי מושג לגבי אפייה על גז אבל לא צריך לכסות

  18. דנה says:

    רחלי היקרה אני רוצה להודות לך. חיפשתי מתכון עם תפוזים ומצאתי את המתכון המקסים הזה. מעבר להסברים המדויקים ולטעם המעולה, אני רוצה להודות לך שהזכרת לי ששמרתי את סיר הפלא של סבתי ז”ל. בהשראתך אפיתי בסיר הפלא שלה את העוגה ויחד עם הזכרונות אפיתי עוגה לא הכי יפה ( קצת נפלה לי) אבל מלאת אהבה. בתום האפיה כשהוצאתי את העוגה מהסיר היה לי חיוך מהול בדמעות- סבתי היתה איתי באותו הרגע. תודה

  19. אורלי says:

    היי, יש אפשרות להפחית בסוכר או שזו המידה המדוייקת והרצויה?
    תודה.

  20. טל says:

    ואם אין סיר פלא?

  21. טל says:

    הכוונה ל170 מעלות רגיל או טורבו?

  22. רחלי says:

    היוש, אפשר בתבנית סיליקון? זה יצליח?

  23. שרית says:

    החלפתי את התפוז בלימון (לא רק הגרידה, גם המיץ) ויצא אפילו יותר נפלא! תודה לדבורה על המתכון, ולך על השליחות 🙂

    1. אפרת says:

      היי,אפשר בלי גרידת תפוז?

  24. אפרת says:

    העוגה יצאה מצויין
    אני משתמשת בתבנית שלוש הרגליים, משמנת בספריי רק את הבסיס. הפכתי כמה דק אחרי שהיתה בחוץ ונלחצתי מקריסה( כן הרבה פעמים כבר הפכתי והעוגה התחרבשה),
    תודה על מתכון מעולה!

  25. אוסנת says:

    תודה על השיתוף המרגש!
    שאלה לגבי העוגה: אם (אני עצלנית) אכין אותה בסגנון של עוגת התפוזים ולימון שיש לך באתר כלומר במקום להפריד את הביצים אקציף אותם עם הסוכר כ-10 דק ואחר אוסיף בהדרגה (כמו שמשלבים שני מרקמים שונים) את שאר הרכיבים… האם עדיין יצליח? מניחה שטיפלה יהיה פחות אוורירי, אבל האם מעבר לכך את צופה בעיות נוספות?

  26. חגית says:

    מה צשך זמן האפייה בתבניות אינגליש קייק ?

  27. דפנה says:

    טוב, רישמית זו עוגת התפוזים הכי טובה שהכנתי עד כה. אוורירית…מרגיש כמו לאכול ענן. הבת הקטנה שלי, דני, נולדה גם היא ב30 בנובמבר ❤️

  28. יפית says:

    עוגה מעולה. יש לי פחד מהכנת עוגות תפוזים.החלטתי לתת צ’אנס אחרון והצליח בגדול הרבה מעל לציפיות. תודה💞

  29. עדי says:

    היי, הכנתי היום את העוגת תפוז אחרי שחילקתי את כמות הבלילה והמצרכים ב2 כדי שיצא בערך 2 תבניות אינגליש קייק. נצמדתי מאוד מאוד להוראות והתאכזבתי לגלות שהעוגה צנחה עוד בתוך התנור, ונפרדה מהדפנות. אפיתי ב170 מעלות עליון תחתון והוצאתי אחרי 50 דק שחום מאוד. הוצאתי מהתנור ונראה מאוד לא יפה, הכל צנח למטה. פתחתי את העוגה והיא לא נאפתה בכלל. מה עשיתי לא נכון?

    1. לי says:

      גם אני נצמדתי מאוד והעוגה צנחה ובחיתוך נראה שלא נאפתה בתחתית כלל. אשמח לדעת מה הסיבה. העוגה הייתה 50 דק בתנור

  30. מור says:

    האם העוגה אמורה לאבד קצת נפח אחרי שמוציאים מהתנור?

  31. מעיין says:

    הורדתי לפני כמה דקות את העוגה מהגז (כן, נו, הלך התנור). נראית וואו! שחומה גבוהה ויפה וטעמתי חתיכה קטנה שהתנתקה, הכי טעימה שאכלתי ללא ספק!
    בעז”ה שכל הברכות שיברכו על העוגה יהיו לעילוי נשמתה של דבורה לוי ז”ל.

  32. Tal says:

    היי, אם אני אשים מייפל במקום סוכר…יעבוד? בעלי לא אוכל סוכר

  33. הדר says:

    הי.. ממש אוהבת את כל המתכונים הנפלאים שלך..
    ניסיתי את העוגה והיא צנחה לי מיד אחרי האפייה.. מה עשיתי לא נכון?
    רוצה פעם הבאה עוגה גבוהה כמו בתמונה 🙂

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.

Send this to a friend